Keittiö: ennen ja jälkeen putkirempan

keittiö ennen ja jälkeen.jpg

Kuten olen kertonut, hankimme kaksi vuotta sitten sijoitusasunnon Helsingistä. Asuntoa ostaessamme tiesimme, että siihen on pian tulossa putkiremontti. Tämä näkyi hinnassa, ja nyt remonttilaskun jälkeen kämppä maksaa suurinpiirtein sen, mitä alueen yleinen hintataso on.

Putkiremontti alkoi viimein tämän vuoden tammikuussa. Meidän onneksemme vuokralaisemme sai perheensä Suomeen (<3 !!!!) ja muutti tästä syystä isompaan asuntoon juuri sattumalta samaan aikaan. Suuri kivi vierähti sydämeltä, sillä olin koko edellisen puoli vuotta jännittänyt, että mihin me sitten vuokralainen saadaan tuoksi ajaksi.

keittiö ennen ja jälkeen2.jpg

Koska emme asuneet tuossa asunnossa, putkiremppa sujui omasta näkökulmasta aika mukavasti. Asunto oli tyhjänä tammikuusta heinäkuuhun, joten siellä sai mellastaa miten halusi.

Mitä tulee remontteihin, suhtaudun niihin yleensä aika lungisti. Mutta oli tässä kieltämättä omat kommervenkkinsa myös. Päätimme nimittäin remontoida tuon melkoisen ankean keittiön ja parvisängyn tuolta huits helvettiin, ja eihän tuolaliset remontit mene koskaan putkeen.

Päätimme Tikin kanssa ulkoistaa kaiken mahdollisen, sillä keväällä ei ollut yksinkertaisesti aikaa tai energiaa alkaa tehdä itse remppaa (okei, maalasimme itse kyllä lopulta seinät). Niinpä pyysin putkiremonttifirmaa purkamaan vanhan keittiön pois. Alta paljastui muun muassa kiva pikku kaasumittari, jonka kaasulaitos kävi sitten irroittamassa. Jätettiin kaasumahdollisuus asuntoon, mutta otettiin nyt ihan tavallinen sähköliesi, sillä tuntui hankalalta velvoittaa vuokralaista tekemään kaasusopimusta erikseen. 

ennen jälkeen.jpg

keittiö ennen ja jälkeen3.jpg

Suurimmat ongelmat olivat keittiön toimittamisen kanssa. Kävin Gigantissa suunnittelemassa tuohon tilaan Epoq-keittiön. Asiakaspalvelu oli alusta loppuun älyttömän ystävällistä ja kivaa, ja mun kaikkiin meileihin vastattiin välittömästi. Ongelma oli vain, että saatiin jonkun verran väärää kamaa ja sitten oikean kaman kanssa kesti yli kuukausi pidempään kuin piti. Lopulta kaikki kuitenkin selvisi.

Keittiöstä tuli mielestäni kaunis, ja kirvesmiehemme kokosi sen parissa päivässä. Kokonaisuudessaan keittiön hinnaksi tuli noin 6000 euroa kaappeineen (mukaan luettuna vaatekaapit), kodinkoneineen, purkuineen, kokoamisineen ja kiinnittämisineen. Eli ei ihan halvinta lystiä yksiön keittiöstä, mutta onpahan tuo nyt hyvä hamaan tulevaan saakka.

keittiö ennen ja jälkeen4.jpg

Itse putkiremontti myöhästyi tuon asunnon kohdalta yhden kuukauden, ja koko talon kohdalta ehkä kaksi. Mutta mä olin jotenkin niin varautunut siihen, etten osannut pitää sitä edes myöhästymisenä. Ajattelin, että ei herran piaksut nyt putkiremontit koskaan valmistu ajoissa.

Lisäksi talossa tehtiin sähköremonttia, rakennettiin pesutupa ja korjattiin vinttiä, fiksattiin pihaa, maalattiin porraskäytävät ja niin edelleen, eli nyt 1950-luvun kerrostalosta tuli aivan uuden veroinen. (Okei, julkisivuremontti on vielä jonain päivänä edessäpäin.)

keittiö ennen ja jälkeen5.jpg

Lopputuloksesta tuli melkeinpä niin kiva, että olisin itse halunnut muuttaa tuonne. (Ja myönnän, aina välillä haaveilen yksin yksiöön muuttamisesta.) Mutta löysimme asuntoon aivan älyttömän kivan vuokralaisen, mistä olen todella tyytyväinen. Nyt asiaa ei tarvitse miettiä enää ollenkaan. 

Myös asunnon vessa tietenkin remontoitiin kauniiksi ja moderniksi. Oli hauska päästä päättämään kaakeleista.

keittiö ennen ja jälkeen6.jpg

Loppujen lopuksi homma meni siis aika kepeästi. Tämä johtui paljolti siitä, että ulkoistimme kaiken. Toki jos kettiön kamat olisivat tulleet ajoissa ja edellinen keittiö olisi purettu ajoissa (jouduin aika monta meiliä laittamaan aiheesta), hermoni olisivat olleet ehkä vähän ehjemmät siinä touko-kesäkuussa. Mutta jännästi sitä vain unohtaa kaiken tällaisen. 

Niin että kyllä voisin vielä joskus toistekin ostaa putkiremppakohteen, jos hinta olisi kohdillaan.

 

Lue myös:

Näin ostimme sijoitusasunnon

Näin löysimme mahtavan vuokralaisen

 

ACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

Kommentit (9)
 1. Hinnan arvo asunnossa jo varmaan räjähtänyt, se mitä itse olen seurannut Hermannin alueen kehitystä on ollut huima puolen vuoden aikana. En ole enää nähnyt yksiöitä kaupattavan alle 160 000€. Vuokratason haitari on kyllä kovin heiluva. Tiedän erään miehen jonka vuokrayksiö on vaan 400€/kk, kaverini asuu 40neliön kaksiossa 800€:n ja itse asun 55neliön kaksiossa 1000€:n, siitä isommat luulisi olevan 1200€:n paikkeilla. Huolestuttaako sinua se että korot nousevat ensi vuonna samaan aikaan kun vanhojen talojen vastikkeita aletaan rokottamaan 50%:lla lisää (olettaen että Ylen uutisointi asiasta pitää paikkansa)?

  On muuten eri kivaa kun säilytitte asunnossanne sen kaasulieden option, joku kokkaaja diggaa siitä optiosta mutta en tosiaan tiennyt että vuokralaisen pitää tehdä oma kaasusopimus. Itse laitoin asunnon vuokralle niin että sisälsi vesimaksun (max 3hlö) ja kaasumaksun, sillä se oli automaattisesti vastikkeessa jo. Taloyhtiöllä on jo kaasusopimus Gasumin kanssa, niin enpä sitä sitten erikseen ole ottanut. Luulin että tämä on yleinen käytäntö että taloyhtiö on se joka tekee sen yhteismittaus kaasusopimuksen eikä asukkaan tarvitse hankkia kulutukseen perustuvaa sopimusta itse, ellei sitten omista omakotitaloa. Tietääkseni vaikka et itse käyttäisikään sitä kaasua niin maksat siitä silti, vähän niin kuin maksat taloyhtiön parvekerempan vaikka sinä et omistaisikaan parveketta, silti kustannukset jaetaan kaikkien osakkeiden kesken. Siksi minusta tuntuu väliltä typerältä, kun joku vuokranantaja laittaa ottamaan oman kaasusopimuksen, vaikka taloyhtiössä olisi se yhteismittauksellinen kaasusopimus. Se on vähän niin kuin yrittäisi kieltää käyttämästä taloyhtiön ilmaista wi-fiä jos sillä olisi se. Vaikka olisi vaan asuntosijoittaja niin kannattaa perehtyä mitä ne vastikkeet pitää sisällään, mistä maksat ja minkä suhteen voi sitten olla viisaampi vuokralaista kohtaan. Itse tykkään jättää vuokralaiselle vihon taloyhtiön järjestyssäännöistä, taloyhtiön eduista esim. sauna -kuinka siitä voi varata oman vuoron, netin – ilmainen netti miten sen saa, lieden ja jääkaapin käyttöohjeet etc. Monelle tuntuvat asiat ovat itsestäänselviä mutta vaikka sellaiselle joka muuttaa ekaa kertaa pois vanhemmilta voi olla ihan hukassa. Myös on välillä hyvä korostaa että ilman erillistä sopimusta ei saa rakentaa uusia seiniä.. 😀

  1. Joo, olen kanssa seurannut tuota, aika hulluja hintoja alkaa olla. Kalasatamalla alkaa olla vaikutus Hermannin hintoihin, ja ehkä Vallila-efekti alkaa pikkuhiljaa lipua aiemmin tuntemattomaan Hermanniin. Ollaan varauduttu korkojen nousuun säästämällä koko ajan pientä puskuria, ja nyt ehkä saatetaan vain maksaa tuota lainaa könttäsummana pois. Tarkoitatko tuolla vastikkeiden nousulla sitä, että tonttivuokra nousee, vai mitä yleensä? Vastikkeen nousu on tietenkin harmillista, mutta se näkyy sitten onneksi verotuksessa, joten tappio ei ole niin iso. 

