Kesä kuluu turvallisesti raiteilla

Kaupallinen yhteistyö: VR ja Asennemedia

Voi miten ihanalta tuntui nousta taas toukokuun viimeisenä viikonloppuna junan kyytiin. Minun on ollut koko kevään niin ikävä Turkua, Turun perhettäni, jopa junamatkailua. Myös Alpulla oli ollut ikävä leikkivaunuun. Pitkin kevättä hän usein puheli, että koska mennään junalla Turkuun, vieläkö se korona on?

No, ikävä kyllä vieläkin se korona on, ainakin jossain määrin, edelleen keskuudessamme. Ensimmäinen aalto näyttää olevan ohi, mikä johtuu suuresti siitä, että me suomalaiset olemme noudattaneet koko kevään niin mallikkaasti kaikkia ohjeita ja suosituksia. Niin on syytä tehdä jatkossakin.

Myös VR on ottanut koronatoimet tosissaan.

VR huolehtii siisteydestä entistä vahvemmin: liikkuvissa junissa on ylimääräisiä siivouspartioita, suurimmilla asemilla sekä lähi- ja kaukoliikenteen junissa on käsidesipisteitä ja juniin on hankittu erikseen desinfiointilaitteet tarkempaa puhdistusta varten.

Itse olen huomannut, että vessat ja leikkivaunut ovat olleet erityisen siistejä.

Toiseksi väljyyteen on satsattu. Nyt kaukoliikenteen junalippu täytyy ostaa ennen junamatkaa. Junalippuja ei enää myydä junassa siksi, että kaikilla olisi varmasti istumapaikka. VR:n algoritmi pyrkii sijoittamaan liput mahdollisimman kauas toisistaan.

On kuitenkin niin, että jos on täysi junavuoro ja matkustaa yksin, viereen saattaa edelleen tulla tuntematon henkilö. Tätä VR pyrkii taklaamaanniin, että väljempien vuorojen liput ovat edullisempia, jotta matkustajat tasaantuisivat mahdollisimman paljon eri juniin.

Me ollaan nyt jonkun verran suhattu Helsinki-Turku-väliä (johtuen mökkiprojektistakin), ja koko ajan on ollut väljää ja siistiä. Ollaan myös tarkoituksella valittu ei niin ruuhkaisia vuoroja. Ruuhka-aikoja ovat arkiaamut, iltapäivät, perjantai-illat sekä sunnuntai-illat. Koska oma työni on joustavaa, emme ole matkustaneet näinä ajankohtina.

VR:n sivuilla on hyvät ohjeet siitä, miten voi itse pyrkiä turvalliseen matkustamiseen.

Tärkeintä junissa on kuitenkin se, että ihmiset itse käyttäytyvät kivasti ja kohteliaasti. Olen huomannut tämän esimerkiksi leikkivaunussa. Vanhemmat ovat ekstrakohteliaita, ja jos leikkivaunuun on sattunut useampi lapsi kerrallaan, on vuoroteltu nätisti. Monilla on äänikirjat ja kuulokkeet lapsille mukana niin, että matkalla on muutakin viihdykettä kuin ne leikkivaunun setit.

Toisaalta meille on osunut niin väljiä vuoroja, että ollaan oltu aika usein ainoat leikkijät.

Me tehdään taas kesän reissut aika lailla junalla. Didi alkaa huutaa niin helposti autossa, se ei oikein viihdy. Sen sijaan junassa se on aivan liekeissä. Se rakastaa tutkia ja taapertaa ympäriinsä. Meillä ei ole kotona portaita, joten nuo liukumäen portaat ovat hänelle unelmien täyttymys.

Okei, on myönnettävä, että välillä sen perässä hiihtäminen on vähän raskasta, kun 1-vuotias hakee vielä aika paljon tasapainoa hieman heiluvassa junassa. Tästä syystä me tehdäänkin usein Tikin kanssa niin, että välillä jompikumpi on lasten kanssa ja toinen lepää toisaalla.

Alppu on nykyään sen sijaan aivan täydellistä junaseuraa. Se viihtyy helposti äänikirjan tai ohjelman parissa. Lisäksi leikkivaunun kirjavalikoimat ovat kasvaneet vain entuudestaan, joten tuolla on aina jotain, mitä se haluaa kuulla.

Yleensä Alppunen tutustuu junassa aina muihin lapsiin ja järjestää upeat leikit. Tammikuussa se esimerkiksi lainasi osan autoistaan yhdelle pojalle, ja sitten ne ajoivat koko matkan kilpa-ajoja katsoen, kumman autot liukuvat liukumäestä pidemmälle. Se oli hauskaa menoa.

Ah, mun on pakko vielä kertoa perjantain junamatkalta yksi juttu, kun se oli niin liikuttava! Meidän vaunussa istui tyttö, joka itki niin, että kyyneleet vaan vuosi valtoimenaan. Mä olen itse aina välillä itkenyt milloin mistäkin syystä julkisesti, ja silloin on aivan ihanaa, jos kuka vain tulee kysymään, onko kaikki kunnossa. Silloin saa ikään kuin tilaisuuden selittää, miksi itkee. Tulee vähemmän semmonen kylähullu fiilis, kun saa rationalisoida tämän epätyypillisen käytöksen.

Niinpä menin kysymään tytöltä, onko kaikki kunnossa. Kävi ilmi, että on! Se kertoi, että nämä ovat puhtaasti onnen kyyneleitä. Se oli päässyt opiskelemaan, yritettyään sisään neljä vuotta! Ja sai just äidiltään kuulla puhelimessa tästä. Minulla meni ihan kylmät väreet iholla, kun tulin niin iloiseksi. Sovittiin, että hän ostaa pullon skumppaa ja juhlii illalla. Voi miten hyvä mieli tästä tuli!

Juuri tällaiset kohtaamiset tekevät junamatkailusta niin ihania. (Kysyin instassa sitten ihmisiltä junakokemuksia, ja yllättävän moni on muun muassa löytänyt puolison junasta!)

Nyt näyttää siltä, ettei meidän huvila (ylläri!) valmistu juhannukseksi, vaan luultavasti heinäkuun puolella. Niinpä tehdään Suomi-trippi nyt kesäkuun viimeisellä viikolla. Suunnitelma on vähän vaatimattomampi kuin viime vuonna, mutta aikomus on ainakin käydä Tampereella, Siilinjärvellä ja Jyväskylässä tapaamassa sukua ja ystäviä. Ja tietenkin nauttimassa maailman ihanimmasta Suomen kesästä.

Kannattaa tutustua VR:n turvallisuusohjeisiin ja kesän lipunmyynteihin VR:n uudella saitilla (joka korvaa pian VR:n vanhan sivun kokonaan). Ja kannattaa ehdottomasti matkustaa tänä kesänä Suomessa!

Lue myös:

Näin matkustat lapsen kanssa junassa

Viisi suomalaista kesäkaupunkia junamatkan varrella

Päiväretki Tammisaareen junalla

Täydellisen junamatkan anatomia

Kommentit (11)
 1. Huomenna pääsen testaamaan VR:n korona-järjestelyt juhannusjunaan! Pidän itse vähän vastuuttomana sitä, että VR myy tarvittaessa joka ikisen paikan ja rivin täyteen ja ei vaadi maskien käyttöä aikuisilta. Matkustaisin hyvillä mielin, jos lähes kaikilla olisi maskit. Korona ei juurikaan tartu pinnoilta, joten tehostettu siivous (mikä toki muutoin tosi hyvä juttu) ei hyödytä. Virus leviää ilman mukana, eli jos yhdellä vaunussa on oireeton tartunta, on riski, että se leviää koko vaunuun hengitysilman mukana. Toki tartunnat ovat harvinaisia tällä hetkellä. VR olisi voinut normivuosien tapaan lisätä kalustoa juhannukseksi, mutta ilmeisesti kustannussyistä ei näin menetellyt. Varasimme itse koko perhehytin, joten taidamme pysyä siellä ja jättää ruuhkajunan leikkipaikan muille. Päätös avata ravintolavaunut on vähän kurja myös, sillä se lisää ihmisten liikkumista junan vaunusta toiseen. Voitontavoittelun maksimoinnin sijasta VR voisi mennä valtion yhtiönä turvallisuus edellä.

  1. Tosi hyvä homma, että saitte sen perhehytin kokonaan itsellenne 🙂

   On kieltämättä aika todennäköistä, että juhannuksena junat ovat täynnä.

  2. Minäkin tulkitsen VR:n toiminnan enemmänkin voitontavoitteluksi, ja turvallisuustoimet lähinnä kosmeettiseksi koronapesuksi. Jos todella haluttaisiin estää tartuntoja, voitaisiin esim. myydä vain joka toinen paikka tai lisätä vaunuja junavuoroille, eikä vain kuuluttaa täyteenmyydyssä junassa turvaetäisyyksien tärkeydestä. Ravintolavaunun avaaminen on myös kyseenalaista, kärrymyynti olisi uskoakseni koronaturvallisempaa.

   VR:n kehotus välttää ruuhkavuoroja on vastuun siirtämistä asiakkaille, mikä epidelian torjunnassa on mielestäni liian tehotonta. Hyvä, että joissain junissa on kuitenkin ollut väljempää.

   1. Niin, tämä on aika kinkkinen homma. Mulla ei ole mitään dataa aiheesta ja tämä on vain oma mielipiteeni (en ole aiheesta VR:n kanssa keskustellut), mutta itse ajattelen, että on hyvä, että junat kulkevat nyt kesällä. Se mahdollistaa monien ihmisten pääsyn paikasta toiseen, ja on erinomainen vaihtoehto autoilulle. Junavuoroja on tihennetty nyt 15.6. eteenpäin, mutta ei niitä aivan loputtoman paljon pysty kulkemaan.Ihmisten pitää mahtua juniin. Todennäköisesti riskiryhmään kuuluvat eivät matkusta junalla ja kevään perusteella ihmisten päähän on uponnut hyvin se, ettei julkisiin tiloihin lähdetä, mikäli on yhtään oireita. Tuo, että paikkoja ei voi ostaa enää junasta, on hyvä turvatoimi.

    Lisäksi: VR on yritys, ja yritysten tarkoitus on tuottaa voittoa, vaikka omistajana olisi valtio. VR on jo nyt joutunut lomauttamaan jengiä, ymmärrettävästi, kun keväällä lipputulot romahtivat. Itse ajattelen, että tällä hetkellä, kun koronatartunnat ovat noin alhaalla ja hallitus on antanut luvan matkustamiselle ja lieventää muutenkin koko ajan rajoituksia, niin en pidä tätä mitenkään vastuuttomana meininkinä.

    1. Juuri näin. En tajua joidenkin jatkuvaa porua kun tällä hetkellä vaikuttaa yllättävänkin rohkaisevalta tartuntojen suhteen. Vaikka mm.koulujen ja Uudenmaan avaamisenkin jälkeen piti jo tulla välitön tuho🙄

  3. Onhan se vähän surullisenhupaisaa, jos VR kuuluttelee turvavälien muistamisesta tilanteessa, jossa turvavälin pitäminen on täysi mahdottomuus täyden junan vuoksi.

   Ymmärrän toki, että tuottoa tarvitaan, mutta kyllä sitä toivoisi, että edes kasvomaskit olisivat pakollisia niin junissa kuin busseissakin.

   Olisi ihana päästä täältä kammiosta jo liikkeelle, mutta riskiryhmäläisenä junamatkustaminen pelottaa, jos kanssamatkustajilla ei ole hengityssuojaimia. Kuinka kateellinen olenkaan kaikille terveille, jotka voivat jo palailla normaalielämään. Eivät nuo VR:n toimet ole kyllä vakuuttaneet oikein ei-riskiryhmäläisiäkään. Auton hankkiminen on houkutellut aika paljon koronan vuoksi. :/

   1. Maskijankutus alkaa olla jo todella uuvuttavaa. Pitäkää maskeja jos ja kun niin haluatte mutta jättäkää siitä jauhaminen. Jokainen vastaa itsestään. Hyvin on tauti saatu hidastumaan ilman niitäkin, turvavälein ja käsihygienialla. Itse työskentelen asiakkaiden kanssa ja pleksit sekä jatkuva käsienpesu plus desi on auttanut läpi tämän ajan.

    1. Lol, maailmanlaajuisesss pandemiassa ”jokainen vastaa itsestään” – ajattelu ei oikein toimi.

 2. voi juku, tulee niin hyvä mieli kun postaat! ihana juttu tuosta junassaitkijästä. kohtaamiset julkisissa kulkuvälineissä on kyllä sitä jotain!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *