Kunhan saaste ei valtaa konettani

f secure.jpg

Kaupallinen yhteistyö: F-secure ja Ping Helsinki

Nykyään omalla tietokoneella ja puhelimessa on suurin piirtein koko elämä: Kuvat ja videot Alpusta, kahden kirjan käsikirjoitukset sekä lukuisat työn ja vapaa-ajan tekstit. Tästä syystä ajatus siitä, että joku varastaisi tai tuhoaisi koneeltani tiedot on kammottava. 

Niinpä suhtaudun tietokoneen suojaamiseen oikeastaan samalla vakavuudella kuin kodin vakuuttamiseen: asian vain pitää olla kunnossa. Tieto lisää tuskaa, ja kirjoitettuani monenlaisia tietoturvajuttuja olen tajunnut, miten haavoittuvia sellaiset laitteet ovat, joilla mennään nettiin.

Vielä ysärillä puhuttiin tietokoneviruksista, joita kaiken maailman hakkerit kyhäsivät huvikseen ja muiden kiusaksi. Viimeisten vuosien aikana tällainen toiminta on muuttunut ammattimaiseksi, jonka tarkoitus on netota rahaa. Nyt puhutaan ransomwaresta eli kiristysohjelmista. Ohjelmat on suunniteltu siten, että ne saastuttavat uhrin tietokoneen, lukitsevat sillä olevat kuvat ja muut tiedostot, ja sitten vaativat ”lunnaita” lukituksen purkamiseksi.

f secure2.jpg

Yleensä summa on jotain 300­–500 dollarin väillä, ja moni päätyy maksamaan sen. Maksamista ei kuitenkaan suositella, koska ei ole takeita, saako ihminen tietojaan kuitenkaan takaisin ja no, rikollisten tukeminen ei koskaan ole erityisen hyvä idea. Toisaalta ymmärrän, jos ihminen päätyy epätoivoissaan maksamaan, joskus sitä tekee mitä vain, jotta saa omaisuutensa takaisin.

Kiristysohjelman tekijät saavat siis rahaa pienistä puroista, ja tästä syystä ohjelmat hyökkäilevät ihan tavan kuluttajien koneille. Niitä on tullut koko ajan lisää, ihmisillä on varmaan tuoreessa muistissa viime vuoden WannaCry-kiristysohjelman leviäminen. Itse asiassa toiminta on saanut jopa koomisen ammattimaisia piirteitä: ohjelman tekijät saattavat antaa eri maksuvaihtoehtoja, kuten maksu bitcoinina tai cash voucherina, pointtina kuitenkin se, ettei maksua pysty jäljittämään.

Kone voi saastua siten, että avaa sähköpostin liitetiedoston tai haitallisen linkin. Jopa saastuneen mainoksen klikkaaminen ihan tavallisen nettisivun sisällä saattaa johtaa ransomwaren saastaisten lonkeroiden kiemurteluun tietokoneelle.

Onneksi näiltä kiristysohjelmilta voi suojautua parilla melko helpolla keinolla:

1. Päivitän sekä puhelimen että tietokoneen käyttöjärjestelmän aina, kun laite sitä ehdottaa. Tämä on vähän ärsyttävää puuhaa, koska se vie aikaa, mutta päivityksissä korjataan tietoturva-aukkoja, joiden kautta kiristysohjelmat pääsevät sisään. 

2. Pidän eri palveluissa eri salasanoja. Aikaisemmin mulla oli jokaisessa paikassa sama salasana, jota käytin vuosikausia (koska olen niin laiska kanttura). Tässä viimeisen vuoden aikana olen vähän ryhdistäytynyt (etenkin, kun nykyään mulla ei ole enää työnantajan puhelinta, joten olen itse vastuussa omista tietoturva-asioistani). Jos yksi salasana vuotaa, kaikki ei ole mennyttä!

Hyvänä vinkkinä: erinomainen salasana voi olla vaikka joku lyhyt suomenkielinen lause, koska se on varmempi kuin yksi sana, mutta sen muistaa peremmin kuin hasardin kirjainpötkön. Joskus käytin yliopistoverkon salasanana jotain tyyliin juliaonkivoin, koska aina kun joku halusi lainata mun verkon salasanaa, hän joutui kirjoittamaan tuon lauseen koneelleen. Öhöhöh, tämä oli pientä aivopesua.

f secure3.jpg

3. Yritän pitää kuvat ulkoisella kovalevyllä ja tekstit pilvessä. Etenkin kirjaa kirjoittaessa pyrin tallentamaan aina viimeisen version verkkoon. No, en mä kyllä jaksa niitä valokuvia koko ajan siirrellä ulkoiselle kovalevylle, siitä on niin paljon vaivaa. Mutta aina kun olen jaksanut sen tehdä, taputtelen itseäni olalle omahyväisesti.

Juuri muuten Raisan kanssa muisteltiin, miten Pirkko Saisio oli hävittänyt Punaisen erokirjan koneeltaan ja miettinyt sen jälkeen tyyliin, että tappaako itsensä vai kirjoittaako kirjan uudestaan. Oli päättänyt kirjoittaa uudestaan – ja voitti sillä Finlandian! Mä en kuitenkaan halua tällaista kohtaloa osakseni. (Toki Finlandia kelpaa.)

4. Olen asentanut sekä Macilleni että iPhonelleni F-securen SAFE-ohjelman. Se onnistui nopeasti F-securen sivun kautta. Siinä on perus antivirusohjelma, mutta myös ransomwaresuojaus. SAFE valvoo netin käyttöä ja huomaa, jos jokin ohjelma alkaa kryptata eli lukita tietokoneen tiedostoja. Toisaalta sen käyttöä ei muuten arjessa juurikaan huomaa, mikä on vain hyvä asia.  

SAFE:n voi nyt ladata testikäyttöön ilmaiseksi kolmeksi kuukaudeksi viidelle eri laitteelle. Tämän jälkeen voi ottaa vaikka kolmen laitteen suojauksen vuodeksi 60 eurolla tai viiden laitteen suojauksen 80 eurolla. 

 

Jos aihe kiinnostaa, niin käykää tsekkaamassa mun tubettajakavereiden videot aiheesta, Tekniikkaluolassa ja Videoneuvoksen videolla kerrotaan lisää näistä. Täällä on myös tietoa ransomwaresta.

 

F-securen SAFE-ohjelman voi ladata ilmaiseksi kolmeksi kuukaudeksi F-securen sivuilta

 

 

Onko teille käynyt koskaan mitään eeppistä tietojen tuhoutumista?

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit (7)
 1. Eipä ole tietoja hävinnyt. Mulla on oman koneen tauhkat kahdella ulkoisella kovalevyllä, ainoastaan niiden kuvien kanssa en ole tai siis kovalevyt ei ole aina ihan ajan tasalla. Tarkoituksena on lisäksi toimittaa toinen kovalevy jonnekin muualle kuin omaan kotiin, koska jos tulee tulipalo ja kaikki kopiot on samassa talossa, niin ei siinä varmuuskopiot paljoa auta.

  Kun tein lopputöitä, tallensin tekstit aina pilveen ja siellä olikin monta versiota. Olin niin monta kertaa kuullut hävitetyistä teksteistä, että mulle nyt ei ainakaan semmoista tapahtuisi eikä tapahdu.

  Töissä olin kerran liian nopea ja painoin shift+del yhden asiakirjan kohdalla IIIK!!! Onneksi hakemisto oli synkattu pilveen ja tiedosto löyty pilvipalvelun roskiksesta. Ei välttämättä kantsi pitää synkkausta koko ajan päällä, vaan ajastetusti jos mahdollista, niin nuo liian nopeiden sormien tuottamat virheet ehtii korjata.

  Toinen hyvä salasanavinkki on keksiä joku lause, jonka muistaa ja tehdä sen lauseen sanojen alkukirjaimista salasana. Esim ”Thurén kirjoittaa kirjan ja saa siitä Finlandian vuonna 19” = TkkjssFv19

  1. Hahahaha, maailman paras salasana. <3

   Mulle kävi kerran niin (olen tästä ennenkin valitellut täällä blogissa), että palatessani hiihtolomalta it-henkilö oli toimituksen muutossa luullut, että mun työkone on ylijäämää, ja dellannut sieltä AIVAN KAIKEN. Siis ihan jokaisen tiedoston, mitä olin viiden vuoden aikana koneelle kirjoittanut. Siinä kohdassa kyllä mietin, että irtisanoudunko vai jatkanko työskentelyä ko lafkassa. Onneksi sain vertaistukea työkavereilta, ihmiset lohduttivat mua kuin suuren tragedian läpikäynyttä naisraiskaa. (Ja sehän minä silloin olinkin.)

   1. It mokasi ja pahasti! Meillä on ohjeena, että kovalevylle ei saa tallentaa mitään, vaan pitää käyttää verkkohakemistoja. Ne varmuuskopioidaan säännöllisesti ja kone voidaan käydä tarvittaessa vaihtamassa vaikka käyttäjä ei olisi edes paikalla. Eihän kaikki tätä muista, mutta meilläpä on allekirjoitettu sitoumus joka käyttäjältä aateekoon käyttöön ohjeiden mukaan. Siinä vaiheessa se on oma moka, jos ei muista.
    Toivottavasti onneton it-henkilö sai ainakin kunnon tylytyksen tuon keissin päätteeksi!

 2. Hmm olen kuullut monesti, että applen laitteilla on itsessään joku supersuojaus, joten siksi en ole läppäriäni saatika sitten kännykkääni suojannut. Puhelimella tuntuu olevan koko elämä, ja aika laiskasti kopioin esim kuvia kovalevylle… Pistääkin miettimään, täytyy tutustua. 🙂
  Itselläni useimmiten venäjän kielinen sana/lause suomalaisin kirjaimin&numeroin kirjoitettuna salasanana, kaksikielisyyden etuj. Pidän itseäni ainakin hyvin ovelana kun näin teen, tulee niin ihmeellisiä kirjoitusmuotoja niin ei niistä edes tajuaisi mitä se tarkoittaa. 😀

  1. Mäkin olen käsittänyt, että Macille on vähemmän viruksia ym kuin pc:lle, kun systeemi on paljon suljetumpi. Mutta niitäkin on nyt alkanut tulla enemmän, kun mäkeistä on tullut niin suosittuja. IPhonea suojaa jonkun verran se, että sovelluksia pystyy lataamaan vain Applen omasta App Storesta eikä muualta. Se estää jonkun verran noiden ohjelmien leviämistä.

   Ja ovelaa salasanan muodostamista! 🙂 Arvostan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *