Lahjatoivelistani jouluksi

Kaupallinen yhteistyö: Plan Suomi

plan kauppa1.jpg

Myönnetään pois, joinakin jouluina aineettomien lahjojen saaminen on tuntunut vähän ärsyttävältä. Ehkä ongelma on ollut siinä, että jollain oudolla tavalla olen ajatellut, että oikeastaan lahjan antaja on tässä se lahjan saaja, en minä. Lahjan antaja saa sen omahyväisyyden hyrskäyksen, jonka hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen aiheuttaa. Lisäksi joskus lahjoista saattaa tulla sellainen olo, että lahjan antaja ei ole erityisemmin ajatellut sitä hankkiessaan juuri minua (ja sehän lahjojen antamisen koko pointti on: tunne, että antaja on uhrannut aikaa ja ajatuksiaan minulle). Että olisi voinut antaa sen cd-levyn tai kirjan, kiitos vain!

Viime vuosina ajatukseni ovat muuttuneet vahvasti. Ensinnäkään en enää edes itse keksi juuri asioita itselleni ostettavaksi (kirjat ja cd-levyt ovat kärsineet fyysisinä esineinä aika ison inflaation), saati sitten osaa enää toivoa jotain tavaraa. Ylipäänsä tavara on kokenut vahvaa inflaatiota viime vuosien aikana. (Onko kyse kolmekymppisyydestä vai ajasta, paha sanoa.)

Ja toiseksi, juuri tästä syystä ajattelen, että aineettoman lahjan antaja nimenomaan ajattelee minua, kun en saa mitään moskaa paketista. Lisäksi vaihtoehtoja on nykyään niin monia, että eri ihmisille keksii eri tyyppisiä aineettomia lahjoja. 

plan kauppa 2.jpg

No, mimmosia lahjoja sitten toivoisin?

Minua kiinnostaa kaksi asiaa ylitse muiden: ympäristö ja tasa-arvo. Jos aineettomat lahjat liittyvät jompaankumpaan tai molempiin teemoihin, niiden antaja ajattelee juurikin minua. Tyttöjen koulunkäynnin edistäminen on tästä erinomainen esimerkki. Kuten olen maininnut, naisten kouluttaminen on paitsi teko köyhyyden ja epätasa-arvon poistamiseksi, mutta myös teko ympäristön puolesta.

Planin uusilla aineettomilla lahjoilla voi edistää tyttöjen oikeuksia kehittyvissä maissa. Lahjojen avulla parannetaan lasten, erityisesti tyttöjen, elämää ja suojelua Etiopiassa, Ugandassa, Mosambikissa, Laosissa, Jordaniassa ja Nigeriassa.

Jos viedään homma vielä yksityiskohtaisemmaksi, niin tässä vähän toivelistaa. Laitoin vähän eri hintaluokista, supersiemenet kiinnostelee!

Tyttöjen koulutus 40 e

”Koulutettu tyttö avioituu myöhemmin ja hankkii lapsia vasta aikuisena. Tyttöjen koulutus vaurastuttaa yhteiskuntia, koska tyttöjen osaaminen ja palkkatulot vahvistavat kansantaloutta. Tasa-arvoisesta yhteiskunnasta hyötyvät myös pojat.”

Supersiemenet 5 e

”Lahjoituksellasi jaamme vihannesten, hedelmien ja viljan siemeniä perheille, joissa on vähintään yksi alle viisivuotias aliravittu lapsi tai raskaana oleva tai imettävä äiti. Valitsemme siemenlajit siten, että ne kestävät mahdollisimman hyvin kuivuutta. Jaamme myös tietoa viljelystä ja sadonhoidosta.”

Omat oikeuteni oppitunti 50 e

”Lahjoituksellasi järjestämme koulutuksia, joilla lisäämme tyttöjen ja poikien tietoa omista oikeuksistaan ja haitallisista perinteistä kuten lapsiavioliitoista, sukuelinten silpomisesta sekä lapsiin kohdistuvasta väkivallasta.”

Kestositeet tytöille 12 e

”Tytöt joutuvat usein keskeyttämään koulunsa kuukautisten ajaksi, koska heillä ei ole siteitä, eivätkä koulun hygienia ja wc-tilat ole riittäviä siteiden vaihtoa varten. Lahjoituksellasi tuemme kestositeiden valmistusta ja autamme tyttöjä saamaan kestositeitä edullisesti.”

 

Näille lahjoille voi valita sähköpostitse lähetettävän kortin (johon voi kirjoittaa itse mielensä mukaan jotain) tai tilata sen itselleen ja tulostaa sen lahjan saajalle, jos haluaa antaa lahjan henkilökohtaisesti. 

 

Okei okei, jottei menisi ihan hurskasteluksi niin toivelistallani on myös pari ei niin hyväntekeväisyydellistä lahjaa. Toivon lapsenhoitoa. Sain esimerkiksi  äbältä synttärilahjaksi Alpun hoidon + illallislahjakortin ravintola Kuoreen Turussa, ja tämä oli aivan täydellinen lahja. Myös joku kulttuurielämys olisi kiva. Kerran Tiki hankki liput Musiikkitaloon Chaplin-elokuvakimaraan, jossa orkesteri soitti livenä elokuvan musat. Ja yhtä aineellistakin juttua toivon: pussilakanoita. Meillä on tasan yhdet parilliset pussilakanat (siis niin että mulla ja Tikillä on samanlaiset). Olisi siistiä, että olisi toisetkin. Mutta tämä on ollut vuosikausien projekti.

 

 

Ajattelin itse ostella tänä jouluna melkein pelkästään aineettomia lahjoja. Ehkä kummitytöilleni hankin myös jotain pientä pakettia (ja isovanhemmille hankin valokuvakalenterit), mutta sisarukset ja vanhemmat ajattelin hoitaa tänä vuonna vierailemalla Planin lahjakaupassa.

Jos kiinnostus heräsi, Planin lahjakaupasta voi käydä selailemassa eri hintaisia ja eri tarkoituksiin meneviä aineettomia lahjoja. 

 

Mitä teidän joululahjatoivelistalla on?

 

Lue myös:

Tyttöjen kouluttaminen on ympäristöteko

Kun kuukautiset estävät kouluun pääsyn

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

Kommentit (13)
 1. Mä oon edelleen tolla sun alussa kuvailemalla tasolla hyväntekeväisyyslahjojen suhteen 😀 tai mulle on täysin fine, jos joku käyttää joululahjarahat hyväntekeväisyyteen ja jättää lahjat hankkimatta, mut mä en kaipaa tietoa siitä, kuinka monta lehmää tai kuukautissuojaa nyt on jonnekin niillä rahoilla hankittu.

  Tällä hetkellä ei oo oikeestaan mitään lahjatoivetta mielessä, kun kylppäriremonttia ei ehkä kehtaa pyytää 😀 ravintolalahjakortti on ehkä ainoo, joka tulee 100% varmasti käyttöön. Sellanen onneks appivanhemmilta aina tuleekin.

 2. Ymmärrän ja en ymmärrä näitä hyväntekeväisyyslahjoja. Voisin haluta tuollaisen lahjan, jos joku välttämättä haluaisi ostaa minulle jotain enkä ihan oikeasti tarvitse mitään, mutta minusta nuokin lahjat on ensisijaisesti sille hyväntekeväisyyslahjan kohteelle. Miksi lahja pitää ensin antaa länsimaiselle kuluttajalle, jonka nimissä se menee jollekin muulle, miksi ei anna tätä lahjaa kuten ”kestositeet tytöille” suoraan niille tytöille ja omalle kaverille sitten vain toivottaa hyvää joulua. Varmaan siksi, että sitä omaa hyväntekeväisyystekoa haluaa kuitenkin tehdä niin, että muutkin näkevät.

  1. Musta tää liittyy vahvasti ihan vain meidän lahjanantokulttuuriin (joka sinällään ei ole mikään länsimainen keksintö). Juhlia juhlitaan muun muassa niin, että annetaan läheisille jotain, jouluna, synttäreinä, hääpäivänä, isänpäivänä jne.

   Aineeton lahja taas on hyvä vaihtoehto sille, ettei ole pakko välttämättä ostaa jotain kamaa, vaan saman resurssin voi käyttää johonkin muualle.

   1. Meillä ei ole siis vuosiin ostettu aikuisten kesken kuin joko lahjakortteja johonkin tapahtumaan tai sitten tuotu ruokaa/juomaa tms. Hyväntekeväisyyden olen sitten hoitanut itse miten olen halunnut. Minusta olisi jotenkin hassua, että toisin joulupöytään kortteja, että näin paljon laitoin hyväntekeväisyyteen ja siksi en tuonut yhtään viiniä tai leiponut.
    Silloin nuo hyväntekeväisyyslahjat ovat hyviä, jos lahjansaaja itse sitä toivoo.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *