Luukku 1: Fanttasia

1_luukku_joulukalenteri.jpg

 

 

Koska internet on tällä hetkellä täynnä kaikkea epämiellyttävää rektaalin tuotosta, ajattelin, että nyt joulukuussa pidän Hyvän mielen absurdia joulukalenteria: Esittelen joka päivä yhden mitenkään mihinkään liittymättömän asian, josta mulle on tullut omituisen hyvä mieli. Mä toivon, että myös te ilahdutte seuraavista luukuista.

 

Fanttastista!

Ensimmäinen asia, mistä olen lähiaikoina ilahtunut suuresti, on taiteilijoiden ja vanhusten tapa laittaa tuplakonsonantti omituisiin paikkoihin.

Olin yksi päivä Finlaysonin kevätmalliston lanseerausjuhlissa, ja sinne oli pyydetty Jorma Uotinen pitämään juhlapuhe. Siinä on kyllä karismaattinen mies, sano! Se puolusti puheessaan taidetta, ja heitti niin hyviä one-linereitä, että rankkaisin miehen top5-juhlapuhujiin ever, esimerkiksi:

 

”Olkoon se kulttuuri, jota etsimme, liljan ja virtsan tuoksuinen!”

”Mitä muka on kansainvälinen taso? Hyvä on hyvää kaikkialla, paska on paskaa Pariisissakin!”

 

Sitten mua ilahdutti sen tapa puhua fanttasiasta. Ja aion itsekin tästä lähtien alkaa käyttää tuplakonsonanttia tuossa sanassa.

Tähän samaan suomen kielen omavaltaisen ääntämisen sarjaan kuuluu myös ikäihmisten tapa lausua kirjaimia: ”Es Aa Koo” (SAK) ”Em Tee Vee” (MTV).Välillä näiden samojen ihmisten puheessa esiintyy myös tuplavokaaleja, kuten sanassa meedia.

 

No, mitkä suomen kielen ääntämiset herättävät teissä ilon pilkahduksia?

 

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

 

 

 

Kommentit (13)
  1. Siittä olkoon vuoden 2015 sana. Kiitos siittä J. Sipilä!

    1. Siittä on todellakin Sipilää kiittäminen!

  2. Mun yks pomo sanoi ’sipula’ joka on siis sipuli. Itse olen aiheuttanut (v)ihastusta sanomalla ’hölötes’ eli ihminen, joka puhuu paljon.

    1. Hölötes – KÄYTTÖÖN!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *