Miltä tuntuu, kun sijoitukset menevät miinukselle?

Juliaihminen

Olen puhunut aiemminkin rahasta ja sijoituksistani hyvin avoimesti, joten miksi muuttaa hyvää suuntaa. Laitetaan disclamerit heti alkuun, niin saadaan homma pois alta. Tämän postauksen tarkoitus ei ole kertoa, miten uskomattoman rikas olen, vaan selittää käytännössä, millaista sijoittaminen on ja pointata, että se on itse asiassa melko helppoa puuhaa. Jos rahaa jää kuussa yhtään ylimääräistä, suosittelen aloittamaan.  Sitten sijoitushorinoihin!

Itse olen harrastanut sijoitusta nelisen vuotta. Perusmeininki on sellainen, että aluksi laitoin 100 euroa kuussa rahastoon, nykyään menee peräti 300 euroa. Jos saan jostain vielä ylimääräistä rahaa, saatan ostaa osakkeita. 

Lokakuun puolivälissä pörssit alkoivat heilua. Tämä tarkoitti minun kannaltani sitä, että sijoitussalkustani suli yhdessä päivässä monta sataa euroa. Minulla on siis noin 13 000 euron sijoitussalkku, joten tämä satojen eurojen putoaminen tuntui jo jossain. Tästä vajaa 12 000 euroa on säästettyä rahaa ja loput tuottoa. Eli plussalla kuitenkin ollaan, vaikka moni yksittäinen osake onkin miinuksella.

Salkustani noin puolet on rahastoissa (indeksi- ja etf-rahastoissa) ja vähän alle puolet osakkeissa, joista suurimmaksi osaksi suomalaisissa. Sitten mulla on muutamalla sadalla eurolla korkosijoituksia, niihin olen kaikkein huonoiten perehtynyt.

Arvopaperisalkkuni ei ole sijoitusmaailmassa järin suuri. Keskimäärin suomalaisen kotitalouden sijoitussalkku on Arvopaperin mukaan 19 600 euroa. Tosin suurimmalla osalla suomalaisista ei ole mitään arvopapereita, sillä Dansken tutkimuksen mukaan 36 prosenttia suomalaisista sijoittaa arvopapereihin (miehistä 41 % ja naisista 30 %). Toisaalta minulla on rahastojen ja osakkeiden lisäksi myös sijoitusasunto, joten hajautus on suht hyvä.

Tällä hetkellä minulla on muutama sijoitustavoite: Maksaa Tikin kanssa vähän reilummin noita sijoitusasuntojen lainoja pois, sillä nyt taas uumoillaan, että lainojen korot saattaisivat nousta ensi keväänä tai syksynä (joskin ne nousevat arvoioiden mukaan 0,5–1 prosenttiin, mikä ei ole kovin korkea luku vielä). Toiseksi haluaisin, että minulla olisi enemmän painoa nimenomaan noissa arvopapereissa. 

No, tällä hetkellä on paljon puhetta siitä, mitä osakkeille tapahtuu seuraavaksi. Mitä maksaa? -ohjelmassa väläyteltiin sellaisesta vaihtoehdosta, että lokakuun heiluntta olisi pientä korjausliikettä, ja vuonna 2019 rytisisi kunnolla alas. 

Toisaalta samassa ohjelmassa professori Vesa Puttonen sanoi, että moni on odottanut pörssin putoamista jo kuutisen vuotta. Voiko sitten sanoa, että "ennustin tämän", kun se aikanaan droppaa? Ja huonompi juttu, jos ei ole uskaltanut sijoittaa tässä välissä mitään, kun on pelännyt niin kovin sitä pudotusta. Nousut ovat nimittäin olleet aikamoisia.

Sen kuitenkin jo tuosta lokakuun kokemuksesta tajuaa ihan omin silmin, että kyllä sen sijoitetun rahan arvo voi todellakin laskea. Joidenkin osakkeiden kohdalla myös pysyvästi. Minua ei tämä ihan kamalasti hetkauta, sillä sijoitushorisonttini on niin pitkä, että tiedän näkeväni vielä monta laskua ja nousua. Ihan oikeasti tällä hetkellä ajattelen, etten juurikaan koske noihin sijoituksiin seuraavaan 30 tai 40 vuoteen. Siinä ajassa ehtii tapahtua paljon, ja yhtiöt ehtivät myös maksaa paljon osinkoa. Historiallisesti pörssi on kuitenkin aina noussut, ja tähän minäkin luotan: kun salkku on tarpeeksi hajautettu, plussan puolelle varmasti jäädään.

No, mun salkkuni on kuitenkin suhteellisen pieni vielä verrattuna isojen sijoittajien salkkuihin. Merja Mähkän salkun arvo putosi lokakuussa 20 000 euroa. Kun sijoitussalkulla on kokoa, niin myös nousut ja laskut ovat huomattavasti suurempia. 

Kyselin insta storyssäni ihmisiltä, miltä sijoitusten nousut ja laskut tuntuvat. Vastaukset olivat aika kiinnostavia! Eniten ihmiset vastasivat niin, että laskut eivät oikein tunnu missään, koska ihmiset luottavat, että kyllä ne pitkällä aikavälillä taas sitten nousevat. Sen sijaan hauskaa oli, että monesti nousuista tuli kuitenkin hyvä fiilis. Lisäksi moni sanoi, että ajattelee sijoitetun rahan olevan sellaista jo mennyttä rahaa, joka ei oikeastaan ole enää edes omaa vaan kuuluu salkulle. Musta tämäkin on ihan hyvä suhtautuminen. Luultavasti siinä kuitenkin käy lopulta hyvin. 

Vesa Puttonen taas sanoi tuossa ohjelmassa toisinpäin: Nousut eivät tunnu missään, mutta laskut ahdistavat. No, kyse on ehkä vähän myös mittakaavasta. Häneltä on salkusta lähtenyt kerralla kymmenen vuoden professorinpalkka, eli kyllä se nyt ehkä siinä kohdassa jo vähän kuumottaisi. Yksi mimmi vastasi kanssa, että ensimmäisen kerran, kun salkusta lähti 50 000 euroa, tunne oli katastrofaalinen, sillä siinä on suurinpiirtein hänen viiden vuoden ansionsa. (Jos käsitin oikein, niin salkku on peritty.) Mutta sitten ne olivat taas pikkuhiljaa nousseet takaisin.

Minua sillä lailla vähän ärsyttää nähdä niin moni numero siellä punasella (eli miinuksella), mutta ihan samat fiilikset kuin ig-kommentoijilla: en todellakaan herää öisin omaan huutooni asian takia, eikä se siis ylipäänsä ressaa. Mutta voi kyllä johtua siitä, että tuo kymppitonni ei ole vielä niin iso summa, että kyse olisi jostain kymmenien vuosien työstä.

Tykkäsin tosi paljon kuulla ihmisten erilaisista sijoitusstrategioista. Osalla oli ihan perus "ostan indeksirahastoa 20 eurolla kuussa ja unohdan", mutta sitten osalla oli mitä monimutkaisimpia juttuja!

Esimerkiksi että osa rahoista osinkoa tuottaviin perus yrityksiin ja osa yritetään sijoittaa megatrendeihin, kuten sähköautojen akkujen valmistajiin tai kannabikseen. Tai sitten osa halusi jännitystä elämäänsä hankkimalla välillä joatin todella spekulatiivista (eli ei oikeastaan mihinkään perustuvaa) sijoituskohdetta, kuten kryptovaluuttaa (voisi itsekin, mutten ole yhtään jaksanut perehtyä, paitsi no tekemällä aiheesta pari lehtijuttua). 

Yksi mimmi sijoittaa 1000 euroa kuussa johonkin osakkeeseen, satoi tai paistoi. Pitkässä juoksussa tämä on varmasti järkevä sijoitusstrategia. Yksi opiskelija taas laittoi säästötilille joka kuukausi 15 euroa ja ajatteli, että sijoittaa ne sitten, kun hän valmistuu. Erinomaista sekin!

Näitä lukiessa tuli taas vähän innostus, että voisi tehdä jotain rohkeampia sijoituksia taas välillä, vaikka pikkusummilla. Niin kauan kun kyse on nimenomaan sellaisesta rahasta, joka ei ole arjessa mistään pois, laskut eivät ahdista. Ja jos vaihtoehto olisi, että olisin käyttänyt saman rahan vaikka johonkin esineeseen tai vaatteeseen, niin en nyt sitten tiedä, onko se niin vakavaa.

Mutta hei, tänään ilmestyi Yle Areenaan, Spotifyhyn ja podcast-appeihin uusin Melkein kaikki rahasta -jakso, jossa juttelen mun yhden uuden lempibloggaajan, Mimmit sijoittaa -blogin Pia-Maria Nickströmin kanssa sijoittamisen aivan perusasioista puolen tunnin verran. Pia-Maria on kauppislainen, joka osaa selittää fantastisen selkeästi sijoitustermejä. Siten, että paatuneinkin humanisti ymmärtää. Suosittelen kuuntelemaan jakson ja lukemaan siinä sivussa tällaisen sijoittamisen abc -jutun, jonka kirjoitin Ylelle.

Aion myös tänä iltana kello 21 tehdä ensimmäistä kertaa itse oman Insta Live -lähetyksen, jossa aion vastailla kaikenlaisiin sijoituskysymyksiin - sen verran kuin osaan. En ole missään nimessä mikään ammattilainen tai konkari, vaan juurikin tällainen helposti innostuva perus pulliainen, jolla on paljon opittavaa aiheesta vielä. 

 

Kuuntele Yle Areenasta Melkein kaikki rahasta ja lue Yle Oppimisen juttu siitä, miten sijoittaa tonni (jos sellainen sattuu olemaan). Ja kysy minulta täällä blogissa tai Juliaihminen-ig-tilin puolella mitä vain, vastailen tänä torstaina 15.11. kello 21 kysymyksiin!

(Voi olla, että vieressä touhuaa pieni Alppunen, jos en ole saanut sitä nukahtamaan vielä tuolloin.)

 

Jos sijoitat, niin millainen sijoitusstrategia sinulla on? Entä miltä laskut tai nousut tuntuvat?

 

Kuuntele aiemmat jaksot:

Näin säästät vuodessa 3000 euroa ja 1500 kiloa kasvihuonepäästöjä

Näin et jää tappiolle parisuhteessa

Haluaisitko olla tyytyväisempi palkkaasi?

 

Lue myös:

Näin aloin sijoittaa

Tätä on vastuullinen sijoittaminen

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kommentit

Esmeraldan eetos (Ei varmistettu) https://esmeraldaneetos.blogspot.com

En tiennyt ennen mitään kuivempaa kuin sanomalehden taloussivut ja sijoittaminen. Viime kesänä päätin kuitenkin ottaa askeleen kohti epämukavuusaluettani, sillä töissä ja Veikkaus-pisteessä käymällä en ole rikastunut. Lähisukulaiseni kääri sievoisat voitot myynneistään muutaman vuoden rahastosijoittamisen jälkeen, joten rohkaistuin itsekin kokeilemaan.
En tajua edelleenkään näistä asioista juuri mitään. Aloitin kehutulla Nordean Nora-yhdistelmärahastolla, jonne siirtyy kuukausittain pieni summa toiselta tililtäni. Kuluja pitäisi olla vähemmän kuin pankeilla aiemmin/yleensä. Tähän asti olen vain menettänyt rahaa muutaman hyvinkin voitollisen viikon jälkeen, hyvältä vaikuttaa siis. Haluaisin myös tietää tarkemmin, mihin yrityksiin sijoittamani rahat suunnataan (nyt tiedän vain alan ja maanosan). Todennäköisesti pidän rahani kuitenkin Norassa niin kauan, kunnes tajuan sijoittamisesta enemmän. Jos tappiot pyörivät muutamissa kymmenissä euroissa, en menetä yöuniani. Kiitos luku- ja katseluvinkeistä, ne tulevat varmasti tarpeeseen!

Juliaihminen
Juliaihminen

Hesarissa oli juuri juttua rahastojen kulujen eroista, ja Noran tarjoamat rahastot pärjäsi siinä mielestäni ihan ok. Mainiota, kun myös kivijalkapankit heräävät siihen, että a) ihmiset haluaa sijoittaa verkossa ja mahdollisimman helposti sekä b) rahastoista ei haluta maksaa mitään 2 % kuluja, ellei salkunhoitaja ole joku aivan uskomaton tuotonhaistajavelho.

Mahtavaa että sait salkun pystyyn! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Unohdin silloin kommentoida sun instastoryyn, niin jaanpa mun kokemuksen tässä:

Mun isovanhemmat osti mulle vuosituhannen vaihteessa lahjaksi jotain pankin "tosi varmaa ja pieniriskistä" rahastoa 15 000 markalla (euroissa noin pari tonnia). Jollekin tuo voi ehkä olla hiluja, mutta heille ja etenkin mulle se oli tosi iso summa. Noh, tuli finanssikriisi ja sijoitusten arvo oli pitkään pohjalla: matalimmillaan 16 euroa ja monta vuotta parinkympin luokkaa. Silloin vannoin, että ikinä en ainakaan ala sijoittamaan. Että tässä se nähtiin, hukkaan menee nekin rahat. Onneksi en kuitenkaan nostanut rahoja ulos, vaan annoin olla ja unohdin. Suhtauduin niihin menetettyinä.

Mutta vuosi vuodelta tuon sijoituksen arvo kipusi ylöspäin. Tänä vuonna arvo oli kuitenkin kohonnut lähes alkuperäiseen. Nyt lähinnä harmittaa, etten ostanut silloin huonoina aikoina lisää! Millainen kroisos olisinkaan nyt.

Milaaa (Ei varmistettu)

Maltillisena ETF-kuukausisäästäjänä olen opetellut suhtautumaan kurssilaskuihin siten, että "jee, tässä kuussa saan ostettua halvemmalla". Tuntuu kivemmalta katsella niitä punaisia miinuslukuja, kun tulkitsee ne "alennusmyynniksi" :D

Eevis2 (Ei varmistettu)

Tällä hetkellä säästämisen painotus on noin 95 prosenttia ASPiin ja 5 prosenttia akuuttiin pahaan päivään. Loppuun viiteen prosenttiin, jonka piilotan itseltäni Nordnettiin suhtaudun täysin menetettynä rahana :D
Kun vapaudun vuokranmaksun hampaista ja liityn omistavaan luokkaan, alan tarkemmin miettiä mitä sijoitella ja mihin. Mutta aloitettu on nyt "viikkorahoilla", koska Julia käskee!

Eevis2 (Ei varmistettu)

Toivottavasti talouteni on paremmassa jamassa kuin laskutaitoni.

Vierailija (Ei varmistettu)

:''D ihan mahtava!

Itse aloitin sijoittamisen tänä syksynä ns.ylimääräisillä puukaupparahoilla. Ostin pari rahastoa ja jotain osakkeita. Yhteensä ne on nyt jotain 50€ miinuksella. Pahaltahan se tuntuu nähdä, mutta rn sentään yöuniani menetä enkä niitä kaiken päivää mieti.
Enempi mietityttää, että mitä niille lopuille rahoille sitten tekisi. Niin hullu em sentään ole, että olisin tuupannut kymmeniätuhansia osakkeisiin ihan kerralla. Pihinä ostan aina vain ehkä muutamalla kympillä kerrallaan, rahastoon menee 100-200€. Siellä ne odottelee tuottotilillä. Ostaisiko vaikka lisää metsää..

sijoittamiseen hullaantunut (Ei varmistettu)

Jos ostat osakkeita vain muutamalla kympillä kerrallaan, ootko huomioinu kuinka suuren osan kaupankäyntikulut vievät? :) Jos vaikka ajattelee että ostaa kolme kympin maksavaa osaketta ja kaupankäyntikulut ovat esim 9e, jokaiselle osakkeelle tulee 3e ns. ylimääräistä hintaan. Osakkeen oikean kurssin pitäisi nousta jopa 30%, jotta pääsisit edes nollille. Tämän takia en itse sijoita osakkeisiin, ellei ole varaa laittaa vähintään 500e kerralla, mieluusti enemmänkin. Toki muualla saattaa olla halvemmat kulut, mutta Nordnetissä tuo 9e on normaali, ellei harrasta kaupankäyntiä usein.

No en ole huomannut, kun en juurikaan ole niihin kuluihin vielä tutustunut.

Kiitos. Teen sen heti seuraavaksi.

Susku (Ei varmistettu)

Aloitin sijoittamisen pari vuotta sitten poikaystävän pitkällisen maanittelun jälkeen. Koin silloin kaikista hankalimmaksi arvo-osuustilin avaamisen ja sen etten tajunnut mistään yhtään mitään! Olin aiemmin sijoitellut 50e kuukaudessa pankin omaan "säästökoriin", mutta se meni automaattisesti kerran kuukaudessa ja sitä ei tarvinnut sen enempää ajatella.
No kuitenkin innostuin sijoittamisesta ihan hirmuisesti kun olin saanut Nordnetin salkkuuni ensimmäiset rahastot. Nykyään salkussani on jo enemmän osakkeita kuin rahastoja. En vielä ymmärrä todellakaan tarpeeksi, mutta minusta tässä on tärkeintä se että uskaltaa rohkeasti tutkia ja kokeilla, välillä saattaa menetää rahaa mutta ei kukaan asiantuntijakaan voi varmaksi sanoa mistään ostosta että mikä kannattaa ja mikä ei. En stressaa turhaan ja olen todennut että minunkin strategiani on osta ja unohda :D lokakuussa salkusta suli lähes tonni, mutta en jaksanut ottaa siitä paineita sillä tiesin että kyllä ne tulee sieltä takaisin siihen mennessä kun aion rahat nostaa käyttöön sitten eläkepäivillä ;D Lisäksi säästän aktiivisesti myös ASP-tilille ja minulla on lisäksi noin 10 tonnin puskurirahasto äkillistä sairastumista tms. varten. Säästämiseen ja sijoittamiseen jää koukkuun :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Annanpa minäkin esimerkin siitä, kuinka mikään muu sijoittamisessa ei ole niin tärkeää kuin pitkän tähtäimen ottaminen ja kärsivällisyys. Kantapään kautta opittuna. Sijoitin 2014 Nesteeseen 10k euroa, kurssi oli silloin muistaakseni 14,9e per osake. Olin tuolloin ensisijoittaja joten en tajunnut mistään mitään ja möin sijoitukseni noin vuotta myöhemmin kun arvo oli noin 23e per osake. Nykyisin itken verta jos törmään Nesteen osakkeen arvoon, vain neljä! vuotta myöhemmin se huitelee yli 70e osake. Arvatkaa harmitaako.. Eipä..

Toinen oppi jonka sain. Sijoita vain jos sinulla on varaa pitää sijoitukset pitkään. Jos sijoitat "ruokarahaasi" eli joudut nostamaan tiukan paikan tullen, voit jäädä hyvinkin tappiolle koko hommassa!

Tärkein oppi siis pähkinänkuoressa, sijoittaminen ei sovi hätähousuille!! ; )

Anonyymi1212 (Ei varmistettu)

Mun säästöjutut on superurpoja: joka päivä mun käyttötililtä menee 2,8€ toiselle tilille. Kuun lopussa sitten ostan jotain rahastoa niillä rahoilla. Ajatus tossa on, etten edes huomaa että se raha katoaa mun tililtä. Sit kerran kuussa menee Aspille 50€ ja 40€ Nordenetiin automaattisesti. Oon siis opiskelija, joten mun tulot on aivan minimaaliset! Olis kivaa jos vois säästää enemmän!

Vierailija (Ei varmistettu)

Oon valmistunut vuosi sitten AMK:sta ja ollut nyt vuoden vakitöissä, joista tulee kerran kuussa palkka tilille. Tällä hetkellä ASPiin menee 100e ja rahastoihin yhteensä 50e, mutta kiinnostaisi sijoittaa myös enemmän. Erityisesti osakkeet kiinnostaisivat, mutta en oikeiden tiedä, mistä aloittaisin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä säästän tällä hetkellä prosentuaalisesti aivan todella paljon, mutta uskon ja toivon, että myöhemmin, toisenlaisessa elämäntilanteessa, tämä säästäminen palkitaan. Nyt menee 2200 euron nettopalkasta 1000 euroa säästöön siten, että 500 euroa menee ASP-tilille, 150 euroa Superrahastoihin, 50 euroa jenkki-ETF:ään ja 300 euroa yleiselle pahan päivän tilille, josta ostan isompina kertaostoksina osakkeita 5000 euron ylittävältä osuudelta. Kaikista ns. "kertaluontoisista eristä" siirrän sinne säästötilille myös puolet, eli siis lahjarahjat, veronpalautukset, lomarahat ja -korvaukset ynnä muut.

Vaikka ylitän yli kymmenkertaisesti sen säästöprosentin mitä esim. Martin Paasi kirjassasi suositteli, niin en koe että elämäni olisi mitenkään kurjaa. Toki myönnän olevani hirveän etuoikeutettu ihminen muun muassa siinä mielessä, että asun avoliitossa keskituloisen ihmisen kanssa (eli ei siis asumistukisäätöjä ja elatusvelvollisuutta Kelan näkökulmasta) ja asuntomme on opiskelija-asuntosäätiön vaatimaton kaksio. Toisaalta olen itsestäni ylpeä siinä mielessä, että olen ollut valmis tällaisen valinnan tekemään. Oikeasti oma asunto on paljon lähempänä, kun emme nyt maksa vuokranantajalle ekstraa siitä, että saisimme parkettilattian, lasitetun parvekkeen tai trendikkään keittiön.

Minulla menee verrattain paljon rahaa ulkona syömiseen, mutta sitten taas toisaalta pukeutumiseen, ulkonäköön ja harrastamiseen aika vähän. Yhtään en koe, että jäisin mistään elämässä olennaisesta paitsi, kun elän pihisti. En ole ikinä jättänyt menemättä kaverin kemuihin säästääkseni rahaa, saatan käydä mieluisan artistin keikalla toisessa kaupungissakin ja olen ihan asiallisen näköinen kodin ulkopuolella liikkuessani. En vaan koe, toisin kuin monet tuntuvat esim. Facebookin Vauras nainen -ryhmässä kokevan, että elämisen laatu olisi ennen kaikkea vapautta ostaa materiaa. Olen ihan tietoisesti pyrkinyt luopumaan siitä ajatuksesta, että minun tulisi lohduttaa tai toisaalta palkita itseäni tavaralla. Ennen saatoin ostaa Henkkamaukalta neljä kesämekkoa yhdellä kertaa, nyt sovitan mekkoa, totean sen olevan nätti, mutta jätän sen kuitenkin kauppaan, koska en välttämättä tarvitse sitä. No, ympäristöherätyskin toki auttaa tässä.

Mutta siis harhapolulta siihen kysymykseen: sijoitan pitkäjänteisesti enkä ole aikeissa myydä ehkä yhtään mitään ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen. Ulkomaille hajautan ETF:n kautta, osakeomistukset on suomalaisia - toisaalta lähes kaikki kansainvälisesti toimivia, Verkkokauppa.com taitaa olla ainoa pelkkään kotimarkkinaan nojaava. Laskut tuntuvat siltä, etten enää käy Nordnetissa :D vaan katson päivän pörssitilanteen Inderesin seurattujen yhtiöiden kautta. Näen, miten omistamillani yhtiöillä menee, mutten joudu kohtaamaan sitä, miten se näkyy minun salkussani.

Jonska (Ei varmistettu)

Olipa tämä kivasti avattu katsaus, tykkäsin ja poimin vinkkejä! :)

Napin (Ei varmistettu)

Hei kiva että löytyy toinenkin ASP-säästämistä voimakkaasti painottava :) Valmistuin itse keväällä ja rupesin kesällä laittamaan 2400e nettopalkasta 600e / kk ASP-tilille, 50-150e/kk Nordnetin Superrahastoihin (aluksi Suomi, nyt myös Ruotsi ja Tanska) ja koetan saada ainakin 200e / kk puskuritilille. Oman säästämiseni mahdollistaa, että asun kämppiksen kanssa perhepiirin kautta löytyneestä erittäin kohtuuhintaisessa asunnossa. Tavoitteeni on saada asunnon käsiraha säästettyä nyt kun on mahdollista asua edullisesti.

Olen ollut hieman ahdistunut siitä kun en ole onnistunut saamaan vielä suurempia summia säästöön ja etenkin tuon puskurin kartuttaminen on osoittautunut haastavaksi. Tälläkin hetkellä siellä on vain muutamia satasia, kiitos palkattoman kesäloman jälkeen päälle iskeneen autoremontin. (Ah auto.. työpaikkani sijainnin takia arkea suuresti helpottava asia, mutta se tuntuu syövän rahaa.) On kuitenkin rohkaisevaa kuulla oikeita esimerkkejä muiden kuukausisäästämisestä, siitä saa uskoa että olen oikeilla jäljillä vaikka usean kuukauden menoja vastaavaan summaan säästötilillä tuntuu olevan pitkä matka. Kiitos :)

Olppa (Ei varmistettu)

Todellakin sijoitan!

Kuukausittain palkasta menee 500e säästöön, ja aina reilumman laskun aikana heitän muutaman satasen ekstraa. Olen laatinut oman suunnitelman, mihin säästän, ja pitäydyn siinä strategiassa. Laskut on just jees. :D Uskon kuitenkin säännölliseen, automaattiseen säästösopimukseen, sillä oikeasti kukaan ei ole niin hyvä ajoittaja, että osaisi sijoittaa juuri parhaaseen aikaan, eli kun ollaan ihan pohjilla.

Säästän osakepainoitteisesti, pääosin osakerahastoihin. Muutamia suoria osakkeita on tullut ostettua, keskimäärin menestys niissä ollut itseasiassa melko heikkoa.

Uskon, että myös vastuullinen sijoittaminen on iso tulevaisuuden megatrendi, joten olen hajauttanut osan säästöistä menemään sellaisiin rahastoihin. Kulut niissä ovat vähän korkeammat, mutta uskon, että näiden rahastojen hyvällä sijoitusstrategialla voi voittaa perus osakemarkkinaindeksin. Osa säästöistä menee kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin kuitenkin.

Hyödynnän myös osalle minun säästöistä vakuutuskuorta. Sen sisällä voi tehdä muutoksia sijoituskohteisiin ilman veroseuraamuksia. Se on vain n. 1/3 mun koko sijoitussalkusta, mutta sitä kautta on kiva leikkiä. En tee muutoksia siis kuukausittain, mutta muutamia vaihtoja tullut tehtyä, ihan hyvällä menestyksellä. Toistan, ettei täydellistä ajoitusta voi toki ennustaa, mutta joitakin muutoksia on mahdollista taloustilanteessa huomata, ja vähän niillä pelata. Vakuutuskuoresta saan tarvittaessa myös nostettua sitä pääomaa ilman tuoton nostamista, niin ei tule veroseuraamuksia siitäkään. :)

Vähän pitkä kirjoitus tuli, oikein innostuin. :D Huomaa muuten, että tämä aihe kyllä kiinnostaa tänä päivänä monia, ja hyvä niin :)

Sarpaneva2 (Ei varmistettu)

Moi!
Seuraan blogiasi ja nyt myös podcastejasi. Podcastisi on mahtava keino saada turruttavat työmatkat kulumaan välillä nopeammin. Ainoa (positiivinen) kritiikki on se, että jaksot ovat liian lyhyitä! Kuuntelisin mielelläni vaikka tuplasti pidempiä jaksoja, niin mielenkiintoisia ja hyvällä fiiliksellä tehtyjä ne on. Toivottavasti saamme jonain päivänä pidempiä podcasteja, juttua rahaan liittyen varmasti löytyy :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulle on tärkeää, että on ensin pesämunaa siten, että pärjäilee vaikka puoli vuotta tai vuodenilman tuloja työttömyyden (tai karenssin..) tms iskiessä.

Eli noin 6x kuukauden menot on hyvä olla ensin tallessa. Minulla on nyt sellainen 30000€. Se on ihan vaan tilillä, mut nyt ei meinaa saada pankilta rauhaa, kun ne haluaa sijoittamaan johonkin. Tässä kiireisessä lapsiperhe-elämässä, mihin sisältyy asiantuntijatyön lisäksi paljon vapaaehtoistyötä, en ole ehtinyt perehtyä asiaan, joten salkku on vielä avaamatta.

Molemmilla meillä tosin on ”perittyjä” sijoituksia, joita ei juuri seurata. Ja miehellä siis myös tilillä se 6x kuukauden menot..

Kommentoi