Kotisiivous on jokaisen euron arvoinen

Kaupallinen yhteistyö: Stella

”Olen laskeskellut, että siivoaja kerran kahdessa viikossa tulee halvemmaksi kuin avioero”, minulla on tapana vitsailla kavereille, jotka kysyvät, miten raaskin tilata kotisiivoajan.

Okei, en nyt ehkä eroaisi Tikistä ilman ulkopuolista siivoajaa, mutta aiheesta riideltäisiin huomattavasti enemmän. Meni vuosia, kun punnitsin, olisiko meillä varaa ostaa siivouspalvelu. Ajattelin, että kyllä me nyt itse ehdimme imuroida, pestä vessan ja lattiat, vaihtaa lakanat, viedä kaikki roskat ja siivota roskikset, puunata keittiön pinnat ja pyyhkiä pölyt tasoilta parin viikon välein.

Ennen lapsia me ehdimmekin, mutta nyt emme oikeastaan ehdi. Ongelma on siinä, että siivous onnistuu helpoiten niin, että lapset eivät ole jaloissa. Kun sitten sattuu sellainen arvokas aika, että jompikumpi saa olla yksin kotona ilman lapsia, niin sitä ei vain halua käyttää siivoamiseen. Niinpä meillä alkoi näyttää aika törkyiseltä, ja törky ahdistaa minua, ja sitten tulen kiukkuiseksi.

Mikään ei ole yhtä kaunis näky kuin puhdas, valkea syöttötuoli. Tai no, ehkä aurinkonlasku jossain Lapin tuntureilla saattaa olla melkein yhtä kaunis.

Pari vuotta sitten palkkasimme siivoajan. Ensimmäinen firma kävi meillä reilun vuoden, mutten oikein ollut tyytyväinen jälkeen (insta storien katsojat muistavat ehkä pinttynyt lika pöntössä -gaten) joten sanoimme sopimuksen irti. Olimme vähän aikaa ilman, mutta se oli taas hankalaa.

Sitten palkkasimme toisen firman, mutta heidän kanssa kommunikaatio ei pelannut. Kun päästää ihmisiä kotiinsa, haluaa tunteen siitä, että hommat sujuvat ammattimaisesti. (Kumpikaan näistä firmoista ei ole mitenkään erityisen tunnettuja, sellaisia pikkufirmoja, jotka satuin löytämään googlesta.)

Vuodenvaihteessa vaihdoimme Stellaan, ja tähän mennessä sekä jälki että firman kanssa viestittely on toiminut älyttömän hyvin. Ensin kävimme puhelimitse tarkkaan yksityiskohtaisesti läpi, mitä kaikkea haluan siivoukselta. Listasin perusjuttujen lisäksi itselleni tärkeitä asioita, kuten molempien syöttötuolien siivous, lehtiroskien vieminen, jääkaapin, uunin ja mikron putsaaminen silloin tällöin.

Lattialla lojuvat irtoesineet oli pinottu esteettisiin asetelmiin ruokahuoneen pöydälle.

Siivouksen jälkeen olen saanut antaa tekstarilla palautteena sekä arvosanan että sanallista kommentointia siivouksen laadusta. Palautteenantosysteemi toimii siis helposti, ja toiveita voi aina kertoa lisää. Kaikilla on omat sellaiset ”tärkeät jutut”, joiden haluaa olevan kunnossa. Minä esimerkiksi suhtaudun neuroottisesti lavuaariin ja hanoihin, ja olen myös sitä mieltä, että vessanpöntön sisäosien hankaamisessa pitää käyttää raakaa väkivaltaa – harjan pitää rankaista pönttöä! Mikään pieni sipsuttelu ei tuota haluttua tulosta. (Olen ehkä maininnut, että toimin itse kotisiivoojana neljä vuotta lukion ja yliopiston aikoihin.)

Stellan kotipalvelu on iso ja luotettava firma. Sen kanssa asioidessa on koko ajan tuntunut siltä, että nämä tyypit tietävät, mitä tekevät. Kun mainitsin tästä instassa, sain monilta samanlaisia viestejä. Stella tekee kotisiivouksen lisäksi myös kotihoitoa esimerkiksi vanhuksille, ja muutama laittoi myös siitä viestiä, että työntekijät ovat kunnioittavia eikä heillä ole kiire.

Yksi kivoimmista kotiin liittyvistä tunteista on se, kun astuu ovesta sisään ja koti tuoksuu raikkaalta ja pinnat kiiltävät. Meille sopii parhaiten kahden viikon sykli. Aiemmin ajattelin, että koti pitää imuroida kerran viikossa, mutta ei meillä ole siihen aikaa (ja siivooja kerran viikossa tulisi omalle budjetille jo liian kalliiksi). Kerran kuussa voisi toimia myös, niin että itse siivoaisi sen toisen kerran.

Meillä on sovittu siivousaika (tiistaisin kello 10), ja siivojalla on meidän avain. Ennen hänen tuloaan yritämme nostaa lattioilta pahimmat lelu- ja vaateröykkiöt, järjestellä vähän esineitä ja sen sellaista. Mutta aina ei ehdi, eikä se ole haitannut. Sitten siivooja on pinonnut lelut (ja sohvan alta löytyneet kadoksissa olleet leluaarteet) pöydälle, josta ne on helppo kuljettaa omiin paikkoihinsa.

Stellalta on helppo pyytää siivouksen hinta-arvio. Sieltä voi tilata siivoojan, joka käy vakituisesti vaikka kerran tai kaksi kuussa, tai sitten ihan kertaluontoisen setinkin, tyyliin ikkunanpesun.

Tuntitaksa on pääkaupunkiseudulla 45,90 euroa ja muualla Uudellamaalla sekä Tampereen, Turun, Lahden, Kuopion ja Oulun alueella 39,90 euroa. Ja koska tähän sisältyy verot, niin summasta saa myös 40 prosentin kotitalousvähennyksen, mikä tarkoittaa, että meille tuntihinta on käytännössä 27,54 euroa.

Meidän 78 neliön neljää huonetta ja keittiötä siivoaa kaikkine minun toiveineen 4,5 tuntia. Eli yksi siivouskerta maksaa 4,5 x 27,54 = 124 euroa. On se tietenkin kunnon summa rahaa, mutta tällä hetkellä tuntuu, ettei rahaa kulu muuhun niin paljon. Sen sijaan aikaa kuluu, ja sitä tällä siivouspalvelulla voi ennen kaikkea ostaa.

Lue myös:

Siivouksen suhteen uskon keskiarvoteoriaan

Kymmenen minuutin siivoussääntö

Kommentit (17)
  1. Oi, kotisiivous on kyllä mun unelmani. Sitten joskus, kun sellaiseen on edes jotenkin päin varaa! 😀 Tuntuu, että itsellä ei ole ikinä niin paljon aikaa, että kodin saisi kunnolla puhtaaksi. Jos tänään ehtii imuroida, niin pölyjen pyyhintä jää parin päivän päähän ja sitten jo keittiön pinnatkin ovat täynnä roiskeita. Meillä tuo joka toinen viikko -tahti ei myöskään riittäisi ainoaksi siivoukseksi, kun iso koira tuo mukanaan hiekkaa pihalta ja tiputtelee karvojaan pitkin poikin. Mutta jos edes kerraksi kuussa kykenisi joskus kustantamaan tällaisen palvelun, niin se auttaisi jo hurjasti. Loppukuun voisi tehdä itse imurointia ja pientä ylläpitosiivousta, kun ne harvemmin jynssättävät kohdat pysyisivät kuitenkin puhtaina ilman vaivannäköä.

  2. Siivous on kyllä parisuhteen pelastus! Meillä käy kerran kuussa (fantasioin siitä, että olisi joskus varaa viikottaiseen siivoukseen), ja kuukauden paras hetki on se n. 10 minuuttia jonka koti on täysi siisti ennen kuin jompi kumpi lapsista käy esim. kusemassa vessan lattialle. Suosittelen kaikille, joilla ero käy joskus mielessä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *