Melkein kaikki rahasta: viimeinen jakso

Tänään ilmestyy toistaiseksi viimeinen jakso Melkein kaikki rahasta -podcastia. Äitiysloma häämöttää jo ovella, loppukevään ja kesän aion lööbailla vauvan kanssa kotona. Tätä podia on ollut tosi hauska tehdä. Siskoni Sofia kertoi ajatelleensa vielä syksyllä, että ei kai nyt rahakirjan kirjoittamisen jälkeen tästä aiheesta vain enää voi olla mitään sanottavaa, mutta tykkäsi kuitenkin lopulta näistä jaksoista. (Ehkä hänen oli pakko sanoa niin, koska minä taas kuuntelin hänen kauhuelokuvapodcastin kaikki jaksot, vieläpä suuren kiinnostuksen vallassa.)

Haaveenani on, että Yle antaisi mun tehdä lisää tätä podcastia jossain vaiheessa, koska mitä enemmän olen aihealuetta tonkinut, sitä enemmän haluaisin vielä siitä horista. Mielestäni pitäisi tehdä jaksoja ainakin vielä eri sijoitusmuodoista (asunnot, listaamattomat yritykset, bondit), rahan antamisesta hyväntekeväisyyteen (onko järkeä ja mihin sitä kannattaa antaa?), siitä miten ja miksi eri pääomat kerääntyvät helposti samoille tyypeille (taloudellinen, sosiaainen ja kulttuurinen), siitä millaisia näkymättömiä taloudellisia kannustimia tai rajoittimia meillä tällä hetkellä yhteiskunnassa on ja siitä, mitä vakuutuksia ihmisellä kannattaa olla (ja mitä ei). Pitäisi myös vastata kysymyksiin siitä, voiko itselleen sijoittaminen olla feministinen teko, jatkuuko tämä nykyinen talouskasvu ikuisesti ja voiko se edes jatkua. Lisäksi halaisin kysellä elämässään menestyneiltä tyypeiltä konkreettisesti, miten he ovat hajauttaneet sijoituksiaan ja koska he aikovat lunastaa ne. Myös vapaaehtoisesti köyhyysrajan alapuolella olevia ihmisiä ja työstä kieltäytyjiä olisi tosi mielenkiintoista jututtaa. Ja asiantuntijaa, joka on tutkinut rahan ja onnen suhdetta. Lisäksi mulle on tarjoutunut yllättäviä vierasehdokkaita, joita en ehtinyt kutsua podiin! Esimerkiksi yksi isyysvapaalla oleva isä soitti minulle eräänä aamuna ja kertoi tehneensä laskelmia siitä, miten usein todellisuudessa perheiden ”miehellä ei ole varaa jäädä kotiin” -argumentti ei pidä paikkaansa, sillä tuloerot ovat ansiosidonnaisten tukien ja verotuksen jäleen niin pienet.

Aiheita olisi vielä vaikka kuinka paljon! Osaa ajattelin käsitellä ihan täällä blogissa, mutta podcastit ovat siitä hauskempi juttutyyppi, että niihin saa aina asiaa tuntevan vieraan ujutettua mukaan. Onneksi äitiyslomalla mulla on taas aikaa sentään lukea enemmän Economistia ja referoida sieltä oivaltavimmat artikkelit ja mielipiteet tänne blogiin.(Jotta vaikuttaisin tosi älykkäältä ihmiseltä.)

Tämän viimeisen jakson halusin omistaa säästämsielle. Siitä on nimittäin kysytty ja toivottu niin paljon kakkosjaksoa. Ensimmäinen säästöjakso, jossa pohdittiin ekologisuuden ja säästämisen välistä suhdetta ei vielä tyydyttänyt kaikkien säästötarpeita. Niinpä kutsuin vieraakseni Anni Vuorisen, joka on oikea säästöguru. Jakson pointtina on avata,miten me, 2000 euron nettopalkalla elävät ihmiset saamme melko kivuttomsti rahaa säästöön. Etenkin Anni, jolla ei ole edes lasta riippakivenään.

Vielä viimeisen kerran siis: Kuunnelkaa uusi jakso Yle Areenasta (tai jostain muualta) sekä lukekaa Ylen saitilta säästämisestä juttu, johon olen kerännyt mielestäni erittäin ilahduttavia säästökikkoja insta-seuraajiltani. Ja kyllä, tänään viimeistä kertaa kello 21 Insta Live Juliaihminen-tililläpodcastin aiheesta. Haluan kyllä tehdä noita livejä myöhemminkin, koska niissä sekoileminen on ollut huvittavaa.

Jos vaikka saisin tehdä lisää jaksoja tuota podcastia tai sitten ihan vain miettiä näitä täällä blogissa, niin kertokaa toiveita:

Millaisista raha-asioista pitäisi seuraavaksi keskustella?

Ja antakaa myös palautetta: mitkä jaksot ovat olleet kiinnostavia, mitkä taas eivät niinkään?

Kuva: Arvottiin podin kanssa tämän promokuvan sekä lopulta podcastiin päätyneen promokuvan kanssa. Olen tyytyväinen, että valittiin lopulta kuva, jossa hymyilen suu auki, sillä raha on iloinen asia!

Kuuntele podcastia:

Kaikki 20 jaksoa ovat nyt Yle Areenassa

Lue myös:

9 itselleni toimivaa säästökysymystä

PODCAST // FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

Kommentit (23)
 1. Erittäin hienoa, että puhutaan rahasta.
  Seuraavaksi olisi mielenkiintoista, jos puhuttaisiin siitä, kun kaikki ei ole itsestä kiinni tai kun elämä osoittaa epäreiluutensa. Miten silloin pystyy ja jaksaa huolehtia myös tulevasta, kun talous menee kädestä suuhun.
  Kun putoaa yhteiskunnan turvaverkkojenkin raosta.
  Esimerkiksi, kun avioliitossa toinen on elatusvelvollinen ja toinen sairastaa. Siinä ei pysty turvaamaan omaa selustaa kovin pitkälle, kun on velvollinen paikkaamaan toisen taloudellista tilannetta. Oli miten avioehdot tai ei. Talous on kuitenkin yhteistä. Lisäksi jaksaminen on kortilla, jolloin lisätyön tekeminen on haasteellista.
  Jos ei ole ollut fiksu ja ajattelevainen, kun on lapsi/lapsia ja toinen vain lähtee, jättää kaiken.Minimielatus peritään ulosoton kautta ja tapaamisvelvollisuutta ei ole eikä toinen sitä edes halua. Eli kun tapahtuu todellinen elämänmuutos.
  Mielenkiintoista olisi myös kuulla, milloin puskurirahat tyhjennetään ja mitä sen jälkeen. Miten noustaan silloin, kun kaikki ja enemmänkin on mennyt. Miten pystyy näkemään tulevaisuuteen ja uskomaan vakavaraiseen tulevaisuuteen.

  1. Tämä olisi tärkeä näkökulma. Olen itse ollut tilanteessa, jossa eron tullessa kaikki pahan päivän caralle säästetyt rahat jouduin käyttämään -tuli se paha päivä. Nykyisin elän kädestä suuhun, uutta puskuria en ole pystynyt pienituloisena kerryttämään. Olen kuitenkin toiveikas, vaikka välillä tämä turhauttaa. Oman omaisuuden kerryttäminen tuntuu mission impossiblelta! Esimerkiksi omaan asuntoon säästäminen pienipalkkaisena yksinhuoltajana…jeppistä. Mietityttää, olenko ikuisesti täällä kuopassani, jossa kaikki menot on karsittu ja silti raha ei riitä?
   Olisi kiehtovaa kuulla vinkkejä tilanteen kohentamiseen tällaisessa tilanteessa.

   P.s. Se puskurirahasto oli elämäni pelastus. Jos jotain tulen opettamaan lapsilleni niin sen, että omaa rahaa on oltava. Myös naisella!

  2. Tämä on tosi tärkeä näkökulma. Mitä mieltä muuten olet, ärsyttääkö sellainen ”selvisin kuin selvisinkin tästä” -tarina vai tuntuuko sellainen voimaannuttavalta? Nämä on tosi hankalia.

   Joka tapauksessa, olisi tosi kiinnostava käsitellä tilannetta, jossa todella joutuu aloittamaan kaiken alusta, ehkä jopa miinuksen puolelta. Vinkkaan vielä tähän jakson, jossa juttelen ihmisen kanssa, joka on ollut kaksi kertaa maksuhäiriömerkinnän partaalla ja turvautunut pikavippeihin sekä toisen jakson, jossa puhutaan taloudelliseta väkivallasta (siitä on kyse usein, kun elatusmaksut joudutaan hakemaan ulosoton kautta).

   Miksi fiksu ihminen ajautuu pikavippikierteeseen: https://areena.yle.fi/1-50022365
   Taloudellinen väkivalta: https://areena.yle.fi/1-50043782

   1. Huumorimies
    25.3.2019, 12:48

    Taloudellinen väkivalta on kyllä melkolailla lavein pensselinvedoin piirretty kokonaisuus. Toisaalta toisen rahankäytöstä mussuttaminen ja toisaalta törkeitä petoksia toisen tunnistautumistiedoilla tehtynä.

    Kyllä kai minusta nuo selkeät petostyyppiset jutut ovat ihan vaan petoksia sellaisenaan, etenkin kun niissä useimmiten toimitaan toisen selän takana salaa ja petollisesti. Siksi niitä kutsutaankin petoksiksi; petos ja petollinen juontuvat samasta sanasta. Eli ei missään nimessä pitäisi niputtaa minkään taloudellinen väkivalta -sateenvarjon alle.

    Mutta erityisesti (tyypillisesti) naisten miehensä rahankäytöstä nalkuttaminen on nimenomaan henkistä ja taloudellista väkivaltaa, jolla pyritään romahduttamaan uhrin itsetunto ja ohjailemaan uhrin rahankäyttötottumukset väkivallankäyttäjälle otollisempaan suuntaan vaikkapa grillaustuotteiden sijaan jonkin ihmeen salaatin hankkimiseen. ”Miksi sun kulta aina tuota kalijaa pittää ostaa kun tuolla olisi aivan ihanaa Rieslingtä.”

 2. Kiitos kiitos kiitos näistä podeista, sun kirjasta ja blogista ja instasta! Harmitti kauheasti, kun olimme ilmeisesti samaan aikaan Kiasmassa viime viikolla, mutta bongasin tämän sun instasta vasta jälkeen päin. Olisin halunnut tulla ihan kasvokkain kehumaan sua! Sanoitat ja otat rohkeasti puheeksi tosi tärkeitä teemoja, niin taloudesta kuin sitten perhe-elämästä, ystävyydestä ja yhteiskunnastakin. Oon löytänyt ihan valtavasti mielenkiintoista lukemista, kiinnostavia ihmisiä ja näkökulmia yleensäkin aiheisiin, jotka koskettavat ja kiehtovat.

  1. Voi kiitos! <3 Ihania sanoja!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *