Luottokortti on ystäväni (koska käytän sitä oikein)

Juliaihminen

Kaupallinen yhteistyö: S-Pankki

Kerroin taannoin, että minun ja Tikin tapa jakaa rahat suhteessamme on se, että meillä on kaksi yhteistä tiliä, joille molemmat laittavat saman summan joka kuukausi: lainanhoitotili ja ruokatili. Ruokatili on oikeastaan juoksevien menojen tili, johon molemmat laittavat nykyään 250 euroa kuussa, eli yhteensä 500 euroa. Tämä summa riittää ruokaan, Alpun menoihin (kuten vaatteisiin) sekä ulkona syömiseen. Jos saldo uhkaa lähestyä nollaa, molemmat heittävät sinne ylimääräisen 50 tai 100 euroa.

Perustettiin viitisen vuotta sitten ruokatili juuri S-Pankkiin kahdesta syystä: Ensinnäkin meidän lähikauppa oli Punavuoressa Alepa, joten totta kai pihi naikkeli halusi kerryttää hieman boonusta tililleen (ja sieluunsa, siltä se tuntui!). Suurempi syy oli kuitenkin se, että S-Tilin ylläpitäminen on asiakasomistajille maksutonta, ja myös tilin pankkikortit ovat maksuttomia. Monissa pankeissa ylimääräisen käyttötilin perustaminen maksaa pari euroa kuussa.

Olemme huomanneet, että lomien kohdalla molempien täytyy laittaa hieman ylimääräistä S-Tilille (muistakaa, että lausun tämän es-tili, kuten hienostolaisrouva), koska matkoilla maksamme kaiken puoliksi. Se on vain niin paljon helpompaa kuin alkaa jälkikäteen miettiä, kuka maksoi ja mitä. (Meillä on suurinpiirtein sama tulotaso, joten puoliksi maksaminen tuntuu reilulta.)

Yksi ongelma tässä on kuitenkin ollut: Haluaisin maksaa ulkomailla asiat luottokortilla, sillä mikäli tulee jotain sekaannusta (kortti kopioidaan, automaatista ei saakkaan rahaa vaikka summa veloitetaan tililtä tai lentoyhtiö menee konkurssiin), se on luottokorttiyhtiön ongelma. Iso luottokorttifirma on paljon parempi tappelemaan tuollaisista summista kuin minä.

Mutta nyt olen ratkaissut tämänkin ongelman: Tilasin itselleni S-Etukortti Visan, eli S-Pankin luottokortin. Se onnistuu täyttämällä verkkopankissa hakemus. S-Pankin Visalla voi maksaa ja nostaa rahaa myös ulkomailla ja verkossa, esimerkiksi juuri niitä lentolippuja ostellessa. (Huom! Ulkomailla ostokset kannattaa maksaa paikallisessa valuutassa, näin saa edullisemman kurssin.) Kortti toimii siis samalla tavalla kuin mikä tahansa pankki- tai luottokortti. Myös lähimaksu toimii alle 25 euron ostoksissa, ja kortille voi asettaa verkkopankissa omat turvarajat sekä esimerkiksi maantieteelliset rajat. Itse aisassa oma luottoraja kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä, jotta tietää, että summa riittää kuluihin. 

Erinomaista kortissa on se, että samalla tavalla kuin perus S-Etukortissa, asiakasomistajien ei tarvitse maksaa myöskään S-Pankin Visasta erillistä kuukausi- tai vuosimaksua. Ainakin yhden vertailun mukaan se on Suomen edullisin luottokortti. 
 

Haluan kuitenkin heti perään muistuttaa ihmisiä (tämä on asia, jonka haluaisin takoa mahdollisimman monen päähän): Jos luottoa ei maksa ennen seuraavaa eräpäivää pois, siitä joutuu maksamaan korkoa (!!!!!!). Tämä on joillekin nyt ihan captain obvious -kamaa, mutta esimerkiksi minä tajusin, mitä luottokorko tarkoittaa, vasta sen jälkeen kun olin maksellut huolettomasti luottokortilla asioita muutaman vuoden ja jättänyt lainat roikkumaan luotolle. Olin ihan pienten luottosummien takia maksanut kymmeniä euroja korkoa, vaikka minulla olisi ollut ihan hyvin varaa maksaa luotto pois. Olin vain ollut niin laiska, etten jaksanut siirtää luottokortille rahaa.

Luottokorko tarkoittaa siis sitä, että varsinaisen luoton maksun lisäksi tililtä veloitetaan myös korkoa ja muita maksuja. Esimerkiksi S-Etukortti Visan kohdalla kahden euron tilinhoitopalkkio ja kolmen kuukauden euriborkorko + 6 prosentin marginaali. Korko ei ole mikään valtava summa, esimerkiksi jos luotolla on 1000 euroa velkaa, korkoa joutuu vuodessa maksamaan 60 euroa eli kuussa 5 euroa + nuo kahden euron palvelumaksut. Mutta on sekin rahaa, joten ei sitä ainakaan turhaan kannata maksella.

Tästä syystä maksan itse luottokorttimaksut välittömästi pois verkkopankissa, jos vain suinkin pystyn. Samasta syystä en suosittele hankkimaan luottokorttia, jos oma taloudenpito ei oikein ole hanskassa. Sellainen tyyli, jossa maksetaan palkasta aina edellisen kuun luotto pois ja sitten tili on taas tyhjillään, voi johtaa turmioon! (Toki ymmärrän, että tiukoissa taloudellisissa tilanteissa homma vain menee niin, joten en tietenkään moralisoi tällaista.) Tekisikin mieli horista, että luottokortti on hyvä renki mutta... jo riittää paasaus!

Sanoisinkin, että ihmiselle, joka kykenee maksamaan luoton suht helposti pois, luottokortti antaa helpottavaa joustoa arkeen ja on kätevä monissa tilanteissa, kuten juuri matkustaessa. Kannattaa muistaa, että luottokorttien maksuissa on isoja eroja, ja esimerkiksi monissa luottokorteissa on tuntuva vuosimaksu. Siksi olisikin hyvä jaksaa vertailla, paljonko oma luottokortti maksaa, jos sellainen on lompakossa. Avainsana on todellinen vuosikorko, koska siinä otetaan huomioon korkojen lisäksi kaikki muut maksut.

 

 
Missä tilanteissa käytät luottokorttia, vai käytätkö?

 

Lue myös: 

Näin jaamme rahat parisuhteessa

Toukokuun 2017 menot: 1600 euroa (voisi muuten taas tehdä samanlaisen setin vuoden 2018 toukokuusta)

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä luottokortilla maksetaan (about) kaikki maksut, käyttäen nimenomaan sitä maksuaikakorttiominaisuutta, että lasku maksetaan kokonaan eräpäivänä (luottokortteja erinäisistä pankeista on ollut jo pari vuosikymmentä ja eläissäni en ole luoton korkoja joutunut maksamaan).

Syitä luotolla maksamiseen on muutama. Ekaksikin nykyinen pankki OP antaa luottokortilla maksetuista euroista ihkuja höpönlöpönbonuksia, jotka realisoituvat oikeiksi euroiksi siinä mielessä että niillä voi maksaa palvelumaksuja ja vakuutuksia (jos vakuutukset OP:ssa niinkuin meillä nyt on tällä hetkellä). Tosin tää ei ole mitenkään erityisen suuri syy, koska luottokorttimaksaminen oli käytössä edellisessäkin pankissa (mutta toisaalta euro omassa kukkarossa on aina parempi kuin pankin kassassa). Muita syitä luottokortilla maksamiseen on että saa pitää omat rahansa about kuukauden pidempään (hoho, suuri hyöty :D), kaikki ostot näkyy näpsäkästi yhdessä laskussa (ei niin tärkeää ehkä nykyään kun mobiilipankissa pääsee näkemään veloitukset näpsäkästi myös) ja parempi turva rahoille (OP:n kortissa on joku tuoteturva 6kk ostoksille ja kun tekee paljon nettiostoksia niin on helpompi saada rahat takas luottokortin kautta, samaten lennot aina luottokortilla). Mä siis liputan luottokortin puolesta, kunhan vaan käyttää sitä oikein (eli pitää aina olla rahaa maksaa ne ostokset mitä sillä tekee ja mitään ei pidä jättää luotolle kerryttämään korkoa) ja kunhan oma talous on hallinnassa.

feline (Ei varmistettu)

Ton Tuoteturvan saa muuten nykyään myös debit-puolella tehtyihin ostoksiin! Tietty tää ei auta epäluotettavista nettikaupoista rahojen takaisin saamiseen, mutta toimii jos ostaa vaikka uuden puhelimen ja pudottaa sen samantien kaivoon.

Juliaihminen
Juliaihminen

Luottokortti on tällaisissa hommissa tosi kätevä. Siihen pitää nimenomaan asennoitua niin, että olisi varaa maksaa luotto pois mahdollisimman pian, mielellään jo samassa kuussa. 

Ellis2 (Ei varmistettu)

Miten saatte 250euroa x 2 riittämään ruokaan ja vaaveloon?!
(paitsi jos molemmat syövät lounaat "omaan laskuun"...)
Meillä on sama summa käytössä ja tuo extra 50-100e on melkein joka kuussa pakko laittaa sitten kuitenkin. Toki tästä rahasta yritämme tehdä kummallekin 2 lämmintä ateriaa päivässä. Lapsen sijaan meillä on eläin, joten menee varmaan sen suhteen aika tasan vertailussa.

Ps. Voiko luottokorttitilille maksaa ylimääräistä? Eikös se nyt periaatteessa ole kuin mikä tahansa muu tili? Näin voisi ehkäistä "ylikäytön" vaaraa kun luottokortillakin olisi sitä kuuluisaa puskuria. Suhteuttuna talouden menoihin satanen pari, en minään säästötilinä sitä pitäisi :D

JJM (Ei varmistettu)

En tiedä muista luottokorteista, mutta olin aiemmin asiakaspalvelun puolella yhdessä korttifirmassa, ja siellä ei saanut maksaa tilille ylimääräistä. Käytännössä se ei haitannut, jos korttia käytti pian ja plussasaldo kuittaantui pois, mutta pidempään tilillä olevista plussasummista lähti aina huomautuskirje asiakkaalle, jotta saisimme rahan palautettua. Meillä syynä oli, ettei kyseinen firma ollut pankki vaan tarjosi vain maksukortteja sekä myös rahanpesun esto. Samoin meidän piti aina huomauttaa asiakkaille ylimääräisistä maksuista, jos niitä huomasimme muita asioita hoitaessa.

P.s. Kiitos Julialle mahtavasta blogista, tykkään ihan valtavasti! :)

Ainakin Nordealla, ja varmasti muillakin pankeilla, on mahdollista laittaa luotolle jonkin verran puskuria, enkä ole kuullut lähipiirinikään saaneen asiasta huomautuksia. Toki saattaa sitten riippua ajanjaksostakin. Mun tulee siellä pidettyä yleensä ~50€ ekstraa, koska olen laittanut parit toistuvat maksut menemään luoton puolelta, jolloin ei kerry korkoja, vaikka joskus ei muistaisi maksaa ennen eräpäivää niitä pois. 

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiinnostava pointti tuo rahanpesuasia.

Mulla on semmonen outo perversio, että toisinaan mietiskelen, että jos mun pitäisi yhtäkkiä pestä esim 100 k, miten sen tekisin :D En siis ole tehnyt pimeitä hommia tms kiertänyt veroja, mutta ihmisellä on omat huvituksensa.. 

Ja kiitos ihanista kehuista!

Juliaihminen
Juliaihminen

Omat lounaat maksetaan omilta tileiltä, eli tuohon summaan kuuluu vain yksi lämmin ateria per päivä! (Ja päiväkotimaksu menee myös toiselta tililtä.)

Mä olen laittanut välillä luottokortille inan verran ylimääräistä, silloin kun tiedän, että sieltä menee pian pikkusummia. Mutta en mitenkään paria kymppiä enempää, koska niitä on hankala siirtää sitseltä takaisin käyttötilille - tai siis siirtäminen maksaa käsittääkseni ylimääräistä.

Nea H. (Ei varmistettu)

Itse olen jo varmaan pari vuotta maksanut ihan kaikki ostokseni luottokortilla. Aiemmin käytin OP Visaa ja keräsin OP Bonuksia ja niillä sitten maksoin vakuutuksia ja nykyään käytän Norwegian Visaa ja kerään lentopisteitä. Norwegianin Visassa ei ole kuukausikuluja ja maksan luottokorttilaskun aina kerralla pois joten en maksa myöskään korkoa. Puolisollani on myös Norwegian Visa ja keräämme lentopisteitä samaan tiliin. Harmi että Norwegian on juuri muuttamassa pisteiden kertymistä, koska meillä on esimerkiksi tänä vuonna kertynyt usean sadan euron edestä lentopisteitä. Toki luottokortilla ostaessa pitää ostopäätökset tehdä samallalailla harkiten kuin pankkikortillakin. Luotto ei ole mitään ilmaista rahaa vaan se pitää kuukauden sisällä maksaa pois mikäli ei halua maksaa korkoja.

Juliaihminen
Juliaihminen

Mun käsittääkseni tuossa Norwegian visassa on hullut korot, jos unohtaa maksaa luoton joka kuussa pois. Mutta jos saa aina maksettua, niin sitten no problem! :)

 

paulahelena
ALUAP

Mulla ei oo ikinä ollu luottokorttia, electron ja s-pankin debit-kortti vain. Mä en jotenkin tajuu tota luottosysteemiä, pitääkö siinä niinku maksaa ne asiat ensin kortilla ja sit vielä erikseen oikeesti maksaa ne? Eikse oo ihan kauheen vaivalloista?

Vierailija (Ei varmistettu)

Minusta se on helpoin ja järkevin tapa esim. verkko-ostoksissa (joissa saattaa tulla palautus), matkoissa joihin saattaa tulla muutos tai ulkomailla, jos ei maksa käteisellä. Minulla on Visan eräpäivä palkkapäivänä, jolloin laitan muutkin laskut maksuun ja samalla Visan, jos siellä on jotain maksettavaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei ole mitenkään erityisen vaikeaa, siinähän se lasku tulee e-laskuna ja menee automaattisesti maksuun. Näkee myös suoraan könttäsumman mitä kuun menot olivat :)

Mä ostan lähes kaikki verkko-ostokset ja erilaiset matkat ja muut lippuhankinnat luotolla. Viimevuonna jouduin kääntymään Visan puoleen AirBerlinin konkan yhteydessä. En olisi ikinä saanut neljän hengen lippurahoja takaisin, jos olisin itse joutunut yhdeksi velalliseksi konkurssipesään (saati että olisi osannut toimia ja jaksanut nähdä kaiken sen vaivan).

Miinuspuoli luotolla maksaessa on se, että monet lentofirmat veloittaa ihan runsaasti euroja per lippu siitä, että maksat kortilla etkä pankkitunnareilla suoraan.

Niin ja mä en ole koskaan käyttänyt varsinaisesti luotto-ominaisuutta, joten kustannuksia korteista ei synny.

Sanna R.
Sanna R.

Minä liputan myös tuon Norwegianin puolesta, korko on toki kova, jos luotto-ominaisuutta käyttää. Mutta kun ei käytä, niin ei haittaa. Bonuksien ja ilmaisuuden lisäksi on kaksi etua, jota en tiedä muissa olevan; ilmaiset nostot ulkomailla (aika merkittävä etu niissä maissa joissa vielä pelataan käteiskaupalla) ja säästötilille 1,75% korko. 

Mutta tietty jos ääspoonukset hivelee sielua, niin sitten lienee tuo kortti voittaja :). Paitsi että saako sillä jotain maksutapatyyppistä etua bonarikertymään (vrt. Stockan kortti)?

Juliaihminen
Juliaihminen

Jo vain, 0,5 % maksutapaetu hivelee S-kortin käyttäjän itaraa sielua aina, kun käy es-kaupoissa. Ja ai että, sitten kun on välillä niitä viikkoja, jolloin saa isommalla rosentilla maksutapaetua, niin se on juhlan paikka!

Sanna R.
Sanna R.

Okei, mä ostan tuon, tavallaan. Itse kun käytän vain Lidliä, niin en ihan pysty samaistumaan tunteeseen.

Juliaihminen
Juliaihminen

True this, ei kerry maksutapaetua joka perjantaisilta toivioretkiltämme Liideliin, se on jumalan tosi! Mutta joskus sitä pitää vain elää ilman bonuskertymää, vaikka se tuntuukin raskaalta sisämmässä. :(

Vierailija (Ei varmistettu)

Mut toisaalta Liidelistä kertyy näkymätöntä bonusta kun kuitin loppusumma on suhteessa paljon pienempi kuin olisi ässässä tai koossa : )

reissausta ja ruokaa

Mulla on luottokortti (Mastercard) vain ja ainoastaan sitä varten, että voi käyttää sitä ulkomailla ja ostaa sillä lennot ynnä muut silloin kun luottokorttia vaaditaan. En edes haluaisi tuota luotto-ominaisuutta, koska en halua tehdä mitään ostoksia velaksi vaan kaikki heti pois. Mutta sen verran vähän kiinnostaa nämä asiat, etten ole tietoinen mistään bonuksista tai muista, joten nyt aion perehtyä blogisi kautta vähän asioihin!

Rouva Es (Ei varmistettu)

Juu! Es-luottokortti on jo sujautettu tuonne käsiveskaan, juurikin tuon kuukausimaksuttomuuden vuoksi.

Tiia S (Ei varmistettu)

Meillä on taloustilinä S-Visa. Se on kätevä, kun molemmilla on siihen omat kortit ja koska meidän kuukausittaiset talousmenot elää, niin ei tarvitse huolehtia onko tilillä rahaa (ihanaa olisi pitäytyä kiinteässä budjetissa, mutta laiskuus tulee tielle). Maksetaan vaan sitten Visan lasku joka kuukausi ns. nollille, eli ei jätetä luottoa kasvamaan korkoa. Harhaanjohtavaa on kuitenkin puhua kuukausimaksuttomasta kortista, koska kyllä sieltä 2€ lähtee tilinhoitopalkkiota, jos korttia on käyttänyt.

MuuMuu (Ei varmistettu)

"Harhaanjohtavaa on kuitenkin puhua kuukausimaksuttomasta kortista, koska kyllä sieltä 2€ lähtee tilinhoitopalkkiota, jos korttia on käyttänyt."

Itselläni on myös S-Pankin Visa. Tuo 2 euron tilinhoitopalkkio menee vain, jos luottokorttimaksuista on jo ehtinyt tulla seuraava lasku. Jos tehdyt luottokorttimaksut maksaa pois ennen kuin veloituskausi päättyy ja lasku muodostuu, tilinhoitopalkkiota ei mene. (Tosin tässä on vähän outo kahden päivän varoaika, eli kun uusi veloituskausi alkaa muistaakseni kuun 15. päivä, maksut täytyy olla maksettuina jo 14. päivä. Mutta koska ainakin minulla S-Pankin verkkopankissa luottokortille takaisin maksettujen rahojen näkymiseen menee yksi pankkipäivä, pitää maksut maksaa jo 13. päivä mennessä.)

Tiia S (Ei varmistettu)

Joo toi on mielestäni kovin hankalaa, että maksaisi visan pois ennen laskun muodostumista. Pitäisi ensin katsoa s-pankista visan saldo, maksaa lasku omasta pankista, sekä huomioida maksun siirtymiseem kuluvat pari pankkipäivää. Liian monimutkaista, joten mieluummin maksan sen 2 euroa. Silti korvaan särähtää tuo maksuttomuudella mainostaminen.

NooraF (Ei varmistettu)

Ystäväsi selvästi luottaa sinuun todella paljon (kun antaa luottokorttinsa sinulle)! (Vitsi postauksen otsikosta).

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahahahahah :D 

Juu kato kaikki jaetaan täällä idyllisessä Hermannissa.

Möttis (Ei varmistettu)

Ainakin Säästöpankilla sai siirrettyä luottotilille puskuria, kun uudenvuodenmatkat maksoivat hiukan päälle luottorajan niin siirsimme erotuksen luottotilille, josta maksettiin matka, sitten tappiin höylätty lasku kuitattiin heti kun se tuli.

Meillä ei luottokortista mene mitään maksuja, muistaakseni saatiin se jotenkin asiakasetuna kun meillä on kaikki lainat ja tilit keskitetty. Näissäkin voi olla eroja ihan pankin sisällä, jos maksu menee niin kannattaa soitella pankkiin että kilpailutus lähtee än yy tee! Me kilpailutettiin 2v sitten asuntolainaa ottaessa pankki. Ehdot eivät olleen kovin erilaiset pankkien välillä, kun omaa rahaa oli 10% myyntihinnasta ja ne siis ASPillä. Mentiin ihan sen mukaan, että muutamalla läheisellä oli just tästä SP:n konttorista laina ja kehuivat palvelua. Suunnitelmissa kilpailutus kyllä, vaikka tyytyväisiä ollaan.

Kommentoi