Kolme valmisruokaa, jotka nostattavat arkeani

Juliaihminen

Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

Olen kertonut usein, miten ruoanlaiton suhteen tykkään mennä sieltä, mistä aita on melko matalalla (tykkään tästä sanonnasta, sillä taloustieteen näkökulmasta henkilön kannattaisi aina mennä sieltä, missä aita on matalin, se on puhdasta tehokkuutta). Me syömme Alpun kanssa välillä pikaruokaa, ja hän syö edelleen myös purkkiruokia toisinaan.

Lähtökohtaisesti haluaisin kuitenkin, että arjessa söisimme tuoretta ja melko vähän prosessoitua ruokaa (mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan), ihan vain siksi, että se maistuu yleensä paremmalta ja kai sitä jotenkin toivoisi, että joku vitamiinin hitule saavuttaisi oman tomumajan syöverit ravinnon välityksellä. Yleensä Tiki hoitaa meillä ruoan laiton, mutta kun on minun vuoroni (kuten vaikka viime viikolla, kun olimme Alpun kanssa kahdestaan), niin suuntaan aika usein Food Market Herkkuun.

Olen nimittäin löytänyt sieltä nerokkaita, raaka-aineiltaan ja hintalaatusuhteeltaan toimivia valmis- ja puolivalmisruokia, jotka näyttävät käytännössä siltä kuin olisin ihan omin kätösin ne vääntänyt. Tässä suosikkivaihtoehtoni lounaaksi, illalliseksi ja välipalaksi + yksi bonari.

Lounas: Poke bowl

Herkun omat poke bowlit (makuina esimerkiksi tonnikala, tofu, lohi ja jättikatkarapu) toimivat tosi hyvin take away -lounaina. Tällä hetkellä (raskautuneesta tilastani johtuen) olen voinut syödä vain tuota tofuversiota, joka on erinomainen, mutta aion laajentaa heti toukokuussa lounasrepertuaariani. 

Annoksen hinta on 7,90, eli vähän kalliimpi kuin joku mikroeines, mutta halvempi kuin ravintolasta haettu take away -salaatti. Noissa on arvostettavan paljon erilaisia tuoreita ainesosia, kuten ananasta ja kurkkua sekä hyviä proteiininlähteitä, kuten pähkinää ja tofua, joten yhdestä kiposta lähtee helposti nälkä (minkä pohjalla oleva sopivasti kokattu riisi sinetöi).

Välipala: Tuorepuuro

Okei, myönnetään, tällaiseen luksusmenininkiin en lähde jokaisena arkipäivänä, sillä 4,50 euroa välipalasta on enemmän kuin vaikka ööö 1,50 euroa. Mutta etenkin silloin, kun näen noissa tuorepuuroissa sellaisen vaaleanvihreän zero waste -tarran (eli hinnasta -30 % pois), saatan hemmotella itseäni. Tässäkin arvostan hintalaatusuhdetta, sillä suosikissani, mustikkapuurossa, on mukana mantelia ja pensasmustikkaa. 

Mainitsin tästä insta storyssäni perjantaina, ja joku kommentoi, että aivan nerokasta brändäystä Food Market Herkulta laittaa nuo alelappuset vihreiksi ja vihjata, että ostamalla sen käytännössä pienentää kaupan ruokahävikkiä. Ja sehän pitää täysin paikkaansa, jos vertaa siihen, että ruoat myytäisiin täydellä hinnalla loppuun saakka ja sitten heitettäisiin mäkeen, jos kukaan ei olisi ostanut niitä. 

Illallinen: Pippurilohi ja bulgurinsalaatti

Nämä Preps ready to cook -ateriat ovat käsittääkseni todella suosittuja tuotteita, sillä ne ovat niin helppoja. Yhdestä vuoasta riittää helposti kahdelle tai kolmelle (ainakin meidän perheessä kolmelle). Annosvaihtoehtoja on erilaisia, mutta pointtina on se, että ruoka on käytännössä paistamista vaille valmis. Tämä lohiannos laitetaan pariksikymmeneksi minuutiksi uuniin ja sitten se on valmis.

Hauskoja näistä prepseistä tekee se, että reseptit ovat usein sellaisia, mitä en keksisi itse välttämättä tehdä, ja sitten niistä voi ottaa myös inspistä omaan kokkailuun. Ja jälleen kerran liputan hintalaatusuhteen puolesta: Vaikkapa tämä meidän annos maksoi 13,47 euroa (kilohinta 12,95) ja siinä oli tosi runsaat raaka-aineet (joita ei luultavasti tuolla hinnalla saisi edes kerättyä, jos itse valmistaisi). Sopivat siis tosi hyvin perus arkeen.

+ Bonus: Herkun oma pizzauuni

En ollut jotenkaan kiinnittänyt huomiota siihen, että Food Market Herkussa on oma pizzauuni, josta voi ostaa joko palasen lounaaksi tai sitten kokonaisen pizzan. Me vietämme aina perjantaisin pizzaperjantaita (sillä elämme perhekliseetä), ja koska viime perjantaina olin Alppusen kanssa kahdestaan, kokeilin noita Herkun omia puolivalmispizzoja.

Tuorepohja, jonka päälle on ladottu tuoreet tomaatit ja salaatit, toimi hyvin, ja kympin pizza veti kyllä selvästi vertoja pakastepizzalle. Oikeastaan tätä ei kannata verrata papiin vaan siihen, että kävisi hakemassa ravintolasta take awaynä pizzan kotiin. Pizza oli myös yllättävän iso, ja siitä riitti Alpulle seuraavaksi päiväksi myös lounaaksi. 

Palatakseni aidan ylittämiseen matalimmasta kohdasta: On kivaa, että nykyään valmis- ja puolivalmisruoat ovat kehittyneet eksponentiaalisesti verrattuna omaan lapsuuteen. Näitä ruokia voi vedellä melko hyvällä omallatunnolla, mitä tulee ruoan terveellisyyteen.

 

Kuinka usein muuten syötte valmis- ja puolivalmisruokia arjessanne?

 

Lue myös:

Food Market Herkku piti mitä lupasi 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Viikossa 3/7 illallisesta on valmis- tai puolivalmisruokia, ja mielestäni suhde on aika hyvä.

Suuri plussa sille, että kasvis- ja kalavaihtoehtoja alkaa olla vihdoin iän ikuisten italianpatojen ja lihapullamössöjen vieressä. Täytyy testata tuo pippurilohivuoka, näytti oikeasti hyvältä ig-storyssäsi.

Oi, tuota lohivuokaa pitää kokeilla, näyttää todella hyvältä! Jotain toista lohihässäkkää nappasin kerran Herkusta mukaan, ja se oli uponnut miehelle ja taaperolle komeasti. Jotenkin tuollainen itse paistettava ruoka ei tunnu yhtä einekseltä kuin mikrotettava ruoka, vaikka vaivaa joutuu näkemään yhtä vähän.

Olen kyl itse tykännyt myös Herkun omista mikroaterioista, hirvipihveistä riitti hyvin itselleni ja taaperolle kun otettiin leipää kylkeen. Laitan itsekin aika paljon ruokaa kotona, mutta hyödynnän pakastelokeron keittojuureksia, kermaperunoita yms. niiden tukena. Niillä saa niin hyvin nopeutettua ruuanlaittoa arkena kun ruoka pitäisi saada pöytään heti kohta päiväkodista tultua.

Lottu (Ei varmistettu)

Meillä tosi usein viikon kala-ateriat hoidetaan kalapuikoilla, Kokkikartanon lohivuoalla tai pakasteseitistä tehdyllä kalakeitolla (onko se puolivalmiste?) Lapset syövät kaikki ateriat kotona, niin sitä ruokaa täytyy vääntää monta kertaa päivässä. Noi Herkun annokset näyttää kyllä tosi hyviltä! Täytyy ehdottomasti kokeilla.

Eli-nalle (Ei varmistettu)

Entä muovijäte? Se on mulle aina kaikkein suurin este ostopäätökselle noiden herkullisten ja laadukkaiden näköisten pikaruokien kohdalla. Ahistaa! Meillä tulee muovijätettä muutenkin tosi paljon vaikka yritän kiinnittää siihen huomiota. Käyn hakemassa takeaway-sushit nykyään omaan tupperware-rasiaan (asun niin keskeisellä paikalla että tämä on vaivatonta ja mahdollista).

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos metallin ja muovin laittaa kierrätykseen niin ei se kait sitten niin kovin paha asia ole. Eri juttu on tietty jos ne vaan heittää polttoon.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mutta tietty toi oma astia on ehdottomasti kaikista paras :) T. Sama anonyymi kuin äsken.

Juliaihminen
Juliaihminen

I know! Muovihommelit on nyt kovasti pinnalla, ja olen itsekin pyrkinyt kiinnittämään asiaan omassa kulutuskäyttäytmisessä huomiota. Meillä on onneksi muovinkierrätysastia sekä kotona että toimistolla, joten saan muovin melko helposti kiertoon itse. Tämä ei tietenkään tarkoita, että muovia kannattaisi ylikäyttää. Hienoa on se, että muovin kierrätystä on alettu parantaa ja muoville on alettu keksiä öljyttömiä vaihtoehtoja, esim Arla on nyt lanseeraamassa puuperäistä jogurttipakkausta, joka on tehty yhteistyössä UPM:n kanssa. Herkussa sanoivat, että siellä kanssa pyritään etsimään muoville järkeviä vaihtoehtoja.

WTD:n Nata kirjoitti muovista erinomaisesti tässä pari viikkoa sitten. Ympäristöasioissa on tärkeää katsoa kokonaiskuvaa eikä vain yhtä näkökulmaa. Take away -ruuankin hiilijalnajälki on huomattavatsi pienempi, jos syö kasvista vs syö lihaa. 

Ja full support sille, että haet takeaway-sushit omaan rasiaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä arjessa käytetään kotona about kolme einestä (noin max kerran viikkoon tai kerran kahteen viikkoon jokun näistä mahdollisesti): kalapuikot, hernekeitto ja kinkkukiusaus. Ja äärimmäisen satunnaisesti ostan välillä itselleni etäpäivän lounaaksi pakastepelmeneitä. Satunnaisia kokeiluja saattaa olla muistakin, mutta nuo ovat säännöllisessä, joskin harvassa käytössä. Muuten syömme miehen valmistamaa ruokaa (ei puolivalmisteita) :) Itsellä ei ehkä olisi yhtä suurta viitseliäisyyttä, mutta miehelle tämä on tärkeä juttu (puhtaista raaka-aineista itse valmistettu maukas ruoka siis), joten hän viitsii. Vakikäytössä olevat einekset taas ovat käytössä siksi, että (a) kalapuikot pelastaa silloin kun kaapissa ei ole mitään lapselle sopivaa, (b) hernari on lapsen herkkuruoka nro uno ja jos se ei nyt ole aikuisten herkkuruokaa, niin onpahan tosi helppoa ja nopeeta, eikä tämä ravitsemuksellisesti ole huonoa ruokaa (itsekin voisi tehdä ja joskus tehdäänkin, mutta pikaversio on myös hyvä) ja (c) kinkkukiusaus on lapsen herkkuruoka nro 2, sen valmistamien itse olisi helppoa, mutta aikaa vievää, joten Kokkikartano/Chef Wotkins tarjoilee meille tämän (ei halpoja kopioita). aikuiset

Olppa (Ei varmistettu)

Pelmenit on just paras arkiruoka! :) Teen lisukkeeksi yleensä pakastevihanneksia, niin saa myös kasviksia. Kesällä jaksaa väsätä salaattia, mutta talvisin mennään useimmiten pakastevihanneksilla. Niissäkin löytyy paljon valinnanvaraa. :) Hernari itseasiassa on minun ja mieheni talvinen perusruokasuosikki, pari kertaa kuussa tulee sitäkin vedettyä. :D

paulahelena
ALUAP

Meillä käytössä pinaattiletut, pakasteranet ja -nugetit ja joskus kalapuikot ja tuorepastat. Ehkä keskimäärin kerran viikossa jotain näistä tarjolla, muuten tehään ite. Niin ja makkaraa/nakkeja käytetään ja joskus testaillaan jotain nyhtökauraa tai vastaavaa semieinestä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ah lapsuus, eineksinä meillä syötiin vaan maksalaatikkoa, hernaria ja nötköttiä <3

Tällä hetkellä käytetään pakasteesta pakastepihvejä ja falafelejä, tuorepastaa ja joskus ostan Kokkikartanon lohikiusausta. Lounaaksi haen välillä keittoja, kiusauksia ja salaatteja koska meidän kouluruokaan ruoka on ihan ala-arvoista einestä sekin... maksan mieluummin sitten vähemmän ja haen kaupasta. Minusta kasvis/kalavaihtoehdot on vielä aika köykäisiä -ainakin meillä Kainuussa.

Kommentoi