   Nuo kaasuliesisysteemit ovat monenlaisia: me olemme esimerkiksi joutuneet tekemään vuokrakämpässä erillisen kaasusopimuksen, mutta nykyisessä omistuskämpässämme taas menee taloyhtiön piikkiin. Rakastan itse kaasuliettä, mutta kaasu-uuni taas on aivan hanurista (siksi esimerkiksi nykyiseen asuntoon otimme sähköuunin). Meillä on talossa biokaasu käytössä, mikä on tietenkin kiva juttu. 🙂

   Tuo voisikin muuten olla hyvä idea, että nappaisi jostain taloyhtiön säännöt + edut esille. Vuokranantaja on asiakaspalvelija, joten duuni kannattaa tehdä kunnolla.

   1. Veikkaan, että ensimmäinen kommentoija tarkoitti kiinteistöveron nousua, joka ns. arvoalueilla povataan olevan kovin nousujohteinen seuraavat vuodet. Ihan noin kovista prosenteista en ole kuullut, mutta varmasti useampia prosentteja. Kantakaupungin alueet joutuvat kovimman korotuspaineen alle (että terkkuja vaan täältä Kruununhaasta…).

    1. Kiinteistövero onkin mielenkiintoinen tapaus. Asiantuntijat pitävät sitä hyvänä verona, koska sen välttäminen on hyvin vaikeaa. Rikkaimmat tapaavat asua arvokkaimmilla alueilla ja väljästi, joten vero myös kohdistuu heihin voimakkaammin. Suomessahan kiinteistövero on aika pieni, mutta käsittääkseni esim. New Yorkissa asunnosta maksettava kiinteistövero on helposti saman verran kuin täällä olisi pelkkä vuokra vastaavasta.

     Jotenkin kiinteistövero silti on vastaan omaa oikeustajuani tai ”-haluani”. Haluaisin, että omassa kodistan ei voisi joutua ulos sen takia, ettei ole varaa maksaa tällaista ”varallisuusveroa”.

     Toisaalta taas Suomen systeemissä ärsyttää se, että veron määrä riippuu siitä, paljonko tontille on rakennettu. Tämä mielestäni kannustaa tuhlailevaan maankäyttöön, mikä erityisesti Helsingissä on vain hölmöä.

     1. hyvin kiteytetty! 

      Vero, jota itse en ymmärrä, on varainsiirtovero asuntokaupan yhteydessä! Tiedän muutaman perheen lähipiiristäkin, joilla varat riittäisi pieneen haaveilemaansa omakotitaloon, mutta ei enää sen päälle tulevaan 4% varainsiirtoveroon. Niinpä ovat olleet muutaman vuoden aivan liian pienissä asunnoissa säästämässä -ja sinä aikana asuntojen hinnat ovat karanneet entisestään!

      Itsellänikin se kirpaisi aivan todella kovasti, kun muuttoja meillä useampia ollut viime vuosina. Etenkin pk-seudulla kun pienetkin asunnot ovat niin kalliita, ja samoin sitten varainsiirtovero!

     2. Aivan juu! Meillä on tuo asunto vuokratontila, joten siihen vaikuttaa tonttivuokrien nosto (jota siis tapahtuu parhaillaikaa).

      Asiaton lehdistökatasus bloggasi aiheesta tovi sitten mielenkiintoisesti: Kaupunkilaiset asetetaan eriarvoiseen asemaan sen perusteella, onko kiinteistö vuokralla vai omana. Olisi parempi, jos kaikki olisivat saman systeemin sisällä.

      1. Ah joo totta, tosiaan tontinvuokra. Sehän on ihan eri asia. Vuokratonttien hinnat ovat joissain päin helsinkiä todella pitkien sopimusten vuoksi erittäin halvalla maanvuokralla, eli nosto ns. normaalitasolle ja johonkin järkevään indeksiin sitoen muistaakseni on edessä. Ostohinnassa tämä asunnoissa näkyy (tai kaiken järjen mukaan pitäisi näkyä) selvästi. Minulle tuo vuokratontti on ollut aina mörkö asuntokaupoilla, jotenkin pelottanut juuri se mahdollinen hulvaton hinnannousu. Näin kävi mm. Lauttasaaressa erään taloyhtiön kanssa, jonka asunnosta olimme kiinnostuneita siihen saakka, että hoksasin vuokratontin. Vastikkeen hinta pomppasi aivan käsittämättömän korkeaksi seuraavana vuonna, muistaakseni yli tuplaantui. Jos vuokrasopimus olisi tosi pitkälle voimassa, tyyliin 40v, ja esim. Okt sijaitsisi ns ”täydellisellä paikalla”, saattaisin ehkä harkita. Mutta olenkin ihan yltiövarovainen.

 2. Tuijotin pari minuuttia jäätyneenä ekaa kuvaa. Luulin, että se on jälkeen-kuva. Aika jännä, mietin.

  1. Hahahahahhaha! Kyllä, juuri tuollaiseen kaapistoon olisimme päätyneet kaikista maailman kaapeista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *