Kolilla hauskuuttelemassa

Jotkut asiat elämässä vain muuttuvat hauskemmiksi, kun mukana on kolmevuotias. Yksi tällaisista asioista on Kolilla käyminen (tuo asia,jonka soisin mahdollisimman monen suomalaisen kokevan). Olen käynyt Kolilla tähän mennessä vain kesällä käpyttämässä Ukko-Kolin harjannetta ja katsomassa upeita maisemia, joten talvi-Kolilla käyminen oli täysin uutta.

Halusimme Joensuun-reissuun kunnon talviloma-tekemistä, ja mietimme, että kylpylä ja luminen luonto voisivat olla hauska idea. Hyvä vastaus tähän oli Koli, joka on vain tunnin ajomatkan päässä Joensuusta. Ongelma oli se, miten Kolille pääsee. Tupilla, jonka luona majoituimme, on auto (eikä mikä tahansa auto, vaan jopa hääautonamme toiminut vanhan hyvän ajan mersu). Emme kuitenkaan omista turvaistuinta, joten tämä muodostui ongelmaksi (lisäksi olimme tulleet junalla Joensuuhun, joten vaikka omistaisimme istuimen, niin en kuuna päivänä olisi jaksanut roudata sitä). Ja nyt seuraakin upea niksinarikan niksi!

Googlailin vuokratuoleja, ja autovuokraamoista hankittuna sellainen olisimaksanut jotain 45 euroa per vuokraus, eli törkeän paljon. Mutta ta-taa! Mannerheimin lastensuojeluliitto Joensuussa vuokrasi oikein käypää tuolia viikoksi kympillä! Se oli tosi helppo hakea ja palauttaa keskustasta, ja tätä iloa aiomme ehdottomasti käyttää jatkossakin, toivon mukaan samanlaista palvelua on saatavilla muistakin kaupungeista.

Alppu nukkui ihanasti matkan Kolille, ja perillä pääsimme matkaamaan funikulaarilla ylös Kolin hotellikeskukseen. Ikävä kyllä Kolin funikulaari ei aiheuttanut samanlaista riemua kuin Turun vastaava, mutta kiitos Turun someilmiön, olin oppinut tällaisen rinnehissin nimen! (Aiemmin olin kuvitellut, että funikulaari liittyy jotenkin hautajaisissa olevaan laariin.. funeral.. ja niin edelleen.)

Ensin kävimme tekemässä pienen metsälenkin Ukko-Kolin juurelle. Kolilla on myös laskettelukeskus, mutta raskausviikolla 32 ei tehnyt mieli lähteä tempomaan mustaa mäkeä alas. Tyydyimme siis katselemaan maisemia, emme edes kavunneet kovin ylös, sillä luminen melko jyrkkä rinne olisi ollut liikaa kolmevuotiaalle touhukkaalle Alpulle.

Ja mitkä maisemat tuolla onkaan!

Tämän jälkeen koitti matkan hauskin osuus, sillä menimme neljästään, Alppu, Tiki, Tupi ja minä Kolin kylpylään! Kyse ei missään nimessä ole mikään lapsille suunnattu vesipuisto, vaan sellainen hienostunut, tummilla väreillä sisustettu spa, jossa on monia pieniä altaita aina poreammeesta ulkoaltaaseen, eksoottisia suihkuja (viidakkosuihku, trooppinen sade ja  niin edelleen), erilaisia nautinnollisia saunoja, rentoutumishuone jossa tarjotaan hedelmiä ja teetä sekä allas, jonka veden alla kuuluu klassista musiikkia.Taivaallista!

Ja koska oli perjantai keskipäivä, paikka oli melko väljänä ihmmisitsä, joten saimme olla jokaisessa altaassa omalla porukalla. Vaikka tuolla ei ollut yhtäkään vesiliukumäkeä, Alppu viihtyi kaksi tuntia uskomattoman hyvin. Tämä saattoi johtua siitä, että respasta antoivat hänelle pienen vihreän kylpyankan, jonka Alppu nimesi välittömästi Eino-ankaksi. Eino sitten seikkaili siellä pitkin altaita, hyppi välillä korkealle ilmaan ja sukelteli menemään. Einolla oli niin ikään elämänsä hetket käsillä! En ole kylpylässä lilluvaa tyyppiä, sillä tylsistyn tavallisesti niin nopeasti, mutta Alpun pohjattoman riemun seuraaminen oli niin hauskaa, että viihdyin itsekin helposti tuon parituntisen. Oman huumoriarvonsa tilanteeseen toi se, kun saimme kylpylään pullon lehtikuohua, jota Alppu kikuklla pyrki juomaan muovisesta kuohuviinilasista. Sen ilmeet hiilihappojuoman poreillessa nenässä naurattavat minua edelleen.

Kylypläelämyksen jälkeen lähdimme päivälliselle näköalaravintolaan. Tunnelma ja ruoka olivat mitä mainioimmat, vaikka vähän hermostuin Alpun keksintöön puhallella pillillä maitoon kuplia. Se pikku pirulainen!

Sitten ajoimme takaisin Joensuuhun, jossa odotti ystäviemme Millan ja Antin kahvipöytä karjalanpiirakoineen ja muine herkkuineen. Ihana päivä siis!

Seuraavan kerran käymmä varmaankin Kolilla taas kesällä. Olisi ihana vaeltaa tuolla metsässä vähän enemmänkin Alpun kanssa, niin ihana paikka tuo on!

Lue myös:

Joensuun kasvitieteellinen puutarha Botania ilahduttaa

PODCAST // FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kommentit (12)
 1. Miksi pieni lapsesi ei matkusta selkä menosuuntaan?

  1. Ihme urputusta taas. Lapseni on 3-vuotias, ja Liikenneturva suosittaa, että 3-vuotiaaksi saakka kuuluu matkustaa selkä menosuuntaan, ja senkin jälkeen voi tätä jatkaa, mikäli lapsi mahtuu helposti turvaistuimeen, ja tässä kohdassa lapsi ei mahtunut.

   1. Ihmettelen.
    22.3.2019, 17:27

    Niin, jokainenhan voi säästää haluamistaan kulueristä, esim. lapsensa turvallisuuteen liittyvistä : (

    1. Miks ihmset on typeryksiä?
     22.3.2019, 17:46

     Nimimerkki Ihmettelen, luitko edes koko juttua? Tässä oli tosiaan kyseessä lainattu turvaistuin. Kuten Julia sanoi, heillä ei edes ole turvaistuista eikä autoakaan taida olla.

     1. Ihmettelen.
      22.3.2019, 17:53

      Lainattua istuinta käyttäessä ei siis voi joutua kolariin? Mielenkiintoista.

      1. Mistä tämä syyllistäminen kumpuaa? Kohta ei lasta voi viedä suojatien yli, koska auto voi ajaa yli. Kotonakaan ei kannata olla, kun siellä on pistorasioita ja lattialla pölyä, siihenhän voi vailla tukehtua. Entä jos tuleekin tsunami? Tai maanjäristys? Ei kannata enää lentää, kone voi tippua 🙁

       1. Tsunamille ja rattijuopoille ei voi tehdä mitään ne ehkäistäkseen. On kuitenkin helppo päättää lapsensa kulkevan turvallisesti ja varsinkin olla ylpeilemättä sillä, että lapsen turvallisuuden riskeeraava kuljetustapa oli niin ihanan halpa. Kun luin kommenttisi, en enää yhtään ihmettele, miksi poliisi oli huolestunut taannoisen turvaistuinratsian tuloksista. Miksi hankkia lapsi, jos hänestä ei huolehdita, vaan hän on joku asuste, joka viedään lounaspaikkoihin ja puetaan nätiksi.

        1. Mutta sinä olet osoitus, että aivovamma voi olla, vaikka olisi kallein turvaistuin eikä olisi ollut onnettomuudessakaan. Lapsi näyttää olleen turvaistuimessa, yli 3-vuotias voi istua noin päin jne. Miten tuon vuokrauksen hinta tekee tuolista turvattoman? Varmaan provoat mutta onhan tuo nyt säälittävää kierrellä verkkoa huutelemassa muille.

         1. Vuokrauksen hinta tekee istuimesta turvattoman, koska jos lapsen turvallisuus olisi kiinnostanut vähän enemmän, kenties kalliimmalla olisi löytynyt asianmukainen istuin.
          Tänäkin talvena liikenteessä on kuollut syyttömiä lapsia vain siksi, että he ovat istuneet kasvot menosuuntaan. Yhtenä aikaisempana talvena tällä tavoin menehtyi tuttavani ihana lapsi.
          Olen itse ollut onnettomuudessa, säästyin aivovammalta.
          Tiedän pari aivovammaista ihmistä, jotka ovat todellisia taistelijoita ja huolehtivat lapsistaan.

          1. Sinunhan kannattaa ilmiantaa jonnekin, että Mannerheimin lastensuojeluliitto vuokraa viattomia lapsia tappavia tuoleja.

           1. En tunnista, mikä istuin on kyseessä, mutta selkä menosuuntaan asennettuna se todennäköisesti olisi ok.

      2. Unohdin tilastot: vuonna 2015 kuoli auton kyydissä 145 henkeä (https://yle.fi/uutiset/3-9547806). Jos tämän jakaa väkiluvulla, on tulos 0,0000265.

       Liikenneonnettomuuksia vuonna 2015 tapahtui 2717 kappaletta (https://julkaisut.vayla.fi/pdf8/lti_2016-09_liikenneonnettomuudet_maanteilla_2015_web.pdf). Väkiluvulla jaettuna 0,000496.

       Todarin/tilastomatematiikan osaajat voisivat varmasti laskea ja esittää tämän paremmin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *