Mihin minä tarvitsisin lisäneliöitä?

lauttasaaren sillalla.jpg

Mulla on tapana vähän ärsyttävyyteen asti hokea puheissani sitä, että oma etuoikeutettu asema pitää tiedostaa. Välillä ihmiset kysyvät, että mitä hyötyä tästä niin kuin on. Ja kyllä mä sitä itsekin välillä mietin, että missä menee raja sellaisen ”minä olen niin pyhä ja hieno ihminen, että täällä vain kaiket päivät tiedostan asemaani” ja siinä, että tiedostaminen ei ole vain hurskastelua vaan näkyy puheissa tai teoissa muutenkin.

No, yksi kohta, missä se raja menee, on tämä.

Annamari Sipilä kirjoitti viikko sitten sunnuntain Hesariin (15.10.) kolumnin otsikolla ”Suomalainen masokisti asuu kanakopissa – ahdas asuminen on häpeäksi Suomelle”. Mä olen vuosia fiilistellyt Sipilän purevia ja feministisiä tekstejä, mutta nyt viime aikoina mun on tehnyt mieli sanoa Sipilälle, että tiedostapa nyt kuule vähäsen etuoikeutettua asemaasi. 

Toki tämän kolumnityypin pointti on olla humoristinen ja liioitteleva, sehän siitä tekee hauskan. Mutta samalla kolumnin pitää kuitenkin perustua aitoon mielipiteeseen, muuten siinä ei olisi enää mitään järkeä.

Sipilän mielestä on pöyristyttävää, että Suomessa asutaan niin ahtaasti verrattuna muuhun Länsi-Eurooppaan. Koiriakaan ei asuteta niin ahtaasti kuin Vantaalla nyt rakenteilla olevaan kerrostaloon. ”Suomessa kaikkien asuntojen keskimääräinen huoneistoala on 79,9 neliömetriä. Kaikissa muissa Pohjoismaissa keskipinta-ala on reilusti yli sata neliötä”, Sipilä kirjoittaa paheksuen. 

lauttasaaren sillalla2.jpg

Nyt sitten se tiedostamisosuus.

Ensinnäkin, eivät opiskelijat välttämättä valitse asua ahtaasti. Opiskelijoilla ei ole rahaa asua leveämmin. Helsingissä on kallista asua. Sama pätee myös muihin kansanryhmiin. Meidän perhe asuu mun kaveripiiriin nähden todella leveästi: Meidän kolmella hengellä on 78 neliötä ja me asutaan Helsingin kantakaupungissa. Tämä on luultavasti suurin koti, mihin mulla tulee olemaan varaa. Kyse on prioriteettivalinnasta. Mä yksinkertaisetsi haluan, että pystyn kävelemään kymmenessä minuutissa kahvilaan, lapsen päiväkotiin tai töihin.

Se tekee mun elämästä huomattavasti parempaa kuin se, että mulla olisi kaksikymmentä lisäneliötä käytössä. Mä tiedän mainiosti, että vajaalla 400 000 eurolla saisin todella mässyn omakotitalon pihoineen vaikkapa jostain kehyskunnasta mutta mä en halua. Eikä moni muukaan halua. 

Kun vähän ränttäsin aiheesta viime sunnuntaina Insta Storyssani, sain monilta kaupunkilaisnaisilta viestejä. He kertoivat, että heti kun he tulivat raskaaksi, suku ja tuttavat alkoivat kysellä ja esittää vaatimuksia siitä, että ”nyt muutatte siitä kantakaupungin kaksiosta omakotitaloon, ei noin voi asua vauvan kanssa”.

Nyt tulee newsflash: Kyllä voi. Vauva on syntyessään noin 50-senttinen otus. Kyllä se ihan mahtuu siihen kaksioonkin.

Alpulla on nyt oma huone, mutta se ei tee siellä mitään muuta kuin nuku. Siellä on sen lelut ja vempeleet, mutta ei se siellä jaksa olla, se haluaa olla meidän kanssa keittiössä ja olohuoneessa. Sitä paitsi musta tuntuu, että jos meillä olisi enemmän neliöitä, mä täyttäisin ne aika pian ylimääräisellä kamalla.

lauttasaaren silta4.jpg

Toinen juttu, mikä mua tässä kolumnissa ärsytti, oli se, että Suomessa on ihan erilaiset lämmityskustannukset kuin vaikka jossain Espanjassa. Täällä on kylmä talvisin. Musta on todellinen ympäristöteko asua pienesti (ellei sitten rakennuta vaikka maalämpöä omakotitaloonsa, kuten äitini ja siskoni ovat tehneet), koska näin lämmitykseen ei tarvitse käyttää niin paljon energiaa.

Hyvä otsikko kolumnille olisi: Suomalaiset asuvat tiiviisti ja ympäristöystävävällisesti – asuminen on kunniaksi Suomelle”.

Ylipäänsä mä en tajua, mikä pointti on vaatia ihmisiä asumaan leveämmin. Yhtä hyvin voisi vaatia, että ”kaikkien pitäisi käyttää mustia takkeja, värikkäiden takkien käyttäminen on häpeäksi Suomelle” tai ”mikseivät kaikki syö päivittäin lihaa, se on hyvän makuista”. Joo, edelleen ymmärrän, että tuo häpeä-juttu on liioittelua ja hauska sipilämäinen tehokeino, mutta tässä asiassa mun huumorskani ei nyt taipunut niin pitkälle.

Jos itsellään on varaa tehdä jotain, niin ei kannata taivastella, että mikseivät muut valitse samanlaisia kulutustottumuksia kuin minä. Välillä kannattaa tsekata omat etuoikeudet, se on ihan terveellistä.

 

Minkä kokoisessa asunnossa sinä asut? Oletko tyytyväinen?

 

 

Kuvassa: Lauttasaaren sillalla fiilistelemässä syyskuussa. Tämä kuulostaa vastenmielisen hipsteriltä, mutta suhtaudun kaupunkiin kakkosolohuoneena, joten mun kodin ei tarvitse olla megalomaanisen kokoinen.

 

Lue myös:

Tunnista etuoikeutettu asemasi. Käyttäydy sen mukaan

Kokeile kaupunkia lastenvaunullisen näkökulmasta

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTASSA

 

 

Kommentit (51)
 1. köyhä opiskelija
  22.10.2017, 08:06

  Hyvä teksti jälleen kerran! Ja kommenttina instastoryysi, että mä just rakastan sun tiedostavia tekstejä. Et sä esitä mitään pyhimystä. Mutta asiaan –>

  Muutin juuri taloudellisista syistä kaksioon mieheni (24v) ja hänen äitinsä (46v) kanssa. Minä ja anoppi olemme opiskelijoita ja mies siivooja, joten tiukilla olemme tiiviistä asumisesta huolimatta. Anopin toiveesta asunto on lähellä Tampereen keskustaa, mikä tietysti nostaa vuokraa, mutta on kyllä sen arvoista. Tiedän, että suomalaisesta (nuoresta) naisesta asuminen anopin kanssa kuulostaa järkyttävältä, mutta meillä tämä toimii hyvin. Minä ja anoppi olemme hyviä ystäviä, hän on todella ”helppo” ihminen ja täytyy myöntää, että rahan lisäksi toinen iso syy yhteenmuuttoon olivat anopin taivaalliset ruuat. ☺

  1. Kivasti sanottu, etten vaikuta esittäväni jotain vanhurskasta. Tänään hesarista opin hauskan uuden termin: hyvesignalointi (virtue signaling).

   ”Siinä on kyse siitä, että henkilö korostaa omia arvojaan ja moraaliaan tarkoituksenaan näyttää mahdollisimman hyvältä muiden silmissä.”

   Hei jos joskus sua huvittaa kertoa jossain lehtijutussa teidän asumisesta (mikä kuulostaa mun mielestä täysin nerokkaalta), niin lait mulle sähköpostia 🙂 Mun mielestä on aina niin virkistävää ja freesiä rikkoa näitä normeja siitä, miten ihmisten pitäisi tehdä ja asua. (Itse esimerkiksi olin asunut Tikin kanssa puolitoista vuotta, sitten halusinkin muuttaa vuodeksi kommuuniin, ja sitten taas takaisin Tikin kanssa yhteen. Sain aika paljon ihmettelyä osakseni, muttei se mua haitannut.)

   1. köyhä opiskelija
    23.10.2017, 07:08

    Aika tempaus toi kommuuniin muutto, huikeeta!

    Pidän lehtijuttumahdollisuuden mielessä 🙂

   2. Veera Luhtala
    23.10.2017, 08:23

    Hyvesignalointi muuten käsittääkseni alt-right-termi alkujaan, ja ajatus sen taustalla on että vihervassarit vain teeskentelee, ”hyvesignaloi” koska haluava kuulua kulttuurimarxistivihervassarikerhoonsa. Öisen sysimusta xenofobia on tämän ajattelun mukaan ihmisen normaalitila.

    Kannattaa katsoa mitä termejä käyttää ja levittää.

    1. Veera Luhtala
     23.10.2017, 08:36

     Ja Anter Yaşa on mielenkiintoinen hahmo, mutta niin on Junes Lokkakin…

     Se että joku on maahanmuuttaja ja levittää arvokasta tietoa jostain asioista ei tarkoita sitä etteikö hän samalla olisi ihmisvihaiseen nettiajatteluun perehtynyt ja sitä näemmä osin omaksunutkin.

     1. Ella Suvilahti
      24.8.2018, 21:22

      Olen lukenut Anter Yasan juttuja jo pari vuotta. Junes Lokka ja Anter Yasa eivät tule toimeen. MVLehti kirjoittaa myös Anter Yasaa vastaan, väittää että Yasa ”levittäisi vihaa” suomalaisia kohtaan. Yasa on älykäs ja hänen juttujaan kannattaa lukea ennen kuin rupeaa leimaamaan. Junes Lokasta en itsekään pidä. Alkoholin käytön vaikutus näkyy Junesista pitkälle, kun taas Yasa on tietotekniikan tunnettu ammattilainen mm. Linkedinissä, missä seuraan häntä kanssa! Tosi typerää että Yasaa edes verrataan Junesiin. Lukekaa hänen juttujaan ensin.

     2. Ella Suvilahti
      24.8.2018, 21:24

      Todellak typerää että syytät Anter Yasa ihmisvihasta, kun hän päivittäin kirjoittaa naisten oikeuksista, tyttöjen silpomisien estämisestä, Lähi-Idän vasemmiston vallankumouksista yms! Et ole selvästikään perehtynyt edes koko bloggaajaan. Ymmärrän varsin hyvin, mistä Yasa puhuu, kun hän mainitsee ”hyvesignaloinnin”. Hän mainitsee sinunlaiset ihmiset, jotka ovat tosi tietämättömiä ja vain esittääkseen älykästä internetissä mollaavat tiedostavampia ihmisiä!

    2. Omg! Tätä en todellakaan tiennyt! Eikä kyllä varmasti Hesarin toimittajakaan, kun termi esiteltiin mun mielestä kohtalaisen neutraalisti tuossa jutussa. Kiinnostavaa, kitos hyvästä kommentista!

   3. Ella Suvilahti
    24.8.2018, 21:26

    Vasemmistolainen pakolaistaustainen bloggaaja Anter Yasa kirjoittaa usein hyvesignaloinnista kokemuksistaan uussuomalaisena Suomessa kasvaneena henkilönä! Varsin mielenkiintoista. Seuraan häntä myös Facebookissa! Teräviä juttuja 🙂 Luni tämän tänään: https://www.anteryasa.fi/ei-en-ole-rodullinen-rodullistettu-tai-person-of-color-olen-ihminen-kuten-sinakin/ ilmeisesti hän kirjoittaa vain omilla sivuillaan

 2. Oon samaa mieltä kolumnistin kanssa siitä, että ne Vantaalle tulevat miniasunnot ovat törkeän pieniä. Ja lisäksi törkeän kalliita (https://www.rakennuslehti.fi/2017/09/vantaalle-valmistuu-kerrostalollinen-155-nelion-asuntoja-vaikka-lain-mukaan-alaraja-on-20-neliota-asuntoja-markkinoidaan-yhteisilla-tiloilla/).

  Kolumnisti ihmettelee, miten suomalaiset on onnistuttu aivopesemään asumaan pienissä asunnoissa. Monesti pääkaupunkiseudulla ei ole muuta vaihtoehtoa hinnan takia. Toisessa Hesarin artikkelissa todetaan: vaikka yksiöt ovat kysyttyjä, yksin asuvatkin asuisivat tutkimusten mukaan mieluiten vähintään kaksiossa. Asumisen kalleuden vuoksi ihmisten on vaikea toteuttaa ­asumistoiveitaan pääkaupunkiseudulla (https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005381289.html).

  Moni stadilainen pitää lottovoittona, jos pääsee asumaan vuokralle Stadin kämppään. Tähänkin voi tulla muutos lähitulevaisuudessa, koska monien asuinalueiden vuokrat tulevat nousemaan lähemmäs vapaiden markkinoiden vuokria (http://www.hekaoy.fi/malmi/uutiset/2017-06-20/heka-muuttamassa-vuokranmaaritystapaansa).

  Asumiskustannuksista pitäisi keskustella enemmän ja laajemmin. Mukaan pitäisi tuoda voimakkaammin poliittinen aspekti. Itseäni kiinnostaa erityisesti vuokra-asuminen ja siihen liittyvät haasteet, mutta ymmärrän myös niitä joita omistusasuminen ja siihen liittyvä keskustelu kiinnostaa enemmän.

  Kiitos muuten hyvästä blogistasi! Sulla on hyvä ote ja mielenkiintoisia näkökulmia ja mielipiteitä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *