Luukku 2: Toimii paremmin kuin kehitysapu

Juliaihminen

Kuuntelin tuossa ekonomisti Dilip Rathan erittäin kiinnostavan Ted Talkin siitä, miten maahanmuuttajat rahoittavat sitä maata, josta ovat lähteneet. Tässä jutun anti referoituna suomeksi:

 

Maahanmuuttajat lähettävät vuosittain 423 miljardia dollaria kotimaahansa perheilleen. Keskimäärin yksi ihminen lähettää noin 200 dollaria kuussa perheelleen vanhassa kotimaassaan.

Tämä on noin kolme kertaa enemmän kuin globaali kehitysapu (135 miljardia dollaria).

Suoraan kotiin lähetettävien rahojen etuna on se, että niiden mukana tulee usein myös koulutettujen ihmisten bisnesneuvoja perheelle ja ne menevät suoraan perille ilman byrokratiaa.

Paitsi että. Western Union ja muut rahanlähetyslatiokset ottavat keskimäärin noin 8 % välitysmaksun siitä rahasta, joka lähetetään. Eli 100 dollarista perhe saa vain 92 dollaria. Ja monissa maissa tästä lähtee enemmänkin (esim Afrikan maihin lähettäessä).

Se, miksei rahan lähettämistä ole vapautettu sen enempää johtuu paljon siitä, että hallitukset pelkäävät rahanpesua. Toisaalta tähän mennessä ei ole mitään erityisiä todisteita siitä, että rahaa pestäisiin tässä systeemissä.

Todellista kehitysapua olisikin, että rahan lähettäminen kotiin tehtäisiin helpommaksi ja halvemmaksi. Näin firmat eivät nyhtäisi köyhiltä ihmisiltä tästä välistä rahnaa.

 

Nyt saa pyhistellä! Mua kiinnostaa: Lahjoitatteko te jollekin järjestölle kuukausittain rahnaa? Miksi juuri sille?

 

Hauska fakta -joulukalenterin edelliset luukut:

1. luukku: Mitä Googlehaut kertovat parisuhteesta?

 

 

Kommentit

AnneliJohanna (kirjautumaton) (Ei varmistettu)

Mulla on mennyt monta vuotta joka kuukausi 12 euroa Kirkon ulkomaanavulle. Ja syy miksi juuri sinne: jonkun keräyskonsertin yhteydessä lahjoittajiksi ilmoittautuvien soittoihin oli vastaamassa Samuli Edelmann.
Ei valitettavasti vastannut mun puheluun, mutta lahjoittaja olen edelleen.

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahahahahaa mä pelästytin vauvan, kun purskahdin niin heläjävään (raakkuvaan) nauruun lukiessani tämän kommentin. Samuli <3

Oiskohan Samuli lurittanut jonkun pienen viisun vastatessaan. (Mun on vaikea päättää, kummasta tykkään enemmän, Kypärä- vai Tähtipölyä-biisistiä.)

Kielikylpy

:D :D

Tai olis kuullut mun laulamana "kuuma, kuumempi, kuumis" :D

CougarWoman
CougarWoman

Mä lahjoitin useamman vuoden ajan liki 50 euroa kuussa paikalliselle kuntosalille. Koska en koskaan käynyt siellä, tämä oli puhdasta hyväntekeväisyyttä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Tuit maasi taloutta, se on arvostettavaa hyväntekeväisyyttä se!

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Mä lahjoitan kuukausittain pienen summan Amnestylle ja Pelastakaa Lapset ry:lle. Jälkimmäisestä tuli just toissapäivänä lehti, johon oli koottu onnellisia tarinoita, paitsi että ne sai mut jotenkin itkemään vielä enemmän kuin ne surulliset "Auta lasta hädässä" -kirjeet, joita sieltä useammin tulee. Kun luki niitä hyvin päättyneitä tarinoita (yksinäinen suomalaispoika löysi kavereita, Välimereltä saatiin pelastettua merihädässä olevia lapsia jne.), tajusi taas, miten lohdutonta kaikki kuitenkin on. Vaikka se ei ehkä ollut sen lehden pointti. 

 

mystery
Vision One

Itse kannatan UNICEFia hyvin monista syistä, 12 e kuukaudessa. Ensinnäkin lapsia pitää mun mielestä tukea ensin, koska he ovat tulevaisuus ja pohja kaikille valtioiden muillekin hyville asioille. Esim tyttöjen koulutus edistää about ihan kaikkea, markkinataloudesta tasa-arvoon. Ja jos valtion lapsilla on asiat hyvin, luultavasti kaikki muukin on aika hyvin. Lapset on tärkeitä siksikin, että huonoimmissa tilanteissa (kuten sota ja muut konfliktit) he jäävät ensiksi jalkoihin, joten on hyvin tärkeää että ainakin järjestöt ovat ottamassa heistä kopin.

Olen ollut UNICEFilla töissä, minkä takia olen nähnyt sisältä päin miten järjestö toimii, ja olen vaan hyvin vaikuttunut siitä miten loppuun mietittyä kaikki on, ja edistyksellistä ja tehokasta verrattuna muihin. Kaikki kulut on minimoitu. Monet kollegani ovat käyneet heidän päävarastollaan Kööpenhaminassa ja nähneet suoraan miten suomalaisten lahjoitukset muuttuvat koulukirjoiksi ja rokotteiksi ja lähtevät kohdemaihin. Toki kaikki järjestöt on omalla tavallaan hyviä, mutta UNICEFilla on hyvin vahva 70 vuoden kokemus työstä ja kattava ote koko maailman lapsiin. Lisäksi heillä loputtomasti hyvin, hyvin konkreettisia esimerkkejä siitä miten apu on menny perille, niistä kannattaa lukea lisää esimerkiksi heidän nettisivuilta.

Lisäksi siksi, koska Syyrian tilanne on nyt mielestäni lapsille pahin mahdollinen asia maailmassa, ja UNICEfilla ja UNCHR:llä on YK:n järjestöinä parhaat vaikutusmahdollisuudet sota-alueilla. He pääsevät sinne mihin monet muut järjestöt eivät pääse. 

 

mystery
Vision One

Toivottavasti tää ei kuulostanut ihan hillittömältä mainospuheelta :D en tosiaan enää ole järjestöllä töissä eikä mulle ole maksettu tästä! Vaan uskon näihin asioihin ihan oikeasti, tai no eihän ne edes ole uskon asioita vaan karuja faktoja siitä miten hyvää työtä järjestö tekee. 

Kommentoi