Kulpu ja muut nerokkaat uudet sanat

Juliaihminen

Yksi hauska juttu vanhemmuudessa on se, että kun lapsi opettelee puhumaan, myös oma sanavarasto laajenee. Tai sanotaanko ainakin muttuu.

Raisan tytöllä Fridalla on hauska tapa muuttaa joskus y-kirjaimet u-kirjaimiksi. Niinpä se saattaa innoissaan huudella: "Kulpuun!" Mä olen alkanut kutsua kylpyä kulpuksi, koska koko vedellä läträämisen konsepti muuttuu heti ilahduttavammaksi, kun sitä kutsuu noin hauskalla termillä.

Alppu taas aloittaa kaikki sanat p-kirjaimella: Peipää! (leipää) Paitoa! (maitoa) Pinulle! (minulle) Saa nähdä, koska peipä poistuu meidän sanavarastosta, tuskin ainakaan kovin pian. 

Lippis (joka on Alpulle nykyään kaikkein rakkain esine) on pippis tai pippiti. Alppu saattaa ensimmäisenä aamulla herätessään alkaa huudella: "Pippis! Pippis!" Mun mielestä on hellyyttävää, että niin pienellä ukkelilla on päässään ihan omia ajatuksia ja mielihaluja. Että joku voi herätä aamulla ja ajatella, että nyt jos vain saisin pippiksen päähäni, niin elämä olisi reilassa. 

Tuntuu, että moni sana menee ikään kuin sattumalta Alpun suussa oikein: pupu, pallo ja pusu. Myös näitä kolmea kivaa asiaa Alpulla on tapana pyytää usein.

 

Onko teillä jotain lapsen perheeseen tuomia uudissanoja käytössä?

 

Kuvassa: Alppu ja Frida yhdessä kulpussa.

 

Lue myös:

Sattuu on käyttökelpoinen sana

Valitsen nauraa

 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA

 

 

Kommentit

Ppetra (Ei varmistettu)

Meidän perheen suosikki on muovailupaha :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Upea! <3

Lottu (Ei varmistettu)

Meillä koko perhe puhuu sujuvasti pamiineista edelleen (banaani)

Vierailija (Ei varmistettu)

Näitä oli taaperon opetellessa puhumaan vaikka kuinka, mutta suurin osa onkin jo unohtunut, mikä harmi! Olisinpa kirjouttanut ylös. Nyt palasi mieleen vain Timaniini (vitamiini) ja
Makotiini (makaroni)

Tiia S (Ei varmistettu)

Vesimenoli on käytössä edelleen, noin viidentoista vuoden takaa pikkusiskon opettamana :)

iidis
Varpain jaloin

Esikoinen aikoinaan halusi usein hempettä (herneitä). Kuopus puhuu jo sujuvasti, mutta välillä tulee yhä hauskoja sanoja. Yksi tämän hetken suosikeista on tetteri (teatteri). Mun vanhempien kotona on käytössä yhä sanoja minun siskojeni ja minun lapsuudesta. Pöydässä voi olla äppyttiä (ketsuppia) tai vaikka ufua (mehua).

mötte (Ei varmistettu)

Meillä syödään edelleen ''baniinaa'' ja ''tomeettia'' sekä vatkataan ''vipsilällä''. Lapsi täyttää pian yhdeksän :D

Elsutu (Ei varmistettu)

Meillä sanotaan vielä kymmenen vuoden jälkeen aamuisin ihan luontevasti ”humpeeta” &lt;3

Samoin pysäköinti jäi elämään termillä ”peräköinti” :D

meemetin (Ei varmistettu)

Meillä on miehen kanssa ihan muutenkin, ilman lapsia syntyneitä sanoa. Muun muassa jos alkaa nukuttamaan, mutta ei oikein väsytä, vaan silleen söpösti lötköttää, niin se on että "nuunuttaa". Mun tyynyn nimi on myös nykyään "pehmyt", koska joku yö olin kuulemma kuumeisesti etsinyt tyynyä Missä pehmyt?-huudellen. Että ei näihin uudissanoihin näköjään tarvita edes lapsia... herramuaauta, mitähän meidän lapset sitten keksiikään!

K_ (Ei varmistettu)

Ihana. Kummityttöni muutti myös pienempänä y-kirjaimet u-kirjaimiksi. Yhtenä iltana hän totesi minulle: Huvaa uota mina menen omaan sankuun :D tuo omaan sankuun sanonta on nyt myöhemminkin jäänyt meille käyttöön :)

Ihania! Meilläkin leipä oli alkuun peipää, mutta muuten sanat alkavat usein h-kirjaimella. Hauska miettiä mistä voisi tulla meille ikivihreitä. Poika (kohta 1 v 7 kk) vaihtaa jonkin verran konsonantteja keskenään. Takaisin oli jonkun aikaa kataisin ja sitä käytin välillä itsekin, mutta nykyään sanoo sen oikein. Ainakin vielä itse on iste ja naksu on nasku. Omia suosikkejani tällä hetkellä ovat rin-ta-pii-ti ja he-li-ko-pi-ti (tavuttaa osan sanoista varsin painokkaasti).

Vierailija (Ei varmistettu)

Pikkusiskoni sanoi pienenä aina saippuakuplia "poipvedeksi" :D vieläkin aina kun nään saippuakuplia, tulee poipvesi mieleen.

Vilja @ muotoseikka\ (Ei varmistettu) http://meillakotona.fi/muotoseikka

Nyt eletään myös meillä juuri tätä aikaa! Ehkä eniten myös vanhemmilla yleistynyt pojan termi on "onkku" (omppu), joka on 1v8kk pojan suosikkiruoka näin syksyn jäljiltä. Toinen arkeen vakiintunut on "tennät", eli kengät, jotka pojalla olisivat jaloissa aina myös sisällä, ellei niitä piilottaisi kaappiin. Kaikki koirat ovat "ooa", koska koiramme nimi on Noa. Nyt tosin myös toinen koiramme on vihdoin saanut oman nimen: "Piia" (Mila). Ennen meillä oli vain kaksi Ooaa. Näitä pitää tosiaan kirjoittaa ylös! Mahtavaa aikaa.

Valkkis (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/hausfrau

Ihania! Meillä on suosikin "peppu laaluu" = peppu heiluu, "paahtopääpää" = paahtoleipää, "hemiputti" = hedelmäsosepussi, ja ihan huikee oli pottailua opetellessa "äkkiä äkkiä" = pissahätä :D Oli vissiin tarttunut multa kun kauheella kiireellä patistin vessaan :)

pieta
Ruista Ranteessa

Meillähän ei omia lapsia ole, mutta meille on tullut jäädäkseen sanoja avokin siskontytöltä ja mun veljentytöltä. Ensinnäkin poknortti eli popcorn, ihan perusleffasanastoa nykyään. Ja toisekseen maailman käytännöllisin sana woo, joka on siis jännittävä yhdistelmä sanoja wau ja joo. On kovassa käytössä!

Killikii (Ei varmistettu)

Tätä aikaa odotan jo niin! Oma muksu vasta 9kk, niin ei vielä kauheasti sanoja tule.

Pikkusiskolle lapsena hevonen oli kaptikava. Edelleen välillä mietin miten ihmeessä tämä sana oikein syntyi. Olen järkeillyt että kapti oli hevosesta lähtevää ääntä (pikkusisko aina piti kovaa koppoti koppoti ja kappati kappati ääntä hevosilla leikkiessä). Ja kava ehkä kavioon liittyvä.

mystery
Vision One

Mun äiti käyttää vieläkin näitä sanoja vaikka kaikki lapset on jo kolmekymppisiä ja ylikin :D Esimerkiksi oliivit on oveliineja ja makkara on makkalala.

HK (Ei varmistettu)

Itse äitini kertoman mukaan rakastin (muiden taloyhtiön lasten kauhuksi) syödä ruohonleikkuria (ruohosipulia) suoraan puskasta pihallamme :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä sanottiin matkalaukku, kun useimmille tuotteen nimi olisi maksalaatikko.

Lintunen81 (Ei varmistettu)

Mun itse lapsuudessa keksimä hapahapa (hapankorppu) on vakiosanastossa. Lapsilta on jääneet käyttöön mm. kepsutti (ketsuppi), metkutti (meetvursti), mesivenoli (vesimeloni), vfunaja (hunaja), tomsu (tomaatti), viiniläpäle (viinirypäle) ja suikka (lusikka).

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahahaha, näitä on vaan niin hauska lukea :D :D :D

mamofonia
Mamofoni

Tää ei nyt sinänsä liity lapseen, mutta meillä sanotaan possuja porsuiksi. Koska mies oli vielä siinä vaiheessa, että vasta opetteli suomea ja sillon possu ja porsas yhdistyi kauniisti porsuksi, ja jäi ikiajoiksi meidän perheen sanavarastoon.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ihana!

veerala (Ei varmistettu)

Meidän 1v3kk sanoo kaikkia lintueläimiä ankoiksi. Eikä siis sano 'ankka' vaan 'kvaakka'.. koska ankka sanoo kvaak-kvaak :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Hihii! Alppu sanoo kaikista linnuista aina innoissaan: ”Tiitu!”

Kommentoi