Mitä lapsi oikeasti maksaa?

marraskuussa puistossa5.jpg

Otsikon kysymys on siinä mielessä absurdi, ettei siihen mitenkään ole standardivastausta. Käytännössä kysymys on sama kuin se, että mitä elämä maksaa. Yksi ihminen elää alle tonnin kuukausibudjetilla, toinen taas hummailee kymppitonnilla kuussa.

Silti olen sitä mieltä, että lapsen kustannuksista voi hyvin keskustella, sillä ensinnäkin ihmisiä kiinnostaa kovasti vertailla itseään muihin: laitanko minä paljon vai vähän rahaa elämiseen (tai lapseen)? Toiseksi, ennen kun sain lapsen, minulla oli vain hataria käsityksiä siitä, että ”lapsi on tosi kallis ja rahanmeno on eeppistä sen jälkeen, kun se tupsahtaa maailmaan”.

Mutta sitten kävi ilmi, että siihen voi aika paljon vaikuttaa, paljonko lapseen laittaa rahaa – ainakin vielä nyt, kun lapsi on pieni. 

marraskuussa puistossa.jpg

Isosiskoni, jonka vanhin tytär on 5-vuotias, kommentoi, että lapsen ikä ja lapsen kaveripiiri vaikuttaa myös paljon siihen, paljonko rahaa kuluu: Jokainen haluaa omalle lapselleen parasta, ja jos lapsen tuttavapiiri vaikka koostuuu lapsista, joilla on kalliit harrastukset, sitä mielellään tarjoaa samaa omalle lapselleen. Lisäksi yli 4-vuotias muuttuu kalliimmaksi, koska hänelle joutuu maksamaan junalippuja, lapsenannoksen brunssilla ja niin edelleen.

Olen myös huomannut, että lapsen kulut tulevat usein rykäyksittäin. Alpun juoksevat kulut ovat noin 380 euroa kuussa,  eli maksamme päiväkodin (240 euroa), muskarin (40 euroa) sekä ruoan ja vaatteet (noin 100 euroa). Sitten välillä tulee isompia kuluja, kuten nyt ostin talvihaalarit ja -kengät vajaalla 200 eurolla. No, nämä olisi saanut käytettynä oikeasti paljon halvemmalla, mutta en vain ehtinyt yrittää metsästää niitä, joten maksoin tällä kertaa vaatteet rahalla, en ajallani.

marraskuussa puistossa2.jpg

marraskuussa puistossa3.jpg

Listaisn noin vuosi sitten 11 tapaa, joilla olen itse selvinnyt vauva- ja taaperoajasta melko edullisesti. Tämä perustuu enimmäkseen käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden kierrättämiseen ja siihen, että olen minimoinut lapselle hankittavan kaman määrän. Tämä on vielä helppoa, kun lapsi ei itse oikeastaan halua vielä kauheasti juttuja.

Tajusin muuten, että Alepassa on paljon helpompi käydä Alpun kanssa kuin vaikka sittarissa, sillä siellä ei ole leluosastoa. Hehe.

Ja sitten on koko joukko asioita, missä lapsi itse asiassa säästää: Ei tule ryypisteltyä enää samalla volyymillä kuin ennen (nyyh!), eikä syötyä illalla ravintolassa tai käytyä elokuvissa tai keikoilla. Eli tietyt menot (harmilisesti kyllä) karsiutuvat ainakin muutamaksi vuodeksi elämästä. Puistossa hengailu ei kauheasti maksa.

marraskuussa puistossa4.jpg

marraskuussa puistossa6.jpg

Halusin tähän asiaan perspektiiviä ihmiseltä, jolla on vanhemmat lapset. Niinpä pyysin uusimpaan podcast-jaksooni 14- ja 15-vuotiaiden lasten äidin, Elina Myllymäen, juttelemaan lasten kuluista. Tunnen Elinan parin vuoden takaa sijoituspiireistä, ja hän on aivan mahtava tyyppi. Hänellä on muun muassa viimeisen 15 vuoden ajalta koko perheeen menot ja tulot sekä tase laskettuna. (Kyllä, tunnen paljon tällaisia kiinnostavia excelöitsijöitä.) Elina näytti laskelmansa tarkalleen, paljonko heihin on mennyt rahaa ja paljonko sitä on tullut erinäisinä tukina takaisin. Todella kiinnostavaa kuunneltavaa! Elinan teesi on, että lapseen menee käytännössä sen verran rahaa kuin vanhemmat päättäävät, ja mikäli niin haluaa, niin lapsesta voi päästä suht edullisestikin. 

Kuuntele Mitä lapsi maksaa -jakso Yle Areenasta (tai Spotifystä tms).

Tämän lisäksi haastattelin Ylen sivulle Nina Nordlundia, joka on kirjoittanut Lapset ja raha -kirjan. Jutussa puhutaan siitä, miten lapselle voi opettaa ihan taaperovaiheesta lähtien hyviä rahankäyttötapoja.

Lue juttu lapsille rahasta puhumisesta.

 

Kiinnostaa keskustella aiheesta:

Paljonko teillä menee lapseen tai lapsiin rahaa kuukaudessa? Mihin menee eniten rahaa?

 

 

Kuuntele Melkein kaikki rahasta -podcastin aiemmat jaksot:

Näin raha hiertää ystävyyssuhteisssa

Vastuullinen sijoittaminen trenaa nyt

Sijoittamisen ABC

Näin säästät vuodessa 3000 euroa ja 1500 kiloa kasvihuonepäästöjä

Näin et jää tappiolle parisuhteessa

Haluaisitko olla tyytyväisempi palkkaasi?

 

 

Lue myös:

11 keinoa, joilla lapsesta selviää halvalla

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kommentit (14)
 1. Ei hajuakaan mitä lapsi maksaa, mutta kyllähän noita kuluja tulee kun alkaa miettimään.

  Eskari-ikäinen tyttö esim. syö about sen verran kuin minä keski-ikäinen toimistotyöläinen 😀 Eskariin menee vajaa parisataa (halpaa!), takaisin tulee lapsilisä vajaa satanen. Viime aikojen isoja kuluja on talvihaalari 90 euroa (jemmassa ollut koko oli väärä ja pirhana kun haalarit maksaa, no kikkailin kuitenkin alekoodien kanssa -40% alen Reiman kauden haalarista). Sit luistimet ja sukset oli jääneet pieneksi ja kypärä oli Tukesissa todettu vaaralliseksi. Ostin uutena kun en jaksa etsiä käytettynä ja taas metsästin aleprosentit kohdilleen ja kiristelen silti vähän hampaita kuluille: hokkarit 30 euroa (halvemmalla saisi mutta me luistellaan niin paljon että halusin vähän paremmat), teroitus 7 euroa, maila 15 euroa (-70% prisman alelaarissa, jess), kypärä 20 euroa, sukset+siteet+monot 75 euroa (nää oli halvimmat mitä löysin, vielä puuttuu sauvat, sukset on ihan törkykalliita kyllä, harmittaa kun musta sukset on about turhat Helsingin talvessa, vaan toisaalta on kiva että lapsi oppii hiihtämään…fiksumpi vuokraisi sukset mutta toisaalta latu alkaa 50m kotiovelta jos lunta tulee). Eli urheiluvarusteet maksoi tälle kaudelle vajaat 150 euroa (OMG). Onneksi vanhoista saaneet takaisin ehkä 70 euroa (toivoisin). Vielä alle 7v. ei maksa bussilipuista (tai uimahallista yms.) mutta sekin tulee maksamaan vuoden vaihteen jälkeen. Harrastus maksaa about 200 kausi (eli 400 euroa vuodessa, huhhuh). Halvemmallakin pääsisi, mutta tää on tosi hyvä harrastus. Jos tarttee lääkäriä, niin sinne menee 100-300 euroa per kerta keskimäärin (me käytetään yksityistä mieluummin kuin jonotetaan terveyskeskuksessa, aika kun on rahaa). Lapsen vakuutuksiin menee kymppejä vain (koska meillä on lapselle vain tapaturmavakuutus noin 20/vuosi ja sit matkavakuutus). Niin joo ja tulevia kuluja lienee myös puhelin ja liittymä…kääk.

  Mun fiilis on että alle 3v. maksaa paljon vähemmän kuin tällainen 6v., mutta toisaalta, eipä oo vaippoja, vauvanruokia tai rahaa kiinni vauva- ja taaperovarusteissa ja vaatteetkin saattaa sopia päälle useamman kuukauden toisin kun pienillä 😀

 2. Kallista on
  7.12.2018, 07:59

  Esikoisen tekemiseen meni n. 5 000 €. Nyt yritämme toista lasta, ja tähän mennessä on mennyt n. 3 000. Näyttäisi kuitenkin, että toinen lapsi ei tule niin ”helposti” kuin ensinnäinen (jos ollenkaan), joten ollaan varauduttu vielä 10 000 – 20 000 € menoon.

  1. Tuon podcastin loppupolella on kanssa erään naisen pohdintaa siitä, miten ensimmäisen hedelmöityshoidoilla hankitun lapsen jälkeen ei välttämättä ole yksinkertaisesti rahaa toiseen. (Puhumattakaan henkisestä rahkeista ym.)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *