Miltä tuntuu paskamyrskyn silmässä? Paskalta

Juliaihminen

On älyttömän tärkeää nostaa esille netin vihapuhetta ja sitä, mitä se meille aiheuttaa: mielipiteiden hiljentämistä, valtavaa ahdistusta, sitä, ettei huonoja rakenteita uskalleta purkaa. Kiitos Minja, Iida ja Hesari, erinomaisia tekstejä, jotka kaikki luin syvästi fiilaten.

Mun kohdalle on yhden kerran osunut netissä hallitsematon paskamyrsky, ja toivon syvästi, että se jäisi elämäni ainoaksi. Se oli nimittäin niin ahdistavaa, että mun teki mieli muuttua näkymättömäksi, samalla tavalla kuin Ninni muuttui Muumi-kirjoissa.

Paskamyrsy on mielestäni erinomainen nimitys, koska se tuntui nimenomaan hallitsemattomalta luonnonvoimalta. Tein niin tai näin, niin paskaa tuli lisää niin kauan, kunnes myrsky laantui.

Mun kohdalla kyse oli sellaisesta postauksesta, jossa esittelin melko kuivakasti taloustieteen näkökulman siitä, miten markkinataloudessa riski kuuluu yrittäjälle ja palkka kuuluu työntekijälle, eikä yrittäjän riskiä saa siirtää työntekijälle, koska työntekijä ei hyödy riskistä mitenkään. Esimerkkinä käytin tippauskulttuuria: tarjoilijoille pitäisi maksaa niin suurta palkkaa, ettei heidän tarvitsisi miettiä tippejä työssään. Markkinataloudessa tuppaa käydä niin, että jos jonnekin tulee rahaa, se on pian jostain toisesta paikasta pois: Jos tippauskulttuuri yleistyy Suomessa kaikkiin ravintoloihin, ennen pitkää se alentaa tarjoilijoiden palkkoja, mikä taas johtaa siihen, että vaikkapa naisbaarimestarit joutuvat nielemään enemmän seksistisiä kommentteja tippien toivossa - ja yrittäjä käärii tästä hyödyn, sillä hän voi maksaa työntekijälleen pienempää palkkaa, "koska tämä saa kuitenkin tippiä".

Mä muuten poistin salavihkaa tuon postauksen, koska (hahahahaha) kun mun nimen googlasi, tulokset näyttivät tältä:

Julia Thurén: Näin säästin kymppitonnin vuodessa

Julia Thurén: Miksi en tippaa?

Kuten ymmärrätte, nämä kaksi otsikkoa yhdessä irti kontekstistaan eivät näyttäneet kovinkaan mairittelevilta mun kannalta. Ja ai niin, sanottakoon vielä, että kyllähän minä tippaan välillä, kun saan todella hyvää palvelua ravintolassa. Mutta kuitenkin sen verran harvoin, että se ei ole mikään normi. (Esimerkkini lähti tuolloin siitä, kun Hesellä korttipääte pyysi tippiä ja tuli vähän sellainen olo, että miksi pikaruokaravintolassa pitäisi tipata.)

Mutta juu! Siihen paskamyrskyyn.

Julkaisin tuon postauksen torstaina, ja ajattelin, että ei tämä nyt varmaan kerää kovinkaan montaa lukijaa, aihe oli sen verran kuivakasti selitetty. Jälkikäteen ajateltuna olisi ehdottomasti kannattanut viilata mielipiteitäni paremmiksi ja selittää asiat enemmän rautalangasta vääntäen, ja no, olla ylipäänsä vähemmän provo. Provo vain aika usein kuuluu mun tyyliin.

Kuitenkin perjantaina postausta alettiin jakaa jollain satunnaisilla FB-sivuilla ilmeisesti aika ikävin saatesanoin, ja yhtäkkiä postaukseen alkoi ripotella ensin kriittisiä kommetteja (mikä on tietenkin täysin ok), sitten vihaisia kommentteja (mikä sekin on vielä ok silloin, kun sanotaan, että mielipiteesi on typerä), ja sitten alkoi tulla sellaista täysin käsittämätöntä: "Hei Lily, olet täysi idiootti etkä ansaitse elää." (Siinä vaiheessa, kun ihminen kuvittelee, että mun nimi on Lily, tietää, ettei kyse ole enää mun "vakilukijoista".)

Sitten alkoi tulla Facebookin inboxiin ja sähköpostiin sellaisia juttuja, että "printtaan kuvasi ravintolamme keittiön seinälle, ja voit olla varma, että jos tulet tänne, ruokaasi syljetään". "Ei kannata näyttää enää naamaa paljon suomalaisissa ravintoloissa." "Halveksun sinua ja sinunkaltaisia."

Olin tuona viikonloppuna ystävieni häissä Joensuussa, ja mulle tuli semmonen pakokauhuinen fiilis, että en voi mennä hääjuhlaan, koska ihan kaikki vihaavat mua nyt. Muutuin täysin harhaiseksi, mua vain itketti koko viikonlopun, en saanut unta ja ajattelin, että en mene enää ikinä syömään ravintolaan. Enkä mennytkään muutamaan viikkoon, en vain uskaltanut.

No, ensinnäkään ihan kaikki eivät todellakaan olleet lukeneet postausta, ja 99 prosenttia ihmisistä jotka olivat, ajattelivat vain että "tolla on tommonen mielipide, mulla on tämmönen mielipide, tämä ei herätä minussa sen suurempia tunteita, ei ainakaan halua listiä tuota huoraa". Ja sitten oli se yksi prosentti, jonka takia mulle tuli sellainen olo, että haluan muuttua näkymättömäksi ja poistua maapallolta. Mulle täysin tuntemattomat, fb:n profiilikuvissaan näyttäytyvät bodatut ukkelit (yllättäen, jokainen mulle ikävää viestiä laittanut oli mies) kertoivat, miten ansaitsen syödä heidän eritteitään.

Jo maanantaina paskamyrsky alkoi olla ohi, vain ihan muutamia shaissekikkaroita lenteli enää mua kohti. Nykyään pystyn jo nauramaan koko asialle. (Niillä bodatuilla ukkeleilla oli aika eeppisi aurinkolasivirityksiä naamallaan. Ysäri ja vauhti on aina muotia.) 

Mutta sen ajan kun olin myrskyn silmässä, olin valtavan kiitollinen kaikesta tuesta, mitä ihmisiltä sain. Tartuin ihmisten myötätuntoisiin viesteihin kuin hukkuva pelastusrenkaaseen paskamyrskysssä (nyt kun tässä paska-analogiassa oikein piehtaroidaan). Kun sain vaikkapa Nuorgamin Emmiltä kivan viestin, teki mieli itkeä helpotuksesta: toinen samassa tilanteessa joskus ollut tajusi, miltä tämä tuntui ja sanoi, että kyllä sä selviät siitä ja noi öyhöttäjät on idiootteja.

Tämän jälkeen olen ollut hyvin tarkka siitä, että jos joku sanoo vähän typerästi netissä, mä en lähde paskan heittäjien joukkoon. Kukaan ei ansaitse sellaista julkista nöyryytystä ja ahdinkoa. Mun oma myrskyni oli melko pieni ja kesti vain viikonlopun. Silti olin niin ahdistunut, että olisin tarvinnut rauhoittavia lääkkeitä. En osaa edes ajatella miltä tuntuu, jos tällainen jatkuisi viikkoja ja joku isompi foorumillinen bodari-ukkeleita mobilisoitaisiin mua vastaan.

Ihmiset mokailevat koko ajan. Mun olisi kannattanut otsikoida postaukseni paljon neutraalimmin eikä noin provosoivasti, kyse on kuitenkin ihmisten elämästä ja arjen tuloista, ei pelkästään kuivakasta taloustieteen teoriasta. Olin aivan liian ylimielinen. Fatima Diarran ei olisi kannattanut heittää mustaa huumoria julkisesti (vaikka musta huumori on mielestäni yksi syy, miksi ihmisen ylipäänsä kannattaa elää ja mä ainakin nauroin tolle hänen heittämälle kommentilleen, mun kaveripiirissä noin törkeää läppää heitetään sekä feministeistä että rasisteista, ei kuitenkaan esimerkiksi vähemmistöistä). 

Vaikka ihmisellä olisi kuinka paha olo, ei sitä kuulu purkaa muihin. Yksittäisiä ihmisiä ei pitäisi maalittaa julkisesti ja mobilisoida joukkovihaa heitä vastaan, se on moraalitonta. Mutta turhaan minä tätä teille kerron, mun peruslukijat (ne jotka tietävät, että mun nimi on Julia, ei Lily) ovat niin älykkäitä, että he kyllä osaavat käyttäytyä netissä ja elämässä noin muutenkin. Tässä blogissa kommentointi on aivan timanttista, ja olen päivästä toiseen riemuissani siitä, miten fiksuja ja älykkäitä näkökulmia ihmiset tuovat mun elämääni. Paljon fiksumpia kuin itse osaan edes ajatella.

Sen sijaan sanon sen teille, minkä Minjakin jo sanoi: Jos joku osuu paskamyrskyn silmään, antakaa hänelle tukea. Mikä tahansa peukutus, retwiittaus tai sydän saattaa tuntua sillä hetkellä myrskyn uhrille tärkeämmältä kuin mikään muu maailmassa. Sitten uskaltaa taas jatkaa julkisesti puhumista, eikä tarvitse muuttua näkymättömäksi.

 

Lue myös:

Huora huora hevosenkyrpä: väittelyn idea netissä

 

Kuvassa: Lapseni aiheutti minulle pienen vitamiinimyrskyn keittiössä eräänä päivänä, kyseessä ei siis ole bentsovarastoni

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

Kommentit

Iidaafel
Iidan matkassa

Kiitos Julia, tulipa hyvä mieli, kun tällä hetkellä voi hyvinkin samaistua. Tekisi juurikin mieli muuttua näkymättömäksi <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Tästä Julian postauksesta tuli heti mieleen ne järkyttävät kommentit joita sulle on viime aikoina ropissut. En tajua mistä 50-luvulta moraalista ylemmyyttä tuntevat anonyymit ovat pesiytyneet blogiisi, mutta toivottavasti jatkat kirjoittamista kaikesta huolimatta, mielestäni aihauttamasi paskamyrksy on osoitus siitä että tekstisi ovat todella tarpeen! Olen joskus onnistunut itsekin aiheuttamaan paskahalvauksen netissä, ja sen jälkeen olo oli kuin olisi kokenut fyysisen pahoinpitelyn (niin dramaattiselta kuin se kuulostaakin, mutta fiilis oli melkoisen säikky ja tuntui että vieraat ihmiset julkisilla paikoilla haluavat pahaa ja keskittyminen mihinkään oli vaikeaa), mutta aina on joku uusi myrsky tulossa ja vanha unohtuu. Elikkäs stay golden!

Juliaihminen
Juliaihminen

Älä koskaan muutu näkymättömäksi, vaan ravistele kunnolla rakenteita, sitä tarvitaan! <3

MinnaW (Ei varmistettu)

Luen blogiasi säännöllisesti enkä ole varmaan koskaan kommentoinut, mutta ajattelin tänään laittaa viestiä (vaikka onkin ihan off topic) sua ilahduttamaan. Asun ulkomailla ja sain 3 viikkoa sitten pienen tyttövauvan. Ajattelin aloittaa suomen kielen opettelun lukemalla vauvalle ääneen jotain äitiäkin kiinnostavaa ja niinpä tästä postauksesta tuli vauvan ensimmäinen "iltasatu." Hyvä opetus ihmisyydestä ja muistutus siitä että ilkeys ei tuota mitään hyvää &lt;3

Täälläkin ollaan oltu tänään shaissemyrskyn keskellä, ihan konkreettisesti, huh! Tsemppiä ja iso kiitos näistä lukuhetkistä :)

Juliaihminen
Juliaihminen

En kestä, ihan mielettömän suloinen mielikuva sinusta siellä beebelin kanssa. 

Paljon tsemppiä shaibelistormeihin, hahahah :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Minusta se paskamyrsky oli ihan kohtuuton - ja olit ihan oikeassa!

Olet upea ja kirjoitat tiukkaa asiaa (mutta senhän tiesitkin jo).

Juliaihminen
Juliaihminen

Tosi kivasti sanottu!

Tuuliii (Ei varmistettu)

Kiitos tästä jutusta. En ole koskaan ollut paskamyrskyn keskellä ja vasta viime aikoina olen näiden juttujen pohjalta (mm. tämä juttu, HS ym.) tajunnut, että tätä oikeasti on. Olen kai elänyt jossain omassa kuplassani. Jotenkin tosi hämmentävä ilmiö.

Sinänsä jännä juttu, että muistan lukeneeni tuon postauksesi ja en nähnyt siinä mitään provosoivaa ja varmaan en lukenut kommentteja, sillä ei mitään muistikuvaa paskamyrskystä. Musta se oli neutraali ja oletin ja olettaisin edelleen, että näkemys edustaa tuossa valtavirtaa. Juuri noin minäkin ajattelen. Pakko siis kysyä, että mikä ihme siinä nostatti agressiot? Olen tosi ihmeissäni ja en nyt oikeasti tajua.

Kommentoin muuten ekaa kertaa, vaikka vakkarilukija olenkin. Tosin kommentoin erittäin harvoin mihinkään, nautin vaan sisällöstä. :) Mutta kiitokset siis samalla ilostuttavasta blogistasi ja aurinkoista alkanutta kevättä!

Juliaihminen
Juliaihminen

On vain hyvä, että mahdollisimman harva näki koko myrskyä. Pelkäsin silloin, että tämä pelottaa fiksuja ihmisiä pois kommentoimasta tai lukemasta, mutta onneksi tosiaan se oli lopulta hyvin pienen piirin myrsky.

Kiitos kun kommentoit! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ohoh, luin tuon sun tippauspostauksen aikanaan ja olin ihan vakuuttunut, koska en itsekään tykkää tippaamiskulttuurista ja tekstisi oli parhaiten argumentoitu vastaus keskusteluun! Itse olin lähinnä päässyt "kyllä palkan pitää olla sellainen että sillä jo elää" -tasolle. Sittemmin olen siteerannut useaan otteeseen tuota sinun yrittäjän eikä työntekijän vastuu -argumenttia! En seurannut kommentteja ja koko paskamyrsky jäi minulta huomaamatta, enkä olisi koskaan ajatellut tekstin sellaista aiheuttaneen! Tsemppiä sinulle, jos kirjoittaa hyvin, suututtaa vääjäämättä jonkun joskus.

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitos! Onpa kivaa kuulla, että mun pointtini myös ymmärrettiin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Todella hyvä teksti, mut niinhän sulla ihan aina!

Nään tällä hetkellä ko.blogistin paskamyrskyn osasia ymmärrettävänä; itsestäänselvästi solvaukset poislukien, mutta onhan tuossa nyt jättimäisiä ajattelemattomuuden osasia kirjoittajan puolelta. Moraalittomuutta ei tietenkään - haloo, 2020-luku lähes - mutta muutoin noin paljaaksi ja framille itsensä asettaminen ja sen jälkeen ihmettely. On siinä pureskeltavaa.

Lipe (Ei varmistettu)

Eräällä työpaikallani (iso valtion virasto, n.800 työntekijää) oli ”kerho”, jonne kutsuttiin naisia, jotka olivat saaneet mittavat haukut julkisuudessa tai pomolta. Kuulemma koomisuudessaan todella terapeuttinen instituutio. Entä, jos perustaisitte nettivihan kohteena oleville naisille vastaavan? Vaikka vain-kutsusta FB ryhmä, jossa voisitte vaihtaa vertaistukea ja käytännön neuvoja, tsempata myrskyn keskellä. Näin paskamyrskystä tulisi myös meriitti, olisi virallisesti too much to handle patriarkalle!

Juliaihminen
Juliaihminen

Ihan mahtava idea!

Vierailija (Ei varmistettu)

Moni ravintolan ovella työskentelevä tienaa huomattavat lisätulot tippien ansiosta: heille maksetaan reippaastikin siitä, että päästään jonon ohi yökerhoon. Kalikka taisi kalahtaa ja bodaripoket älähtää. Harmi, että jouduit kakkamyräkän kohteeksi.

Sofia E. (Ei varmistettu)

Silti kummallista ärhentely: tuo pokejen tippaushan on tavallaan eri asia kuin tippaaminen JO saatuaan hyvää palvelua. Jos pääsee jonon ohi, niin siinähän maksaa selvästi määritellystä "harmaan talouden tuotteesta" (lyhyempi odotusaika) eikä jostain jo koetusta kokonaisuudessaan hyvästä palvelusta...

Sofia E. (Ei varmistettu)

Lisäksi: Jos ihminen on pienen lapsen vanhempi, niin hän ei taida olla siinä kärjessä yökerhokävijätilastoissa: samapa se kai niille, tippaako ruokaravintoloissa kävijä tarjoilijaa vai ei. Vaikka saattaahan se toki suututtaa "bodareita", kun tätä analyysiä ja ajatusta levittää julkisesti. Oikein niin paljon, että masinoivat kampanjan.

Olen ammatissa (media-alalla), jossa paskamyrskyn silmään voisi teoreettisesti joutua, mutta itse en ole sitä kokenut. Kuitenkin juuri tänään mietin vihaisena ja ahdistuneena tätä ilmiötä. Olen miettinyt mielessäni, mitä sitten, jos sellaisen kohteeksi joutuisi, vaikka toivon etten joudu sitä koskaan tietämään.

Tiedän, etten siihen tositilanteessa kykenisi eikä siinä liene järkeäkään, mutta tunnen kyllä pahansisuisuudessani melkoista kostonhimoa muiden paskamyrskyn kokeneiden puolesta. Sitä vain miettii, osaisiko joku tehdä sellaisen botin, joka ei ainoastaan suodata pahimpia törkeyksiä kohteen silmiltä (eräänlainen roskapostifiltteri), vaan myös automaattisesti vastaa "potut pottuina" karkealla loukkauksella vihapostin lähettäjälle. Siinäpä sitä ihmettelemään, ketä vastaan nostaa kunnianloukkauskanne, kun karkean loukkauksen vastaanottaja on tavallaan itse toiminut "juurena" omalle loukkaukselleen... No, tositilanteessa tällainen ehkä vain masinoisi vastapuolta todellisempaan ilki- ja väkivaltaan... Järjen tasolla tiedän, että toki tärkeintä on olla tukena, jos joku läheinen tai edes tuttava joutuu tällaisen kohteeksi.

Mutta myös ilmiön sukupuolittuneisuus nostaa raivon pintaan. Miehet hyökkäävät naisten kimppuun käyttäen hyödyksi sitä, että naiset keskimäärin ovat herkempiä eli kokevat vastaavantasoisen hyökkäyksen miehiä vakavammin (tästä on tilastotietoa rikosten uhreista; vastaavantasoisten väkivaltarikosten uhreista naiset yleensä saavat miehiä pidemmäksi aikaa / vakavampia traumoja /pelkotiloja jälkikäteen). Nykyään ei ole muodikasta korostaa sukupuolten eroja, ja olen itsekin toki ajattelultani lähempänä "suvakkifeministiskeneä" kuin jotain maskulinistileiriä, mutta mielestäni tietyt tilastolliset erot on hyvä ottaa "karkean tason" tosiasioina huomioon. Tilastot ovat tilastoja, ja epäilemättä sekä miehistä että naisista suuri osa lamaantuisi tuollaisesta parinkin päivän paskamyrskystä. Väitteeni on silti, että keskimääräiseen naiseen se vaikuttaa hieman voimakkaammin kuin keskimääräiseen mieheen. Juuri tämä tekee "väärin julkisesti ajatellesta" naisesta vielä houkuttavamman kohteen lähettää paskapalautetta kuin miehestä.

Pieni lisäkommentti edelliseen: Olen ihmetellyt, miten jotkut ovat jaksaneet kauhistella vaikkapa Aku Louhimiehen joutumista "paskamyrskyn ja lynkkauksen" (ym. kielikuvia) kohteeksi tekojensa vuoksi. Jos tunnetun ihmisen huonoa käytöstä sen ilmi tultua jaksetaan käsitellä julkisuudessa jopa joitakin viikkoja, niin ylläripylläri? Ovatkohan Louhimies, Törhönen jne. saaneet tuntemattomilta paljonkin henkilökohtaista "paskapalautetta" samassa merkityksessä kuin Julia? Jos ovat, niin sekin on toki mielestäni väärin! Eiköhän heille riitä käsittely mediassa (miltä he sentään voivat säästellä itseään olemalla lukematta uutisia ja varsinkaan googlaamatta nimeään vähään aikaan, jos haluavat, ilman että tarvitsisi sulkea puhelinta ja olla lukematta sähköpostia paskaviestien pelossa). Kuitenkin käsittääkseni tästä ei ole kyse, vaan joidenkin mielestä viikon tai parin suuri julkisuus ikävälle asialle jo valmiiksi julkisuudessa olevalla henkilöllä on jotenkin "lynkkaamista". Täh? sanon minä. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

En oikein vetäisi noista tilastoista sitä johtopäätöstä, että naiset ovat itsessään herkempiä. Pelko ja traumatisoituminen johtunevat jo siitä, että naiset ovat väkivallan suhteen huonommassa asemassa. Tämähän tosin tietenkin sekin lisää uhkailun tuomittavuutta.

Sofia E. (Ei varmistettu)

Viittaatko huonommalla asemalla siihen, että naiset kokevat enemmän väkivaltaa läheisen tekemänä yksityisellä paikalla ja miehet taas julkisella paikalla? Toki on selvää, että (ex-)puolison lyömäksi tullut pelkää yleensä jälkikäteen enemmän kuin baarissa molempien osapuolten ollessa kännissä vastaavanlaisen fyysisen lyönnin kokenut. Sosiaalisesti tilanne on erilainen, ja pelkokerroin ihan eri.

On kuitenkin niin, että naiset välttelevät tiettyjä julkisia paikkoja tuntemattomien tekemän väkivallan pelossa miehiä enemmän, vaikka miehiin kohdistuu niissä tilastollisesti enemmän väkivaltaa (ks. rikosuhritutkimuksen raportin sivu noin 12): https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/161960/Katsauksia_13_Da...

Tietenkin tämä voi johtua siitä, että naisiin kohdistuu enemmän seksuaalirikoksia, ja vaikka seksuaalirikokset julkisella paikalla ovat paljon harvinaisempia kuin muu väkivalta, ne aiheuttavat enemmän pelkoa jopa uhriksi joutumisen riskin ollessa pieni. Tämä on ihan ymmärrettävää. Voin helposti kuvitella, että jo raiskausyrityksen kohteeksi joutuminen aiheuttaa jälkikäteen useimmille enemmän traumoja kuin vaikkapa se, että joku tönii tai uhkaa lyödä ilman selvää seksuaalisen väkivallan aietta. Toisaalta ihmismieli ei laskelmoi riskejä aina kovin fiksusti: herättäväthän terrori-iskutkin meissä usein enemmän pelkoa kuin mahdollisuus joutua auto-onnettomuuden uhriksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tarkoitin siis sitä, että naiset ovat keskimäärin pienempiä ja omaavat lähtökohtaisesti vähemmän lihasmassaa. Ihan jo siksi keskimääräinen mies yksinään muodostaa keskimääräiselle naiselle huomattavasti suuremman uhan kuin toiselle miehelle (keskimäärin), päälle tietysti seksuaalisen väkivallan uhka. Tällöin suurempi pelko "vastaavasta" väkivallasta perustuu todellisuuteen, eikä kohteen psykologisesti poikkeavaan reaktioon täysin samasta asiasta.

Voi muuten olla, että naisiin kohdistuu noissa paikoissa vähemmän väkivaltaa nimenomaan siksi, että naiset välttelevät kyseisiä paikkoja. Mielestäni tämä välttely perustuu realistiseen arvioon omasta asemasta/tilanteesta väkivallan uhatessa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minustakin se "kohu"postaus oli ihan ok, toki provosoivasti kirjoitettu, joten siinä mielessä ymmärrettävää, ettei kaikki jaksaneet lukea sitä ajatuksella.
Toisaalta voisin ajatella, että media-alan työntekijät voisivat provosoitua yhtä voimakkaasti, jos heidän työstään kirjoitettaisiin samantapainen juttu, joka olisi helppo ymmärtää väärin. Toinen varma tapa herättää somekohua on kritisoida äitejä tai isiä provotyyliin.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, olihan siinä provoa. Mun provojen tarkoitus on aina nimenomaan herättää keskustelua - mutta kaikenlainen suora ilkeily on sitten eri homma. Mä en tiedä millainen postaus pitäisi olla, että laittaisin jollekin viestiä, että haluan sylkeä sen ruokaan :D :D 

Natawtd (Ei varmistettu)

Feel you! Ekan kerran jälkeen väitän paskamyrskyssä olemista jo kuitenkin huomattavasti helpommaksi, melkeinpä rutiinisuoritukseksi. Tietää kaavan, mittasuhteet, kommentoinnin tasot, kanavat, nopeet lasit kuvissa jne jne. Mun mielestä ei missään tapauksessa pidä pehmentää viestiä sen takia, että saattaa joutua johonkin fb-ryhmään. Ja hei, mä poistin mun fb-kavereista yhden tutun baarityöntekijän, joka haukkui sua, enkä taatusti hänelle enää jätä tippiä jatkossa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Sä jos joku tiedät! Mutta oot selvinnyt niistä aina niin kunnialla, ja ajattelin tuolloinkin, että "jos Nata selvisi äänestysgatesta, niin minä kyllä selviän tästä" :D Jengi on vain välillä niin sekasin. 

Ja kiitos, oot best! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Sun kohdalla paskamyrsky oli käsittämätön, niin hyvin ja asiasta postasit.

Iidan kohdalla ajattelen hieman toisin. Sitä valitettavasti saa mitä tulee tilanneeksi. :(

Juliajii (Ei varmistettu)

Voitko vielä avata mihin viittaat tolla Iidaa koskevalla kohdalla?

Juliaihminen
Juliaihminen

Mä olen tuosta Iida-hommasta eri mieltä. Musta ihmisen pitää voida kirjoittaa itsestään ja omista valinnoistaan ilman, että saa järjettömästi vihaa, huorittelua ja kaiken maailman sovinistista öyhötystä päällensä. Suomi on ilmeisestikin edelleen vastenmielisen konservatiivatiivinen maa, mutta tommonen meininki on jo ihan Trump-sovinismin tasoa. Iida purkaa kaiken maailman konservatiivisia normeja kirjoittamalla itsestään. Elämä voi olla muutakin kuin ydinperhe ja kultainen noutaja. Yhteiskunta muuttuu, kulttuuri muuttuu, ja jos ei itse halua muuttua niin fine, mutta muut saavat silti muuttua niin kauan kun se ei aiheuta muille harmia. Mannattaa mieluummin mettiä omat asenteet kuin alkaa möyhöttää muille heidän valinnoistaan.

Check yourself before you wreck yourself!

P-kata (Ei varmistettu)

Sä olet huikea, olet mun idoli. Itselläni on vaikeaa kestää edes peruskritiikkiä. Ihailen, että jatkat vaikka sait koko lastillisen paskaa. Haluan myös sanoa, että se paska on niiden kirjoittajien sielun omakuva, ei sinun. You go girl!

P-kata (Ei varmistettu)

Sä olet huikea, olet mun idoli. Itselläni on vaikeaa kestää edes peruskritiikkiä. Ihailen, että jatkat vaikka sait koko lastillisen paskaa. Haluan myös sanoa, että se paska on niiden kirjoittajien sielun omakuva, ei sinun. You go girl!

Femaleversion
Female Version

Täytyy tulla nyt jälkijunassa kommentoimaan, kun oon viimeaikoina alkanut lukea sun blogia enemmän ja päädyin tähän postaukseen pilkkakuoro-kirjoituksen kautta. Olen itse tehnyt viisi vuotta tarjoilijan töitä, ilahdun tipeistä ja tippaan aikalailla samalla periaatteella, kuin säkin (jos saan ekstrahyvää palvelua), mutta kun luin tässä postauksessa olleen tiivistelmän tuosta paskamyrskyn aiheuttamasta kirjoituksesta (alkuperäistä en siis ole nähnyt), niin mulle ei tullut pieneen mieleenikään ottaa sitä jonain elitistisenä loukkauksena omaa työtäni kohtaan, päinvastoin ajattelin, että hetkinen, ompa aika hyvä pointti. Mun mielestä Suomen tänhetkinen tippikulttuuri on hyvä, tippi tulee yleensä aidosta tyytyväisyydestä, jolloin se myös ilahduttaa (yhtä paljon ainakin mua ilahduttaa muuten suullinen tai kirjallinen palaute, jos haluaa osoittaa tyytyväisyytensä ilman tippiä), mutta en ikinä haluaisi esim. jenkkien pakkotippaamista. Varsinkin jos miettii tuota seksistisen läpän sietämistä, on hirveen vapauttavaa, että mulkuille voi ilmaista heidän mulkkuutensa saaden työstä silti saman palkan :D 

Halusin vaan tulla työni puolesta antaan positiivista palautetta. En ymmärrä, miten jengi on tuollaisesta repinyt peliverkkarinsa, ihmisistä tulee hulluja internetissä! 

Kiitos muutenkin sulle viihdyttävästä ja ajatuksiaherättävästä blogista (ja instagramista) ja onnea positiivisuuspalkinnosta! :) 

Juliaihminen
Juliaihminen

Kiitos superkivasta kommentista! <3

Ja siis todella hyvät tarjoilijat ovat kyllä sellaisia, että ne pelastavat koko päivän elleivät koko viikkoa. Eli moni on kyllä kiitoksensa ja tippinsä ansainneet - sinä kuulostat tällaiselta tapaukselta! :)

Femaleversion
Female Version

Hih, ihanasti sanottu, kiitos! :) Myös hyvä asiakas voi pelastaa tarjoilijan päivän, eikä se oo ees tipistä kiinni ja sä taas vaikutat tällaiselta asiakkaalta :D

Kommentoi