Koronakaranteeni on tiukka paikka

Koronavirus alkaa vaikuttaa pikkuhiljaa omaankin elämääni.

Shanghaissa asuvat ystäväni saapuivat Suomeen jo monta viikkoa sitten, kun ekspaatit lähetettiin takaisin omiin maihinsa ulkomaankomennukselta. Kiinassa karanteeni oli jo hyvin totaalista: kotoa sai poistua vain joka toinen päivä kauppaan, ja kerrostalon ovella mitattiin kuume, jotta ihmisellä ei varmasti ole tautia.

Luin suurella mielenkiinnolla Tuomas Aivelon blogipostauksen koronasta. Ekologian ja evoluutiobiologian tutkijan Kaiken takana on loinen -blogi avaa usein ajankohtaisia aiheita eri näkökulmasta kuin mihin on tottunut. Aivelo kirjoittaa, miten on hyvintodennäköistä, että koronatapauksia tulee Suomeen enemmän kuin vain ”muutamia”.

Ja miksi ei tulisi? Kuten Aivelokin kirjoittaa: ”En usko, että suomalaisessa kansanluonteessa on mitään erityisesti tartuntataudeilta suojaavaa.”

Ymmärrän, että koronaan sairastuminen ei ole mikään vähäpätöinen asia, mutta siitä olen onnellinen, että ilmeisesti lapsille se ei ole hengenvaarallinen samalla tavalla kuin aikuisille. Jos jotain koronassa pelkään, niin se on tuo karanteeni. On hurjaa, että tällä hetkellä Helsingissä neljä luokallista lapsia on jo kotikaranteenissa.

Vitsailin sunnuntaina sillä, miten karmiva viikonloppu oli, kun meidän piti olla kotona siksi, että Alppu oksensi kerran lauantaina. Jos emme poistu kotoa, tulee levottomuutta, riehumista ja kaikenlaista tuskailua – ja lapsetkin ovat vähän kyllästyneitä kotona olemiseen.

Mutta että pitäisi olla ihan oikeasti vaikkapa kaksi viikkoa neljän seinän sisällä. Aivelo mainitsikin, että karanteenissa oleminen on tutkitusti henkisesti ja fyysisesti raskasta: se voi aiheuttaa traumaperäisen stressihäiriön ja masennuksen oireita. Enkä yhtään ihmettele. Minulle muutamakin sairauspäivä kotona aiheuttaa lamaannusta ja ahdistusta.

Karanteenilaiset kaipaavat paljon tukea jaksamiseen, ja sitä pitäisi heille myös tarjota. Kyse on kuitenkin loppujen lopuksi ihmisten liikkumisen rajoittamisesta, joka on iso asia.

Mietimme Tikin kanssa myös, mitä tapahtuu interrailille. Meillä on jo laivaliput, 14.4.–18.5. olisi tarkoitus olla reissussa. Reililippuja tai majoituksia emme ole vielä varanneet. Tällä hetkellä olemme vielä lähdössä. Luultavasti muutamme reittiä niin, että emme mene Pohjois-Italiaan, jonne alun perin oli tarkoitus mennä. Olisi typerää mennä ehdointahdoin paikkaan, jossa on paikkoja suljettu viruksen takia.

Seuraamme kuitenkin tilannetta, sillä jos Euroopassa yhä useammat paikat ”menevät kiinni”, niin sitten reilaus ei onnistu. Tämä ei nyt ole minkään suuren mittakaavan tragedia. Tietenkin se harmittaisi aika paljon, kun tästä on unelmoitu niin pitkään ja olen koko alkuvuoden tehnyt kaikenlaisia suunnitelmia ja fiilistellyt eri kohteita. Tietyllä tapaa tämä on once in a lifetime -juttu, koska harvemmin sitä on aikaa lähteä kokonaiseksi kuukaudeksi perheen kanssa reissuun. (Olen nimittäin varma, että tuon matkan jälkeen sitä tarvitsee myös kuukauden toipumisajan. Siksi perus-lomaa ei ehkä halua käyttää vauvan ja leikki-ikäisen kanssa reilaamiseen.)

Tämä on hankala pohdinto, mutta teemme lopulliset päätökset vasta huhtikuun alussa. Silloin on aikaa vielä varailla majapaikkoja ja muutella reittiä.

Ai niin, ja mitä tulee osakkeisiin ja pörssikurssin laskuihin. Salkkuni arvo on pienentynyt, mutta se ei suoraan sanottuna tunnu juuri missään. Ajatus on pitää osakkeitani ja osakerahastojani vielä pitkän aikaa omistuksessa, joten olisi täysin tomppelia nyt myydä yhtään mitään. Sen sijaan taidan ostaa pian muutamaa sellaista osaketta lisää, joita olen katsellut tässä, mutta jotka ovat tuntuneet kalliilta. (Etenkin, kun pitäisi hankkia jotain salkkuun tuota sijoituskilpailua varten.) Voi tosin olla, että lasku tästä vain jatkuu, joten katselen nyt tätäkin asiaa rauhassa hetken. Kukaan ei yksinkertaisesti tiedä, mitä tuleman pitää.

Pörssi ja sijoitukseni eivät onneksi ole omalla kohdalla koronaepidemian mieltä painavin asia.

Vaikuttaako korona jollain tavalla teidän elämäänne?

Kommentit (25)
 1. Mua korona huolestuttaa lapsen isovanhempien kautta. He ovat 70+ iässä, aktiivisia ihmisiä, mutta perussairauksia. Toki he ovat nyt varpaillaan, mutta karmeaa olisi jos itse tartuttaisi vanhuksiin koronan :/

  Itse toki oon ihan hysteerinen, siinä mielessä että muistuttelen ekaluokkalaista käsienpesun tärkeydestä ja vältän julkisilla paikoilla (ts. kädet ei puhtaat) naamaan koskemista. En muista pelänneeni sikainfluenssaa näin (nooh, lapsi oli silloin pieni, että en muista paljon muutakaan siitä ajasta ;). Uskon kyllä että peli on leviämisen suhteen aika menetetty jo Suomessa, mutta toivon silti parasta…

  Matkustaminen, taas. Oltiin hiihtolomalla Espanjassa, se oli vielä viikko jolloin tuntuu että tilanne on rauhallinen (toki seurattiin ennen lähtöä tilannetta tarkasti). Seuraava matka oli suunnitteilla helatorstain viikolle ja sen suhteen tilanne on, että majoitus on varattua ja lentolippujen ostoa harkitaan. (Joo ja tiedän, että kunnon ihminen ei lennä näin kahdesti samaan syssyyn, seliseli-hyviä syitä matkustamiselle on, mutta ilmankin pärjättäisiin). En tiedä miten tuon matkan käy. Mutta vinkkinä, että majoituksia peruutusoikeudelle kannattaa tsekkailla. Tarkistettiin nimittäin itse aiemmin tehty varaus ja samoille päivämäärille saa 100 euroa halvemman majoituksen nyt (ja siispä peruttiin aiempi varaus ja tehtiin uusi). Samaten lentolippujen hinnat (meidän haluamaan kohteeseen) on hieman tippuneet tammikuusta…eli vähän kuin osakkeiden kanssa, nyt olisi hyvä aika ”ostaa”, vaan riskinä on tietty että matkan joutuu perumaan (siksi meillä peruutusoikeudelliset hotellivaraukset).

  1. Tämä on kieltämättä kiinnostavaa, että näin voi jopa hyötyä taloudellisesti koronasta, jos sitten päättää lähteä reissuun. Onpas teillä kinkkinen tilanne kanssa!

 2. Tämä ei nyt liity millään tavalla aiheeseen, mutta olisin vinkannut sinulle postausaihetta.

  Luin Viimeistä murua myöten -blogista postauksen tuotantoeläimiin liittyen. https://www.viimeistamuruamyoten.com/mietteita-elainoikeuksista-ja-tuotantoelaimista/

  Postauksessa on video Youtubessa olevaan Dominion dokumenttiin tuotantoeläimistä.
  https://www.youtube.com/watch?v=LQRAfJyEsko
  Video on todella karua katsottavaa ja sai minut pohtimaan suhdettani eläinperäisiin tuotteisiin uudelleen. Tuli olo, että jotain pitäisi tehdä, jotta ihmisten tietoisuus aiheesta lisääntyisi.

  Niinpä ajattelin laittaa sinulle viestiä, kiinnostaisiko aihe. Olet monessa asiassa pohtinut eettisyyttä, joten tämä voisi olla sopiva aihe myös. En halua tuputtaa, mutta halusin ainakin yrittää.

  Kiitos ja anteeksi!

  1. Voi että, tämä on kyllä niiin hankala aihe. Itse on päässyt jo aika lailla kasvissyönnin tasolle, mutta kaikista eläinperäisistä tuotteista (maitotuotteet) emme ole vielä luopuneet.

   Vastuullisuudesta, ekologisuudesta ja vaikkapa eläinten oikeuksista on ihan super hankala kirjoittaa, kun sitten kaikkea omaa toimintaa aletaan syynätä suurennuslasin kanssa. Siksi ihailenkin aina sitä, kun ihmiset kirjoittavat näistä. En muuten usko, että kukaan ”vaikuttaja” enää haluaa viherpestä omaa brändiään, paljon helpompaa on vain olla puhumatta mistään vakavista tai hankalista aiheista.

   1. Täysin ymmärrettävää. Kiitos vastauksesta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *