Kävin kertomassa Yle Aamussa käytännöllisimmät säästövinkit

Juliaihminen

Ai että! Taas tarjotaan minulle ja sanomalleni julkisuuden makeaa maljaa. Pääsin nimittäin Ylen Aamutelevisioon puhumaan jälleen kerran lempiaiheestani: säästämisestä.

Toimittaja Antti Sahlrstöm haastatteli minua ja Takuusäätiön Minna Mattilaa. Yle uutisoi vastikää, miten 38 prosenttia suomalaisista ei säästä ollenkaan, ja me pääsimme kommentoimaan aihetta.

Itse päätin tarjota Suomen kansalle käytännönläheisiä ja helposti toimeenpantavia säästövinkkejä, joilla KUKA TAHANSA, jopa tuolla pihalla nyt siemeniä nokkiva varis kykenee KOSKA TAHANSA säästämään kymppitonnin. Kannattaa ottaa nämä vinkit käyttöön heti, niin kymppitonni on taskussanne välittömästi.

Avasin pelin klassisella säästövinkillä: "Kannattaa jättää parina päivänä latte ostamatta, niin eiköhän kymppitonni ole taskussa jo viikon loppuun mennessä."

Sitten jatkoin spesifimpään: "Jos haluat jotain tavaraa, kuten urheiluvälineitä tai sohvan, niin kannattaa kysyä, josko yritys haluaisi tehdä sinun kanssasi näkyvyyttä vastaan yhteistyön. Ei haittaa, vaikka sinulla olisi instassa vain kolme seuraajaa, tai oikeastaan ei instaa ollenkaan, mutta joku stalkkeri nyt selvästi näyttää vaanivan iltaisin ikkunan takana, eli seuraaja kuin seuraaja. Hän kyllä näkee sieltä puskan takaa lymyillen ihanat uudet urheiluvaatteesi ja influensoituu niistä välittömästi ja käy ostamassa itselleen ja koko suvulleen kyseisen urheiluhousumallin."

Sitten kerroin vähän elämäntyyliasioita: "Kannattaa tehdä kerralla 217 litraa hernekeittoa ja laittaa se pakkaseen. Jos sinulla ei ole pakastinta, kuten monilla pienituloisilla opiskelijoilla ei ole, niin voit säilyttää parinsadan litran pönikkää kellarikomerossa. Parhaimmillaan hernari alkaa siellä käydä, ja lopulta sinulla on parisataa litraa hernekeittokiljua, jota voit tarjota ystävillesi juhlissa tai myydä Piritorin ässän edessä ja ansaita näin pitkän pennin." 

Antti: "Kuulostaa... ihanalta."

Kehuista innostuneena päätin ottaa vielä yhden ässän hihasta: "Kannattaa käydä myös lataamassa puhelin ja muut sähkölaitteet lentokentällä. Siellä on katsokaas niitä sähköpistokkeita, joihin voi ilmatteeks laittaa puhelimensa lataamaan. Voi olla, että päästäksesi sille sähköpistokepuolelle joudut ostamaan lennot johonkin, mutta se on pieni hinta siitä, että saat puhelimen, kameran ja iPadisi ladattua ihan sataan prosenttiin saakka!"

 

"Näin on näreet!"

Tässä olivat vain parhaimmat palat. Jos haluatte kuulla loput, niin katsokaa Yle Areenasta itse haastattelu, siinä on kymmenen minuuttia puhdasta kultaa.

Ja jos haluatte lukea lisää rahahorinoitani, niin lukekaa uusi kirjani Kaikki rahasta - näin säästin kymppitonnin vuodessa.

Jeee!

 

Tuleeko mieleen muita säästövinkkejä, joilla voin valistaa kansaa seuraavassa tv-haastattelussa?

 

Lue myös:

Kerroin Puoli seiskassa mielipiteeni suomalaisista sijoittajista

Kerroin Maikkarin uutisissa, miten kuka tahansa voi saada sadan tonnin sijoitussalkun

 

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

 

Kommentit

Selvää säästöä (Ei varmistettu)

Säästämisohje: Kuluta vähemmän kuin tienaat. Sijoita ylijäämä rahastoihin, osakkeisiian tai laita sivuun toiselle tilille.

Laihdutusohje: Syö vähemmän kuin kulutat. Suu kiinni ja lenkkarit jalkaan. Suklaata vähemmän, lenkkiä enemmän.

Elämänohje: Tee enemmän niitä asioita mistä pidät. Älä vietä aikaa kusipäiden kanssa. Älä ole kusipää.

Kasvatusohje: Älä kasvata kusipäätä. Opeta hyviä tapoja, empatiaa ja reiluutta. Kaikkea ei tarvitse sietää, etenkään kusipäiden kanssa.

Selvää säästöä is out.

Juliaihminen
Juliaihminen

Musta tuntuu, että kaikki tietävät, mitä kuuluisi tehdä, mutta se, miten motivoida itsensä tekemään se tai miten se sitten konkreettisesti onnistuu (esim "älä kasvata kusipäätä"), on semmonen setti, joka kaipaa vähän pureskelemista.

Mutta nämä on kyllä aika hyvät ohjeet!

Vierailija (Ei varmistettu)

Syyskuun makeimmat naurut, kiitos.:')) Itseironiaa ei voita mikään.<3

Pitänee rohkaista itseään vinkkiesi tormistamana, ja kysyä vaikka Hakolasoffaa ja Balmuirvilttiä, koska sen verran tiheään naapurin vanha pariskunta elämäämme seuraa. Kyllä noilla markkinoinnin valttikorteilla pitäisi lahjoja irrota, ja nämä merkit erityisesti on vaikuttanut taviksen elämää ymmärtävän!

Vierailija (Ei varmistettu)

Onko tämä siis tietokirja rahasta vai säästämisestä? Tuosta "Näin säästin kymppitonnin vuodessa" tulee mieleen vain omakohtainen kertomus omasta säästämisvuodesta ja onhan rahan käyttö muutakin kuin säästämistä. Yritin etsiä kirjan sisällysluetteloa, mutta löytyy vain lehtien juttuja tuosta säästämisestä mikä minua ei kiinnosta, koska minulla ei ole ongelmaa säästämisessä. Lehtijutut muutenkin aika huonoja "Jätin kahvilassa pullan ostamatta ja otin välillä eväät töihin", mutta toki näillä saadaan kirjaa esille. :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Jep. Minua on kanssa vähän ärsyttänyt, että kirja typistyy tuollaiseen, kun se kertoo paljon muusta. Siinä on 13 lukua eri raha-asioista, kuten lainoista, sijoittamisesta, velkakierteestä, rahojen jakamisesta parisuhteessa ja ystävien kesken, asunnon ostamisesta, ihmisten erilaisista suhteista rahaan jne. Oikeastaan vain yksi luku käsittelee säästämistä.

 Eli oikeammin sitä kuvaa tuo ylänimi "Kaikki rahasta", alaotsikon tarkoitus on herättää kiinnostus. Hyvä idea laittaa sisällysluettelo tänne, niin ehkä se avaisi kirjaa enemmän, teenkin aiheesta asap postauksen! :)

Ja superia, että säästäminen on hanskassa, koska se on se vaikein osuus!

Vierailija (Ei varmistettu)

Höhö, mä oon itse asiassa ladannut aikoinaan kännykän aina työpaikalla ja muistanut vielä riemuita joka aamu ilmaisesta sähköstä :P Ehkä vähän pilke silmäkulmassa, mut kyl se silti mut tyytyväiseksi teki!

Juliaihminen
Juliaihminen

Kyllä kyllä! Ilo se on pienikin ilo!

Vierailija (Ei varmistettu)

Todellinen säästäjä lataa powerbankin töissä ja lataa sillä sitten viikonloppuna puhelimen.

piia_ (Ei varmistettu)

Naurattaa!

Lisään tähän listaan yhden ystäväni aikoinaan käyttämän upean säästökeinon: Älä osta kahvilassa omaa kahvia vaan kyttää, milloin kaverisi kuppi on tyhjä ja ehdota ilmaisen santsikupin hakemista ITSELLESI.

Juliaihminen
Juliaihminen

Kuka sitä nyt samaan aikaan haluaa kahvia juoda kuin kaveri?!!! :D

Juujuu (Ei varmistettu)

Säästövinkki: käy aina vessassa töissä, opiskelupaikalla, kaverilla, kirjastolla yms. Eli aina esim. töistä lähtiessä kantsii kävästä työpaikan posliinilla, jotta ei omat vedet, sähköt, vessapaperit, saippuat ja käsipyyhkeet kulu!

Mimimii (Ei varmistettu)

Jätä haaveilemasi purjevene kauppaan ja vietä kesät ystäviesi tai vaikka perheesi veneellä! Shamppanjapullon hinnalla saat viettää ihania kesähetkiä! Muista ettei ruorijuoppous ole sallittua joten nautit juomasta suurimman osan kuitenkin itse.

Erkki Erkkola (Ei varmistettu)

Vitun valopää.

Kaikki eivät voi säästää kymppitonnia. Piste.

"Itse päätin tarjota Suomen kansalle käytännönläheisiä ja helposti toimeenpantavia säästövinkkejä, joilla KUKA TAHANSA, jopa tuolla pihalla nyt siemeniä nokkiva varis kykenee KOSKA TAHANSA säästämään kymppitonnin. Kannattaa ottaa nämä vinkit käyttöön heti, niin kymppitonni on taskussanne välittömästi."

nyt tarvitaan joku näiden monien blogien feministi kertomaan sulle että "check you priviledge"

Juliaihminen
Juliaihminen

Nyt tarvitaan joku kertomaan Erkille, mitä tarkoittaa sarkasmi.

essiy (Ei varmistettu)

en uskalla yrittää. Tänään satanu jo sen verran caccaa niskaan etten haluu olla vielä jonku mielestä "vitun valopää". Se ei aina ole niin kivaa kuin voisi luulla!

Erkki Erkkola (Ei varmistettu)

Artikkelisi oli sarkasmia, mutta tuskin kirjasi kuitenkaan on? Johon ehkä kommenttini viittasi?

Tajuatkohan yhtään miten epätodellisen tekopyhältä kuulee kun lukee esimerkkeinä käyttämiäsi "jätän latten ostamatta" jotta voi säästää 10 000 vuodessa?

Onkohan teillä feministeillä ollenkkaan niin kuin tajuntaa ihmisten keskimääräisestä köyhyys- ja tuloasteesta (jopa työssäkäyvien osalta) Suomessa?

Enkä puhu nyt sitä väitöskirjaa tai akateemista pätkätyötä tekeviä vaan ihan noin niin kuin muita ihmisiä?

Minua pelottaisi avata kirjaasi koska veikkaan että se on nimenomaan siellä vaahtokylvyssä kirjoitettu shamppanja kuplista nauttien antaen "jokaiselle vinkit" ja lopuksi kirjalle on annettu oikein nimi "kaikki rahasta".

Joskus kun selailen näitä blogeja niin mietin että olettekohan te oikeasti olemassa vai elättekö jossain rinnakkaistodellisuudessa josta teillä ei ole kosketuspintaa toisten maailmaan lainkaan?

Ei, se oikea kirjan nimi olisi "keskiluokan raha-asiat".

Juliaihminen
Juliaihminen

Hoh hoijakkaa. Sain eilen taas Suomen sovinisti-siivestä niin täydellisen tarpeeksi, että ei hirveästi nyt huvita alkaa käydä minkään ”feministit ovat maamme sairaus” -Erkin kanssa pseudodialogia.

Kuulostaa siltä, että rakastat elää näiden pelkojesi ja katkeruutesi kanssa ja pitää niistä kynsin ja hampain kiinni, joten anna mennä vain.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kirjan konteksti on selkeästi keskiluokkaisen näkökulmasta, mutta mitä sitten? Ei kaikki keski/hyvätuloisetkaan osaa käyttää rahaa vaan saattavat ylivelkaantua ja sössiä raha-asiansa ja se on helppoa varsinkin kasvukeskuksissa, joissa asuminen on niin kallista. Luulen, että tästä kirjasta voi olla paljonkin hyötyä tälle kohderyhmälle.

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitos! <3 Juuri näin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lukusuositus Erkille: lue enemmän kirjoja ja vähemmän iltapäivälehtien harhaanjohtavia juttuja. Kas näin ei tarvitse enää nähdä maailmaa vihollisena, vaan voit vaikka oppia jotain uutta, kuten Julian ansiokkaassa kirjassa.

Jos olisit uskaltanut avata tuon kirjan, niin huomaisit että siellä käsitellään niin ylivelkaantumista, tuloeroja kuin sitäkin, mitä richsplainaaminen tarkoittaa. Tämän lisäksi toki myös säästämistä ja sijoittamista.

Ja miksi keskiluokalle ei saisi suunnata kirjoja, pitääkö kaikki rahapuhe suunnata joko kaikkein pienituloisimmille tai sitten sikarikkaille?

Juliaihminen
Juliaihminen

Ihanaa, että oman tuohtumuksen keskellä on ihmisiä, jotka jaksavat käydä järkevää keskustelua :D

Kommentoi