Kiinnitetty postaus

Mitä vaadin eduskuntavaaliehdokkaaltani?

Kaupallinen yhteistyö: WWF

Syksyllä lupasin, että vaalien alla aion tarkkailla vaalipaneeleita ja äänestää tasan sitä puoluetta ja tyyppiä, joka tekee eniten ilmastonmuutoksen ehkäisemisen eteen. Ja nyt on aika alkaa lunastaa tätä lupausta. Tämä tarkoittaa sitä, että ehdokkaisiin pitää vähän perehtyä.

Nettiin on ilmestynyt joukko vaalikoneita. Olen tehnyt Hesarin, Ilta-Sanomien  ja Ylen vaalikoneen. Niissä esitetään monia tärkeitä teemoja, mutta huomaan jatkuvasti miettiväni, että näitä ilmastokysymyksiä pitäisi vain olla vielä enemmän. Haluaisin, että nyt jokainen puolue kertoisi hyvin konkreettisesti, mitä se aikoo tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kummallisen epämääräiset ”autot kuuluvat teille” -sloganit eivät nyt lämmitä sielua, haluan käytännönläheisiä lausuntoja siitä, mitä tuleman pitää.

Olen täysin valmis kipeisiinkin, omaa elämänlaatuani jollain tasolla heikentäviin päätöksiin, jos ne koskevat meitä kaikkia. Välillä nimittäin tuntuu toivottomalta luopua X:stä ja Y:stä ja samaan aikaan seurata, kun muita ei kiinnosta yhtään. Haluaisin, että meillä olisi kaikilla samat pelisäännöt, joilla tätä taistelua ilmastonmuutosta vastaan pelattaisiin.

Millaisia päätöksiä sitten haluaisin nähdä?

Tykkäsin tästä WWF:n vaaliohjelmasta. Se on hyvä ja konkreettinen, ja sen tavoite on rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Poimin ohjelmasta pari kohtaa, joihin olen itse kiinnittänyt huomiota valitessani omaa ehdokastani. Koska me elämme Suomessa ja voimme ensisijaisesti vaikuttaa suomalaisten asioihin, niin nämä koskevat nyt erityisesti meidän maatamme.

1. Energia: Lopetetaan fossiilisten polttoaineiden käyttö

Fossiilisten polttoaineiden käyttö pitäisi lopettaa vuoteen 2035 mennessä. Kivihiilen, öljyn ja muiden fossiilisten polttoaineiden käyttö esimerkiksi energiantuotannossa ja liikenteessä on merkittävin syy ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen.

Lisäksi energiantuhlaukseen ja fossiilisten energiamuotojen käyttöön kannustavat tuet pitää lopettaa seuraavalla hallituskaudella. Energian käytön haitalliset verotuet olivat viime vuoden talousarviossa yli kaksi miljardia euroa. Näitä haitallisia verotukia on esimerkiksi dieselin ja kevyen polttoöljyn alennettu verokanta (noin 780 miljoonaa euroa), teollisuuden alennettu verokanta (yli 600 miljoonaa euroa) ja energiaintensiivisen teollisuuden energiaveronpalautukset (noin 200 miljoonaa euroa). Tällaiset yritystuet ovat tehottomia ja ovat ristiriidassa Suomen ilmastotavoitteiden kanssa. Tämä on mielestäni äärimmäisen tärkeä kohta, ja tähän vaaditaan vahvaa poliittista tahtoa.

2. Hakkuut: Metsähallituksen vuotuinen tulostavoite pitäisi olla enintään 60 miljoonaan euroa vuodessa.

Nyt on puhuttu paljon Suomen hiilinieluista, ja mikäli me haluamme ilmastoneutraaliksi, niin metsiin pitää kiinnittää paljon huomiota: metsähakkuiden lisääminen nakertaa Suomen hiilinieluja.

Valtion budjetissa on vaadittu Metsähallitukselta reippaan 10 vuoden aikana yhä suurempia tuottoja: Valtio on nostanut Metsähallituksen tulostavoitetta 12 vuoden aikana 62 miljoonasta eurosta 149 miljoonaan euroon. Tästä syystä Metsähallitus on joutunut lisäämään metsien hakkuita. Se on joutunut hakkaamaan myös vanhoja metsiä ja muita arvokkaita luontokohteita, mikä on ympäristön kannalta haitallista. Ei ole hyvä tämä!

3. Ruoka: Tukea kasviproteiinin tuotannolle.

Ihmisravinnoksi tuotetun kasviproteiinin tuotannon tukia on syytä korottaa suhteessa lihan- ja maidontuotannon tukiin, koska rahalla ohjaillaan paljon ihmisten arkiostoksia ympäristöystävälliseen suuntaan (ainakin minun!). Tätä nyt ei ehkä tarvitse enää sanoa edes ääneen, mutta kuten tiedetään, niin eläinperäisillä tuotteilla on moninkertaiset ympäristövaikutukset kasviperäisiin tuotteisiin verrattuna.

Ilmastoa kuormittaa erityisesti naudanlihan tuotanto, sillä eläimen luontaisessa ruuansulatuksessa syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. (Pieru tuhoaa planeettaamme, ihan oikeasti!)

4. Eniten kiinnostaa, millaista kansallista päästövähennystä ehdokkaan puolue tavoittelee vuoteen 2030 mennessä.

1,5 asteen tavoite edellyttää isoja päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla seuraavien vuosien aikana. Lähimmäksi pääsevät ne puolueet, jotka ovat ilmoittaneet tavoitteekseen 60 prosentin tai sitä suuremman päästövähennyksen.

WWF on tehnyt kattavan kyselyn eri eduskuntapuolueilta siitä, millaisiin toimiin puolueet olisivat ryhtymässä. Sivulla on 16 kohdan hyvin konkreettinen listaus siitä, mitä pitäisi tehdä ja mitä kukin puolue on aiheeseen vastannut. Suosittelen vilkaisemaan sitä. En halua nyt mainita puolueita nimeltä, sillä kuten edellisessä postauksessani sanoin, ilmastonmuutosta ei ratkaista yhden puolueen avulla, vaan tarvitsemme jokaista puoluetta tähän mukaan. Tarvitsemme sellaisen hallituksen, joka näitä asioita on valmis ajamaan.

Sain viimeksi niin paljon kysymyksiä Instagramissa tästä aiheesta, että ajattelin pitää tästä ihan oman Insta Liven! Kysykää siis tässä tai instan kautta mitä tahansa aiheeseen liittyvää, niin minäpä yritän löytää vastauksia tai kertoa oman mielipiteeni aiheesta. Livet ovat siitä kivoja, että niissä voi keskustella, eikä se mene pelkästään minun paasaukseksi. Ja koska haluan valmistautua liveen kysymällä WWF:n asiantuntijoilta vastauksia + haluan että mahdollisimman moni äänestää, kelasin pitää tuon Insta Liven erinomaisena päivänä, eli Julian nimipäivänä 12.4. (Äänestyspäivä on 14.4. sunnuntaina.) Muistuttelen omassa instagramissani sitten vielä lähempänä, sillä tuohon on vielä viikko aikaa.

Insta Live Juliaihmisen instassa 12.4. kello 20.

Loppuun vielä haastan teitä uudestaan:

1. Osallistu WWF:n #ääniluonnolle-haasteeseen. Postaa hashtagilla #ääniluonnolle ja #vaalit2019 kuva maisemasta, jonka haluat päättäjien säilyttävän tulevaisuudessakin.

2. Äänestä eduskuntavaaleissa luonnon ja ilmaston puolesta. Ennakkoäänestys on alkanut, eli se on 3.–9.4. ja itse vaalipäivä on 14.4.

Millaisiin asioihin te aiotte kiinnittää huomiota, kun valitsette ehdokastanne?

Kuvat: Katselin Kolilla näitä maisemia ja mietin, että kyllä tämän lumisen metsän puolesta on vain taisteltava.

Lue myös:

Aion äänestää luonnon puolesta

PODCAST // FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

Kommentit (9)
 1. Kiitos tärkeästä aiheesta! Ilmakehätutkijana tulen tähän mainostamaan, että me järjestämme huomenna paneelikeskustelun Helsingin yliopiston Tiedekulmassa listasi kohdan 2. aiheesta: Hiilinegatiivinen Suomi- Hiilinielujen merkitys ilmastokestävälle yhteiskunnalle. https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma

  1. Erinomainen aihe! Hitto kun en pääse paikalle, kun olen huomenna matkalla keskelle metsää Punkaharjulle, mutta pitää pitää noita Tiedekulman paneeleja nyt silmällä, kun äikkäri alkaa ja aikaa on! 🙂

   1. Tuo huominen vaalipaneeli livestriimataan klo 9-11.30 Tiedekulman nettisivuille ja siitä jää myös tallenne samaan osoitteeseen.

    Suosittelen tsekkaamaan myös viime viikolla Tiedekulmassa järjestetyn Ilmastovaalit-keskustelun, löytyy kokotallenteena ja lyhyempinä klippeinä esim. Tiedekulman Youtubesta, sekä podcastina (yleisimmät podcast-sovellukset > Tiedekulma podcast). Tapahtuma sai positiivista palautetta mm. siitä että toi tutkijat ja poliitikot keskustelemaan ”saman pöydän ääreen” (ja osa tutkijoista haastoikin poliitikkoja ihan rohkeasti). Keskusteluja vetää erinomainen Reetta Räty.

    Terkut Tiedekulmasta 🙂

 2. Oletko ajatellut kokeilla vaikutusvaltaasi hilata joku ehdokas eduskuntaan paljastamalla, ketä äänestät? Näillä sinun perusteilla minä ainakin äänestäisin kenet ikinä valitsetkaan (koska olen laiska nahjus) ja blogisi lukijakunnan avulla ääniä olisi ehkä oikeasti mahdollista keskittää niin että se auttaa ehdokasta eikä vain puoluetta. Kiinnostava mahdollisuus käyttää valtaa ympäristön hyväksi!

  1. Mulla on omat veikkaukseni siitä, mimmonen meidän tulevasta hallituksesta tulee, ja uskon, että nyt meidän monipuoluejärjestelmässä hallitusneuvotteluista tulee melko tiukat. En usko, että isoin puolue, oli se mikä tahansa, pystyy saamaan tällaisia tavoitteita vietyä läpi, vaan tarvitaan tosi laajaa poliittista tahtoa. Ennen kaikkea toivoisin, että suurimmat puolueet ottaisivat nämä asiat myös agendalleen.

   Tästä syystä kelasin, että jos kertoisin ketä ja mitä puoluetta äänestän, saattaisin pikemminkin sulkea jengiä ulkopuolelle kuin vaikuttaa sillä lailla oikeasti suuren joukon mielipiteisiin.

   Lisäksi google analyticsin mukaan mun blogia lukee enimmäkseen nuoret ihmiset, ja ainakin gallupien perusteella nuoret (tyyliin alle 60-vuotiaat) äänestävät luultavasti niiden asioiden puolesta, joiden ajamista minäkin toivoisin. Tärkeintä olisi vain saada ihmiset sinne vaaliuurnille, jos me kaikki nuoret äänestettäisiin, niin veikkaisin että tulevaisuudesta voisi tulla valoisampi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *