Melkein kaikki rahasta -podcastin toinen tuotantokausi alkaa tänään!

Jes jes jes jes! Olen odottanut tätä kuukausikaupalla. Melkein kaikki rahasta -podcastin toinen tuotantokausi alkaa tänään Ylellä!  Ihanaa!

Seuraavat 20 viikkoa, joka torstai, Yle Areenaan, Spotifyhyn ja ties minne internetin syövereihin ilmestyy uusi jakso, joka käsittelee rahaa, rahaa, rahaa! Ja vähän muutakin.

Tämän lisäksi pyrin kirjoittamaan joka torstai tänne blogiin jakson teemaa sivuavan postauksen ja pidän illalla päivän aiheesta lyhykäisen insta liven. Äänestytin instassa, mihin aikaan live olisi paras, ja 54 % sanoi, että kello 21. Joten olkoon se nyt näin aluksi aina torstaisin kello yhdeksän. Ja kirsikkana kakun päällä, kirjoitan myös Ylen verkkoon artikkelin, joka käsittelee teemaa vähän eri kulmasta tai jostain tietystä yksityiskohdasta.

Eli nyt on tulossa rahahommia aivan joka onkalosta ja aukosta, ja olen siitä tosi iloinen.

Ensimmäisen jakson teemaksi valikoitui all time favorite aihe eli se, miten rahaa saa säästöön. Olen puhunut aiheesta ennenkin: Näin säästin kymppitonnin vuodessa -jaksossa sekä  Näin säästät kolme tonnia ja teet ekoteon -jaksossa). Tämä aihe ei kuitenkaan oikein tyhjene muutamaankaan jaksoon, sillä ihmiset ovat niin erilaisia ja innostuvat niin erilaisista tavoista.

Tämänkertaiseen jaksoon sain vieraaksi Heta Moilasen, joka on vantaalainen luokanopettaja ja päätti lopettaa rahan hassaamisen. Hänellä oli tosi oivaltavia ajatuksia siitä, miten se onnistuu.

Yksi mun suosikkini hänen pointeistaan oli alkaa pitää kahta eri listaa: mitä tarvitsen ja mitä haluan. Mieli usein ajattelee, että ne ovat sama asia, mutta kun asiaa katsoo rationaalisesti, niin ei se näin ole. Ihminen haluaa aina kaikenlaista, eikä siinä ole mitään väärää. Haluaminen kuuluu meihin perustavanlaatuisena ominaisuutena. Toinen juttu on kuitenkin se, että onko kaikkea haluamaansa pakko saada. Lapsena portinvartijana olivat vanhemmat, mutta siitä lähtien, kun sai ensimmäisen kerran omaa rahaa, on joutunut aina miettimään, kannattaako hankkia haluamansa asia – silloinkin kun siihen kyllä olisi varaa.

Minusta perustavanlaatuinen oivallus on se, että kaikki on aina vaihtoehtoiskustannuksia. Jos hankkii asian x, ei välttämättä saa asiaa y. Tämä täytyy pitää mielessä aina, kun hankkii jotain itselleen. Kaikkea ei voi kukaan saada.

Siksi minusta tämän halujen ja tarpeiden lista on nerokas. Se avaa silmät sille, mitä olisi järkevää hankkia – ja siis toki joskus on järkevääkin hankkia haluamiansa asioita, koska niistä tulee niin hyvä mieli.

Tässä oma listani siitä, mitä tällä hetkellä haluan ja mitä tarvitsen:

Haluan:

Uuden sohvan olohuoneeseen

Maalata olohuoneen jollain kauniilla kerman/beigen värillä

Valtavan maton olkkariin

Uudet farkut

Jonkun kauniin taulun

Huvilalle laiturin (ponttonilaiturit maksaa 5000–7000 euroa!!!)

Eteiseen kauniit uudet lamput vanhojen tylsien tilalle

Tarvitsen:

Kahvia, mielellään toisen kupillisen nyt (vai onko tämäkin halua?)

Uusia pikkareita vanhojen reikäisten tilalle

Lapselle oikean kokoiset kurahousut

Yöpaidan housut vanhojen reikäisten tilalle

Mikä siinä muuten on, että noita tarvitsemiaan asioita on paljon ankeampi ostaa kuin niitä, mitä haluaisi? No, minun on tällä hetkellä hyvin helppo olla hankkimatta noita haluan-listan asioita, sillä tili on huvilan remontin jälkeen aivan nollilla, jopa remonttilainan nostamisen jälkeen.

Itse asiassa olemme vetäneet Tikin kanssa loppusyksyn talouden niin tiukille, että aiomme luultavasti viettää pidennettyä Synnitöntä syyskuuta (eli kuukautta, jolloin kieltäydymme kaikenlaisista maallisista nautinnoista, vaikkapa alkoholista ja ulkona syömisestä). Eli voipi olla, että kirjoitan blogiin muitakin budjetti- ja säästöjuttuja.

Mutta hei! Nyt tässä teille uuden kauden ensimmäistä jaksoa! Toiveita saa edelleen esittää, sillä jaksoista on nauhoitettu vasta viisi. Ensi viikon jakso käsittelee opiskelijan taloutta, sitä seuraava jakso on yllätys!

Lue myös Ylen sivuilta Rahahuoli-instatiliä pitävän Mirvan kuusi erinomaista oivallusta velkaantumisesta ja velkojen maksamisesta.

Ja loppuun paljastus: Nämä ensimmäiset kaksi jaksoa nauhoitettiin jo helmikuussa – kauan ennen koronaa! Kuuntelimme ne uudestaan, ja niissä ei pitäisi olla mitään omituisuuksia. Kuten huomaatte, studiossa on rytyssä talvitakkia ja minulla on talvikengät jalassa. Voi noita huolettomia aikoja!

Ps. Heta laittoi perään viestiä, että hänellä on myös kuvataiteen aineopettajan pätevyys, minkä vuoksi hän saa korkeampaa palkkaa kuin pelkän luokanopettajan pätevyydellä. Jos joku tarkkakorvainen luokanope jää ihmettelemään, niin tässä selitys!

Ps 2. Ja kyllä, todellakin puhumme edelleen ihan euroissa palkoista ja muista asioista, sillä rahapuhe vaatii konkretiaa, ei pelkkää abstraktia horinaa!

Kuvat: Erinomainen tuottajani Johanna Reen

Vielä loppuun kysymys ihan uteliaisuudesta: kommentoi oma tarvitsen ja haluan -listauksesi!

Kommentit (20)
 1. Arja Vauhkonen
  6.8.2020, 15:38

  Olen miettinyt viime aikoina syntistä rahan käyttämistä palveluiden ostoon. Ollaan lapseton pariskunta, ja käytetään siivoojaa.. ja ihmetellään miksi se on joillekin niin kova paikka. ”Eivät omia sotkujaan viitsi siivota, laiskat!”
  Entä taksin käyttö sitten – mitä elvistelyä! Entä jos ei osta autoa, vaan ajaa sillä taksilla ja säästää siinä? Ei, kyllä se on leveilyä silti.
  Palvelualoille saataisiin työpaikkoja, jos ihmiset eivät häpeäisi palvelujen käyttöä.

  1. Tuo on hyvä pointti. Minä pidän jopa hiukan velvollisuutena ostaa palveluita ja kynnys esim. hierojan, fysioterapeutin tai kosmetologin käyttöön on matala. Rahan käyttö toisten työhön on myös ekologista, eipä tule ostetuksi mitään turhaa paskaa.

  2. Musta palveluja kannattaa ehdottomasti käyttää, jopa mieluummin kuin ostaa esineitä. Mutta tässäkin menee tietty se vanha klassikko, että happinaamari ensin itsensä päällle ennen kuin auttaa muita. Eli tuloista olisi hyvä aina jäädä jotain säästöön ennen kuin vaikka ajaa taksilla.

   Minusta kuitenkin asenneilmapiiri on muuttunut viime vuosina juuri sellaiseksi, että palvelujen käyttäminen, vaikkapa siivooja, hieroja ja kampaaja, on suomalaisen työn tukemista, jota ei pidetä enää niinkään syntinä.

 2. enjaksakirjautua
  6.8.2020, 21:07

  Hmm, mulla ei oikeestaan oo tarvelistalla mitään. Pärjään kyllä näillä jutuilla, mitä jo on. Paitsi pojalle koulua varten säiliöllinen terotin olis ehkä hyvä 😀

  Haluja on kyllä sit senkin edestä, esim. Calvin Kleinin täydellisiä rintsikoita ja sähköpotkulauta. Jos tulee maskisuositus, niin voin ehkä vihdoin investoida jälkimmäiseen niin ei tarvi bussissa istua.

  1. Mä kelasin kanssa ostaa ehkä talvirenkaat pyörään ja vedellä fillarilla vuoden ympäri!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *