Maistuuko katkeruus oluessa vai avioliitossa? - marketti-ipat testissä

Juliaihminen

Oli aika, kun oli kesä ja istuimme Vehmersalmella laiturilla ja nautimme syvästi elämästä. Samalla kertaa päätimme Tikin kanssa tehdä makutestin ja arvioida, mikä Siilinjärven marketeista (Lidl, K-market, S-market) saatava ipa-olut on paras.

Toivottavasti tästä testistä on iloa teille, jotka tykkäätte juoda pikkujouluissa ipoja!

Testin tekijöinä oli tummista oluista nauttiva Julia ja ipoista tykkäävä Tiki, joka on itsekin pannut moneen otteeseen olutta poikain kanssa (joka on ollut oikein hyvää!).

Testi tehtiin niin, että otettiin kolme ipaa kerrallaan maisteluun, ja sitten aina kolmen voittaja pääsi finaalikierrokselle. Arvoimme niin, että Karhu Ipa pääsi suoraan finaaliin, sillä oluita oli maistelussa seitsemän.

Testi aloitettiin Laitilan Kukko IPA:lla (5,5 %)

Tulos:

- vahva miellyttävä maltaan tuoksu

- täyteläinen, tasapainoinen maku

Sitten Olvin IPA (4,5 %)

- ei juuri tuoksunut miltään

- maku hieman vetinen

- huomasimme, että olut oli puoli vuotta vanhaa (ei siis vanhentunutta), mikä saattaa vaikuttaa makuun

- Olvi rupesi ensimmäisenä isoista suomalaisista panimoista tekemään ipoja, mitä arvostamme syästi. Ihmettelemme kuitenkin, miksi samassa lay outissa tuodaan myös siidereitä ja lonkeroita.

Jatkoimme Mufflonin IPA:lla (4,7 %)

- katkeruus maistuu suussa vielä tovin jälkeen ("Vai onko vain tuntuma avioliitosta?" Tiki pohdiskeli.)

- voimakas maku, mikä ei Julian suosikki, joskin etiketti on hieno

- pihkamainen, maku erottuu muusta

- Tiki: "Mufflonin CCCCC oli ipojen ipa!"

Semifinaalin tulos:

Voittaja: Kukko IPA, toiseksi Muffloni IPA ja kolmanneksi Olvi IPA

Seuraava kierros lähti Insinööri IPA:sta (4,7 %)

- runko maistuu enemmän kuin muissa

- etiketti mainostaa, että mäntyistä ja sitruunaista, mutta me maistoimme vain männyn

- Ruosniemen panimon oluiden etiketit ovat hauskoja ja kekseliäitä, syy ostaa tuotetta

American Sesion IPA (4,7 %)

- ohut runko, sitruunainen

- maistuu suun etuosassa

- mainio humalointi!

California IPA (5,5 %)

- imelyys, jopa ongelmaksi saakka

- ohut runko mutta hyvin humaloitu, sitrus on kivan raikas

- ikävä kyllä etiketti ei puhuttele ainakaan Juliaa millään tavalla. Miten tuollainen sexy babe liittyy mitenkään tähän olueeseen? Okei, tällä on haluttu hakea west coast -ipafiilistä, että täällä sitä surffataan Kalifornian aalloilla, mutta pystyt boobsit ja nainen hieromassa itseään fallos-symboliin ei tee kauppoja.

Toisen semifinaalin tulos:

American Sesion Ipa ykkösenä, Californian Ipa kakkosena (vaikka moitimme etikettiä) ja Insinööri Ipa kolmosena.

Karhu ruis IPA (5,3 %)

- tumma, jonkun verran imelä

- ruis ei maistu niin paljon kuin olettaisi

- ei pärjää Kukolle tai American Sesion ipalle.

No niin, lopulta kävi niin, että oluttestissä tuli kaksi voittajaa, sillä intensiivisen maistelun jälkeen päädyimme eri ratkaisuihin:

Julian voittaja: Kukko Ipa 

"Tuoksu huumaavan maltainen. Pidän mehevyydestä ja makeudesta oluesta yleisesti, ja tässä myös alkoholin määrä antaa makuun syvyyttä. Tätä voi juoda tyytyväisenä yhden, mutta toiseen en enää lähtisi, silloin luultavasti maku alkaisi tökkiä. Tästä syystä humallun juottoloissa mieluiten laimeilla lagereilla, niin että alkuun voi ottaa yhden ipan."

Tikin voittaja: Stadion panimon Session Ipa

"Paras maku. Edustaa tyyliä, jossa ryhtiä."

Kippis! Olisipa jo kesä ja kylmä Kukko kädessä!

 

Lue myös:

Vehnäoluet testissä: Corona, Sol vai Claro, mikä voittaa?

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 
 
 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Heips,

voiko sinulle laittaa meilillä kysymyksen? En äkkiseltään löytänyt osoitetta, ja somessa en ole. :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Moi! Ilman muuta: julia.thuren@gmail.com

:)

Huikka (Ei varmistettu)

Ah, kesän fiilistä keskelle joulukuista harmautta (vesisade vei lumet mennessään Tampereelta).

Omat suosikkini noista testatuista ovat Mufloni IPA ja California IPA, vaikka jälkimmäistä en voikkaan sen etiketin aiheuttaman vastenmielisyyden vuoksi juoda. Kyseisellä panimolla on hauskoja ja hienoja etikettejä, miksi niiden piti tähän valita tuollainen itseään surffilaudalla tyydyttävä raivoisasti tyydyttävä zombiblondi, eikö vähempikin seksismi riittäisi! (kun sitä naista katsoo tarkemmin, tajuaa ylävartalon asentoa tarkkailemalla ettei hänen päänsä voi olla noin pystyssä ellei 1. hänellä ole tosi pitkä kaula tai 2. kaula ole osittain irti -> zombi).

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahahahah, en olisi paremmin voinut tätä ilmaista. :D :D

Vierailija (Ei varmistettu)

En pysty katsomaan näitä kuvia. Talvella aina unohtuu, kuinka ihana Suomen kesä onkaan, kaikki ne tuoksut ja lämpö, mökkisaunasta ulos vilvoittelemaan ja laiturilla IPA, vastaleikattu nurmi, uimisen tuoksuinen lapsi. Elämä on silloin elämisen arvoista. Tämä marras-helmikuu tappaa minut.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo siis tuntui todella pahalta katsoa näitä kuvia. Olin jostain syystä jättänyt ko postauksen kesällä julkaisematta, ja nyt sitten karvaan kaihoisasti muistelen kesää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä olisin noista valinnut Stadin panimon tai Muflonin IPAn, mainioita ovat jos sattuu tuoretta erää saamaan...mutta mutta, harvemmin saa. Oon erittäin spoiled, kun mies panee (erinomaisen hyvää) olutta kotona (aika säännöllisesti vielä, nimittäin oon ostanut vuoden aikana varmasti korkeintaan yhden käden sormilla laskettavan määrän kertoja olutta kaupasta, vaikka harvassa ovat ne viikot jolloin en olisi olutta nauttinut---mikä on sivuhuomautuksena aika huvittavaa, koska mun oluen kulutus on näin ollen 95% tilastoimatonta kulutusta ;). Ipoissa kun tuoreus maistuu, sen olen saanut huomata hyvinkin selvästi (kotona pantu olut on tuoretta, tai siis toki voi sitä säilöäkin, esim. miehen imperial stoutia maisteltiin vuoden ajan ja tutustuttiin siihen miten olut kehittyy ja oli vuoden vanhana vielä oikein jees, tosin ehkä puolen vuoden jälkeen panemisesta parhaillaan). Näin ollen kaupasta ostettu IPA tölkki on lähes aina pettymys kun humaloiden paras puraisu on kadonnut.

Juliaihminen
Juliaihminen

Se on kyllä jumalan tosi! Ai että, oli hyvä aika, kun Tiki pani kanssa ystäviensä kanssa olutta, silloin pääsi maistelemaan kaikenlaisia kiinnostavia herkkukokeiluja. 

Tällä hetkellä tilanne on se, ettei tyypeillä ole oikein paikkaa, missä panna. Heillä oli vuokrattuna yksi autotalli, mutta siitä sortui kosteuden takia katto :D Ja himaan mä en ole niinkään halunnut tuota jengiä, koska siitä tulee monenlaisia aistihaittoja: suurin on haju (johtuen olutprosessista), mutta myös melu- ja näköhaitat ovat merkittävät, kun iso lauma ukkeleita valtaa kodin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Jeps, tunnen tunteen (ja hajuhaitat). Vaatii myös ihan älyttömän paljon säilytystilaa (nimimerkeillä vaatekaapeissa olutkoreja ja kaappien päällä isoja kattiloita), meillä panimo kun toimii kodin keittiössä. Mutta nyt on kuulemma uusi mahtava mäskäyskattila, että hajuhaitat ja sotku pienenevät (uskokaan ken voi, tämä keski-ikäisen miehen harrastus on selkeästi osin välineurheilua). Ei kyllä tulisi mitään jos tää olisi porukkaharrastus, meillä onneksi mies ja kaverit keittelevät kukin omassa kodissaan ja kokoontuvat yhteen vain maistelemaan ja vertailemaan. Me lapsen kanssa annetaan taas miehen harrastaa (ja mennään jonnekin rientoihin tyttöjen kesken kun olutta tehdään), koska mä saan hyvää olutta (lähes vaivatta) ja lapsonen saa isin tekemää leipään (käytetystä mäskistä syntyy lapsen lempparia).

Kommentoi