Lapsen kanssa Airbnb-majoitukseen

Juliaihminen

Mä en näe enää mitään syytä, miksi yöpyisin jossain muualla kuin Airbnb-asunnossa matkatessani lapsen kanssa. Etenkin silloin, kun mukana on toinen perhe, jossa on suurinpiirtein saman ikäinen lapsonen, yhteinen asunto on ihan taivaan lahja. 

Ylipäänsä olen miettinyt, että miten ihmiset, joilla on pieniä lapsia, oikein majoittuvat matkalla. Kun hotellihuoneessa on yleensä vain joku vedenkeitin, muttei sitten mitään keittiötä, jossa voisi tehdä iltaruokaa lapselle. Joka päivä ei kuitenkaan pysty syömään lapsen kanssa ulkona. Ja sitten kun se lapsi nukahtaa, niin hotellihuoneessa joutuu sitten olemaan aika hissukseen, ehkä katselemaan jotain elokuvaa mutella ja kuiskuttelemaan toisen kanssa. Siitä katoaa matkailun ilakointi!

Vietettiin Berliinissä Tikin, Raisan ja Antin sekä meidän kahden lapsen kanssa neljä yötä Friedrichshainissa 120 neliön kattohuoneistossa, jossa oli kaksi makkaria ja kaksi parveketta sekä iso olohuone. Maksettiin tästä 160 e yöltä, johon lisättiin Airbnb-maksu sekä siivousmaksu, eli yhteensä 836 euroa. Hotellin olisi ehkä saanut edullisemmin, mutta silloin ei olisi voinut elää lainkaan näin mukavasti.

Aiemmin olen ollut majoitusten suhteen melko pihi. Olen ajatellut, etten kuitenkaan hengaile siinä hostelli-/hotellihuoneessa niin paljon, että siitä kannattaisi maksaa. Nyt kuitenkin lapsen kanssa asia on ihan toinen, ei tulisi mieleenkään mennä johonkin kälyseen hostelliin. (Vaikka aina nuorempana näin itseni sellaisena äitinä, joka reppureissaa lapsensa kanssa jossain dormeissa. Hohhohhohh!)

Ennen kaikkea nykyään siinä majapaikassa joutuu viettämään paljon aikaa. Vaikka oltiinkin joka päivä jostain aamuysistä iltakuuteen saakka menossa, niin siinä jää kuitenkin pitkä ilta (ja tuon noin seiskalta heräävän lapsen kanssa myös pitkä aamu) vietettäväksi majoituksessa. Lisäksi mä nykyään kelaan tämän niin, että majoituksen täytyy olla priimaa, koska loma on niin lyhyt.

Ajatus siitä, että oltaisiin nökötetty erillisissä hotellihuoneissa illat Antin ja Raisan kanssa, oli vähän tympeä. Sen sijaan nyt pystyttiin juttelemaan yökahteen saakka Wonderlust-festareista ja oman vanhemmuuden tavoitteista (nämä olivat kaksi eri keskustelua, ei tarvitse soittaa sosiaalitoimeen!) niin, että lapsoset nukkuivat omissa huoneissaan. 

Lisäksi me kutsuttiin useimpina iltoina Mirja, Marianna ja Pauli tuonne tekemään ruokaa ja juomaan viiniä, joten tämä oli voitto. 

Parasta oli se, että Fribu ja Alppu saivat riekkua yhdessä. Toki lauseita "Älä ota kädestä" sekä "Voitte jakaa" sekä "Ei saa lyödä" sekä myös "Ei saa repiä" unohtamatta "Ei saa tunkea sormea toisen silmään" tai "Te voitte molemmat leikkiä sillä" tuli vähäsen käyetttyä.

Mua oikein nauratti, kun Raisa sanoi paluulennolla lakoniseen sävyyn Fridalle: "Meillä on muistaakseni ollut joskus puhetta tuosta esineiden ottamisesta toisen kädestä. Jos oikein muistan."

Kyllä on ollut.

Mutta enimmäkseen pikku ukkelit juoksentelivat vaippasilteen ympäri asuntoa riemusta kiljuen tai päristellen.

Oli myös ihanaa, kun yhtenä iltana lähdettiin Raisan kanssa vähän hummaamaan ja Tiki ja Antti jäivät nukuttamaan lapsosia. Tämäkin olisi ollut huomattavasti ärsyttävämpää erillisissä hotellihuoneissa.

Se on kuitenkin sanottava, että saksalaiset eivät mun mielestä ole mitään megasisustajakansaa. Plärättiin aivan järjettömän moni Airbnb-kämppä Raisan kanssa läpi, ja niiden sisustukset olivat enimmäkseen semmosta tunkkaista puuta, sekalaisia huonekaluja ja riemunkirjavaksi maalattuja seiniä. Meidänkään kämppä ei ollut mikään sisustuksen kirkkain jalokivi, mutta ihan ok se oli, etenkin kun toinen omistajista oli ruotsalainen.

Berliinissä Airbnb on laiton, mutta silti niitä kämppiä löytyy ihan hyvin. Niissä on ilmeisesti se riski, että vuokraajat peruvat diilin viime hetkellä, me päätettiin luottaa onneemme ja varattiin täältä. Yritettiin etsiä asuntoa myös Facebookista Berliinin suomalaiselta asuntokanavalta, mutta heinäkuun loppupuoli oli niin suosittu, että se oli vähän liikaa toivottu.

Tuossa meidän majoituksessa luki, ettei sovellu 0 - 2-vuotiaille, mutta ennemminkin se tarkoitti sitä, ettei siellä ollut vauvansänkyjä kuin ettei niitä olisi saanut ottaa sinne. Toki olisi ollut mukavampaa nukkua eri sängyssä kuin Alppu, mutta jostain pitää joustaa!

 

Miten te tykkäätte majoittua lasten kanssa ulkomailla?

 

Lue myös:

Elämä on ihanaa Berliinissä

9 syytä, miksi vauvan kanssa matkustaminen on parasta

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Kommentit

Onna (Ei varmistettu)

Raisa on ehkä maailman tyylikkäin pukeutuja!

Juliaihminen
Juliaihminen

Se on tuhannen tosi! Kaavailen tässä, että alkaisin tehdä OOTD-postauksia, tosin en omasta garderoobistani vaan Raisan :)

Kuunari (Ei varmistettu)

Hostelli on muuten oikeastaan ihan kiva vaihtoehto lapsen kanssa edelleen, parempi kuin hotelli. Hostellissahan on nimittäin esim. se yhteinen hengailu- ja keittiötila, jossa on näppärä valmistaa ipanalle ruoka. Ja usein lastenkirjoja ja pelejä.

Mutta tietty on kiva löytää semmoinen siisti ja kotoisa hostelli eikä mitään kaljanhuuruista tahmalattiaista murjua, jossa ikkunat vetää ja alakerrassa on yökerho.
Ja koko huone omalle seurueelle, kiitti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Me matkustetaan lapsen kanssa niin että vuokrataan huoneisto (ei airbn, vaan semmoinen huoneistohotelli-versio). Oma makkari ipanalle ja kokkausmahdollisuus, se on vaan ihan must. Ei ehkä niin persoonallista kuin airbn-huoneistot, mutta eipähän tartte pelätä että onnistuuko majoitus vaiko eikö.

Eat, Play, Love

Niin totta! Itse sivusin myös aihetta postauksessani http://www.lily.fi/blogit/eat-play-love/airbnb-inspiraation-lahteena.

Mekin koitettiin taas Tampereelta löytää hotellihuonetta, jossa olisi ollut erillinen makkari aikaisin nukkumaan käyvää taaperoa varten, mutta turhaan! Kaikki ne "perhehuoneet" on just sellaisia, missä on parisänky ja joku varasänky/vuodesohva samassa tilassa, ei vaan toimi etenkään kun mukana on vielä pieni vauva joka saattaa huudella kimeällä äänellä just sillon kun taapero vetelee jo hirsiä. On se niin mukavaa, kun voi jatkaa vielä illanviettoa aikuisten kesken vielä lasten nukkumaanmenoajan jälkeen.

Ainoa mitä ikävöin Airbnb-majoituksessa on aamupalat! Tosin jos matkassa on muitakin kuin oma perhe, niin sitten aamiaisen kokkailu ja yhdessä syöminen tietty on hauskempaa ja helpompaa.

Eat, Play, Love

Tämän postauksen innoittamana kirjoitin vielä Airbnb-majoittumisen uhkista ja mahdollisuuksista lasten kanssa, meille on nimittäin sattunut muutamia kommelluksiakin matkan varrella. Niistä lisää voi lukea täältä: http://www.lily.fi/blogit/eat-play-love/airbnb-majoittuminen-lapsen-kanssa-uhka-vai-mahdollisuus

Vierailija (Ei varmistettu)

Vuokrakämppä on ihan ideaali perhematkailuun! Ollaan majailtu myös hotellissa ja sekin on mennyt yllättävän hyvin: on valittu vähän parempia hotelleja ja totutettu lapsi matkasänkyyn jo kotona. Tyyppi nukkuu sikeästi aina ekat 3-4h joten nukahdettuaan ollaan voitu olla semi vapaasti. Ruoat on haettu take awayna ja satsattu sitten enemmän brunsseihin tai lounaisiin. Ja aamukahvit huonepalvelusta.
Hankalinta lapsen kanssa matkailussa on ollut aikaero, esim sateisessa Berliinissä syksyllä kello 5 aamulla on aika kuollutta... Lyhyen reissun aikana unirytmi ei juurikaan siirtynyt ja toisaalta pienenlapsen kanssa matkailussa tärkeintä tuntui olevan että tyyppi saa nukkua ja syödä suunnilleen itselleen sopivassa tahdissa. Sen kun on muistanut niin on aika vapaasti voinut tehdä mitä huvittaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lisään vielä aiheen vierestä.

Erittäin kätevää lapsen kanssa Euroopassa matkustaessa on vaihtolentojen sijaan lentää Keski-Eurooppaan ja vuokrata auto. (Riippuu tietysti mihin on menossa, ei tietty mihinkään suurkaupunkiin). Autonvuokraus on ihan naurettavan halpaa vaikkapa saksassa, hyvän auton saa kahdeksi viikoksi alle 300e:lla.

Hausfrau (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/hausfrau

Ihan samoja ajatuksia! Extraplussana vielä airbnb:ssä on mahdollisuus majoittua asuntoon, jossa majailee toinen lapsiperhe. Voi sitä riemua jos vähän pääsee tutkimaan uusia leluja!! :D

Sanni Tee Tee

Me majoitutaan nykyään melkein yksinomaan airbnb-asunnoissa. Superkätevää näin viisihenkisenä perheenä, jossa on päiväkoti-ikäinen, alakoululainen ja teini. On ne fasiliteetit kohillaan ja yleensä myös ainakin kaksi makuuhuonetta.

Itse asiassa me on alettu suosia airbnb-kämppiä myös puolison kanssa kahdestaan reissatessa, ja välillä otan sellaisen myös työmatkoilla. Lisäksi tietenkin airbnb on mainitsemistasi syistä ykköshyvä vaihtoehto ystäväperheen tai -perheiden kanssa matkatessa, ja myös omien kavereideni kanssa meillä on tapana ottaa joku hulppea airbnb milloin mistäkin kaupungista, kun lähdemme viettämään ns. naisten viikonloppua.

Mihin enää tarvitaan hotelleja?!

Marihuu (Ei varmistettu)

Mutta eikö Airbnb ole kielletty Berliinissä (ymmärrettävistä syistä)?

Kiva turisteille mutta pilaa paikalliset asuntomarkkinat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mäkin jäin tätä miettimään - tässä tekstissä heitettiin aika huolettomasti ja ohimennen, että airbnb on Berliinissä laitonta toimintaa, mutta tästä ei tarvitse välittää. Minustakin airbnb on kielletty ihan hyvistä syistä, mielestäni eettinen turisti kunnioittaa paikallisia eikä kavenna heidän elintilaansa. Nämä uudet, coolit asuinalueet ovat kuitenkin jonkun koti, myös monen pienituloisen ja/tai maahanmuuttajataustaisen perheen. Ja vaikkei olisi itse samaa mieltä airbnb:n kiellosta, niin ainakin niihin syihin kannattaisi perehtyä ja vähän pohtia niitä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Erittäin hyvä pointti.

Tuo asunto, jossa me majailtiin, oli niiden majoittajien koti. Ne lähtivät sieltä viikoksi tapaamaan miehen vanhempia Hampuriin. 

Muakin vähän risoo se, että majoittajat ovat alkaneet käyttää Airbnb:tä siten, että ostavat kämppiä ja pitävät niitä vain Airbnb-asuntoina. Silloin alueen hinnat nousee ja pahimmillaan alueet autioituvat ja muuttuvat pelkästää turistien kansoittamiksi, mikä ei tee elävälle kaupungille hyvää.

Ymmärrän siis, miksi Airbnb on kielletty Berliinissä. Jos ihmiset toimisivat niin kuin Airbnb on alun perin suunniteltu, eli vuokraisivat satunnaisesti omaa kotiaan, tällaista ongelmaa ei olisi ainakaan näin suuressa mittakaavassa. No, joka tapauksessa, en pidä moraalittomana toisten kodin vuokraamista.

Hyvää keskustelua, mielellään tällaisia kommentteja lisää, kaikkea ei muista mainita blogipostauksessa! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos, just tätä pohdintaa jäin postauksesta kaipaamaan :) Ja ymmärrän hyvin, ettei kaikkea aina muista. Mäkään en näe mitään väärää satunnaisessa oman kodin vuokraamisessa (muistaakseni se ei edes ollut kiellettyä Berliinissä, mutta enpä mene vannomaan, ainakin yksittäisten huoneiden vuokraus asutussa kämpässä oli yhteen aikaan ok). Mutta jos vain kritiikittömästi hehkuttaa airbnb:tä tätä puolta mainitsematta, tulee samalla hehkuttaneeksi myös noita gentrifikaatio-majoituskämppiä.

- klo 13.59 -vierailija

Sanni Tee Tee

Joo, tämä on tärkeä pointti, ja mekin vuokrataan asuntoja, jotka ovat oikeasti ihmisten omia koteja. 

Ei ole ihan mustavalkoinen tämä airbnb-asiakaan.

Muistaakseni myös Nykissä toiminta on kiellettyä. Ja olikohan muitakin kaupunkeja...?

Blue Peony (Ei varmistettu)

Barcelona ja Amsterdam taisivat olla kaupunkeja, jotka ainakin suunnittelevat kieltoa, koska paikallisten on mahdoton löytää asuntoja keskustasta tällä hetkellä. Moni airbnb-kikkailija (myös Berliinissä) on vuokrannut monta asuntoa nimiinsä ja vuokraa niitä huimalla voitolla turisteille asumatta kämpissä ikinä itse. Olen itse asunut Berliinissä ja hyvä ystäväni asuu tälläkin hetkellä Amsterdamissa, joten omakohtaista kokemusta taistelusta asuntomarkkinoilla löytyy.

Vierailija (Ei varmistettu)

Airbnb-vastustuksessa taitaa aika isossa roolissa olla hotellialan lobbaus, ne kun merkittävästi kärsii ko. majoitusmuodosta. Totta että ammattimainen Airbnb-vuokraus voi nostaa vuokrahintoja. Toisaalta kyseessä on usein paikallinen pienyrittäjyys, jota matkailijoiden kovasti suositellaan tukevan. Mun mielestä on vähän ristiriitaista että jossain Kuubassa on erittäin ok majoittua ammattimaiseen kotimajoitukseen, mutta Saksassa ja Jenkeissä sen katsotaan riistävän maan asukkaita...

Vierailija (Ei varmistettu)

Asun Hollannissa ja ainakin Amsterdamissa on käynyt niin, että tietyt alueet keskustassa on lähes autioituneet paikallisista, koska vuokranantajat saa paljon paremman katteen AirBnB:stä. Lisäksi pilvipäiset turistit meluaa ja aiheuttaa häiriötä niin, että paikalliset ei saa nukuttua ja elettyä normaalia elämää. Paikallisten asukkaiden vähentyminen johtaa siihen, että tietyt palvelut häviää alueelta ja jäljelle jää vain turistipaikkoja ja alueen monimuotoisuus kärsii. Ja siinä vaiheessa kyseiseltä alueelta häviää juuri se omaleimaisuus, minkä takia matkailijat sinne alunperin hakeutui. On totta, että hotelliala kärsii AirBnB:stä, mutta kannattaa myös muistaa että hotellien paikat ja luvat kaavoitetaan niin, että ne eivät keskity liikaa samalle alueelle ja paikallisille asukkaille ei aiheudu turismista haittaa. Itsekin käytän AirBnB:tä, mutta olen silti sitä mieltä että rajoitukset on yleisesti hyvä juttu (esim. Amsterdamissa saa vuokrata asunnon maksimissaan 60 päiväksi vuoden aikana).

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvä kommentti, toki Airbnb:n rajoittaminen on myös kaupunkien ja kaupunkilaisten intresseissä kuvaamallasi tavalla. Tuo edellä esiintynyt näkökulma että hommasta kärsisivät erityisesti pienituloiset ja maahanmuuttajat ei kuitenkaan taida olla se ongelman ydin, vaikuttaa kaupunginosayhdistyspropagandalta. Airbnb haittaa kallemimmilla asuinalueilla länsimaissa asuvia ihmisiä eli käytännössä maailman hyväosaisimpia ihmisiä. Toki heidänkin näkökulmansa on arvokas.
Kannattaa kuitenkin aina pitää pieni kritiikki mukana tällaisia eettisiä kysymyksiä ruotiessa. Suomessakin tyypillisesti herää halu suojella liito-oravaa ympäristön muutoksilta, kun todellisuudessa motiivit ovat ihan muualla eli hyväosaisten hyväosaisuuden suojelussa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Toisaalta... Näillä kalliilla asuinalueillakin asuu enimmäkseen ihan tavallisia (toki länsimaalaisia ja sen vuoksi jo sinällään hyväosaisia ihmisiä), jotka ovat joissain tapauksissa asuneet alueella vuosikymmeniä. Esimerkkinä Barcelonan keskustassa asuvat työkaverini päälle kahdeksankymppiset appivanhemmat jotka ovat asuneet samassa asunnossa 60-luvulta saakka ja jotka työelämässä vielä ollessaan olivat ammatiltaan postinkantaja ja vaatekaupan myyjä. En tiedä onko siinä vaiheessa kyse niinkään hyväosaisuudesta kuin siitä, missä ihmisen koti on. Kyllä varmaan betonilähiössä vuosikymmenet asunutta ärsyttäisi ihan yhtä lailla, jos aiemmin kotoisa naapurusto muuttuu yhtäkkiä turistien rellestyspaikaksi ja tuttujen naapureiden sijaan seinän takana onkin viikoittain vaihtuva bileporukka.

Vierailija (Ei varmistettu)

Pilkunviilausta, mutta asuntojen vuokraaminen (esim airbnb) ei ole käsittääkseni Berliinissä laitonta. Jokainen vuokrattava asunto tarvitsee siihen kuitenkin erityisluvan, jolla pyritään välttämään vuokra-asuntojen päätyminen turisteille käyttöön (avainsana Zweckentfremdungsverbot, ah rakastan saksan kieltä). Airbnb:n kautta löytyy varmasti monia laittomia asuntoja, mutta myös niitä laillisia.

Kommentoi