Mitä lapsi oikeasti maksaa?

Juliaihminen

Otsikon kysymys on siinä mielessä absurdi, ettei siihen mitenkään ole standardivastausta. Käytännössä kysymys on sama kuin se, että mitä elämä maksaa. Yksi ihminen elää alle tonnin kuukausibudjetilla, toinen taas hummailee kymppitonnilla kuussa.

Silti olen sitä mieltä, että lapsen kustannuksista voi hyvin keskustella, sillä ensinnäkin ihmisiä kiinnostaa kovasti vertailla itseään muihin: laitanko minä paljon vai vähän rahaa elämiseen (tai lapseen)? Toiseksi, ennen kun sain lapsen, minulla oli vain hataria käsityksiä siitä, että "lapsi on tosi kallis ja rahanmeno on eeppistä sen jälkeen, kun se tupsahtaa maailmaan".

Mutta sitten kävi ilmi, että siihen voi aika paljon vaikuttaa, paljonko lapseen laittaa rahaa – ainakin vielä nyt, kun lapsi on pieni. 

Isosiskoni, jonka vanhin tytär on 5-vuotias, kommentoi, että lapsen ikä ja lapsen kaveripiiri vaikuttaa myös paljon siihen, paljonko rahaa kuluu: Jokainen haluaa omalle lapselleen parasta, ja jos lapsen tuttavapiiri vaikka koostuuu lapsista, joilla on kalliit harrastukset, sitä mielellään tarjoaa samaa omalle lapselleen. Lisäksi yli 4-vuotias muuttuu kalliimmaksi, koska hänelle joutuu maksamaan junalippuja, lapsenannoksen brunssilla ja niin edelleen.

Olen myös huomannut, että lapsen kulut tulevat usein rykäyksittäin. Alpun juoksevat kulut ovat noin 380 euroa kuussa,  eli maksamme päiväkodin (240 euroa), muskarin (40 euroa) sekä ruoan ja vaatteet (noin 100 euroa). Sitten välillä tulee isompia kuluja, kuten nyt ostin talvihaalarit ja -kengät vajaalla 200 eurolla. No, nämä olisi saanut käytettynä oikeasti paljon halvemmalla, mutta en vain ehtinyt yrittää metsästää niitä, joten maksoin tällä kertaa vaatteet rahalla, en ajallani.

Listaisn noin vuosi sitten 11 tapaa, joilla olen itse selvinnyt vauva- ja taaperoajasta melko edullisesti. Tämä perustuu enimmäkseen käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden kierrättämiseen ja siihen, että olen minimoinut lapselle hankittavan kaman määrän. Tämä on vielä helppoa, kun lapsi ei itse oikeastaan halua vielä kauheasti juttuja.

Tajusin muuten, että Alepassa on paljon helpompi käydä Alpun kanssa kuin vaikka sittarissa, sillä siellä ei ole leluosastoa. Hehe.

Ja sitten on koko joukko asioita, missä lapsi itse asiassa säästää: Ei tule ryypisteltyä enää samalla volyymillä kuin ennen (nyyh!), eikä syötyä illalla ravintolassa tai käytyä elokuvissa tai keikoilla. Eli tietyt menot (harmilisesti kyllä) karsiutuvat ainakin muutamaksi vuodeksi elämästä. Puistossa hengailu ei kauheasti maksa.

Halusin tähän asiaan perspektiiviä ihmiseltä, jolla on vanhemmat lapset. Niinpä pyysin uusimpaan podcast-jaksooni 14- ja 15-vuotiaiden lasten äidin, Elina Myllymäen, juttelemaan lasten kuluista. Tunnen Elinan parin vuoden takaa sijoituspiireistä, ja hän on aivan mahtava tyyppi. Hänellä on muun muassa viimeisen 15 vuoden ajalta koko perheeen menot ja tulot sekä tase laskettuna. (Kyllä, tunnen paljon tällaisia kiinnostavia excelöitsijöitä.) Elina näytti laskelmansa tarkalleen, paljonko heihin on mennyt rahaa ja paljonko sitä on tullut erinäisinä tukina takaisin. Todella kiinnostavaa kuunneltavaa! Elinan teesi on, että lapseen menee käytännössä sen verran rahaa kuin vanhemmat päättäävät, ja mikäli niin haluaa, niin lapsesta voi päästä suht edullisestikin. 

Kuuntele Mitä lapsi maksaa -jakso Yle Areenasta (tai Spotifystä tms).

Tämän lisäksi haastattelin Ylen sivulle Nina Nordlundia, joka on kirjoittanut Lapset ja raha -kirjan. Jutussa puhutaan siitä, miten lapselle voi opettaa ihan taaperovaiheesta lähtien hyviä rahankäyttötapoja.

Lue juttu lapsille rahasta puhumisesta.

 

Kiinnostaa keskustella aiheesta:

Paljonko teillä menee lapseen tai lapsiin rahaa kuukaudessa? Mihin menee eniten rahaa?

 

 

Kuuntele Melkein kaikki rahasta -podcastin aiemmat jaksot:

Näin raha hiertää ystävyyssuhteisssa

Vastuullinen sijoittaminen trenaa nyt

Sijoittamisen ABC

Näin säästät vuodessa 3000 euroa ja 1500 kiloa kasvihuonepäästöjä

Näin et jää tappiolle parisuhteessa

Haluaisitko olla tyytyväisempi palkkaasi?

 

 

Lue myös:

11 keinoa, joilla lapsesta selviää halvalla

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei hajuakaan mitä lapsi maksaa, mutta kyllähän noita kuluja tulee kun alkaa miettimään.

Eskari-ikäinen tyttö esim. syö about sen verran kuin minä keski-ikäinen toimistotyöläinen :D Eskariin menee vajaa parisataa (halpaa!), takaisin tulee lapsilisä vajaa satanen. Viime aikojen isoja kuluja on talvihaalari 90 euroa (jemmassa ollut koko oli väärä ja pirhana kun haalarit maksaa, no kikkailin kuitenkin alekoodien kanssa -40% alen Reiman kauden haalarista). Sit luistimet ja sukset oli jääneet pieneksi ja kypärä oli Tukesissa todettu vaaralliseksi. Ostin uutena kun en jaksa etsiä käytettynä ja taas metsästin aleprosentit kohdilleen ja kiristelen silti vähän hampaita kuluille: hokkarit 30 euroa (halvemmalla saisi mutta me luistellaan niin paljon että halusin vähän paremmat), teroitus 7 euroa, maila 15 euroa (-70% prisman alelaarissa, jess), kypärä 20 euroa, sukset+siteet+monot 75 euroa (nää oli halvimmat mitä löysin, vielä puuttuu sauvat, sukset on ihan törkykalliita kyllä, harmittaa kun musta sukset on about turhat Helsingin talvessa, vaan toisaalta on kiva että lapsi oppii hiihtämään...fiksumpi vuokraisi sukset mutta toisaalta latu alkaa 50m kotiovelta jos lunta tulee). Eli urheiluvarusteet maksoi tälle kaudelle vajaat 150 euroa (OMG). Onneksi vanhoista saaneet takaisin ehkä 70 euroa (toivoisin). Vielä alle 7v. ei maksa bussilipuista (tai uimahallista yms.) mutta sekin tulee maksamaan vuoden vaihteen jälkeen. Harrastus maksaa about 200 kausi (eli 400 euroa vuodessa, huhhuh). Halvemmallakin pääsisi, mutta tää on tosi hyvä harrastus. Jos tarttee lääkäriä, niin sinne menee 100-300 euroa per kerta keskimäärin (me käytetään yksityistä mieluummin kuin jonotetaan terveyskeskuksessa, aika kun on rahaa). Lapsen vakuutuksiin menee kymppejä vain (koska meillä on lapselle vain tapaturmavakuutus noin 20/vuosi ja sit matkavakuutus). Niin joo ja tulevia kuluja lienee myös puhelin ja liittymä...kääk.

Mun fiilis on että alle 3v. maksaa paljon vähemmän kuin tällainen 6v., mutta toisaalta, eipä oo vaippoja, vauvanruokia tai rahaa kiinni vauva- ja taaperovarusteissa ja vaatteetkin saattaa sopia päälle useamman kuukauden toisin kun pienillä :D

Kallista on (Ei varmistettu)

Esikoisen tekemiseen meni n. 5 000 €. Nyt yritämme toista lasta, ja tähän mennessä on mennyt n. 3 000. Näyttäisi kuitenkin, että toinen lapsi ei tule niin "helposti" kuin ensinnäinen (jos ollenkaan), joten ollaan varauduttu vielä 10 000 - 20 000 € menoon.

Juliaihminen
Juliaihminen

Tuon podcastin loppupolella on kanssa erään naisen pohdintaa siitä, miten ensimmäisen hedelmöityshoidoilla hankitun lapsen jälkeen ei välttämättä ole yksinkertaisesti rahaa toiseen. (Puhumattakaan henkisestä rahkeista ym.)

Vierailija (Ei varmistettu)

Vauva-aikana tuntui, että rahaa ei mene oikeastaan mihinkään. No vaippoihin tietysti meni jonkin verran ja lapsen vakuutukseen. Osin mielikuva vauva-ajan edullisuudesta johtui tietysti siitä, että olin ostanut jo ennen vauvan syntymää lähes kaiken ensimmäisenä vuonna tarvittavan, joten hankintoja ei alussa tarvinnut tehdä juuri lainkaan.

Toisaalta kyse on oikeasti myös lapsen iästä. Mulla on nimittäin kans tuntuma, että lapsen kulut kasvavat koko ajan. Täysimetin, joten rahaa lapsen ruokaan ei aluksi mennyt käytännössä lainkaan, mutta nyt 3,5 vuotias syö yllättävänkin paljon. Aina on nälkä. Lisäksi erilaisia hankintoja pitää tehdä koko ajan. Vaatteiden ohella olen ostanut viimeisen vuoden aikana lapselle mm. polkupyörän, sukset ja luistimet. Lelujakin pitää säännöllisesti "uusia", sillä vauva- ja taaperolelut eivät ymmärrettävästi enää hirveästi viehätä. Lapsi käy muskarissa ja lisäksi käydään silloin tällöin uimassa ja joskus myös HopLopissa tai muissa vastaavissa sisäleikkipaikoissa. Päiväkodissa ja harrastuksissa on naamiaisia tai muita vastaavia teemapäiviä. Kesällä käytiin huvipuistossa. Vielä toistaiseksi lapsi on päässyt useimpiin paikkoihin ilmaiseksi ja monissa paikoissa alle 4-vuotiaat vielä syövätkin (lähes) ilmaiseksi, mutta kaukana ei ole se aika, kun myös lapsesta on maksettava ainakin se lapsen lippu paikassa kuin paikassa. Arvioisin, että kulut ovat noin 250 euroa kuukaudessa (päivähoitomaksu on tosi minimaalinen, sillä tuloni ovat sen verran pienet).

Tässä vaiheessa kuluja pienentää se, että tämän ikäiselle voi ostaa aika paljon käytettynä. Kun lapsi kasvaa, käytettyjen (ja lapselle kelpaavien) vaatteiden ja urheiluvälineiden löytäminen on varmaan entistä vaikeampaa. Myös harrastusten hintataso varmaankin nousee. Ja jossain vaiheessa pitää olla oma puhelin ja ehkä tablettikin. Eli rahanmenoa on tiedossa.

S a a r a H (Ei varmistettu)

O-ou, hyvä tietää mitä on edessä! Kääks.

Mut sellanen väite, mihin törmään jatkuvasti ja mitä en käsitä ainakaan tuntemieni imettäneiden parissa: että halvalla tai peräti ilmatteeks menisi. Sitä pullan, juustojen, kakkujen ja muun mussutuksen määrää! Ei herunu helpolla eikä ilmatteeks. Pumppauskamoista ja kahvilalaskuista puhumattakaan.

Toki jotkut (hmmm?) sulattavat 6kk raskauskilot imetykseen että on kai sekin edullista..? Ne kuuluisat raskauskilot eli mulla vauvavuoden valvomiskilot, on alkanu sulaa vasta imetyksen loputtua ja yöunien ja elämän terveellistyttyä. Johan maistuu mandariini, kun ei kalorinhimoissaan hamua konvehtia joka käänteessä ;D

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitenkäs esim. n kpl ylimääriä makuuhuoneita maksaa Helsiingissä? Mikä on ero vuokrassa kaksiossa ja neliössä? Lomamatkat?

Vierailija (Ei varmistettu)

Tähän voin kommentoida sen verran, että me haluttaisiin vaihtaa yhden makkarin verran isompaan ja kun neliöhinnat on meilläpäin (ei haluta vaihtaa hyvää naapurustoa) vähintään 5000e/m^2, niin 10m2 koppero maksaisi laskennallisesti vähintään 50 000 euroa (realistisesti taas on todettu, että tuo summa ei riitä mihinkään, niinpä muutos 3h+k:stä 4h+k maksaa meidän tienoilla 150 000-200 000 euroa). On nimittäin isommat perheasunnot meidän kaupunginosassa myös harvinaisia, joten kysyntä ylittää tarjonnan ja hinnoista huomaa...

Vierailija (Ei varmistettu)

Meilläkin isompi asunto on ehdottomasti isoin lapsesta seuraava kuluerä. Muuten ollaan saatu pidettyä kahden lapsen menot tosi pienenä, mutta meidän oli pakko muuttaa pienestä kaksiosta kolmioon.
Silloin vuokra nousi 700e->1200e. Sillä vuokralla katsoimme jo järkevämmäksi ostaa oma pieni kolmio.

Tähän toivotaan mahtuvamme kunnes lapset muuttaa pois kotoa, koska isompaan samalla alueella (=tuttujen kavereiden, koulujen, päiväkotien, ja muun tukiverkoston luona) meillä ei vain ole (ja tuskin tulee olemaankaan) varaa. Yksi huone lisää tarkoittaisi n.150 000 euroa kalliimpaa kämppää. Tämä on myös yksi isoin syy, miksi en usko meillä olevan varaa kolmanteen lapseen. Viiden hengen perhe olisi nykyiseen kämppään jo ihan liikaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla ei ole lapsia, mutta mutulla sanoisin lähisukulaisten lapsiperhe-elämää seuranneena, että kulut kasvavat lapsen kasvaessa. Kouluikäinen alkaa olla jo tarkempi tyylistä ja merkkivaatteista ja elektroniikastakin. Tietysti jonkin verran toivottavasti voivat vanhemmatkin vaikuttaa siihen, pitääkö saada tietyn merkin vaatteita vai ei ja kuinka usein uusi puhelin ostetaan. Ehkä?

Juliaihminen
Juliaihminen

Veikkaan että tässä painaa paljon esimerkin voima, sekä vanhempien että kaveripiirin. Tuossa podcastissa Elina mainitsee, miten hänen lapsensa eivät ole hirveän kiinnostuneita merkkivaatteista (vaikka toinen esim harrastaa ompelemista), ja ainakin osasyy on se, että perheessä on aina arvostettu melko säntillistä rahankulutusta.

Sanni Tee Tee

En uskalla laskea. Lapset 14-, 11- ja 6-vuotiaita harrastavia ihmisiä kaikkine normaaleine ikään ja elämään kuuluvine tarpeineen.

Sen verran he kustantavat, että yhden pienituloisen ja yhden keskituloisen aikuisen palkat plus lapsilisät menevät ihan kokonaan elämiseen. Säästöön ei tällä hetkellä jää mitään emmekä esim. matkustele.

Mutta se, että he saavat harrastaa (mm. ratsastusta) on meiltä vahva arvovalinta. Joten näillä mennään. Tässä elämänvaiheessa en viitsi kovin paljon pysähtyä laskeskelemaan kulunkeja tai ylipäänsä ajattelemaan rahavirtoja. Kaikki, mikä tulee, myös menee. Kaikki ylimääräinen on nipistetty pois, kaikki meille tärkeä nostettu prioriteettilistan kärkeen.

Aesr (Ei varmistettu)

Leikkipuistoilu ei ole ilmaista! Vuoden aikana olen joutunut ostamaan itselleni ulkohousut, järkyttävän näköiset lämpötalvikengät, rukkaset, untuvatakin ja sadetakin :D onneksi osan käytettynä. Lapselle ainoat uutena ostetut tavarat oli patja, turvakaukalo ja auton istuin, niihin meni kyllä rahaa! Niin ja toki isompi asunto, jossa 200e kalliimpi vuokra.

Ellinaa (Ei varmistettu)

Iloksi olen huomannut, että 1v lapsi onkin yllättävän "edullinen" jos näin voi sanoa tuosta rakkaasta vesselistä Vauvavuosi oli ehkä noin tonnin hintainen imetetylle lapselle kun kyseessä eka lapsi eli sängyt, rattaat yms piti hankkia. Mutta nyt onneks kasvuvauhti hidastunut eli samat vaatteet kestää jo puoli vuottakin. Ja tavallaan tuntuu et täähän on yhtä säästöö ku matkustaessa ja ravintoloissa 1v ei maksa vielä mitään. Vaikka tää meiän 1v4kk vetää jäätävän määrän ruokaa buffeteista Hyvä tekosyy mennä lounaalle ku saa samalla rahalla äiti ja poika suursyömärit.

Marttakoo (Ei varmistettu) Http://ollaanihmisiksi.home.blog

Meillä myös 2-vuotias ja vähällä kyllä selvitään. En ole mikään excel-ihminen joten lukuja en osaa sanoa, mutta vaatteisiin eniten menee eikä sekään montaa kymppiä kuussa keskimäärin tee. Turvaistuimia on kaksi ostettu uutena, niihin toki meni satasia. Muksu ei vielä harrasta mitään maksullista (talo täynnä soittimia eli äidin kanssa pääsee kyllä "muskariin" päivittäin) eikä ole päivähoidossa eli sekä tulot että menot ovat vaatimattomat.

Leluja ei juuri tule ostettua koska isovanhemmat ovat siinä suhteessa hyvin innokkaita. Kirjoja silloin tällöin kun ovat tytölle niin rakkaita. En myöskään osta lapselle joulu- ja synttärilahjoja toistaiseksi, en näe että tuon ikäiselle olisi väliä onko paketti äidin vai mummin ostama. Jälkimmäinen tosiaan ostaa sen vaikka yrittäisit kieltää :D

Kommentoi