Lapsiperheen parisuhdekirjan julkkarit

lapsiperheen parisuhdekirja julkkarit.jpg

Oi että! Viime torstaina oli vähän sellainen mom I made it! -fiilis, kun kävelin Aleksanterinkadun  uuteen Suomalaiseen kirjakauppaan, ja sen näyteikkuna näytti tältä:

lapsiperheen parisuhdekirja julkkarit2.jpg

lapsiperheen parisuhdekirja julkkarit5.jpg

Kun Rahakirjan kirjan julkkarit olivat skumpuuttelutilaisuus Kallion ravintola Tenhossa, niin näistä me halusimme enemmän sellaisen kakkukahvitilaisuuden, jonne vanhemmat pääsevät lastenvaunujen ja lasten kanssa. (Syyskuun kirjanjulkkareissa jouduin kovasti feikkailemaan kuohuviinin juomista, ai että, ihan samalla meiningillä kuin ekankin raskauden aikana, lol.)

Valinta oli onnistunut, sillä paikalla oli vauvelssoneja, mikä oli ihanaa! Pidettiin puolen tunnin keskustelutilaisuus, missä vastailtiin Raisan kanssa erinäisiin kinkkisiin kysymyksiin, kuten miksi tällainen kirja kannatti tehdä (koska tutkimusten ja oman kokemuksemme mukaan parisuhdeonni kokee pudotuksen silloin, kun vauva syntyy), miksi suhteen onni droppaa (koska tutkimusten mukaan heteropariskunnilla naiset kokevat joutuvansa ottamaan perheestä liikaa vastuuta ja miehet taas kokevat ulkopuolisuuden tunnetta – hah, miten ironista!), ja miksi näin on (koska kulttuuriset rakenteemme sekä ihan laissa säädettyjen vanhempainvapaiden takia roolit ovat tällaisia). 

Syistä ja seurauksista puhuttiin paljon, mutta myös ratkaisuehdotuksia annettiin. Esimerkiksi: Mitä kannattaa tehdä, jos silloin tulee herkästi riitaa, kun puoliso saapuu töistä kotiin ja toinen on ollut koko päivän vauvan kanssa – vaikka olisi ollut ihan kivaakin. No, molempien kannattaa ainakin syödä sitä hetkeä ennen jotain! 

Emme kuitenkaan kieriskelleet vain parisuhdeongelmissa, vaan kuten kirjassa, niin nytkin kerroimme, mitkä asiat taas ovat syventäneet suhdetta ja tehnyt siitä antoisamman. Ja samaan hengenvetoon: Parisuhde jossa on lapsi, ei ole mitenkään arvokkaampi tai parempi kuin suhde, jossa ei sellasta ole (captain obvious reporting for duty). Ja kuten kirjassa, niin julkkareissakin oli aiheellista huomauttaa, ettei eroaminenkaan ole millään tavalla merkki epäonnistumisesta. ”Sitä voi jopa suositella toisinaan”, Raisa lausui lakonisen humoristisesti. 

Erotakin voi monella tavalla, ja yhdessä kirjamme luvussa käsittelemme sitä, miten homman voi tehdä itselleen ja lapselleen mahdollisimman armollisesti. (Olen itse eroperheestä, ja hah hah, tällä kokemuksella voin ihan suositella itsekin eroamista.)

Keskusteu kävi siis aika syvissä vesissä, mutta samalla kuitenkin käytännön taso säilyi, aivan kuten kirjassakin.

lapsiperheen parisuhdekirja julkkarit3.jpg

Vähän karmii tämä, että seuraavaksion tarkoitus promota kirjaa ja antaa haastatteluja aiheesta erinäisiin paikkoihin. Raisasta tehtiin Ylelle iso juttu hetki sitten, lisäksi häntä on haastateltu Kauppalehti Optioon (uusimmassa numerossa juttu!) sekä Vauvaan. Minä taas olen antanut haastattelun muun muassa Kaksplussaan ja Lapsen maailma -lehteen. Torstaiaamuna mennään Raisan kanssa Radio Helsinkiin. 

Haastattelujen antaminen pelottaa vähäsen siksi, että toisin kuin rahakirjassa, tällä kertaa en puhu vain itsestäni, vaan myös puolisostani. Miten puhua aiheesta rehellisesti ja inhimillisesti – tapa, jota toivoisimme tällaisiin keskusteluihin – mutta kuitenkin samalla omaa puolisoa kunnioittaen ja positiivisella vireellä? No, huumori on ainakin usein hyvä ratkaisu. Ja se, että muistaa puhua nimenomaan omista ajatuksista sekä tunteista, ei toisen puolesta.

On kivaa tehdä tätä hommaa yhdessä Raisan kanssa. Aihe on kuitenkin sen verran arka, että jos tulee nihkeää kommenttia vastaan (mitä ei onneksi ole vielä tullut), niin on joku, jonka kanssa voi bitchaa aiheesta. Kuten olen kertonut, olemme Raisan kanssa samalla työhuoneella, joten sitä tulee mussutettua milloin mistäkin pitkin päivää. Tämä ei varmastikaan ole poikkeus.

Näillä julkkarifiilistelypuheilla mainostan härskisti: Lukekaa kirja, jos se on millään muotoa ajankohtainen! Löytyy ainakin perus kirjakaupoista ja ainakin BookBeatista, sekä tietenkin kirjastosta (Juhuu! Päästiin Helmetissä varatuimpien tietokirjojen listalle!)

 

Lue myös:

Esittelyssä: Lapsiperheen parisuhdekirja

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit (9)
  1. Mistäköhän teidän kirjan voisi tilata niin että toimitus ulkomaille onnistuisi..?

    1. Hittolainen, mäpäs kysyn tätä Otavalta!

  2. Omalla kohdallani perheenlisäys ei ole tällä hetkellä ajankohtaista, mutta blogisi lukijana tartuin kirjaan silkasta mielenkiinnosta ja päädyin lukemaan melkein koko kirjan viikonlopun aikana, kun se oli helposti saatavilla Bookbeatissa. Osa luvuista sopii parisuhde-elämän pohtimiseen yleisemmälläkin tasolla ja herätti ajatuksia ja mielenkiintoisia keskusteluja tuoreehkon kumppanini kanssa. Ja miksei kirjaa voisi käyttää jonkinlaisena pohjana keskustelulle jo silloin, kun mahdollista perheenlisäystä vasta suunnitellaan. Tällaisia asioita kun lienee hyvä käydä läpi jo etukäteen, jotta välttyy suuremmilta yllätyksiltä myöhemmässä vaiheessa. Kiitos mainiosta kirjasta! 🙂

    1. Oh! Voiko tämän parempaa kehua saadakaan tästä kirjasta! Kiitos!!! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *