Miksi julkinen hyväntekeväisyys ärsyttää?

Yhteisvastuu_Jäätelö_text.jpg

Mä en osaa sanoa miksi, mutta suhtaudun jotenkin vähän nihkeästi siihen, kun ihmiset kertovat somessa lahjoittaneensa rahaa hyväntekeväisyyteen – vaikka jakonapin mekanismihan on aivan loistava: Lahjoitat rahaa hyväntekeväisyyteen (hyvä mieli siitä, että tekee hyvää) ja sitten kerrot asiasta muille (hyvä mieli siitä, että muut saavat tietää sinun tehneen hyvää) ja kannustat samalla muitakin lahjoittamaan (hyvä mieli siitä, että olet kannustanut muita tekemään hyvää). Huomattava määrä hyvää mieltä maailmaan.

On siis jotenkin omituista, miksi mua sitten kuitenkin ärsyttää kuulla, kun ihmiset ovat lahjoitelleet. Ilmeisesti pidän tätä oman pyhyyden nostamisena ja henkilöbrändin kiillottamisena, ja se taas tuntuu ankealta, vaikka se sataa juuri hyväntekeväisyyskohteen laariin: mitä suurempi joukko ihmisiä tietää hyväntekeväisyyskampanjasta, sitä enemmän ihmisiä lahjoittaa. Tämä on selvästi jotain mun omaa pikkumaisuutta, josta on syytä päästää irti.

Ja mun totta vie on parempi päästää tästä omituisesta ajatuksestani irti, koska minä aion nyt tehdä juuri sen, mikä tavallisesti on ärsyttänyt muissa. Eli kertoa, että lähetin äsken tekstarilla parikymppiä Yhteisvastuukeräykseen ja toivon, että te teette saman! Ohjeet osallistumiseen löytyvät Yhteisvastuu-saitilla.

Yhteisvastuukeräys julistaa, että #ruokatrendi2018 on se, ettei ruokaa ole.

 

Tämä on osuvaa, koska tästä lähtien aina, kun joku kertoo, miten raakaruoka, smoothie bowl tai yksisarviskakku on nyt ruokatrendi, osa musta ajattelee, että eikä ole. Ruokatrendi on se, että jotkut näkevät nälkää. Tietenkään asioita ei voi ajatella koko ajan näin mustavalkoisesti, koska se johtaisi siihen, että pitäisi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen vaatteet päältänsä ja sirotella tuhkaa naamaansa (en ole varma, ketä tämä auttaisi, mutta draaman vuoksi!).

Minä olen niin hyvässä asemassa, etten jätä yhtäkään lounasta ulkona syömättä tai baarista bisseä ostamatta, vaikka osallistun tähän keräykseen. Sen sijaan Suomessa 470 000 ihmisen tulot eivät riitä kohtuulliseen vähimmäiskulutukseen, ja Afrikassa sekä Lähi-idässä yli 20 miljoonaa ihmistä elää nälänhädän kuilulla. Tämä on täysin sydäntäsärkevää, ja tähän voi ainakin jollain lailla kantaa kortensa kekoon. Pyhistelemättä tai kiillottamatta sen enempää omaa egoaan. Mutta hyvän mielen voi auttamisesta itselleen sallia, koska silloin tekee mieli auttaa uudestaankin.

 

Lahjoittaa voi täällä.

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit (31)
 1. Mua ärsyttää erityisesti yritysten kampanjat, joissa joku mitätön lahjoitus hyväntekeväisyyteen on valjastettu brändin kiillotukseen (”kolme penniä jokaisesta myydystä tuotteesta Itämeren suojeluun” tms).

  Aivan erityisesti ärsytti kuitenkin Planin kampanja lapsiavioliittoja (tai teiniraskauksia?) vastaan. Kampanjan päätarkoitus tuntui olevan Ivana Helsingin mainostaminen ja ”eettisyyspesu”, firman vaatteet oli nostettu kampanjan pääpointiksi voimakasta myötähäpeää aiheuttavan aasinsillan avulla.

  1. Yhteisvastuukeräys sen sijaan on erittäin kannatettava ja juliste pysäyttävä.

  2. Kyllä! Se Ivanan kamppis herätti vastenmielisyyttä, eikä pelkästään lapsiavioliittoja kohtaan. Ei toiminut yhtään.

   Mä en myöskään tykkää ajatuksesta, että lahjoitan rahaa jonkun kaupallisen brändin kautta ja sitten se brändi ikään kuin ratsastaa mun lahjoitusrahoilla. Tai no, jos se brändi on mun mielestä tosi hyvä, niin sitten tämä ei ole ongelma. 

   Onneksi on verotus! Olisi kammottavaa, jos hyväntekeväisyydellä olisi yhteiskunnassa merkittävä rooli ihmisten hyvinvoinnin kannalta.

 2. Vähän asian vierestä, mutta tämä että voi maksaa verkkopankin ostokset kännykällä ilman sen helvetillisen tunnuslukulistan etsimistä on saanut mut lahjoittelemaan jo vaiks minne. Mulle nämä
  blogien ”tässä olisi hyvä kohde” tekstit osuu ja uppoaa aamuruuhkassa. Äkkiä vain bussissa näpyttelee koodin ja hups, sinne meni taas rahaa. Kuulema S pankissa on sormenjälkitunnistus eli siellä se olisi vielä helpompaa.

  Ja kyllä, tälläkin kertaa osui ja upposi 😉

  T. Pyhimys

  1. Kaikki tavat, millä lahjoittaminen saadaan helpommaksi, on kannatettavia! Itse arvostin suunnattomasti, että Teljänneito-blogin pitäjä oli järjestänyt Hurstin ruokajonolle MobilePay-lahjoitusmahdollisuuden. Käytin heti! Samoin oon digannut Lindexillä välillä olevista kampanjoista, joissa voi maksamisen yhteydessä ”pyöristää” loppusummaa ylöspäin ja lahjottaa näin helposti hyväntekeväisyyteen.

  2. Oi kyllä! Mobile pay on paras, koska se toimii myös työpuhelimella.

   Tuli muuten mieleen, että kierränkö tässä veroja, kun vähennän puhelinlaskun yritykseni verotuksesta ja nyt sinne tupsahtaa kaikenlaista hyväntekeväisyysmaksua tekstarien muodossa. Kaipa sen vois merkata erikseen, mutta se taas tuntuu sitten turhan vaivalloiselta alkaa vuoden päästä setvimään puhelinlaskuja. Kunnon amerikkalaismeininki: siellä voi vähentää verotuksessa hyväntekeväisyyden (jos elokuviin on uskominen).

   Eli tässäkin mielessä Mobile Pay on paras.

   1. Teljänneito Jessica
    1.3.2018, 22:01

    Täytynee myöntää, että kenties minussakin välillä asuu pieni pikkumainen Jessica, joka ei pidä oman erinomaisuuden korostajista. Noh, kuten tässä jo ilmiannettiin, lankesin itsekin moiseen Hurstin leipajonon osalta. Oikeastaan siksi, että kun koko heidän idea meni siinä hukkaan. Tarkoitan siis sitä, että kun somessa tuli lahjoituksen pyyntö vastaan ja siinä kiireessä turhauduin täysin siihen, että olisin muka joutunut kaivamaan laukkuni, lompakkoni ja pankkitunnukseni esiin ja näpytellyt jotain tilinumeroa(joka ei edes tainnut olla iban-muodossa) jotta olisi lahjoitus saatu tehtyä. Inhoan kankeutta ja turhauduin siihen ajatukseen, että niin moni muukin hyvätuloinen laiskiainen jättää lahjoittamatta siitä syystä, että se menee liian vaikeaksi. Noloa.

    Mobile Pay on todellakin paras (minulta pitäisi bannata ne verkkokaupat, josta voi ostaa Mobile Paylla!) ja selkeyden vuoksi mainitsen tässä, että Mobile Payhan ei mene millään tavalla puhelinlaskusi piikkiin, vaan se veloitetaan siltä luottokortilta/pankkikortilta, jonka olet Mobile Payhin rekisteröinyt.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *