Lomalla Helsingissä: Lauttasaari

lauttasaari1.jpg

lauttasaari2.jpg

lauttasaari3.jpg

lauttasaari4.jpg

lauttasaari5.jpg

lauttasaari6.jpg

lauttasaari7.jpg

lauttasaari8.jpg

lauttasaari9.jpg

lauttasaari10.jpg

lauttasaari11.jpg

lauttasaari12.jpg

lauttasaari13.jpg

lauttasaari14.jpg

lauttasaari15.jpg

lauttasaari16.jpg

Naistenlehdissä monia vuosia työskennelleenä olen kirjoittanut lukuisia kertoja lomajuttuihin vähän aivottoman lauseen: ”Leiki turistia kotikaupungissasi.” En ole koskaan elänyt kuten saarnaan. En ennen kuin nyt! Ja jeskamandeer, huomasin nimittäin, että tuo ei ole aivoton lause ollenkaan.

Olen tässä jo parin kuukauden ajan käynyt Niina-ystäväni ja hänen kaksi päivää meidän vauvaa nuoremman pojan kanssa joka viikko jollain pikku retkellä. Ensin koluttiin Arabianrantaa ja Kalasatamaa, sitten laajennettiin Kallion kirppiksiin ja lounaspaikkoihin, Herttoniemen Treffipubiin ja Marimekon tehtaanmyymälään ja lopulta aina Ruoholahden Valokuvataiteen museoon. Tällä viikolla päätettiin rohkaistua vielä kauemmas: Lauttasaareen.

 

Heti kun astuttiin Lauttasaaren sillalle, mulle tuli vahva tunne syömeeni siitä kuin olisi ulkomailla. Kalastajat nököttivät onkivapoineen rivissä odottaen päivän saalista, meri kimmelsi auringossa ja edessä oli entuudestaan tuntematon alue, joka oli tarkoitus ottaa haltuun seuraavan seitsemän tunnin aikana. Googlattiin ensin itsellemme lounaspaikka (ihan kuin ulkomailla!), jota kohti lähdettiin kiireettömästi kävelemään. Suunnattiin sillan kohdalta heti vasemmalle ja päädyttiin käpystämään kaunista rantareittiä pitkin. Saavuttiin pian satamaan, jossa purjeveneet heiluivat miedoissa aalloissa ja lämmin merituuli tuntui iholla.

Löydettiin satamasta Blue Peter, jonka asiakaskunta koostui sekä rikkaista bisnesslangia huutelevista pukumiekkosista että juroista työmiehistä, joiden harmaissa haalareissa luki Volvo. Terassi merinäköalalla oli ihana, lounaslihapullat eivät olleet kovin kaksiset, mutta näillä maisemilla se ei haitannut. 

Lounaan jälkeen jatkettiin rantareittä: Nähtiin meren päälle rakennettuja taloja (olin lukenut näistä, huikean näköisiä!), kaunista rantaviivaa kallioineen, romanttisesti ränsistyneitä siirtolapuutarhamökkejä sekä oravanpoikanen ja varis kisailemassa hauskannäköisesti mäntymetsässä (luultavasti jompikumpi yritti tappaa toista tai toisen poikasia). Bongattiin kesän ensimmäiset perhoset (parittelemassa), kauniita ja hoikkia abiturienttityttöjä ottamassa ylioppilaskuvia (itse olin nykyistä punkerompi abina) sekä parhaat päivänsä nähneitä soutuveneitä. Olo oli kuin olisi matkannut 1950-luvun Suomifilmi-kesään, kun katseli Lauttasaaren esteettistä arkkitehtuuria pyöreine parvekkeineen ja puhdasta juuri heräämässä olevaa luontoa.

Levitettiin piknikliina puistoon koivun varjoon ja syötettiin pojat siinä liinalla maaten (jostain syystä molemmat vauvat syövät parhaiten makuuasennossa). Mikä siinä muuten on, että puistossa maaten imettäminen ja nukkuminen on täysin ok kaverin kanssa, mutta jos nukkuisi siellä yksin, vaikuttaisi vain juoppolallilta? (Kerran muuten luin tenttiin Turun yliopiston kirjaston viereisessä metsikössä makoillen. Yhtäkkiä havahduin siihen, että olin nukkunut siinä yksin pari tuntia kuola valuen. Vaikutin varmasti ohikulkijoiden silmissä kodittomalta narkomaanilta.)

 

Kotimatkalla tarkoitus oli vielä piipahtaa tunnelmallisessa Café Mutterissa ja tehdä pikku shoppailukierros hauskan näköisessä sisustuskauppa Plume Storyssä sillan kupeessa, mutta pojat alkoivat olla sen verran itkuisia, että säästettiin ne seuraavaan kertaan.

Metrolla takaisin itään matkustaessa päätettiin Niinan kanssa, että aletaan ottaa tuntemattomia kaupunginosia haltuun, kun kerran aikaa äikkärillä on. Sitten kun Espoon metro aukeaa, turistoitavaa riittää vaikka kuinka paljon! Ensi viikolla mennään käymään Munkkiniemessä. Saattaapi olla, että teen siitä samanlaisen fiilistelypostauksen (ellei se ole ihan kammottava loukko).

 

Suositelkaa mulle, missä kaupunginosissa kannattaa Helsingissä käydä lomalla? Entäpä mitä muuta ihanaa Lauttasaaressa on (seuraavaa visiittiä ajatellen)?

 

 

 

 

Kommentit (19)
 1. Ihana konsepti teillä reippaat mamat! 🙂 Jos haluatte jatkaa nautiskelua meren rannalla niin Munkkiniemessä on tosi kivat maisemat Cafe Torpanrannassa ja sieltä saa ihan makoisat salaatit evääksi. 

  Näillä säillä on ihan luksusta kun talvivauvan kanssa pääsee vihdoin huoltamaan ulkosalla, se tuo mukavasti joustoa elämään ja rohkeutta retkiin. 🙂

  1. Mahtava vinkki, ehdottomasti käydään! 🙂 

   Ja on kyllä niin huippua päästä ulos vauvan kanssa, kun on niin ihanan lämmin. Ja juuri sopivasti talvivauva alkaa tässä vaiheessa olla kiinnostunut myös ulkomaailmasta.

 2. Ihana seurata näitä juttuja tulevana äitiyslomalaisena!
  Käykää Kruununhaassa! Kauniilla ilmalla Tervasaaren ympäri kävely ja siellä puistossa voi istua, monta ihanaa kahvilaa ja lounaspaikkaa joista valita (esim Papu, Frangipani, Daja, Qulma, Chjoko,…) ja pikkuantiikkiliikkeitä, kruunukirppu, ainoa ikävä puoli ehkä vaunujen kanssa mukulakivikatujen paljous!

  1. Oi, Krunassa kyllä! Erinomainen listaus lounaspaikkoja, enää vastaan tulee valinnan vaikeus 🙂

   Huippua, että sullakin on äitiysloma pian edessä! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *