Lisätulot tuovat onnea 70 000 euroon saakka

DSC_0308.jpg

Tässä kun olen käynyt läpi sitä, mitä sitä elämällään seuraavaksi tekisi, on ollut pakko miettiä vähän myös raha-asioita. On aina huvittavaa kuulla, kun jengi väittää, ettei raha tai tulojen nousu tee ihmistä onnellisemmaksi. Tietenkin ne tekee! Pitää olla saastainen hippi tai megarikas sanoakseen, ettei lisäraha ilahduta.

Juttelin onnellisuuden ja rahan välisestä suhteesta Aalto-yliopiston rahoituksen professori Markkku Kaustian kanssa. Oli lohdullista kuulla, että tulojen nousu tekee onnellisemmaksi vain tiettyyn pisteeseen saakka. Tätä on luonnollisesti tutkittu, ja tuloksena on, että ihmisen onnellisuuden kasvukäyrä lopettaa nousemisen suurinpiirtein silloin, kun bruttotulot ovat 70 000 euroa vuodessa.

Sehän ei ole edes mitenkään järjettömän paljon!

Mun bruttotulot ovat olleet tähän mennessä parhaana vuotenani vajaa 50 000 euroa, kun olen tehnyt oikein urakalla hommia. Eli tuohon lisättäisiin vielä hassut parikönt tonnia, ja mä olisin onneni kukkuloilla. Aikamoista! No, tämän vuoden tienesteistä en vielä osaa sanoa, mutta en kyllä tule pääsemään tuohon 50 000 euroon näillä näkymin, nelipäiväinen työviikko ei kauheasti kasvata tiliä.

Tämä on kuitenkin musta tosi ilahduttava tieto, koska se tarkoittaa, että vaikka Bill Gates on mua seitsemäntöistä pinkfiljoonaa kertaa rikkaampi, se ei ole kuitenkaan suhteessa mua saman verran onnellisempi.

raha ja setelit3.jpg

Lottovoittajiakin on tutkittu. Aluksi voittajien onnellisuustaso nousee huomattavasti, mutta muutaman vuoden päästä se palautuu suurin piirtein alkuperäiseen, tai vähän korkeammalle, mikäli ihminen on sitä ennen ollut tosi pienituloinen.

Tulojen noustessa onnellisuuskäyrä nousee alussa tosi jyrkästi: Jos rutiköyhä saa asunnon ja ruokaa, hänen elämänsä tyytyväisyys kasvaa välittömästi huomattavan määrän. Omassa kodissa olo on turvallinen ja esimerkiksi väkivallan uhka laskee. Kun perustarpeet on tyydytetty, seuraava askel on sen verran rahaa, että voi harrastaa ja käydä vaikka ulkona syömässä. Sitten tulee matkustelu, jotkut luksustuotteet (kuten loputon mahdollisuus ostaa Jacky makupaloja), lopuksi ehkä vielä rahan tuoma status ja vallan tunne. Mahdollisuus olla tekemättä mitään.

 Mutta mitä sen jälkeen? Ei oikeastaan mitään. Raha on (tai ainakin sen kuuluisi olla) välinearvo, jolla saa elämäänsä materiaa tai kokemuksia. Ja niitä voi saada vain tiettyyn pisteeseen saakka.

Mutta niin. Rahanmäärän kasvu ei siis tee loputtomasti onnelliseksi. Siitä me ei Kaustian kanssa harmi kyllä keskusteltu, paljonko tulojen pienentyminen laskee onnellisuutta: onko niin, että kun on kerran saavuttanut tietyn tason, on henkisesti hankala tulla siitä enää alaspäin? 

Vaikuttaa siltä, että mä otan tästä pian selvää. Lupaan kertoa sitten teille. 

 

 

Mitkä teidän tämänhetkiset vuOsitulot suurinpiirtein ovat? Oletteko tyytyväisiä summaan?

 

 

Lue myös:

En aio jäädä eläkkeelle 35-vuotiaana

Näin tulotasoni on noussut ja tämä se on nyt

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Kommentit (19)
 1. Aina hyvätuloisena eläneen ajatuksia, ettei raha tuo onnea. Juuri oli jossakin hyvä juttu siitä miten rahalla saa parannettua lapsen (ja vanhemmankin) arkea helposti ja niin, ettei sitä hyvätuloinen itse edes tajua. Voidaan ostaa noutoruokaa, kun ei jaksa tai ehdi kokata, lapsi voi kokeilla useita harrastuksia ja hakea mieluista, voidaan sukuloida aina kun halutaan, käydä huvipuistossa, mennä sadepäivänä leffaan ja syömään, matkustaa, ostaa vaatteita, ruokaa ja tavaroita ilman, että tarvitsee koko ajan katsoa hintaa ja vastata lapsen rahaa vaativiin tarpeisiin tarpeeksi usein kyllä. Rahalla voi muuttaa mieluisalle asuinalueelle, lapsi pääsee hyvään kouluun, voi käydä kielikurssilla tai vaihto-oppilaana, ostaa preppauskurssin yliopistoon, saa rahallista tukea vanhemmiltaan tarpeen mukaan myös aikuisena jne.

  1. Just näin. Voi olla, että ”raha ei tuo onnea” pyrkii olemaan lohdullinen hokema, mutt se kääntyy helposti tarkoitustaan vastaan ja antaa tekosyyn ajatella, että valtavat tuloerot olisivat jotenkin oikeutetumpia.  

 2. Mun vuositulot on olleet viime vuosina reilut 50t, ja on tuntunut siltä että saan näillä tuloilla about kaiken mitä haluankin. Ainahan sitä voisi upgreidata kaikkea vielä vähän, mutta en suoraan sanottuna usko että se juurikaan lisäisi mun onnellisuutta.

  Rahojen riittämistä toki edesauttaa se, että elän kahdestaan puolison kanssa, joka tienaa vielä vähän enemmän. Tästä päästäänkin siihen, että toi 50t/v riittää hyvin tässä elämäntilanteessa, mutta jos taloutta haluaisi kasvattaa vaikka parilla kolmella skidillä, niin nykyisen elintason säilyttämiseen tarvittaisiin enemmän fyrkkaa (asumisväljyys ja -sijainti, matkustaminen yms.) Sitä ajatellen toi 70t kuulostaa itseasiassa aika realistiselta tulolta onnellisuuden maksimointiin.

  Oon myös melko turvallisuushakuinen ihminen, joten lisätulot voisi kyllä lisätä mun onnellisuutta siinäkin mielessä, että jäisi vielä nykyistä enemmän säästöön erilaisten vastoinkäymisten ja vanhuusvuosien varalle. 70t/v ehkä riittäisi jotakuinkin nykyisen elintason ylläpitoon myös siinä tilanteessa, että parisuhde päättyisi ja pitäisikin kustantaa koko setti yksin.

  Eri asia on sitten se, että mitä pitäisi tehdä jotta tienaisi 70 000 vuodessa. Mun 50 tonnin duuneissakin on nimittäin ollut ihan riittävästi sellaisia kausia, ettei oikein uni tule yöllä ja muutenkin ahdistaa. Tosin jos ymmärrän oikein ton linkkaamasi Timen jutun, niin tää 70t raja on nimenomaan sellanen, mihin asti onnellisuus lisääntyy tulojen nousun myötä riippumatta muista onnellisuustekijöistä..? Kiinnostavaa.

  1. Joo! Usein sitä kelailee vain sitä, miten kivaa olisi saada 70t vuodessa mutta unohtaa tyystin sen toisen puolen, että paljonko vastuuta silloin on pakko ottaa ja paljonko työhön menee silloin ylipäänsä aikaa. Siksi musta on hirveän kiinnostava keskustella siitä, mitä kaikkea ihmisten työnkuviin oikeasti kuuluu – tämä vähentää kateellisuutta ja lisää realismia. 

   Myös tuo mitä sanoit, että parisuhteessa oleminen ja monien kulujen jakaminen, lisää ihan sitä taloudellistakin onnea muun onnen lisäksi. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *