Mihin vastuulliset sijoittajat laittavat rahansa?

Kiinnostuin vastuullisesta sijoittamisesta noin kaksi vuotta sitten, ja siitä saakka olen yrittänyt löytää konkreettisia ja hyviä vaihtoehtoja sille, mihin sen rahen nyt oikein sitten voisi tumpata. Kertauksena:

Vastuullinen sijoittaminen on sitä, että perinteisten talouslukuihin painottuvan analyysin lisäksi sijoituspäätöksissä otetaan huomioon kunkin yhtiön kannalta olennaisia ESG-tietoja eli ympäristövaikutuksia (environmental), sosiaalista vastuuta (social) ja hyvää hallintotapaa (governance).

(Silvola & Landau: Vastuullisuudesta ylituottoa sijoituksiin, Alma 2019).

Eli siis jokaista sijoituskohdetta pitäisi analysoida erikseen omilla kriteereillään. Periaatteessa olisi helpompaa poimia yksittäisiä yhtiötä, sillä näin voi oikeatsi lukea yhtiön vastuullisuusraportin ja seurata, mitä siitä kirjoitetaan mediassa ja sosiaalisessa mediassa.

Toisaalta osakepoiminta vaatii paljon aikaa, vaivaa ja osaamista (numeroiden lukemista ja raporttien vertailua), ja itse sijoitan mieluiten rahastoihin, koska niissä on automaattisesti niin hyvä hajautus.

Olen taannoin kirjoittanut vastuullisista rahastoista, mutta kuten tuossa kirjoituksessa mainitsin, niin en ole ollut täydellisen tyytyväinen sijoituskohteisiini. Haluaisin vielä enemmän varmuutta siitä, etteivät sijoitukseni edistä ilmastonmuutosta vaan päinvastoin, olisivat mielellään hiilineutraaleita. Olen myös tullut siihen tulokseen, että jos rahasto on oikeasti hyvin ympäristöystävällinen, voin maksaa siitä hallinnointikuluja enemmän kuin passiivisista rahastoistani. Mutta sitten on toden teolla tiedettävä, että sen salkunhoitaja tekee töitä nimenomaan ympäristöystävällisyyden puolesta esimerkiksi äänestämällä rahastossa olevien yhtiöiden yhtiökokouksissa.

Olen myös miettinyt, että nyt kun olen tienannut yritykseni kautta vähän sellaista ”ylimääräistä” rahaa, niin voisin sijoittaa muutaman tonnin kovalla riskillä yhtiöihin, jotka yrittävät ratkaista ilmastonmuutosta. Eli ne voisivat olla sijoituksia, joiden rahat minä saattaisin hävitä – mutta toisaalta niistä saattaisi saada paljon voittoa, ja mikä tärkeintä, tulisi oikeasti tehtyä jotain ilmaston eteen. (Vähän samalla meiningillä kuin tämä taannoin mainitsemani Lumituuli-yhtiö.) Nyt olen esimerkiksi innostunut tällaisesta aurinkoenergiaa tuottavasta Valoesta, jolla on osakeanti käynnissä. Siinä minimisijoitus on semmoset 800 euroa ja riski on korkea, mutta ajattelin silti tuupata sinne vähän sijoitusrahee.

Huom! Hyväntekeväisyys on sitten erikseen. Meidän perheessä on esimerkiksi osteltu suota ja metsää, ja sitten on tietenkin kaikki Planin ja Kirkon ulkomaanavun lahjoitukset jne. Sijoittamisesta puhun vain silloin, kun tarkoitus on saada rahalleen tuottoa.

Mutta mistä saisin lisää tietoa siitä, mistä löydän rahastoja, jotka sisältävät vastuullisia ja hyvän ESG-reittauksen yhtiöitä?

Entä mistä löydän sellaisia yhtiöitä, jotka selvästi yrittävät ratkaista ilmastonmuutosta?

Instagrammista, tietysti. Kysyin asiaa teiltä, ja vastauksia tuli tosi hyvin. Ja muuten, olisi mahtavaa jos kommentoisitte lisää aiheesta, kaikkein mieluiten otan ratkaisuehdotuksia, mutta toki kritiikkiäkin saa antaa näistä seuraavista vaihtoehdoista. Tässä siis seuraajien kommentteja (vähän edattuina lyhyemmiksi) sekä omia huomioitani niistä:

”Nordnetissä on vähähiilinen-logo rahastoille. Nordnetin määrittelemä pieni hiiliriski ei kerro ainoastaan matalista hiilidioksidipäästöistä, vaan myös siitä, miten suuri riski vähempihiiliseen talouteen siirtyminen on sijoituskohteelle.”

-> Tuolta löytyy iso joukko hyvältä vaikuttavia ETF-rahastoja.

”Ostin just Stadler (SRAIL) yhtiötä lisää. Se on Sveitsissä toimiva junanvalmistaja. Vastuullisuudesta en tiedä, lupaavat innovaatioita ja energiatehokkaampaa valmistusta. Pidän junateollisuutta vihreämpänä kuin esim auto.”

”Olen ostanut norjalaista NEL:iä ja Scatec Solaria. NEL:in bongasin joltain vastuullisuuslistalta, ne tekee energiaa vedystä. Aika vaikeaselkoinen bisnes, mutta ilmeisesti aika iso kasvupotentiaali.”

-> Nämä olivat kiinnostavia ostoksia, ja juuri tällaisiin haluaisin itsekin niitä rahejani tumpata.

”Ruotsissa on tällainen Klimatbytet-sivusto, jossa sijoituksensa voi vaihtaa ilmastoystävälliseen versioon. Olisiko Suomessa jotain vastaavaa?”

-> Olisipa! No, sitten kun se kavereideni pyörittämä Useless alkaa kunnolla pyöriä, niin alan laittaa rahulejani sinne.

”Taalerin kautta uusiutuvan energian pääomarahastoihin eli tällä hetkellä aurinko- ja tuulivoimaan. Toki näihin ei ihan kuukausisijottaja pääse käsiksi, mutta muistaakseni näitä rahastoja sisällytetään myös heidän allokaatiorahastoihin, joihin pystyy kk-säästäjä sijoittamaan.”

-> Taaleri on nyt selvästi brändäytynyt viime aikoina vastuulliseksi tekijäksi. Myös Taaleriin itsessään voisi sijoittaa rahoja, olisikohan tässä pointtia?

”OP:lla on sellainen rahasto kuin Kestävä Maailma. Hoitokulut järkyttävät 1,28 %, mutta se tuntuu mielestäni niin ekologiselta ja eettiseltä rahaslta, että ainakin toistaiseksi olen vähät roposeni sinne laittanut.”

-> Juuri tästä puhuin. Myös esimerkiksi Nordealta, Danskelta ja Handelsbankenilta löytyy näitä vastuullisia rahastoja, joissa hallinnointikulut ovat 1 prosentin luokkaa. Ajattelin kuitenkin tsekata nekin läpi ja katsoa, josko löytyisi joku joka täyttää omat kriteerini. Tällöin isommat hallinnointikulut eivät haittaa, tai ainakin hyväksyn ne. Jos itse laitatte rahaa johonkin pankin kestävään rahastoon, niin kertokaa kokemuksia!

”Olen laittanut Joukon Voiman kautta aina välillä pieniä rahasummia kiinnostaviin kohteisiin, viimeksi laitoin Helsieneen.”

-> Nämä olisivat juuri sellaisia riskisijoituksia, joissa voi helposti menettää rahansa ja toimialaa kannattaa oikeasti tuntea – mutta niiden avulla pääsee kyllä myös vaikuttamaan.

”Nordea B passiivinen OMXH25 perusteluina, että suomalaiset yritykset kuitenkin keskimäärin pärjäävät vastuullisuudessa.”

-> Hyvä perustelu.

”Nordnetin kk-säästöohjelmassa ETF:iä, jotka sijoittaa vastuullisesti. Niissä on lyhenne SRI. Ne sijoittaa jokaiselta toimialalta 25 vastuullisimpaan prosenttiin, joteb valitettavasti myös vähän arvelluttavia firmoja mahtuu mukaan. Näitä rahastoja löytyy USA:an, Eurooppaan, Japaniin sekä kehittyville markkinoille. Kulut n. 0,30–0,5 % luokkaa.”

-> Itse olen laittanut rahojani juuri tänne.

”Ostin Welloa eli aalloista energiaa tekevää yhtiötä. Epävarmuus sijoituksesta syntyy kuitenkin siinä, että samalla mietin, onko se kuitenkin jollain tavalla epäeettinen tai -ekologinen sijoitus. Kiusaako ne valaita? Sama kuin ruokakaupassa, kaikissa ostoksissa joku vika.”

-> Jep. Tämä on kaiken ongelma. Aina on ns cost of in-action, kyllä esimerkiksi tuulivoima- ja aurinkovoimalaitteiden valmistaminen tuhoaa planeettaa.

Nyt kaikki te jotka sijoitatte vastuullisesti, kertokaa, mihin sijoitatte ja miksi?

Kuvat: Välillä vastuullisten sijoitusten löytäminen on yhtä pelleilyä. Mutta käykää katsomassa Taidehallissa Ugo Rondinonen näyttely, auki 17.11.2019 saakka

Lue myös:

Vastuullinen sijoittaminen, mitä se on?

Vastuullinen rahastosijoittaminen: aktiiviset ja passiiviset

Mikä on vastuullisuusraportti?

Tai kuuntele podcast-jakso, jossa minä juttelen ystäväni Kaisan kanssa:

Miten sijoitetaan vastuullisesti?

Kommentit (16)
 1. epäilevä silti
  3.10.2019, 09:30

  Olen sijoittanut OP-Ilmasto -rahastoon. Se ”sijoittaa maailmanlaajuisesti yrityksiin, jotka pyrkivät torjumaan ilmastonmuutosta tai joiden liiketoimintaan ilmastonmuutoksen torjumisella on muutoin myönteinen vaikutus. Nämä yritykset voivat esimerkiksi kehittää tai toimittaa energiaa säästävää teknologiaa, vaihtoehtoisia energialähteitä, jäte- tai vesihuoltoa sekä kierrätystä tai niillä voi olla erityistä alan tietotaitoa. Sijoitustoiminnassa painotetaan kestävän kehityksen periaatteita ja ympäristönäkökulmaa.”

  En ole kyllä perehtynyt siihen, mihin rahat oikeasti menee, mutta kai tämä nyt vähän vastuullisempaa on kuin ns. perusrahastot. Kulut ilmeisesti ovat korkeat (en ole vertaillut, päädyin tähän kun se on oman pankin rahasto), mutta olen myös valmis maksamaan kun rahaston profiili on kuitenkin vastuullinen. En tiedä onko vastaavaa, halvemmilla kuluilla pyörivää rahastoa jossain..

  Tuotto on muuten ollut useamman vuoden perspektiivillä erinomainen.

 2. Kun aloitin aikanaan laittamaan rahaa rahastoihin, koin suurta tuskaa keksiä minne sitä eettisesti tunkisi ja sitten löysin pari Joutsenmerkittyä rahastoa, joissa tutkiminen on tehty puolestani. Päädyin siis laiskana muijana niihin ja toivon, että ne ovat oikea valinta niin ympäristön kuin minun rahojenikin kannalta. Lisäinfoa löytyy ihan vaan googlaamalla ’Joutsenmerkitty rahasto’, jos kiinnostelee.

  https://astuharhaan.wordpress.com/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *