Minua ei hymyilytä

Kaupallinen yhteistyö: Plan Suomi

Olen huomannut itsessäni sellaisen lapsellisen uskon, että jos ihmiselle tapahtuu jotain kurjaa, niin seuraavaksi sitten tapahtuu jotain kivaa. Että on olemassa sellainen universaali draaman kaari, jonka mukaan hommat toimivat: elämässä voi tulla vastoinkäymisiä, mutta niistä selvitään ja Shakesparen näytelmän mukaan: all’s well that ends well (loppu hyvin kaikki hyvin). Hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita ja niin edelleen.

Tällaiset positiiviset sitaatit voivat toimia tiettyyn pisteeseen saakka yksilön elämässä täällä länsimaissa. Mutta jos ajatellaan globaalia mittakaavaa, niin ikävillä asioilla on tapana kasaantua. Jos jotain pahaa tapahtuu, niin se tapahtuu kaikkein raskaiten jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleville.

Lueskelin tuossa Planin ilmastojulkaisua, ja sen sisältö ei todellakaan hymyilytä: Ilmastonmuutos on jo nyt aiheuttanut suuria ongelmia kehitysmaissa, erityisesti tytöille.Tytöt ja naiset ovat päävastuussa kotitaloustöistä eli ruoanlaitosta, veden hakemisesta ja kotipuutarhan viljelemisestä. Mitä kuivempaa on, sitä enemmän tähän kaikkeen menee aikaa ja sitä vähemmän tytöt voivat käydä koulua. Kouluttamattomuus johtaa köyhyyteen ja köyhyys johtaa usein esimerkiksi järjestettyihin lapsiavioliittoihin, sillä naimakaupassa tytön perhe saa yleensä myötäjäiset. Lapsiavioliitot johtavat taas siihen, että alaikäiset lapset synnyttävät lapsia. Köyhyys syvenee. Ilmastonmuutos nopeutuu.

Vaikka moni asia on mennyt viime vuosikymmeninä parempaan suuntaan, äärimmäinen köyhyys on esimerkiksi vähentynyt, se ei tarkoita että näin jatkuisi. Esimerkkinä: kun 1970-luvulla luonnonkatastrofeja oli noin 90 vuodessa, nykyään niitä on vuosittain keskimäärin jopa 450. Yhdeksän kymmenestä luonnonkatastrofista tapahtuu kehittyvissä maissa ja katastrofien kuolonuhreista 95 prosenttia on kehittyvissä maissa.

Samaan aikaan me tiedämme, ketkä ovat olleet tähän mennessä suurin syypää ilmastonmuutokseen: vauraat teollisuusmaat ja niiden kasvihuonepäästöt. Tästä syystä mussutus siitä, että ”me emme tee mitään ennen kuin Kiina, Intia ja blaablaa” tuntuu aikamoiselta tekopyhäilyltä. Me, Suomi mukaan lukien, olemme hyödyntäneet maapallon ilmakehää jo nyt huomattavasti enemmän kuin olisi reilua. Kyllä meidän nyt vain on tehtävä jotain.

Olen puhunut aiemmin siitä, miten tyttöjen auttaminen on ilmastoteko: Tyttöjen koulutus kehitysmaissa faktisesti ehkäisee ilmastonmuutosta, mikä hyödyntää meitä kaikkia (yksinkertaisuudessaan: mitä pidempään koulua käydään, sitä myöhemmin mennään naimisiin ja synnytetään lapsia). Asian toinen puoli on inhimillisen tragedian helpottaminen: Meillä on vastuu ja velvollisuus auttaa niitä ihmisiä, jotka ovat nyt ja tulevaisuudessa kaikkein heikoimmassa asemassa.

Tästä syystä olen globaalin sistahoodin nimissä liittynyt Planin Tyttösponsoriksi, eli joka kuukausi tililtäni lähtee rahee Planille tyttöjen hyväksi. Lisäksi suosittelen osallistumaan Planin #eihymyilytä-kampanjaan, jossa nostetaan keskusteluun tyttöjen ja naisten kohtaama epätasa-arvo. Ideana on postata Instagramiin vakava selfie, jossa kerrotaan, mikä naisten tai tyttöjen oikeuksien loukkaus ei nyt hymyilytä. (Syitähän löytyy, ikävä kyllä.) Osallistumalla olet hyvässä seurassa, sillä mukana ovat esimerkiksi Tarja Halonen, Lola Odusoga ja Arja Koriseva. (Sivuhuomautuksena: on freesiä nähdä somessa kuvia naisista, jotka eivät hymyile. Selailin omia instakuviani, ja hymyilen melkein aina – koska kyllähän naisen nyt on hymyiltävä ja olla iloinen!)

Suuri syy siihen, miksi haluan olla tyttösponssi on se, etten usko pelkän kyynisyyden johtavan mihinkään. Haluan edelleen ajatella, että hyville ihmisille voi tapahtua hyviä asioita, sillä miljoonat hyvät tyypit, eli kehitysmaiden tytöt, ansaitsevat mahdollisuuden siihen.

Tyttösponssiksi voi liittyä Planin sivuilta

Lue myös:

Tyttöjen kouluttaminen on ympäristöteko

Planin aineeton lahjakauppa on auki!

Kun kuukautiset estävät kouluun pääsyn

PODCAST // FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kommentit (7)
 1. Hyvä postaus ja tärkeää asiaa. Lisäksi kauniit nuo vakavat kuvat.

  Minäkin halusin tehdä lahjoituksia kansainvälisille järjestöille, jotka auttavat naisia maailmalla. Ajattelin tätä jo naistenpäivänä, mutta vasta tänään postauksesi luettuani lahjoitin Unicefille, UN Womanille, Naisten Pankille ja juurikin Planille. En ole alkanut vielä kuukausilahjoittajaksi mihinkään, ja lahjoitankin aika harvoin. Siksi onkin tärkeää, että näitä muistutuksia tulee mediassa vastaan.

  1. Oo! Aivan mahtavaa, että laitoit kunnolla tuulemaan lahjoitusten kanssa. Musta tämä on kanssa hyvä taktiikka, että lahjoittelee silloin tällöin kertarysäyksellä, siitä tulee itsellekin yleensä hyvä mieli!

   Ja kiitos kehuista! <3

 2. Tärkeää asiaa ja ihana postaus, kiitos!

  Lisäisin vielä sen, että kohta on jopa kahdet vaalit (eduskunta ja EU), joissa äänestämällä voidaan vaikuttaa siihen, miten Suomi edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa ja siihen sopeutumista sekä muiden ekologisten kriisien, esim. biodiversiteettikadon ratkaisemista. Ja siihen, millaista kehitysyhteistyötä Suomi tekee ja millä panostuksella.

  Jos kaipaa lisää keskustelua ympäristöstä ja yhteiskunnasta, suosittelen tutustumaan Ympäristötiedon foorumiin. Heillä on tulossa mm. ensi viikolla 19.3. Päättäjien luontotentti ja huhtikuussa Ympäristödialogeja-sarjassa tilaisuus ”Raha pelastaa maailman? Ympäristö investoinnin kohteen”: http://www.ymparistotiedonfoorumi.fi/tapahtumat/ Twitterissä kuulin, että 15.5. olisi tulossa myös jonkinlainen seminaari, jossa pohditaan, miten Suomi voi edistää ympäristöasioita EU-puheenjohtajuutensa aikana.Foorumi julkaisee myös blogia ja podcastia ja en edes tiedä, mitä kaikkea.

  Itse olen ehkä ajautumassa samanlaiseen ajatteluun kuin Mikael Fortelius Suomen Kuvalehden maailmanloppu-jutussa (upeasti kirjoitettu juttu, muuten!). En näe perusteita optimismille, mutta se ei välttämättä tarkoita, etteikö olisi toivoa. Ja jos on toivoa, niin kannattaa yrittää kuitenkin:)

  1. PS. Apua, uudessa pohjassa ei näköjään toimi kappalejaot enterillä? No, pitää muistaa jatkossa…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *