Luukku 4: Eläkeläinen, katse pois omasta navasta

4 luukku.jpg

 

Olen seurannut syvän järkytyksen vallassa entisen demarikansanedustaja Kimmo Kiljusen kansalaisaloitetta siitä, että työeläkeindeksi muutettaisiin palkkatasoindeksiksi. Toisin sanonen: eläkkeitä pitäisi nostaa huomattavasti nykyistä voimakkaammin, koska rahaahan siihen kuulemma löytyy. Tunnen ihmisiä, joiden mielestä tämä olisi oikeus ja kohtuus. Yllättäen nämä ihmiset ovat juuri siirtymässä eläkkeelle.

Eilen Hesarissa oli Anni Lassilan mitä mainioin juttu aiheesta. Ja koska mulla on nyt tämä Hauska fakta -kalenteri meneillään, poimin jutusta mun mielestä valaisevia tietoja.

1. Noin 4,2 miljoonasta äänioikeutetusta 1,4 miljoonaa (kolmasosa) on eläkkeellä. Ja määrä vain kasvaa. Tässä olisi kiva äänestäjäkunta Kiljuselle.

2. Tällä hetkellä eläkkeet maksetaan pääosin työnantajien ja palkansaajien työeläkemaksuista. Ei siis mistään jo maksetuista rahastoista. Rahastoissa on toki rahaa, 180,7 miljardia euroa. Jos käytettisiin vain näitä rahoja, ne riittäisivät vain seitsemäksi vuodeksi. Sitä paitsi tulevaisuudessa eläkkeelle jää yhä hyvätuloisempia (isommat eläkkeet) ja pidempään eläviä (pidempi aika maksaa) ihmisiä.

Yhdellä taloustieteen luennolla proffa kuvasi asiaa hyvin: Eläkejärjestelmä on kuin ravintola, jossa voit syödä niin pitkään kuin huvittaa ja jättää laskun niille, jotka tulevat syömään seuraavana iltana. Itse olet nimittäin maksanut edellisen illan ruokailijoiden laskun.

3. Eläkkeiden nostamista perustellaan sillä, että eläkeläiset ovat niin köyhiä. No eivät kyllä todellakaan kaikki ole. Esimerkiksi noin 13 prosenttia eläkkeensaajista saa Kelalta myös asumistukea. Miksei voida nostaa keskitetysti heidän eläkkeitä? Miksi pitäisi nostaa kaikkien eläkkeitä samassa suhteessa, jolloin suurta eläkettä nostavat saisivat entistä enemmän rahaa?

4. Tällä hetkellä palkkaa ja eläkettä verotetaan yhtä paljon. Jos palkkoja aletaan verottaa voimallisesti enemmän, meiltä katoaisi työpaikkoja eli veronmaksajia. Hehheh: jos eläkeläisiä alettaisiin verottaa enemmän, meiltä tuskin katoaisi eläkkeennostajia siltikään.

 5. Oikeasti kannattaa miettiä, miten eläkeläisten hoiva- ja hoitokustannnukset maksetaan – se on huomattavasti tärkeämpi kysymys (mun mielestä myös eläkeläisten kannalta) kuin se, nouseeko eläke pari prosenttia.

 

Nyt eläkkeelle jäävät ihmiset ovat saaneet yhteiskunnalta aika paljon. Luultavasti hyvän koulutuksen, katkeamattoman työuran ja koko ajan kasvaneet edut. Mitä me 1980-luvun lopulla syntyneet ollaan saatu? Paljon, ilman muuta. Mutta myös lamaleikkaukset (kahdesti!), ison annoksen epävarmuutta tulevaisuudesta, rikkonaisen työuran ja ennen kaikkea vahvan epäilyksen siitä, maksaako kukaan meidän eläkkeitä.

Eli Kimmo Kiljunen, tiedoksi vain, että tuo on katalaa eläkeläisäänten kalastuelua! Toivottavasti suurin osa eläkeläisistä ei ajattele ihan yhtä itsekkäästi vain omaa napaa vaan myös sitä, miten heidän jälkeensä tulevat ”ravintolan asiakkaat” saavat vatsansa täyteen.

 

Hauska fakta -joulukalenterin edelliset luukut:

1. luukku: Mitä Googlehaut kertovat parisuhteesta?

2. luukku: Parempaa kuin kehitysapu

3. Verimato estää kapinan

 

 

 

Kommentit (4)
  1. Jeps, se on just noin. Hyvinvointivaltio pitkälti rakennettiin huippuunsa 70-80-luvuilla ja eläkerahat investointiin sairaaloihin, tieverkkoihin ja sosiaalietuuksiin – eli tuona aikana veronmaksajat pääsivät myös paljolti nauttimaan veromarkoistaan. Nyt on vähän eri ajat – huoltosuhde menee koko ajan kestämättömämpään suuntaan ja eläkkeelle päästään ehkä seittemänkymppisinä, jos sitä (eläke)rahaa vielä silloin on…

    1. Juurikin tuo huoltosuhde pelottaa. Tähän kun yhdistetään se, että eläkkeelle jäävien työpaikat lopetetaan, niitä ei vapaudu seuraaville, tulevaisuus tuntuu melko karulta. Toki voi henk koht elämässä yrittää säästää rahaa, mutta jos koko Suomi köyhtyy, ei omista pikku säästöistä ole niin paljon iloa. Siksi tuo eläkkeiden kova nostaminen tuntuu itsekkyyden huipulta.

      1. Asiasta kevyempään – mä jo säikähdin, että laitoin tuon aiemman kommentin vuosiluvut kieliopillisesti väärin ja siitä syntyi sun viimeisin postaus. Mutta sehän menikin suht oikein, pheew! Ja tosiaan, tuo pitkä väliviiva olisi jo hifistelyä! 😉

        1. Hahahah! 😀 Ehei, sun selkäytimestä tulee oikeanlaista välilyöntiä. Toi pitkä viiva on niin vaikea, se pitäisi tyyliin copy pasteta jostain muualta. En tajua, miksei sitä saa ulos norminäppäimistöstä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *