Kestovaippojen käyttäminen on yllättävän helppoa

Juliaihminen

Multa on kyselty pitkin vuotta usein kestovaippojen käyttämisestä. Ja nyt viimein, avaan tätä kestovaippojen käyttämistä. Pyrin olemaan mahdollisimman informatiivinen!

Ennen kuin sain lapsen suhtauduin kestovaippoihin vähän samalla tavalla kuin Intiaan. (On ehkä vähän rasistista verrata valtiota vaippaan, tiedän.) Olin ajatellut, että Intiaan reissaavat ihmiset ovat kaikki batiikkivärjättyjä (siis heidän koko ruumiinsa on täynnä batiikkiväriä), rastatukkaisia, hennatatuoituja ja paljain jaloin kulkevia saastaisia hippejä. Siksi Intia ei kiinnostellut. Sitten matkustin Intiaan, ja siellä oli ihan sairaan ihanaa ja mun hiuksiin ei tullut matkalla yhtäkään rastaa. 

Näin myös kestovaippojen kanssa, jos tiedätte mitä tarkoitan. 

Mä olen sitä mieltä, että jokainen valitsee omat pienet taistelunsa maailman tuhoutumista vastaan. Yksi syö vegaaniruokaa, toinen ei aja autoa, kolmas ei hanki ollenkaan lapsia ja neljäs käyttää kestovaippoja. Tämä on mun tapani tuottaa maailmaan vähän vähemmän muovijätettä, mutta se ei tee musta yhtään parempaa kuin kenestäkään muusta. En ikimaailmassa tuomitse niitä, jotka eivät käytä kestoja. Oikeastaan mun tuttavapiiristä vain mun siskon lapsilla on kestovaipat, joten saisin tuomita aika monet ihmiset, jos lähtisin sille tielle.

Se eettisestä horinasta, sitten käytäntöön. Mä en jaksa kertoa nyt miljoonista eri vaihtoehdoista ja vaippamerkeistä, koska se vain sekottaisi lukijaa. Tiedän tämän kokemuksesta, sillä kun aloitin kestovaippojen käyttämisen, olin aivan sairaan pihalla koko hommasta. Mikä on sinällään omituista, koska tämä on tosi helppoa.

Tiedän tästä aiheesta nykyään aika paljon, joten laittakaa kommentteihin kysymyksiä. Nyt kerron yksinkertaisesti vain sen, miten olen itse tehnyt.

Kestovaippabisneksen aloitus:

Jos mielit kestovaippojen tielle, suosittelen hankkimaan ainakin muutamia kestovaippoja jo ennen lapsen syntymää. Kun sylissä on uusi ihminen ja maailma sellaisena kun tunsit sen, on räjähtänyt ja muuttunut ihan uudeksi universumiksi, et todellakaan jaksa perehtyä niin banaaliin asiaan kuin kestovaipat. Tai sitten voit aloittaa joskus vähän myöhemmin, kun arki on vähän tasaantunut.

Kestovaippoja saa edullisesti kirpputoreilta (esim Helsingin Ipanaisessa niitä on usein myynnissä). Mä hankin kestoni tältä FB-foorumilta. Nyt kestoja saa mun mielestä halvemmalla kuin vähän aikaa sitten, koska se tuntuu olevan ikävä kyllä laskeva trendi. Uutenakin niitä myydään monissa nettikaupoissa.

Vastasyntyneen kestovaipat: sisävaippa + kuorivaippa

Alpun vaippaa joutui vaihtamaan vastasyntyneenä ehkä 10 tai 15 tai 20 kertaa vuorokaudessa, sillä se kakki maitokakkojaan niin usein. (Nyt kun muistelen tätä, se tuntuu täysin sairaalta, mutta näin se oli.) 

Ensimmäiset kaksi kuukautta mä käytin Imse Vimse -merkin sisävaipan ja  kuorivaipan yhdistelmää. Ne on 3 - 6 kg vauvalle. Niissä pointtina on se, että ensin vauvan pempun päälle taitellaan kankainen sisävaippa ja sen päälle laitetaan vedenpitävää tekoa oleva kuorivaippa, joka estää kosteuden imeytymisen vaatteisiin.

Kun vauvan pissat muuttuivat runsaammiksi, lisäsin sisälle froteekangasta olevan imun, eli ylimääräisen kankaanpalan. (Niitä voi ostaa valmiina tai tehdä itse pyyhkeestä, mulla on molempia käytössä.)

Mulla oli käytössä noin 20 sisävaippaa ja ehkä 5 kuorivaippaa, sillä kuorta ei tarvitse pestä paitsi jos siihen karkaa vähän kakluunia eli kakkaa.

Tällä systeemillä pesin vaippoja noin joka toinen tai kolmas päivä. 

Huom! Käytin ja käytän edelleen yöllä kertakäyttövaippoja. Yökestoilu on oma juttunsa, ja mä en ole lähtenyt siihen, mutta sisko on, joten tiedän siitäkin jonkun verran - saa siis kysyä!

Likaisten vaippojen säilyttäminen

Meillä on vessassa semmonen systeemi, että siellä on kolme tavallista muoviämpäriä, joissa on kansi. Pissavaipat laitan sinne sellaisinaan, kakkavaipoista suihkutan jöötit vessanpönttöön bidesuihkulla. En sen pahemmin hinkkaile tai harjaile noita vaippoja tai käytä mäntysuopaa. Ämpärin kansi pitää ammoniakin hajut sisällään. 

Vaippojen peseminen

Koko kestoilun ainoa ärsyttävä hetki on se, kun otan ämpäreistä kannet pois ja kippaan sisällöt sellaisinaan pesukoneeseen. Tähän menee noin 30 sekuntia. Nykyään, kun lapsen jätökset ovat sellaisia kiinteän ruuan mukaisia, niin haju on kyllä semmonen, ettei sitä ihan ilokseen tee mieli haistella, voin kertoa. Mutta se on nopeasti tehty, ja osaan pidättää hengitystäni sen puoli minuuttia.

Pesen vaipat 60 asteessa, välillä 90 asteessa. Imut sekä aikoinaan nuo kangasvaipat kuivatin kuivauskoneessa, taskuvaipat (ja aikanaan nuo kuorivaipat) kuivatan kuivaustelineellä. Ne kuivuvat todella nopeasti, se on vähän niin kuin niiden tehtävä.

Tämä pesuoperaatio tehdään ehkä joka kolmas päivä nykyään. Yleensä sen itse asiassa hoitaa Tiki. Se menee siinä samalla kun kaiken muunkin peseminen. 

Ihan aluksi, kun maitokakat olivat sellaista suloista pientä toffeetahnaa (okei, mä en just kirjoittanut tota), mä saatoin pestä samassa koneessa myös ihan muitakin vaatteita. Nykyään, kun suloinen toffee on vain muisto, vaipat vaativat ihan oman koneellisensa.

 

Okei. Nyt tuli aika paljon  infformatsuunia!

Teen tästä aiheesta vielä tosien postauksen. Siinä kerron, mihin siirryin sen jälkeen, kun vauvasta tuli kuusikiloinen jötkäle, kestovaippojen yllättävistä hyödyistä sekä siitä, mistä tunnistaa, mikä vaippamerkki sopii omalle lapsukaiselle.

 

Onko täällä muita kestovaippojen käyttäjiä tai sellaiseksi harkitsevia? Mitäs olette tykänneet?

 

 

Kuvissa: Ylimmässä kuvassa on kuorivaippa, sisävaippa ja imu. Nämä kun taittelee vauvan päälle, niin homma on hoidossa!

 

 

Juliaihminen Facebookissa // Juliaihminen Instagramissa // Juliaihminen YouTubessa // Juliaihminen Bloglovinissa

 

 

 

Kommentit

chaura
Misplaced

Me ollaan osakestoiltu ehkä puolisen vuotta koko ajan lisääntyvässä määrin. Oon suunnitellut oman postauksen kirjoittamista aiheesta jo jonkin aikaa, josko nyt viimein saisi aikaiseksi!

Juliaihminen
Juliaihminen

Ehdottomasti!

Maria Hakkala

Hyvin sanottu tuo, että jokainen tekee oman osansa maailman tuhoutumista vastaan. :) Päätin itse ennen vauvan syntymää, että vauva-aika ei ole minulle se aika, mutta vähennän huonoa omaatuntoani kierrättämällä jätteet parhaani mukaan, enkä vain vähän sinne päin.

Vauva on tuonut mukanaan myös jatkuvasti kasvavan sosiaalisen ja ympäristöllisen omantunnon. Suremme miehen kanssa yhdessä yhteiskunnan epäkohtia, kun joku viaton pieni lapsi joutuu kärsijäksi, enkä enää osaa kaupassa valita mitä tahansa kananmunia, vaan yritän miettiä niistäkin vähän eettisemmän vaihtoehdon. Tällainen muutos omissa ajatuksissa yllätti vauvan syntymän jälkeen!

Juliaihminen
Juliaihminen

Tiedän! Sitä vain tajuaa, että ihan kaikki ihmiset ovat olleet tällaisia ihania palleroisia vauvoja. Se jotenkin herättää.

Sanni Tee Tee

Me mentiin aikoinaan esikoisen kanssa oikeastaan kokonaan kestoilla. Vauva-aika myös öisin ja reissussa. Ei se tuntunut ollenkaan vaivalloiselta, luontevalta vain. Hänellä oli ennen kuivaksi oppimista hoidossakin kestot. Ihana perhepäivähoitaja, joka suhtautui asiaan myönteisesti silloin 2000-luvun puolivälissä!

Tokan kanssa kestoiltiin päivisin aika pitkään. Mutta olimme siinä välissä muuttaneet omakotitaloon, olin lasten kanssa paljon yksin, ja yhtäkkiä se, että pyykkikone oli kellarissa ja kaksi lasta siinä pyörimässä, alkoikin tuoda pientä haastetta pyykkäämiseen. Vauvakaan ei ollut helppo, ja isomman sisaruksen kanssa oli omat säätönsä... Jossain vaiheessa siirryttiin käyttämään maissipohjaisia Naty-vaippoja. Kertiksiähän ne ovat, mutta sentään kai JOSKUS hajoavatkin.

Kuopuksen kanssa mentiin sitten kokonaan Natyilla. Siinä kohtaa, viisihenkisenä perheenä ja isompien, harrastavien lasten kanssa, pyykkiäkin alkoi olla jo niin hitokseen paljon, että ylimääräinen koneellinen parin päivän välein ei enää ollutkaan mikään pikkujuttu. Etenkään sitten kun molemmat vanhemmat olimme jo palanneet töihin.

Mutta allekirjoitan: kestojen käyttö sinänsä on helppo juttu ja siinä on monta hyvää niksiä, jotka jeesaavat.

p.s. Joka kerta, kun kertisvaippojen käyttö meillä lisääntyi, siirryin ostamaan yhden uuden ruokataloutemme vakkarituotteen aina luomuversiona. Ja muutenkin yritämme elää mahdollisimman ekologisesti. Korsi kekoon niillä keinoilla, jotka kulloinkin ovat mahdollisia!

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, ainakin tämän yhden kanssa tämä on just ollut todella helppoa. Katotaan, jos joskus on vielä kaksi, jotka käyttävät samaan aikaan vaippoja, että muuttuuko sitten mieli :D

Rapu (Ei varmistettu)

Kiinnostava juttu! Kysymys: miten yhdistät lattemamalifen ja kestovaipat eli miten roudaat likaisia vaippoja kaupungilla?

Juliaihminen
Juliaihminen

Mulla on aina joku pieni hedelmäpussi tai muovipussi messissä, johon laitan likaiset vaipat. Sitten himassa vain kippaan ne ämpäriin. Ei ne ehdi alkaa haista niin nopeasti, että siitä tulisi hajuhaittoja repun läpi :D

Esim Monkeys Foot Design (löytyy Etsy.comista) tekee vaipoille tarkoitettuja pussukoita, jotka pitää hajut täydellisesti sisällään. Mulla on aina sellainen mukana hoitolaukussa ja lisäksi meillä on kotona toinen samanlainen jättikoossa, siihen mahtuu kahden päivän vaipat. Plussaa näteistä kuoseista :) 

SuperSanna (Ei varmistettu)

Meillä kestoillaan myös, nykyään tosin vain aamupäivisin, kun sitä kakkaa tulee silloin eniten. Muuten ei viitsitä, kun 11kk:n ikäiseltä pojalta tulee niin paljon pissaa, että kestovaippa on läpimärkä pahimmillaan tunnissa. Sellaisen vinkin lisäisin, että kun vauva syö kiinteää ja kakkakin on kiinteää, niin johan on helppo kipata ne sieltä kestovaipasta vessanpönttöön. Vähän löysempikin irtoaa yleensä helposti sellaisena laattana. Luulisin, että hajuhaitat ovat huomattavasti pienemmät, meidän vaipparoskiksessa (eli missä pesuun menevät vaipat ovat) haisee vaan pissa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo! Oli niin huippua, kun kiinteisiin siirtymisen jälkeen pökäle tipahti ihan semmoisenaan pönttöön PONKS. Ai että, se on helpottanut elämää :D

Meillä vauvavuosi lähes täyskestoiltiin, mulle aika nopeasti kyllä vakiintui sellainen systeemi, että kodin ulkopuolella vaihtovaipat oli kertsejä. Me käytettiin riisipaperia, jonka avulla kakat sai hyvin pönttöön. Itse asiassa kun siirryimme päiväkotivaiheessa vähitellen kertseihin (vaippoja meni enää pari päivässä) sekä kuivaksi harjoitteluun, edelleen kipattiin kakat pönttöön, vähensi kertseillessäkin roskikseen hajua huomattavasti. Me ostimme kuoret käytettyinä foorumilta ja sisävaippoina käytimme Jutta-harsoja, jotka ovat jatkaneet siivousrätteinä ja pyyhkeinä elämäänsä. Harsot sitten huuhdeltiin nopeasti ja laitettiin sappisaippuaveteen likoon. Menivät ihan normipyykin mukana, kakkatahroihin laitoin sappisaippuaa ja esipesin käsin, ja pyykkiä pestiin joka päivä. Hajuongelmia ei oikeastaan ollut.

Meilläkin syy kestovaippailuun oli henkilökohtaisen emotionaalisekologinen, eli hirvitti ajatus 20 päivittäisestä muovivaipasta kaatopaikalla ja odotus- ja vauva-aikana mulla oli aikaa ja energiaa hioa näitä systeemejä. Mun mielestä on hyvä tehdä ekologisia valintoja siellä, missä ne itselle tuntuvat helpolta ja hyvältä. Meillä ei ole autoa, asumme tiiviisti, ja lentomatkustamme minimaalisesti. Käytämme lihaa vähän, mutta olen huomannut, että jo vegaanikokeilu saa minut himoitsemaan lihaa, päivittäin (kävin ostamassa jotain ribsejä pussillisen itselleni) kun muuten voi mennä viikkojakin ilman, joten ehdottomuus ei taida sopia meille. Käytämme vähän voita ja hyvää juustoa, paljon oliiviöljyä eikä ollenkaan margariinia tai kasvisrasvajuustoja. Kauramaitoa kahvissa.

Hallitun hysterian Anu (Ei varmistettu) http://hallittuhysteria.com

Meillä tuo tyyppi on jo menossa kouluun, mutta silloin muinaisessa menneisyydessä käytimme kestovaippoja koko sen ajan mitä vaippoja käytettiin, juurikin samalla periaatteella, että yöllä kertakäyttö ja muuten kestoilla. Reissuissa paras oli sellainen vaipan PUL-kuorikankaasta ommeltu pussi ja sitten päivähoitoaikana lykättiin likaisille vaipoille se vauvana saatu Liberon vetoketjullinen hoitolaukku, johon tosi piti kirjoittaa tussilla kissan kokoisilla kirjaimilla, että sisällä likaisia vaippoja kun yhden toisen lapsen isä yritti aina ottaa ne meidän likaiset vaipat mukaansa päiväkodista luullen kassia heidän omakseen.

Minä en ikinä kokenut, että kestovaippailu olisi ollut jotenkin työlästä. Tuntui, että yhtä vaikeaa sitä sopivaa kertakäyttövaippaakin oli löytää mitä kestoista toimia malleja ja sitten kun ne vaipat oli saatu toimintaan niin eipä tarvinnut murehtia niiden ostamisesta tai roskien jatkuvasta roudaamisesta pihalle. Että se työläyskin on loppujen lopuksi ihan vain tottumiskysymys.

Looking for...

Itsellähän ei vielä ole lapsia, mutta äidin kanssa juteltiin minun  vauvaiästäni ihan hiljattain. 

90-luvun alussa keskosena ja herkkä ihoisena kesto vaippa oli oikeastaan ainoa vaihtoehto. Mummo niitä minulle kuulemma ompeli ja yksi ihan ensimmäisistä on tallessa. Se on ihan minikukkaron kokoinen, pienempikin. 

myöhemmin siirryttiin kertakäyttöisiin, mutta äiti muisteli kuinka se oli pakkokin kun asuttiin talon rakennuksen ajan vedettömässä mökissä. Respectiä siitä :D 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos, hyvä aihe! Kierrätyksestä intoilleelle kommentoijalle sanoisin, että ne isot ympäristöteot pyörivät akselilla asuminen-liikkuminen-ruoka, eli biojäteastialla ei kauheesti vielä keulita.
Sopivat kotineliöt, joukkoliikenne ja pyörä, kasvisruoka. Ei lentomatkoja kauas lyhyille lomille.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä ei kestoilla, mutta oma ekotekoni vauvan kanssa on ehdottomasti pottailu! Alle vuotias vauvani tekee kaikki kakat pottaan ja suurimman osan pissoistakin ja omakin osani helpottui, kun ei tarvitse kakkoja pestä pyllystä. Vaippoja kuuluu enää 2-3/vrk (iso ero vastasyntyneen noin 20:en...)! Potattaminen on myös naurettavan helppoa: aina syönnin ja heräämisen jälkeen potalle vain.
Olen alkanut epäillä, että se, ettei varhaista pottailua suosita tai suositella enempää, on vaippatehtaiden salajuoni, niin miellyttävää tämä on kaikille. :D

Hanna Äm (Ei varmistettu)

Tähän täytyy kommentoida, että meillä toimi "VVV - vauvan vessaviestintä" (tai joku semmoinen...) esikoisen kanssa. Hän teki yleensä yhden isomman toimituksen päivässä, 10min. heräämisestään. Pissoja tuli pönttöön juurikin ruokailujen & nukkumisen jälkeen.
Ja ihmettelin myöskin, että miten kukaan muu ei toimi kuten me...

Mutta tämä toinen lapsipa onkin sitten ihan eri maata... Vatsa toimii paljon useammin / epäsäännöllisemmin ja lisäksi potalla / pytyllä istuminen kiinnostaa tasan nolla. Vaikka on isomman sisaruksen mallikin.

Me päiväkestoiltiin ekan kanssa, kunnes pissamäärät alkoivat olla aina sellaisia, että _jokainen_ pissa aiheutti koko vaatekerran vaihdon. Ja sitten jos lisäsi (vielä) imuja, niin paketti oli tosi massiivinen -> aiheutti jo kävelevälle lapselle vaikeuksia edetä... Mutta kun siirryttiin kokonaan kertiksiin, niin lapsipa laiskistui pottailussa.

Me oltiin huomaavinamne sellainen juttu, että iho pysyi kestovaipoilla paremmassa kunnossa kuin kertiksillä (kun ei "hautunut" muoveissa?) ja itseasiassa hajukin oli "normaalimpi" kuin mitä-lie-hajusteita sisältävissä kertiksissä.

Tosi harmillista, jos kestoilu on laskeva trendi... Muistelisin, että jostain olen lukenut, että yksi lapsi käyttää kertiksiä yhden omakotitalon kokoisen "vuoren" verran.

HannaM

Anonyymistelija (Ei varmistettu)

Siis miten sä saat vauvan pysymään siinä potalla? Mun sähikäinen tekee kaikkensa päästäkseen ja nopeasti karkuun pottaa. Itkee ääni väristen kun koetan istuttaa. Kokeiltu kaikki kirjoista leluihin ja jopa syömiseen (tosi fiksua ja johdonmukaista antaa ruokaa potalla istuvalle, tiedän!). Alle vuoden ikäisenä kokeilin sinnikkäästi, nyt reilun vuoden ikäisenä saa jo huomattavan etumatkan kun edes aavistaa että potta on seuraava ohjelmanumero.

Vierailija (Ei varmistettu)

Varmaan on temperamenttikysymys tämäkin. Meidän rauhallinen lapsi istuu ja lueskelee, taputetaan, lauleskellaan ja leikitään potalla. Ollaan yritetty tehdä siitä sellainen korostetunkin kiva yhteinen hetki. Mutta, voi tulla vielä sekin aika, ettei potalla malteta enää istua. :D
Tähän asti on ollut niin helppoa homma, että olen tosiaan ihmetellyt, miksei muut tee tätä - ehkä sitten juuri sen takia, etteivät lapset malta istua tai pelkäävät kakata pottaan tms.

Anonyymistelija (Ei varmistettu)

Pottakammo! Sillä mä kuvailisin tosiaan kuopustani. Heti kun olen saanut nostettua vaipan takaisin ja pöksyt jalkaan, niin tyyppi menee kaukaisimpaan nurkkaan ja helpottuneena kakkaa vaippaan.

Ja temperamenttikysymys tosiaan; eivät ole kovia istuskelemaan muutenkaan nämä poikaseni.

Meilläkin oli tämä, mutta ratkaistiin sillä, että kehuttiin aina mielettömästi potalla kakkaamisesta. Myös "viemärissä on kakan koti" toimi.

Juliaihminen
Juliaihminen

Hihii, meillä on vasta pottabisnekset ihan juuri suunnitteilla. KATTELLAAN.

Meillä enimmäkseen kestoiltiin vaippa-aikana. Suurimpana motivaattorina oli kemikaaliton pylly vauvalla.

Pikkuvauvalla ihanimpia olivat mielestäni joustavat sisävaipat, nuo flanelletet koin pökkelöiksi. Tosin mulla oli kyllä enemmän harsoja kuin sisävaippoja. Kuorena päällä tykkäsin pehmeistä (merino)pöksyistä. Pitkälahkeisina kävivät housuista. Yökestoiltiin myös sisävaipalla ja villahousuilla. Vähän säälitti vauva ison pakettinsa kanssa, mutta meillä oli varmin ja helpoin. Aina kun mökillä yritin helpottaa elämää yökertiksillä, niin tuli jostain syystä ohivuotoja.

Anni Menossa (Ei varmistettu) https://menoajamamailua.wordpress.com

Kirjoitin meidän neljän kuukuden kestoiluista juuri:
https://menoajamamailua.wordpress.com/2017/04/07/ekoteko-kestovaipat/ - me käytämme lähes vain taskuja, enkä ole liskuuksissani edes harjoitellut noita sisä+kuori-systeemejä. Vinkkaan sama kuin yllä, eli riisipaperi tai kuivaliina helpottaa kuivailuja.
Tästä käytettyjen vaippojan säilytyksestä ollaan kavereiden kanssa juteltu: mä huuhtelen ja kuivaan vaipat ennen pesua, koska musta tuntuu epähygieeniseltä ja vähän ällöltä heittää kannen alle märät vaipat mähimään. Monessa lähteessä kyllä suositellaan tuota sunkin systeemiä, mutta itse suosin tuota hajuttomampaa versiota.

Juliaihminen
Juliaihminen

Veikkaan, että sun systeemi on järkevämpi. Mutta mä olen niin jumalattoman laiska ihminen (plus meidän 1950-luvun talon vessa on minipieni), joten tuo ei toimisi meillä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kysymys Julialle! Mulla ei ole vielä vauvoja eikä edes miestä, jos nyt vaikka kanditutkinto ensin. XD Kuitenkin luen sun blogia ja fiilistelen, millainen äiti musta vielä toivottavasti tulee, ja ehdottomasti kestovaippamutsi! MUTTA:

Mietin vaippojen pesemistä. Mua pelottaa, että ne kakanrippeet jää jonnekin pesukoneen onkaloihin pyörimään ja että siitä siirtyy sitten kakkaa (tai jotain kakkaentsyymejä edes) muihin pyykkisatseihin. Mitä sanot tästä?! Onko pesukone sellainen ihmelaite, ettei mitään jämiä muka jää?!?

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitos, ihana!

Hyvä kysymys. Tällä mun vuoden kokemuksella kakluunia ei ole jäänyt sinne pyörimään tai mitkään muut pyykit eivät ole haisseet, kun olen niitä vaippakoneellisen jälkeen pessyt. Mä tsekkaan vielä mun über-kestovaippailija isosiskoltani, että mitä mieltä se on tästä (ja pitääkö sitä konetta jotenkin puhdistaa välissä). Palaan sitten vielä asiaan!

Hyvä nyrkkisääntö on, että kaikki, mikä on tarpeeksi kiinteää kipattavaksi pönttöön, kannattaa kipata. Pesukonehan kannattaa muutenkin pyörittää silloin tällöin sillä 100 asteen ohjelmalla, mikä sitä paitsi sopii ihan hyvin vauvaperheen valkopyykille.

Juliaihminen
Juliaihminen

Hei tää onkin hyvä idis. Mä olen välillä pessyt vaipat 90 asteessa, mutta tuota sadan asteen pesua voisi koklaa aika ajoin.

Toinen vierailija (Ei varmistettu)

Hahhah itsellänikään ei todellakaan vauvat ja kestovaipat ole ajankohtaisia, mutta oli niin hyvin ja hauskasti kirjoitettu teksti, ja miksikäs tästäkin ei tietäisi jotain jo vähän etukäteen :D

Minttumaria (Ei varmistettu)

Ai teilläkin kestoillaan! Oon lukenut/seurannut sun blogia säännöllisen epäsäännöllisesti jo odotusajalta, mutta jotenkin tämä on mennyt multa täysin ohi. :) Tämä innosti ihan ensi kertaa kommentoimaankin. ;) Kiva löytää kestoilevia ja samoin ajattelevia "tuttuja"!

Meillä mentiin kans päiväkestoilla n. 1-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen päätin testata vaippalainaamon kautta yövaipatusta. Sen helppoudesta ja toimivuudesta innostuneena ostin meille kokeeksi kaksi yövaippaa + kuoren. Ilokseni oon huomannut, että meidän 1,5-vuotias tuntuu heräilevän öisin paljon pienemmällä todennäköisyydellä, jos on se iso kestovaippa yöllä käytössä :D mahtaako napakka vaippa tuntua jotenkin turvalliselta?

Juliaihminen
Juliaihminen

Jee! Ihanaa, että on muitakin kestoilijoita! Ja uuu! Yökesto kyllä kiinnostaa, etenkin jos sillä on tuollaisia sivuvaikutuksia. :) Pitääkin vähän tutkailla. Mä en ole myöskään yhtään perehtynyt tuohon vaippalainaamoon, vaikka voisi kyllä ehdottomasti.

Pimeäntaite

Meillä pääasiassa kestoillaan päivisin, ja öisin on käytössä Naty-merkkiset kertikset, niissä kun ei ole muovia (joskin nekään eivät ole täysin 100 % biohajoavia.) Mä luin taannoin tästä Ylen jutusta, että kertisten käyttö ei nykyisillään ihan niin suuri synti kenties olekaan kuin ennen, koska vaippajätettä ei enää kärrätä kaatopaikoille vaan poltettavaksi jätteenpolttolaitoksella, jolloin siitä syntyvistä päästöistä ainakin osa saadaan kerättyä talteen. Lopputulos on kuitenkin, että kestoilun arvellaan olevan edelleen hitusen ympäristöystävällisempää. :) Mun mieltä on hiukkasen vaivannut kestojenkin materiaalit, esim. PUL-kuoret ja fleece-sisukset, joissa taas sitten on muovia (ja joista irtoaa pestessä mikromuovia, joka päätyy sitten Itämereen). Bambufleece on onneksi luonnontuote. Tietoisuus lisää tuskaa. :D

äitiyskoe
Äitiyskoe

Kiitos tästä! Mulla h-hetki lähestyy ja toiveena olisi sitten käyttää kestovaippoja edes osan ajasta (ei varmastikaan reissuissa eikä ehkä öisinkään), mutta useampi tuttu on sanonut että se on ihan kaaaauhean vaikeeta eikä sitä mitenkään voi jaksaa, joten kiva lukea että joku ei koe sitä kovin työlääksi. Sinänsä mun mielestä roskien vienti on kamalin kotityö kaikista, että en tiedä miten mulla kertistenkään kanssa sujuisi (mä en tosiaan tiedä miksi se roskien vieminen tuntuu aina yhtä mahdottomalta, ei siinä ole mitään järkeä). Ja kiva jos olet kokenut juuri noi kuvissa näkyvät kombot toimiviksi, koska niitä mulla nyt jo on nimenomaan pieninä.

Mä oon ollut vähän hämmentynyt siitä, ettei niitä vaippoja nyt ihan kamalan helposti tunnu olevan saatavilla, käytettynä siis. Ajattelin että kai niitä saa helposti ja kohtuuhinnalla isohkot paketit hankittua, mutta ihan siltä ei ole vaikuttanut. Toisaalta sitten tosiaan näyttää että tosi monet ei edes kokeile kestoja, koska äitiyspakkauksessa olleita vaippoja tulee vastaa käyttämättöminä tosi paljon ja tosi edullisestikin (toki ne on yksittäisiä, ja yksittäisten hankkimisessa on vaivansa). Olen kyllä lohduttautunut sillä, että jos kestoilu nyt onnistuu niin sitten niiden kanssa kyllä selviää aika edullisesti, eikä haittaa vaikka osasta vaipoista tulisi maksettua vähän enemmänkin.

Kommentoi