Minussa asuu pieni kostosiivoaja

tallinna17.jpg

”Silloin kun sä oot tosi kiukkuinen, niin siivoatko ihan vaan kostoksi kodin tosi siistiksi?” siskoni Sofia kysyi tuossa yksi päivä.

Voi kyllä! Todellakin jynssään pienimmätkin tahrat tiskialtaasta!

Tajusimme, että meissä molemmissa asuu pieni kostosiivoaja.

Kostosiivoukseen kuuluu kaikki nämä tärkeimmät: marttyyrointi, uhriutuminen, huokailu siitä ettei minua arvosteta, ylemmyydentunto siitä että minä se vain tässä olen raskaan työn raataja ja no, kaikki semmonen kiva pikku möllötys!

Tilanne voi mennä vaikka niin, että olemme sopineet, että Tiki siivoaa keittiön ja minä vien lapset puistoon. Jos tulen takaisin ja vastassani on sotkuinen keittiö, niin oh!

Okei, nykyään kun olen melko hyvällä tuulella näin äikkärillä, saatan vain olla että jaajaa, ei sitten. Mutta jos taustalla on muuta painolastia, vaikkapa juuri siivouksesta kinastelua (tai erimielisyyttä siitä, onko Years and Years ”yhdentekevä” vai ihan mukiinmenevä sarja – kyllä, silmissäni saattoi käväistä kyyneleet tämän riidan yhteydessä), niin sotkuinen keittiö saattaa olla se viimeinen pisara.

Minun silmissäni sotkuinen keittiö ei tuolloin tarkoita sitä, että Tiki olisi uppoutunut kirjaansa ja hajamielisyyksissään unohtanut mennä siivoamaan sen, vaan se signaloi sitä, että minua ei pidetä minkään arvoisena tässä taloudessa, ja on ihan ok tuupata joka ikinen pikku askare minulle, sillä kyllä se Juulia aina hoitaa. Niin!

tallinna18.jpg

Etenkin, jos Tiki ei ole kotona, pääsen ihan vapaasti kostosiivoamaan. (Jos hän on kotona, hän usein estää sen.) Hirveällä vauhdilla täytän tiskikoneen, pyyhin pöydät, poimin lelut lattialta ja raivaan olohuoneen sen näköiseksi, että kukaan ei ajattele: ”Täältä on varmasti lähdetty vauhdilla.”

(Kun rikoselokuvissa tai -sarjoissa poliisit saapuvat sotkuiseen asuntoon, jossa murokipot ovat vielä pöydällä ja vaatteet hujan hajan ympäri huushollia, he toteavat: ”Täältä on lähdetty pakoon, yllättäen ja vauhdilla.”Minä taas ajattelen, että: ”Ei. Tuolta on vain lähdetty ihan normiaamun päätteeksi töihin ja päiväkotiin.”)

Olen huomannut, että pieni adrenaliini veressä saa siivousjäljen näyttämään paremmalta. Viha tuo hyvää ruista ranteeseen!

Sofia sanoi, että jos raivoa vain riittää, niin sitä voi siivota koko kodin, kiillottaa pinnat ja järjestää kaikenlaista muuta arjen asiaa. ”Jos puoliso löytää pakkaseta purkkikaupalla varastoon tehtyä ruokaa, hän voi vain miettiä, kuinka raivoissaan toinen on ollut”, Sofia naureskeli.

Heille, jotka eivät ymmärrä kostosiivoamisen tarkoitusta: Pointti on siis siinä, että siivoamalla osoitetaan, että ”minä tässä joudun tekemään kaiken, nekin jutut jotka on sinulle korvamerkitty ja yhdessä sovittu, ja että ei tästä tule mitään ellen minä ota vastuuta jokaisesta asiasta”.

Tarkoitus on saada toinen kokemaan mahdollisimman suurta huonoa omaatuntoa omasta laiskuudesta/unohduksesta/mistä ikinä syystä omat kotityöt on jäänyt tekemättä.

Kuulostaa ehkä vähän kahelilta, mutta sitä parisuhteen ja perheen ylläpitäminen aika usein on, ihan sellaista hullujen hommaa.

Kuvat: Oltiin reilu vuosi sitten Tallinnassa, ja ilmeisesti pikku-Alppu on aloittanut iloisen ei-kostohenkisen sotkemisen.

Lue myös:

Omituisimmat riidat vauvan isän kanssa

Ei kannata erikoistua vaipanvaihtoon

Kommentit (9)
  1. Ah! Vihdoin ymmärrän omaa käytöstäni taas paremmin. Kiitos. Tämä ilmiö oli jo tuttu ennen vaaveloa mutta vauvavuonna (joka siis virallisesti eilen taputeltiin pakettiin ja jota nyt voidaan jo muistella kaiholla) oli arjessa vahvasti läsnä. Täytynee vilauttaa tätä kirjoitusta puolisolleni jotta hänkin ymmärtäisi, että siinä demonisessa, puuskuttaen toteutetussa siivoamisessa onkin kyse marttyyrikruunun kiillottamisesta ja sen voisi välttää vaikka tekemällä ne asiat joista on yhteisesti sovittu.

  2. Kuulostaa tutulta. Mielenkiintoisimmat vibat aiheeseen tulee, kun itse saapuu kotiin jostain riennosta kotiin ja koko koti kiiltelee puhtauttaan, kun mies on tarttunut toimeen ja siivonnut koko kodin. Sit miettii, että damn, mitä mä oon nyt jättänyt tekemättä (vaikka oikeasti mies ei kostosiivousta harrasta, hän ei vaan kestä siivota mun kaa yhdessä, kun meillä on ”hieman” eri strategiat, nimimerkillä järjestäminen on osa siivousta).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *