Viisi suomalaista kaupunkia, joissa haluan lomailla tänä kesänä

Kaupallinen yhteistyö: VR

Olen viime päivät miettinyt kesälomasuunnitelmia. Kriteerini ovat: Haluan pysyä Suomessa, toivon, että kohteeseen pääsee ilman autoa, mielellään junalla (koska junamatkailu pikkuvauvan kanssa on niin helppoa), kaipaan kivaa nähtävää ja hyvää syötävää. Olisi myös kiva nähdä muutama paikka, jossa en ole koskaan ollut. Lapsiystävällisyys on plussaa, mutta toisaalta ei pakollista, sillä lapsemme ovat vielä niin pieniä, että he viihtyvät aika lailla kaikkialla.

Kyselin näillä kriteereillä Suomi-kohteita Instassa, ja sain yli 300 viestiä. Kiitos tuhannesti! Minulle heräsi valtava Suomi-matkakuume, sillä sain niin mielettömiä vinkkejä erilaisista ihanista kohteista, joita olisi siistiä päästä näkemään.

Valitsin ronskisti sellaiset, joita ehdotettiin eniten ja joista sain kiinnostavia suosituksia. Tässä viisi kaupunkia, joihin haluaisin ehdottomasti päästä tänä kesänä, ja joihin pääsee ja joissa pärjää hyvin ilman autoa.

Ja muuten, jos nyt alkaa suunnitella lomaa ja ostaa junalippuja, niin edullisia säästölippuja on kuulemma vielä rutkasti saatavilla. Laitan säästölippuhinnat tuonne kaupunkien perään käyttäen esimerkkinä Helsinkiä lähtökaupunkina, sillä olen itsekeskeinen kanttura (asun itse Helsingissä).

KOKKOLA – tänne kaikki haluavat nyt

Trendinenäni aistii, että Kokkola on tällä hetkellä vahvin nousija Suomen matkailukohteista. Jostain syystä kaikki puhuvat Kokkolasta (jopa Aikuiset-sarjan Helsingistä-poistumis-jakso suuntautui Kokkolaan). Tämä pieni merenrantakaupunki on ihana idyllinen paikka, jossa asuu 47 000 ihmistä. Kokkolasta tekee kuuluisan etenkin sen vanhakaupunki Neristan, joka on yksi Suomen laajimmista ja parhaiten säilyneistä puukaupungeista. Vanhimmat puutalot ovat 1650-luvulta! Lisäksi Kokkolan luonto ja meri tekevät paikasta niin suloisen.

Olemme itse asiassa varanneet jo matkan Kokkolaan.

Säästölipun hinta: Helsinki-Kokkola: 22,10€ (matkan kesto 3h 39 min)

Syö ja kahvittele

Kahvila Saha on työväenkaupunginosa Ykspihlajassa sijaitseva jonkinasteista kulttimainetta nauttiva paikka, jossa järjestetään pitkin kesää kaikenlaista kulttuuritoimintaa, kuten jatsikeikkoja, kesäteatteria ja tanssia. Lisäksi siellä on sauna.

Café Bryggan taas on suosittu kesäkahvila.

Vohvelikahvila ja Taideleipomo tarjoaa makeita ja suolaisia vohveleita sekä salaatteja. Se sijaitsee Neristanin laidalla Museokortteleissa vanhassa Forsnabban leipomossa. Kahvilassa käydessä voi ihailla paikallista taidetta.

Ravintola Wanha Elba merenrannassa tarjoaa sekä lounasta että isompaa pitopöytää.

Burger Villagesta saa hampurilaisia.

Ravintola Sigrid tarjoilee italialaista ruokaa.

Näe ja koe

Uintikeskus Vesiveijarit on paitsi uimahalli, myös maauimala, jonka ulkoaltaassa on 80-metrinen vesiliukumäki. Itse tuskin uskallan mennä liukumäkeen, koska olen nykyään pelkuri. Mutta maauimalaan aion kyllä mennä.

Kokkolan museokorttelissa näyttää olevan monia kiehtovia museoita, mutta eniten kiinnostaa ITE-museo. ITE-taide on nimittäin usein jollain lailla hyvin häiritsevää, samalla huvittavaa mutta kieroutunutta. Sellaista kannattaa käydä katsomassa, jos tilaisuus tulee.

Toivosen eläinpuisto sijaitsee 10 kilometriä Kokkolasta pohjoiseen, ja sitä moni suositteli lapsiperheiden nähtäväksi. Siellä on muun muassa leikkimökkien näyttelyalue!

Tankarin majakkasaarelle pääsee Kokkolasta päiväretkelle. Ilmeisesti itse majakkaan pääsee sisälle vain majakkapäivänä, mutta kalastajakylä, satama ja saaren luonto sekä itse matka saarelle ovat kokemisen arvoisia.

Myös naapurikaupunki Pietarsaari on viehättävä päiväretkikohde Kokkolasta.

Yövy

Bed and Breakfast Brinkin Wanha pappila on kävelymatkan päässä Kokkolan keskustasta (3 km), ja siellä voi yöpyä sekä päärakennuksessa että pihan rakennuksissa. Näyttää idylliseltä paikalta lasten kanssa majoittumiseen! (Ja varasimme juurikin täältä majapaikan heinäkuun alkuun.)

Villa Carleborg Hostel sijaitsee Kokkolan keskustassa kauniissa vanhassa talossa. Huoneisiin kuuluu jaettu kylpyhuone ja keittiö, ja se näyttää sopivan niin ikään myös perhemajoitukseen.

Osoitteita, aukioloaikoja, hintoja ja paljon lisää suositeltavaa Kokkolan matkailusivuilla.

KOTKA – kauniita puistoja ja upea merimuseo

Kotka on Helsingistä vain 2,5 tunnin junamatkan päässä, ja silti olen käynyt siellä vain kerran lyhyesti. Tänä kesänä tämä muuttukoon, sillä olen kuullut niin paljon Kotka-ylistystä viime päivinä. Kotka on vanha merimiesten (ja pappani sanoin: hampuusien ja lestinheittäjien) kaupunki, jossa on ihan omanlaista karskia romantiikkaa.

Säästölipun hinta: Helsinki – Kotka: 12,40€ (matkan kesto 2 h 18 min)

Kahvittele ja syö

Marina cafe Laituri ja Sapokan ympäristön kahvilat ovat mainioita.

Kuusisen kalamajassa lohisoppa maistuu erityisen hyvältä.

Kotkan Torikahvilasta saa autenttisimmillaan paikallisherkkua, possoa (eli munkkipossua).

Kairo on cool merimieskapakka sataman kupeessa. Sieltä saa pizzaa ja olutta ja jatsi soi!

Wanha Fiskari on kelpo kalaravintola, joskin vähän tyyris.

Näe ja koe

Puistot tekevät Kotkasta erityisen kaupungin: Sapokka, Katariinan meripuisto, Karhulan jokipuisto ja Lehmusbulevardi. Ne ovat kaikki visuaalisesti upeita ja jokaisessa on oma jujunsa. Esimerkiksi koko Sapokan ympäristö on upeaa aluetta: puisto ja vesiputous(!) sekä vierasvenesatama.

Merimuseo Vellamo on sekä sisältä että ulkoa upea. Olimme siellä viime kesänä Alpun kanssa, ja hän olisi viihtynyt valtavan museon erinäisissä laivoissa ja veneissä tuntikausia. Vellamon ravintolasta on kaunis näköala, ja sieltä sai ainakin viime kesänä kattavan brunssin. Parasta minun mielestäni oli ehkä Vellamon katto, josta tulee mieleen Oslon oopperatalo: se on kalteva ja sitä pitkin pystyy kävelemään huipulle saakka, josta sitten voi ihailla sataman kauniita nostureita ja kimmeltävää merta.

Akvaariotalo Maretariumissa voi nähdä suurimman osan suomalaisista kalalajeista.On kiinnostavaa, että Maretariumin kalat elävät Suomen vuodenaikojen mukaan.

Haukkavuoren näkötornin huippu on noin 72 metriä merenpinnan yläpuolella, ja sieltä on kauniit näkymät yli Kotkan kaupungin ja saariston. Tänä kesänä siellä pääsee näkemään sisäänpääsymaksun hinnalla myös Kotka Art 2019 -näyttelyn.

Varissaareen pääsee tuuriveneellä ilmaiseksi. Siellä on vanhoja linnoitusraunioita ja ravintola, josta saa hyvää kalakeittoa.

Nuku

Original Sokos Hotel Seurahuone vaikuttaa olevan hyvällä sijainnilla nähtävyyksien ja keskustan suhteen.

Saa vinkata kommenteissa, jos Kotkassa on muita hyviä majoitusvaihtoehtoja!

LAPPEENRANTA – Suomen parasta kahvia, hiekkalinna ja vanha linnoitus

Jos seurasi minun Instagram storeja viime keväänä, ei voinut välttyä siltä tiedolta, että olen kova Sorjonen-fani. Sarjassa näytettiin upeita ilmakuvia Lappeenrannasta ja sen lähialueista, kaunista Saimaata ja tunnelmallista satama-aluetta. Hinkuni päästä fiilistelemään kaupunkia kasvoi valtavasti. Eikä se ole kuin kahden tunnin junamatkan päässä Helsingistä.

Lappeenrannassa on kiehtovaa se, että se on niin lähellä Venäjän rajaa, mikä näkyy ja tuntuu kaupungin historiassa ja tunnelmassa.

Säästölipun hinta: Helsinki- Lappeenranta: 14,30€ (matkan kesto 2h 2 min)

Kahvittele ja syö

Lehmus Roastery on valittu Suomen parhaaksi kahvipaahtimoksi vuosina 2017 ja 2018. Ihan vain jo tämän takia haluaisin poiketa Satamatie 6:ssa, joka on paahtimon oma kahvila. Se sijaitsee Linnoitusniemen kärjessä, yli 100-vuotiaassa makasiinirakennuksessa. Paikka sai niin monia mainintoja, että sen on yksinkertaisesti pakko olla paras!

Kahvila Majurska sijaitsee niin ikään linnoituksessa, ja sieltä suositeltiin erityisesti marjapiirakan maistamista!

Satamassa, kauppatorin kojulla on ehdottomasti vedettävä paikallisherkut: vety tai atomi tai molemmat. (Atomi on kanamunalla tai kinkulla täytetty lihapiirakka, vety sisältää molemmat.)

Ravintola Wolkoff on ravintola, viini- ja olutkellari, jonka puutarhamainen sisäpiha kesäisin vetonaula.

Kehruuhuone on Lappeenrannan linnoituksessa sijaitseva kulttuuri- ja tapahtumakeskus, jossa on myös mainio ravintola.

Näe ja koe

Suuri Hiekkalinna on lapsille (ja minulle) hieno nähtävyys. Ylipäänsä koko satama-alue leikkipaikkoineen ja kojuineen on tunnelmallinen oleskelupaikka. Hiekkalinnan luota voi vuokrata myös kanootin, sup-laudan tai pyörän, ja Lappeenrannan seutuvilla pyöräily onkin kiva tapa nähdä kaupunkia.

Katujuna liikkuu kesällä Lappeenrannan nähtävyyksissä, ja mielestäni olisi mahtavaa hypätä sen kyytiin lasten kanssa. (Ylipäänsä lapsen saamisen jälkeen olen alkanut fiilistellä kaikkea tällaista perinteikästä lapsiperhetekemistä.)

Lappeenrannan taidemuseo sijaitsee linnoituksessa ja pääpaino museossa on nykytaiteella.

Saimaan kanavaa pitkin voi risteillä Lappeenrannasta Viipurin eli Saimaalta Suomenlahdelle, viisumivapaasti. Matka Viipuriin kestää 5,5 tuntia. Tämä olisi ihana tapa nähdä kesälomareissulla myös Viipuri! Lappeenrannasta voi tehdä myös lyhyempiä Saimaa-risteilyjä. Etenkin haluaisin bongata Sorjosen sillan laivan kannelta.

Nuku

Scandic Patria on passeli hotellimajoitus, jos haluaa olla keskustan tuntumassa. Me olemme yöpyneet kerran täältä, ja siitä käpysti nopeasti tuonne satama-alueelle.

Tsekkailin myös Lappeenrannan Air Bnb -tarjontaa, ja siellä näytti olevan kivoja paikkoja sekä aikuisille että lapsiperheille. Ylipäänsä suomalaisissa kaupungeissa on nykyään tosi hyvin tällaista kotimajoitusta tarjolla. Etenkin lasten kanssa ne saattavat peitota hotellihuoneen, jos sattuu löytämään vaikkapa sellaisen majapaikan, jossa on lastenhuone ja leluja.

Lappeenrannassa on myös monia sympaattisia bed and breakfast -majoituksia, mutta nämä ovat vähän kauempana keskustasta.

JYVÄSKYLÄ – tyylikästä arkkitehtuuria, upeaa luontoa ja loistavia ravintoloita

Siitä lähtien, kun ensimmäisen kerran kävin Jyväskylässä miltei 11 vuotta sitten, olen rakastanut kaupunkia. Sinne nimittän sijoittui Tikin ja minun toiset treffit, jotka kestivät viikonlopun verran: Tiki oli kutsunut minut suuriin 27-vuotisjuhliinsa Palokkaan, jossa hän silloin asui.

Sen syksyn aikana Tiki näytti Jyväskylän ihania kohteita: vei syömään Ilokiveen, drinkille Shaker-baariin, keikalle Lutakkoon ja esitteli kampuksen ja siellä Alvar Aallon liian pienet vessakopit. Elimme puolisen vuotta etäsuhteessa, ja Jyväskylästä muodostui minulle rakkauden kaupunki. Vietin siellä valtavan onnellisia hetkiä.

Jyväskylään meneminen tuntuu edelleen erityiseltä. Nykyään siellä asuu myös ystäväni Kaisa, jolla on Alpun ikäinen poika, joten siksikin siellä on ollut mahtava käydä. Viimeisten vuosien aikana Jyväskylään on avautunut  uusia ravintoloita, ja kaupunkiin on tullut muutenkin paljon kiinnostavaa tehtävää ja nähtävää sekä aikuisille että lapsille.

Säästölipun hinta: Helsinki – Jyväskylä: 13,30€ (matkan kesto 3 h 16 min)

Kahvittele ja syö

Juo teetä! Joku sanoi, että Jyväskylä on teekaupunki, ja hän on oikeassa. Jyväskylässä on esimerkiksi pompöösi Teeleidi, jossa voi nauttia iltapäiväteehetken tiistaista perjantaihin klo 14–18 ja ostaa ihania teelaatuja.

Wilhelmiinan Konditoriassa voi syödä munkkipossun sijaan munkkinalleja, ja paikka sijaistee upeassa Nikolainkulmassa, joka luo tee- tai kahvihetkeen ihanan tunnelman.

Kahvila Miriam’s on myös suloinen ja tunnelmallinen paikka, siellä haluaisin käydä syömässä aamiaisen.

Konttiravintola Mortoniin oli viimeksi niin isot jonot, ettemme jääneet odottamaan 2-vuotiaiden kanssa, mutta tänä kesänä haluaisin käydä syömässä tuolla. Ainakin Äänekoskella käydessäni saman omistajan paikassa purilaiset olivat erinomaisia. Rakastan tällaisia kesärafloja!

Ravintola Harmooni sijaitsee vanhassa Harmoonitehtaassa, ja sen kolmen ruokalajin lounas sekä à la carte -lista näyttävät ihanilta! Vähän pompöösimpää, mutta sellaista pitää välillä saada.

Jalo kitchen & loungessa olisi hyvä käydä syömässä klassikkoannos wingsejä.

Sohwissa olen ollut joskus Tikin kanssa treffeillä, ja ne oli hyvä treffit ne!

Figarosta taas saa vähän hienompaa ruokaa.

Näe ja koe

Jyväsjärven ympäri kulkeva rantareitti on kaunis 13 kilometrin taival, jonka voi pyöräillä, kävellä tai vaikka lenkkeillä. Pyöräilin sen viime vuonna ystäväni Kaisan kanssa ympäri Alppu takaistuimella. Reitin voi tehdä lyhyempänä versiona ylittämällä Jyväsjärven esimerkiksi Ylistön kevyen liikenteen sillalla tai Kuokkalan sillalta, joka jakaa Rantaraitin kahteen osaan. Maisemat ovat upeat ja reitti menee monenlaisten kaupunginosien läpi, mikä tekee siitä kiinnostavan. Bongaa ainakin Wivi Lönnin katu ja hänen kauniita talojaan. Suosittelen myös erityisesti satama-alueella haahuilua.

Toivolan Vanhalla Pihalla on suloisia käsityöläisputiikkeja, -pajoja, käsityöläismuseo sekä Kortteliravintola Remy. 1800-luvun käsityöläispiha sijaitsee Jyväskylän keskustassa.

Alvar Aalto. Ah, Jyväskylän seudulla on yhteensä 29 Alvar Aallon kohdetta, eli kaupungissa on maailman eniten merkittäviä hänen suunnittelemiaan rakennuskokonaisuuksia. Esimerkiksi Alvar Aalto -museo (ehdottomasti käymisen arvoinen) sekä Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia yliopistoaluueelta. Vähän kauempana on Säynätsalon kunnantalo, jossa kävin itse viime vuonna kierroksella – se teki suuren vaikutuksen!

Mäki-Matin perhepuistossa on lapsille paljon tekemistä ja se sijaitsee lähellä keskustaa. Itse asiassa Jyväskylässä on tosi paljon tekemistä lapsille, ne on kaikki kerätty Lasten löytöretket -sivulle. Itseäni tuolta kiinnostaisi eniten  Viitaniemen liikennepuisto (tai siis Alppua, veikkaisin) ja Laajavuoren seikkailupuisto. Ja ehkä vähän myöhemmin Jyväskylän parkour-puisto.

Harjun portaat on kuuluisa nähtävyys. Kun ne jaksaa nousta ylös, näkee Vesilinnan näkötornin.

Sisävesiristeilyt kiehtovat minua, sillä olen aina kasvanut vain meren rannoilla, ja järvissä on tunnelmaa. Esimerkiksi Päijänne-Risteilyt Hilden tarjoaa tällaista.

Nuku

Hotelli Versoa ja sen ravintolaa kehuttiin niin monessa viestissä, että sen täytyy olla mainio yöpymispaikka.

Yöpuu mainittiin yhtä monta kertaa, ja myös tämä boutique-hotelli kiinnostaa.

The Local Culture Hostel & Café vinkattiin niin ikään, ja tiilirakennus näyttääkin tunnelmalliselta.

HÄMEENLINNA – hieno linna, suloisia kahviloita ja hauskaa lastenkulttuuria

On sanottava, että Hämeenlinna on ehkä lapsiystävällisin kaupunki, jossa olen Suomessa ollut. (Okei Turussa tapahtui kerran se omituinen varvasepisodi, joka voidaan laskea lapsiystävällisyyden multihuipentumaksi tai sitten vain perverssiksi rituaaliksi, se on jokaisen itse päätettävissä.) Hämeenlinnassa vastaantulijat ovat usein hymyilleet minulle ja lapselle, kauppojen myyjät jutelleet Alpulle ja kehuneet häntä ja kaikkialla tarjotaan apua vaunujen kanssa. Kaupungissa on lämmin henki. Eipä siis ole ihme, että juuri Hämeenlinnassa järjestetään lasten taidefestivaali Hippalot, joka on ollut paras lastenfestifaali, millä olen käynyt. (Ja ainoa, mutta se on sivuseikka.)

Hämeenlinnaan pääsee junalla Helsingistä tunnissa, joten sinne on välillä tullut tehtyä ihan perus päiväreissuja, mutta olen myös yöpynyt Vanajanlinnassa kerran! Pidän Hämeenlinnan asemakaavasta: Vanajaveden rannat on jätetty vapaaksi käyskentelyalueeksi ja puistoksi, itse linnan seutu on upea ja keskusta mukavan tiivis. Suosittelen Hämeenlinnaa sekä päiväseikkailukohteeksi että yöpyjälle (riippuen etenkin siitä, mistä päin Suomea saapuu).

Säästölipun hinta: Helsinki – Hämeenlinna: 6,20€ (matkan kesto 1 h 5 min)

Kahvittele ja syö

Café Hemmasta saa paitsi hyvää salaatti- ja keittolounasta myös  lauantaibrunssia. Kahvila tarjoaa smoothieia, tuorepuristettuja mehuja ja pienpaahtimokahvia.

Villa Marenki on syötävän suloinen kahvila, joka tarjoaa esimerkiksi järjettömän hyvännäköistä kakkubuffaa ja brunsseja.

Café Hoffissa olen syönyt todella hyvän suolaisen ja makean vohvelin, m m mm!

Ravintola Verkassa on erinomainen lounas, ja siellä huomioidaan myös lapset hyvin.

Ravintola Piparkakkutalo on tosiaan ulkoapäin piparkakkutalon näköinen, johtuen sen paanuvuorauksesta ja hauskasta erkkereistä. Sisältä se taas on yllättävän fiini, mutta silti sinne voi reteästi mennä lapsen kanssa lounaalle tai illalliselle.

Näe ja koe

Museo Skogster on Hämeenlinnan kaupunginmuseon päätoimipiste. Viime vierailulla siellä oli esimerkiksi hauskoja asuja, joita lapset ja aikuiset saivat kokeilla. Skogsterin yläkerrassa on Pohjoismaiden vanhinvaltakunnallinen Säästöpankkimuseo.

Sibeliuksen syntymäkodissa on esillä kalusteita, asiakirjoja, valokuvia ja pienesineitä, jotka kertovat Jean Sibeliuksen lapsuudesta ja tuon aikakauden Hämeenlinnasta.

Hämeenlinnan taidemuseo on niin keskustan tuntumassa, ja tänä kesänä siellä on esimerkiksi Hjalmar Munsterhjelmin näyttely. Kiinnostaa!

Vankila on uusi museotulokas, se on tänä keväänä avattu vankilamuseo. Tuo lapsille hyvää jännitystä elämään!

Hämeenlinna on tietenkin tärkeä nähtävyys, jonne käpyttelee nopeasti juna-asemalta. Alppuun teki suurimman vaikutuksen museon syvä kaivo sekä haarniska. Minuun taas ihana kahvitteluhetki museokahvilan terassilla.

Hippalot järjestetään 1.–4.8. Hämeenlinnan Verkatehtaalla (lyhyt kävelymatka juna-asemalta). Olin siellä ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten ja menen tänä vuonna uudestaan kahdesta syystä: Alppu saa lasten taidefestariohjelmasta taatusti paremmin irti nyt 3,5-vuotiaana kuin viimeksi puolivuotiaana. Toiseksi: minä esiinnyn Hippaloilla perjantaina 2.8. klo 11 Kahvila Pillissä ja Pullassa. Kerromme Raisan kanssa Lapsiperheen parisuhdekirjasta. Mutta on siellä paljon muutakin hauskaa ohjelmaa, tulkaa!

Nuku

Vanajanlinna on pienen matkan päässä keskustasta, mutta me pääsimme sinne bussilla ja kävellen. Linnan alue on kaunis ja etenkin päärakennus on ihana, aamiaiselle myös iso kiitos.

Hotelli Emilia vaikuttaa symppikseltä majapaikalta keskustassa, se ei kuulu mihinkään ketjuun.

Hämeenlinnan Turisti-info on muuten palvellut minua tosi hyvin, sijaitsee osoitteessa Wetterhoffinkatu 2.

Listan ulkopuolelle jäi valtavasti kohteita, jonne pääsee helposti junalla ja joissa käyminen kiinnostaisi. Nopeasti listattuna esimerkiksi: Mäntyharju (etenkin b&b Pinuksen aamiaisrireskat!), Vaasa (kaunis arkkitehtuuri,ravintolat ja erityisesti kahvilat Sweet Vasa ja Aroma), Kajaani (Ravintola Anorak, kesäbisset Luotikujalla, risteily höyrylaiva Koutalla Ärjänsaareen, ja se, että ”Tänne ei kiire yllä”, sanoi suosittelija), Tammisaari (hiekkarannat, Helene Schjerfbeckin näyttely, Niskan pizza, Cafe Gamla Stan), Mikkeli (Kenkävero!), Lahti (Launeen leikkipuisto ja Asemapäällikön kahvila), Savonlinna (Lappeenranta–Savonlinna-junareitti on ilmiömäisen kaunis!), Parikkala (patsaspuisto, Iloisen Pässin maalaispuoti), Pori (Yyteri ja The Merry Monk -ravintola), Kuopio (lounas Urbanissa, Korttelimuseon Minna Canth -näyttely, VB-valokuvakeskukse ja sen sisäpiha, herkut Kanelissa ja Houkutuksessa).

Suomi on täynnä ihania juttuja raiteiden varrella. Onneksi! Osan näistä saatan jättää myös talveen, sillä kyllä silloinkin ihminen haluaa lomailla, ja toisaalta, eiköhän tässä ole vielä paljon suloisia kesiä vielä jäljellä lomailtavana.

Suuri suositus: Kun suunnittelette kesälomareissua, tsekatkaa, mihin kaikkialle juna vie – päiväseikkailulle tai pidemmäksi aikaa. VR tarjoaa nimittäin kulkuyhteyden jopa 200 matkakohteeseen. VR:n erinomainen raidekartta ja hyviä vinkkejä matkailuun löytyy täältä.

Ja nyt vielä tärkeä kysymys, sillä loma on vielä edessäpäin:

Tuleeko mieleen noista kaupungeista jotain lisää suositeltavaa, missä kannattaisi ehdottomasti käydä? 

Tai tuleeko mieleen ylipäänsä kivoja Suomi-kohteita, joihin pääsee junalla?

Kuvat:

Kokkolan kuvat: Kokkolan kaupungin kuvapankki

Jyväskylän kuvat: Visit Jyväskylä, Moose Hurskanen & Keijo Penttinen

Kotkan kuvat: Minä ja Alppu

Lappeenrannan kuvat: Minä se siinä hiekkalinnalla pousailen Alpun kanssa!

Hämeenlinnan kuvat: Minä + Hippalot / Jake Papinaho

Kommentit (34)
  1. Moi! Kotkassa suosittelen ehdottomasti yöpymistä Hotelli Merikotkassa- se on ihan sataman (ja Vellamon ja Kairon) kupeessa, vanha upee keltainen kivirakennus ja merinäkymä. Ei oo ketjuhotelli ja alakerrasta löytyy ihan sikasymppis baari. Hyviä reissuja ja ihanaa kesää!

    1. Oisin suositellut tätä samaa, mutta jättäisin aamiaisen ottamatta ja menisin eväillä (huoneissa minijääkaappi) tai aamiaiselle kahvilaan!

    2. Ihanaa, kiitos! Just jotain tämän tyyppistä suositusta toivoinkin, ajatuksena on nimittäin yöpyä Kotkassa eikä vain tehdä päiväretkeä 🙂

  2. Hämeenlinnan vierailijan kannattaa kokeilla myös Vanajaveden risteilyitä (Hopealinja). Vettä pitkin pääsee Tampereelle tai Virroille asti jos on koko päivä aikaa ja matkalle mahtuu upeita maisemia ja monta mielenkiintoista vierailukohdetta. Lyhyempi vaihtoehto on esim. Aulangon risteily ja Aulanko itsessäänkin on kohde jota ei Hämeenlinnan vierailulla kannata ohittaa.

    1. Rakastan tällaisia risteilyjä, joten ehdottomasti. Ei olla myöskään käyty tuolla Aulangolla vielä, eli se pitää laittaa listalle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *