Luottokortti on ystäväni (koska käytän sitä oikein)

Kaupallinen yhteistyö: S-Pankki

s-pankin_visa_0.jpg

Kerroin taannoin, että minun ja Tikin tapa jakaa rahat suhteessamme on se, että meillä on kaksi yhteistä tiliä, joille molemmat laittavat saman summan joka kuukausi: lainanhoitotili ja ruokatili. Ruokatili on oikeastaan juoksevien menojen tili, johon molemmat laittavat nykyään 250 euroa kuussa, eli yhteensä 500 euroa. Tämä summa riittää ruokaan, Alpun menoihin (kuten vaatteisiin) sekä ulkona syömiseen. Jos saldo uhkaa lähestyä nollaa, molemmat heittävät sinne ylimääräisen 50 tai 100 euroa.

Perustettiin viitisen vuotta sitten ruokatili juuri S-Pankkiin kahdesta syystä: Ensinnäkin meidän lähikauppa oli Punavuoressa Alepa, joten totta kai pihi naikkeli halusi kerryttää hieman boonusta tililleen (ja sieluunsa, siltä se tuntui!). Suurempi syy oli kuitenkin se, että S-Tilin ylläpitäminen on asiakasomistajille maksutonta, ja myös tilin pankkikortit ovat maksuttomia. Monissa pankeissa ylimääräisen käyttötilin perustaminen maksaa pari euroa kuussa.

Olemme huomanneet, että lomien kohdalla molempien täytyy laittaa hieman ylimääräistä S-Tilille (muistakaa, että lausun tämän es-tili, kuten hienostolaisrouva), koska matkoilla maksamme kaiken puoliksi. Se on vain niin paljon helpompaa kuin alkaa jälkikäteen miettiä, kuka maksoi ja mitä. (Meillä on suurinpiirtein sama tulotaso, joten puoliksi maksaminen tuntuu reilulta.)

S-Pankin Visa2.jpg

Yksi ongelma tässä on kuitenkin ollut: Haluaisin maksaa ulkomailla asiat luottokortilla, sillä mikäli tulee jotain sekaannusta (kortti kopioidaan, automaatista ei saakkaan rahaa vaikka summa veloitetaan tililtä tai lentoyhtiö menee konkurssiin), se on luottokorttiyhtiön ongelma. Iso luottokorttifirma on paljon parempi tappelemaan tuollaisista summista kuin minä.

Mutta nyt olen ratkaissut tämänkin ongelman: Tilasin itselleni S-Etukortti Visan, eli S-Pankin luottokortin. Se onnistuu täyttämällä verkkopankissa hakemus. S-Pankin Visalla voi maksaa ja nostaa rahaa myös ulkomailla ja verkossa, esimerkiksi juuri niitä lentolippuja ostellessa. (Huom! Ulkomailla ostokset kannattaa maksaa paikallisessa valuutassa, näin saa edullisemman kurssin.) Kortti toimii siis samalla tavalla kuin mikä tahansa pankki- tai luottokortti. Myös lähimaksu toimii alle 25 euron ostoksissa, ja kortille voi asettaa verkkopankissa omat turvarajat sekä esimerkiksi maantieteelliset rajat. Itse aisassa oma luottoraja kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä, jotta tietää, että summa riittää kuluihin. 

Erinomaista kortissa on se, että samalla tavalla kuin perus S-Etukortissa, asiakasomistajien ei tarvitse maksaa myöskään S-Pankin Visasta erillistä kuukausi- tai vuosimaksua. Ainakin yhden vertailun mukaan se on Suomen edullisin luottokortti. 
 

S-Pankin Visa4.jpg

Haluan kuitenkin heti perään muistuttaa ihmisiä (tämä on asia, jonka haluaisin takoa mahdollisimman monen päähän): Jos luottoa ei maksa ennen seuraavaa eräpäivää pois, siitä joutuu maksamaan korkoa (!!!!!!). Tämä on joillekin nyt ihan captain obvious -kamaa, mutta esimerkiksi minä tajusin, mitä luottokorko tarkoittaa, vasta sen jälkeen kun olin maksellut huolettomasti luottokortilla asioita muutaman vuoden ja jättänyt lainat roikkumaan luotolle. Olin ihan pienten luottosummien takia maksanut kymmeniä euroja korkoa, vaikka minulla olisi ollut ihan hyvin varaa maksaa luotto pois. Olin vain ollut niin laiska, etten jaksanut siirtää luottokortille rahaa.

Luottokorko tarkoittaa siis sitä, että varsinaisen luoton maksun lisäksi tililtä veloitetaan myös korkoa ja muita maksuja. Esimerkiksi S-Etukortti Visan kohdalla kahden euron tilinhoitopalkkio ja kolmen kuukauden euriborkorko + 6 prosentin marginaali. Korko ei ole mikään valtava summa, esimerkiksi jos luotolla on 1000 euroa velkaa, korkoa joutuu vuodessa maksamaan 60 euroa eli kuussa 5 euroa + nuo kahden euron palvelumaksut. Mutta on sekin rahaa, joten ei sitä ainakaan turhaan kannata maksella.

Tästä syystä maksan itse luottokorttimaksut välittömästi pois verkkopankissa, jos vain suinkin pystyn. Samasta syystä en suosittele hankkimaan luottokorttia, jos oma taloudenpito ei oikein ole hanskassa. Sellainen tyyli, jossa maksetaan palkasta aina edellisen kuun luotto pois ja sitten tili on taas tyhjillään, voi johtaa turmioon! (Toki ymmärrän, että tiukoissa taloudellisissa tilanteissa homma vain menee niin, joten en tietenkään moralisoi tällaista.) Tekisikin mieli horista, että luottokortti on hyvä renki mutta… jo riittää paasaus!

S-Pankin Visa5.jpg

Sanoisinkin, että ihmiselle, joka kykenee maksamaan luoton suht helposti pois, luottokortti antaa helpottavaa joustoa arkeen ja on kätevä monissa tilanteissa, kuten juuri matkustaessa. Kannattaa muistaa, että luottokorttien maksuissa on isoja eroja, ja esimerkiksi monissa luottokorteissa on tuntuva vuosimaksu. Siksi olisikin hyvä jaksaa vertailla, paljonko oma luottokortti maksaa, jos sellainen on lompakossa. Avainsana on todellinen vuosikorko, koska siinä otetaan huomioon korkojen lisäksi kaikki muut maksut.

 

 
Missä tilanteissa käytät luottokorttia, vai käytätkö?

 

Lue myös: 

Näin jaamme rahat parisuhteessa

Toukokuun 2017 menot: 1600 euroa (voisi muuten taas tehdä samanlaisen setin vuoden 2018 toukokuusta)

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit (28)
 1. Meillä luottokortilla maksetaan (about) kaikki maksut, käyttäen nimenomaan sitä maksuaikakorttiominaisuutta, että lasku maksetaan kokonaan eräpäivänä (luottokortteja erinäisistä pankeista on ollut jo pari vuosikymmentä ja eläissäni en ole luoton korkoja joutunut maksamaan).

  Syitä luotolla maksamiseen on muutama. Ekaksikin nykyinen pankki OP antaa luottokortilla maksetuista euroista ihkuja höpönlöpönbonuksia, jotka realisoituvat oikeiksi euroiksi siinä mielessä että niillä voi maksaa palvelumaksuja ja vakuutuksia (jos vakuutukset OP:ssa niinkuin meillä nyt on tällä hetkellä). Tosin tää ei ole mitenkään erityisen suuri syy, koska luottokorttimaksaminen oli käytössä edellisessäkin pankissa (mutta toisaalta euro omassa kukkarossa on aina parempi kuin pankin kassassa). Muita syitä luottokortilla maksamiseen on että saa pitää omat rahansa about kuukauden pidempään (hoho, suuri hyöty :D), kaikki ostot näkyy näpsäkästi yhdessä laskussa (ei niin tärkeää ehkä nykyään kun mobiilipankissa pääsee näkemään veloitukset näpsäkästi myös) ja parempi turva rahoille (OP:n kortissa on joku tuoteturva 6kk ostoksille ja kun tekee paljon nettiostoksia niin on helpompi saada rahat takas luottokortin kautta, samaten lennot aina luottokortilla). Mä siis liputan luottokortin puolesta, kunhan vaan käyttää sitä oikein (eli pitää aina olla rahaa maksaa ne ostokset mitä sillä tekee ja mitään ei pidä jättää luotolle kerryttämään korkoa) ja kunhan oma talous on hallinnassa.

  1. Ton Tuoteturvan saa muuten nykyään myös debit-puolella tehtyihin ostoksiin! Tietty tää ei auta epäluotettavista nettikaupoista rahojen takaisin saamiseen, mutta toimii jos ostaa vaikka uuden puhelimen ja pudottaa sen samantien kaivoon.

  2. Luottokortti on tällaisissa hommissa tosi kätevä. Siihen pitää nimenomaan asennoitua niin, että olisi varaa maksaa luotto pois mahdollisimman pian, mielellään jo samassa kuussa. 

  3. Mulla on kans sama syy et makselen OP:n kortilla – sieltä tulee bonuksia, joilla sit maksella muuta. Mulla on ollut ihan normi OP-Visa, mut aattelin päivittää Visa Goldiin, kun se sisältää esim. omavastuun poiston vuokra-autoissa 1000 euroon asti – tästä olisi iso ilo mulle, kun vuokraan usein ulkomailla auton. https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/paivittaiset/kortit

 2. Miten saatte 250euroa x 2 riittämään ruokaan ja vaaveloon?!
  (paitsi jos molemmat syövät lounaat ”omaan laskuun”…)
  Meillä on sama summa käytössä ja tuo extra 50-100e on melkein joka kuussa pakko laittaa sitten kuitenkin. Toki tästä rahasta yritämme tehdä kummallekin 2 lämmintä ateriaa päivässä. Lapsen sijaan meillä on eläin, joten menee varmaan sen suhteen aika tasan vertailussa.

  Ps. Voiko luottokorttitilille maksaa ylimääräistä? Eikös se nyt periaatteessa ole kuin mikä tahansa muu tili? Näin voisi ehkäistä ”ylikäytön” vaaraa kun luottokortillakin olisi sitä kuuluisaa puskuria. Suhteuttuna talouden menoihin satanen pari, en minään säästötilinä sitä pitäisi 😀

  1. En tiedä muista luottokorteista, mutta olin aiemmin asiakaspalvelun puolella yhdessä korttifirmassa, ja siellä ei saanut maksaa tilille ylimääräistä. Käytännössä se ei haitannut, jos korttia käytti pian ja plussasaldo kuittaantui pois, mutta pidempään tilillä olevista plussasummista lähti aina huomautuskirje asiakkaalle, jotta saisimme rahan palautettua. Meillä syynä oli, ettei kyseinen firma ollut pankki vaan tarjosi vain maksukortteja sekä myös rahanpesun esto. Samoin meidän piti aina huomauttaa asiakkaille ylimääräisistä maksuista, jos niitä huomasimme muita asioita hoitaessa.

   P.s. Kiitos Julialle mahtavasta blogista, tykkään ihan valtavasti! 🙂

   1. Ainakin Nordealla, ja varmasti muillakin pankeilla, on mahdollista laittaa luotolle jonkin verran puskuria, enkä ole kuullut lähipiirinikään saaneen asiasta huomautuksia. Toki saattaa sitten riippua ajanjaksostakin. Mun tulee siellä pidettyä yleensä ~50€ ekstraa, koska olen laittanut parit toistuvat maksut menemään luoton puolelta, jolloin ei kerry korkoja, vaikka joskus ei muistaisi maksaa ennen eräpäivää niitä pois. 

   2. Kiinnostava pointti tuo rahanpesuasia.

    Mulla on semmonen outo perversio, että toisinaan mietiskelen, että jos mun pitäisi yhtäkkiä pestä esim 100 k, miten sen tekisin 😀 En siis ole tehnyt pimeitä hommia tms kiertänyt veroja, mutta ihmisellä on omat huvituksensa.. 

    Ja kiitos ihanista kehuista!

  2. Omat lounaat maksetaan omilta tileiltä, eli tuohon summaan kuuluu vain yksi lämmin ateria per päivä! (Ja päiväkotimaksu menee myös toiselta tililtä.)

   Mä olen laittanut välillä luottokortille inan verran ylimääräistä, silloin kun tiedän, että sieltä menee pian pikkusummia. Mutta en mitenkään paria kymppiä enempää, koska niitä on hankala siirtää sitseltä takaisin käyttötilille – tai siis siirtäminen maksaa käsittääkseni ylimääräistä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *