Miten onnistun välttymään richsplainaamiselta?

Juliaihminen

Otsikon kysymys ei ole retorinen, vaan mietin sitä oikeasti usein. Kun olen valinnut tämän tien, että horinoin raha-asioista milloin missäkin, sitä joutuu todella kieli keskellä suuta operoimaan. 

Juttu nimittäin on niin, että ihminen alkaa hyvin nopeasti katsoa elämää ja maailmaa siitä näkökulmasta, missä itse seisoo. En voi mitenkään enää väittää muistavani tai ymmärtäväni täysin, miltä tuntuu olla vaikkapa köyhä opiskelija, jolla on epävarmuutta siitä, miten kesäkuun vuokra maksetaan tai saanko palkkaduunia tulevaisuudessa - vaikka olen ollut itse siinä tilanteessa. Siitä vain on semmoset kymmenen vuotta aikaa, joten mieli nostalgisoi ajan kultaiseksi ja siivoaa siitä epävarmuuden ja ahdistuksen tunteet jälkikäteen.

Mulla on etäinen muistikuva siitä, miltä tuntuu kasvaa pienituloisessa perheessä ja olla jollain lailla huolissaan perheen rahan riittämisestä. Mutten voisi sanoa jollekin tämän hetken lapsiperheköyhdyydessä elävälle 10-vuotiaalle, että "tiedän miltä susta tuntuu".

Saati sitten tilanteet ja asiat, joita en ole kokenut, kuten vaikka työttömyys tai aikuisiän pienituloisuus. Järjellä ja tutkimuksista tiedän, että köyhyys on kuin loinen, joka vie aivoista valtavasti kapasiteettia ja kykyä suunnitella pitkällä tähtäimellä asioita. Mutta sitä on silti vaikea sisäistää tai siihen täysin samastua. Mietin usein, että onko mitään järkeä kuulutella ympäriinsä, että "säästää voi 15 euroa kuussa, koska siitä on hyötyä pitkällä tähtäimellä". Jos ihminen ajattelee vain lyhyttä tähtäintä, niin siinä ei paljon pitkän ajan sijoitusten ilojen horinointi auta. Toisaalta joskus ihminen kaipaa sitä, että joku sanoo hänelle, että sinä olet fiksu ja pystyväinen, sinulla on samat mahdollisuudet kuin muillakin - vaikka toisaalta hyvätuloisen perheen lapsella voi olla näihin mahdollisuuksiin henkinen ja taloudellinen etumatka.

En kaipaa aiheesta mitään synnintunnustusta, sillä tämä on asia, jota kuuluukin miettä, kun puhuu rahasta. Tällaisissa kohdissa ihmisen kuuluu muistaa takaraivossa oma etuoikeutettu asemansa, jottei tule sanoneeksi ihan älyttömyyksiä. Richslpainauksella voi nimittäin aiheuttaa toiselle ulossuljetun ja ikävän olon, lisksi se on yhteiskunnllisesti vaarallinen tie.

Olikin todella kiinnostava jutella aiheesta ihailemani tutkijan, Minja Koskelan kanssa. Hän kirjoitti taannoin hauskasti richsplainaamisesta ja pyysin hänet podcastiin muun muassa selittämään lausetta: Yksilö navigoi rakenteissa. (Tärkeä lause!) Jaksossa avataan myös richsplainaus-termiä, puhutaan valtarakenteista ja siitä, voiko tällainen sijoitus- ja rahapuhe olla feminististä. Minja ei päästänyt mua mitenkään helpolla tai taputellut päätäni, kun mietin tätä omaa positiotani puhua rahasta muille.

Siksi suosittelenkin: kuunnelkaa ehdottomasti tänään ilmestynyt Melkein kaikki rahasta -jakso, se on kiinnostava, avaaa yhteiskuntaa ja herättää ajatuksia.

Kuuntele Melkein kaikki rahasta: Lopeta se richsplainaus

Kirjoitin aiheesta myös jutun, jossa käytin (luvalla mutta härskisti) Minjan postausideaa. Siinä köyhyyttä tutkiva THL:n asiantuntija Elina Turunen kertoo, miksei näin kannata sanao pienituloiselle.

Lue Ylen juttu richsplainaamisesta!

Ja kyllä, tänään insta live ysiltä. Ihan pienellä varoituksella, jos mun ja Raisan Lapsiperheen parisuhdekirjan julkkarit yhtäkkiä muuttuvatkin railakkaaksi! Ja huom! Olette oikein tervetulleita kaikki tänään torstaina 17.1. kello 15 Aleksanterinkadun uuteen Suomalaiseen kirjakauppaan julkkarijuhliin!

Juliaihmisen Insta Live kello 21!

 

 

Kuuntele Melkein kaikki rahasta -podcastin aiemmat jaksot:

Neljän päivän työviikko tuo elämään luksusta!

Kannattaako asunnon ostaminen?

Haluatko lisää rahaa? Hanki sivutyö!

Miten fiksu ihminen päätyy ottamaan pikavippejä?

Kääk, olen väärällä alalla!

Paljonko lapsi oikeasti maksaa?

Näin raha hiertää ystävyyssuhteisssa

Vastuullinen sijoittaminen trenaa nyt

Sijoittamisen ABC

Näin säästät vuodessa 3000 euroa ja 1500 kiloa kasvihuonepäästöjä

Näin et jää tappiolle parisuhteessa

Haluaisitko olla tyytyväisempi palkkaasi?

 

Lue myös:

Säästövinkit, jotka toimivat ihan jokaiselle

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

 

Kommentit

MiW (Ei varmistettu)

Oman position tiedostaminen on mun mielestäni tärkein tekijä yhteiskunnallisessa keskustelussa, koska 'keskustelijat' usein ovat niitä, joilla on kulttuurista pääomaa (aikaa, keskustelutiloja, terminologia hallussa, teoriataustaa tms.) käydä niitä. Monet seuraavat keskustelua, mutta eivät halua osallistua tai koe pystyvänsä osallistumaan, jolloin esimerkiksi disclaimerien käyttäminen muistuttaa, että kyse on lopulta yksittäisten ihmisten tulkinnoista ja avauksista. Toisaalta, mua välillä ärsyttää, että disclaimerin varjolla oletetaan voivan sanoa mitä tahansa: se ei ole mikään loppukevennys, jolla tehdä itsestä mukavampi tai parempi ihminen. Parhaimmillaan disclaimer on osallistava (esim. kun mainitset podcastissa, ettei tarkoitus ole vähentää miesten sijoituksia, vaan houkutella useampia naisia sijoittamaan), pahimmillaan alentuva, esimerkiksi pitkä sepustus omista etuoikeuksista, jonka lopussa mainitaan, että tiedostan olevani etuoikeutettu (= te muut ette ole?). Toimiva disclaimer on mielestäni sellainen, joka lisää inklusiivisuutta, ja toimimaton ainoastaan korostaa yksilön tai ryhmän ylivertaisuutta suhteessa muihin.

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, mulla on kanssa melko ristiriitainen suhde koko disclamereihin, sillä se nimenomaan saattaa ulossulkea ihmisiä ja olla vähän myös sellainen ylenkatsova. Tyyliin: "Pienituloiset eivät toki tällä lailla voi sijoittaa." Mistäs sinä sen tiedät, ehkä pienituloisella on aivot päässä ja hän tietää itse paremmin, voiko hän sijoittaa vai ei.

Mä olen huomannut, että kaipaan disclamereita sellaisiin aiheisiin, jotka ovat itselleni arkoja. Raha ei kuulu näihin, mutta esimerkiksi lasten kasvatus tällä hetkellä kuuluu. Lapsellani on aika tiukka uhmaikä meneillään, ja kun Hesarissa tai jossain muussa mediassa kerrotaan, miten "tällä simppelillä kikalla lapsesi rauhoittuu" tai joku selittää, miten "no meillä lapsi ainakin on ihan kohtelias ja kiva, mutta se johtuu siitä, että hän on saanut niin hyvää mallia vanhemmistaan", niin minua taas alkaa ärsyttää, koska viime aikoina on ollut tilanteita, joissa kikat eivät toimi, ja on annettu vaikka miten mukavaa esimerkkiä. Mutta juu, tässäkään ehkä disclamer ei suoranaisesti auttaisi, vaan ihan jo se, ettei ylipäänsä sanoisi, että "näin tämä homma onnistuu sinunkin kohdalla".

Tästä syystä tykkään enemmän vaikka blogeissa otsikoissa, joissa kirjoittaja puhuu itsestään eikä käytä sinä-passiivia. Tyyliin: "Käytätkö rahaa turhaan paskaan?" vrt "Käytänkö rahaa turhaan paskaan". 

Mutta siis erinomainen kommentti, olen samaa mieltä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ymmärrän dilemman kyllä. Mutta minä aina ajattelen vain, että kaikkien medioiden ei tarvitse olla kaikille. Siis jos kirjoittaja ei itse halua! Sitten tietysti, jos pyrkii tavoittamaan laajemman yleisön, niin sisällönkin pitää olla monipuolisempaa tai yleismaailmallisempaa. Joka tapauksessa itsenäinen sisällöntuottaja saa ihan itse päättää kohderyhmänsä, eikä tarvitse pyydellä anteeksi sitä, ettei ota kaikkia mahdollisia elämäntilanteita ja näkökulmia huomioon jutuissaan. Kunhan ei puhu asioista yleistäen ja väitä, että sisältö sopii kaikille, jos se ei sovi. Ilmaisussa siis pitää ehdottomasti olla tarkkana, mutta anteeksi ei tarvitse pyydellä!

Juliaihminen
Juliaihminen

Ehdottomasti samaa mieltä. Kantaaottava blogipostaus tai kolumni lehdessä laimenee, jos pitää laittaa loppuun lista, jossa kerrotaan, että "ymmärrän että tämä ei päde henkilöihin x, y ja z" tai "ymmärrän olla kiitollinen, koska x, y ja z eivät ole tapahtuneet kohdallani". 

Rajanveto on hankalaa, mutta no esimerkkinä vaikka tämä oma tilanteeni, että tulin toisella kerralla melko helposti raskaaksi (kun ensimmäisellä kerralla en), niin en voi alkaa jokaisen raskauteen liittyvän postauksen loppuun kertomaan, miten onnekasta on ja miten kiitollinen olen siitä, kun nyt tämä kävi näin helposti. Totta kai se on onnekasta ja tietenkin olen kiitollinen, se on täysin ilmiselvää. (Nyt meni vähän kauas richsplainaamisesta...)

Vierailija (Ei varmistettu)

Suomen sosialismi näkyy mielestäni erinomaisesti siinä, että bloggaajat (ja kaikki muutkin) pyytelevät säännöllisin väliajoin anteeksi kaikenlaista, ja mielestäni ihan turhaan. Suomessa kun kaikkien pitää olla samalla tasolla kaikessa, erottua ei saa, koska se on joltain muulta jotenkin pois? Ei ihme että maa elää jatkuvassa lamassa kun kellään ei saa olla hyvin ilman että joku toinen loukkaantuu. Ei se maailma niin pyöri ja kaikkinensa jotenkin järjetön ajatuskuvio, mutta ah niin suomalainen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mee ny pois, keskenäsi kapitalismin ja individualismin paratiisiin rakastamaan omia muka-rohkeita ajatuksiasi.

LL (Ei varmistettu)

En ole alkuperäinen kommentoija, mutta aika ankea lähestymistapa sisällöltään iha ok kommenttiin. Joku on eri mieltä ja näkee yhteiskunnan eritavalla = kapitalistisika jonka olisi parempi vain olla hiljaa?

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitä hittoa kokoomusöyhöttäjät ylipäänsä tekevät tällaisessa blogissa? Jotka näkevät kohteliaassa, sydämellisessä käytöksessä sosialismia. Voihan...
Siinä olen samaa mieltä ettei raskaudestaan puhumista tarvitse pahoitella, eikä Julia richspleinaamisellakaan käsittääkseni syyllistymistä tarkoittanut, vaan sellaista yleistä empatiaa. Kun täysin kiistämätön fakta on että kaikilla EI todellakaan ole samat lähtökohdat, ikinä. Tasa-arvoinen koulutus tms.ei poista vaikkapa sellaista epäoikeudenmukaisuutta kun toinen lapsi lähtee nälkää nähneenä kouluun moniongelmaisesta kodista vs. suuren perityn omaisuuden ja akateemisen koulutuksen sekä rakastavan, aina tuen antavan perheen huomasta. Vaikuttaa melkein koomisen kärjistetyltä, mutta esimerkki tuttavapiiristä. Noiden varhaiskokemusten kiriminen ns.samalle viivalle on käytännössä mahdotonta, ilman sattumia. Nehän myös kuitenkin ovat elämässä suuressa roolissa, ei suinkaan ihmisen oma erinomaisuus vaikka onnistujista osa sietämättömän omahyväisesti niin kuvittelee.

Vierailija (Ei varmistettu)

En mee pois, koska kritisoin kommentissani juuri sitä, että Suomessa saa olla vain yhtä mieltä ja yhdenlainen, muuten tulee sanomista. Todistit argumenttini oikeaksi

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei, kun sinä olet niin yksi- ja puusilmäinen että liität sosialismin asiaan (kuin asiaan mitä ilmeisimmin, kuten kaltaisesi aina) mihin se ei vähäisimmässäkään määrin kuulu. Onnea sulle tiellä jossa on vain yksi tapa(si) :'D

Vierailija (Ei varmistettu)

Päinvastoin. Mun mielestä on erittäin ok että on monenlaisia mielipiteitä ja sitä pitäisi enemmän sallia ja kannustaa suomalaisessa keskustelukulttuurissa eli on ok argumentoida ja olla eri mieltä ilman et ”kehotetaan menemään pois”.

Sitä mielestäni toin esiin myös kommentissani, mutta jos näkee vain oman totuutensa, ei kai se silloin erotu sieltä vaikka rautalangasta vääntäisi.

T se kokoomuslainen öyhöttäjä : )

Vierailija (Ei varmistettu)

Ammattiloukkaantuminen kaikesta mahdollisesta on tietysti turhaa, mutta Suomi on vielä edes jollain tasolla suomalaisen sosialistinen ja hyvä niin. Yleisesti ottaen nöyryys, muiden huomioon ottaminen ja näkökulman vaihtaminen aika ajoin on paikallaan - sehän ei tarkoita silmitöntä nöyristelyä ja anteeksi pyytelyä ilman syytä. Röyhkeys ja itsekeskeisyys eivät ole millään tavalla tavoiteltavia ominaisuuksia hyvinvointiyhteiskunnassa. Muuta jenkkeihin, jos pelkkä omaan napaan tuijotus kiinnostaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Täydelleen näin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Heh, eipä tässä oikeastaan ole edes mitään anteeksipyytelevää. Tässä yksinkertaisesti yritetään olla puhumatta ylimielistä paskaa muille ihmisille. Mielestäni se on hyvä asia.

paulahelena
ALUAP

Näin etusivulla pätkän kommenttia, jossa puhuttiin kokoomusöyhöttäjistä ja tulin uteliaisuuttani kattomaan, mitä täältä löytyy. Olin aika hämmentynyt kun ymmärsin sillä viitattavan tähän kommenttiin.

PS. Ite äänestän kokoomusta ja julian blogi on yks mun suosikkeja, mäkään en aatellu mennä pois.

Vierailija (Ei varmistettu)

Uteliaisuudesta: kuinka ihmeessä juuri Kokoomus?

paulahelena
ALUAP

Niiden arvot ja ajamat asiat tuntuu parhaiten vastaavan mun tarpeita ja mielipiteitä, en nyt sen tarkemmin osaa eritellä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Sanattomaksi vetää. :- o Otan osaa.

paulahelena
ALUAP

Mun mielestä on aina ollu tosi kummallista, että ihmisten äänestyskäyttäytymistä arvostellaan. Sehän on nimenomaan demokratian idea, että erilaiset tarpeet omaavat ihmiset äänestää eri puolueita, jolloin lopputulos on sopivassa suhteessa kaikkien tarpeiden mukainen. En haluais mitään kokoomusdiktatuuria mutta oisin hölmö, jos itse äänestäisin jotain muuta puoluetta, joka ajais vähemmän mun kaltaisen tyypin asioita. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja sun mielestä tällä hallituskaudella "sopivassa suhteessa kaikkien tarpeiden mukainen" on toteutunut? Massiiviset koulutusleikkaukset, järjettömät kyykytyshyppely aktiivimallin nimellä, ennennäkemätön tulonsiirto yritys- ja maataloustukien merkeissä ja toisaalla pois jo ennestään lannistetuilta kikyinä sun muina ääliömäisyyksinä? Valtion omaisuus yksityisille? Liian pienet palkat, liian vähät työtunnit, lähes orjan asema työmarkkinoilla, ylistettyjen yrittäjien alaisina? Näin työtätekevänä, 30% tuloistani veroja maksavana haluaisin totta vieköön ettei verojani ainakaan kokoomuskeskustakeikareille suunnattaisi vaan niille jotka on eri syistä pudonneet kyydistä. Toivottavasti vain hetkellisesti. Ei leipäjonoille, kyllä itsekunnioituksen palauttamiselle sen kautta että palkalla pitää pystyä elämään, ja ettei työllistäminen ole jatkuvaa hyväksikäyttöä tyyliin yrittäjä maksaa muruja ja valtio loput. Muutama esimerkki vängän oikeudenmukaisesta kokoomuskeskustalaisesta linjasta. Huisia. Onpa tosiaan ihme ettei 150% suomalaisista ymmärrä kuinka hienoa on näitä puolueita äänestää.

paulahelena
ALUAP

No katotaan millanen eduskunta ja hallitus seuraavissa vaaleissa saadaan, jos 150% suomalaisista haluu äänestää jotain muuta puoluetta, niin se näkyy varmaan tuloksissa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Eri kommentoijalta, olipa harvinaisen ylimielinen ja juurikin kokoomuslaisen itsevarma heitto!

Se ei ystävä kallis ole valitettavasti ollenkaan varmaan että äänestyksessä näkyy, kokkarithan (ja samoin keskustalaiset, vaikka ehkä hitusen enemmän saattavat liikkuakin äänestäjinä) vääntäytyy uurnille haudan partaaltakin kuviteltuja tai aitoja etujaan puolustamaan viimeiseen asti.

Mutta jo tyystin lannistetut ja syrjäytyneet sekä ehkä kouluttamattomuuttaan valemedian (INHOAN tuota typerää sanaa) viemät eivät enää usko mihinkään, kaikkein vähiten poliittiseen vaikuttamiseen eivätkä niin muodoin käytä äänioikeuttaan. Tai äänestävät "väärin", ts.täysin järjettömästi siihen nähden mikä oma asema ja etu olisi. Kun uskovat liian yksinkertaisia, lähes tavuviivallisia öyhötyksiä. Valitettavasti.

paulahelena
ALUAP

Eli lannistettujen ja syrjäytyneiden tulis äänestää ”oikein” eli oman aseman ja edun mukaisesti mutta porvareiden ei?

Vierailija (Ei varmistettu)

Porvareiden etu on pohjaton ahneus, ja se etu nimenomaan on aina pois muilta. Pitää saada loputtomasti lisää, mikään ei riitä. Se ihmetyttää aidosti eniten. Että kun rahaa, työtä, mahdollisuuksia ja omaisuutta on valtavia määriä, monen ihmisen eliniäksi, jaksetaan silti pöyristyä veroista, koetetaan "suunnitella" ne nolliin ja samalla vielä poistaa mielekäs elämä myös vähempiosaisilta, ja nimitellä heidät laiskoiksi ja luusereiksi. Ei pysty ymmärtämään tuollaista suomalaisuutta tai ihmisyyttä.

paulahelena
ALUAP

Eiköhän ton ääripään ja vasemmiston väliin mahdu aika iso joukko vähän maltillisempaa väkeä, joka kyllä arvostaa työntekoa ja haluaa että siitä palkitaan, uskoo yksilön vapauteen ja vaikutusmahdollisuuksiin mutta kannattaa silti hyvinvointiyhteiskuntaa ja heikoimpien tukemista. En itseasiassa oo koskaan kohdannut sun kuvailemaa porvaria, vaikka lähipiirissä kokoomus ykköspuolue onkin. En oo muuten myöskään ikinä kohdannut kokoomuksen äänestäjää, joka dissaisi muiden poliittisia valintoja, mutta sen sijaan useammankin enempi vasemmalle suuntautuvan, jonka mielestä on ihan fine haukkua porvareita.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hassua, miten todistat ennakkoluulot tosiksi! Miksi pitäisikään porvarin dissata mitään, kun kaikki on curlattu edestä sileäksi rahan ja ylivoimaisten lobbaajien avulla.
Vastenmielisintä ja nolointa tuossa vahvaa epäoikeudenmukaisuutta kokeneiden ja siksi negatiivisten ihmisten syyllistämisessä on se, kun ei edes ymmärretä omaa etuoikeutettua asemaa. Että on pokkaa lähteä tälle "Fy fan kun tuolla lailla rumasti käyttäytyvät vaikka näin nätisti me tässä heitä siedetään ja samaa ilmaakin annetaan hengittää" -linjalle.

Sekuntiakaan en epäile ettetkö vastaisi, koska onhan viimeinen sana jatkumoa sille loputtomalle listalle joka oikeistolaisen ON saatava. :'D

paulahelena
ALUAP

Hitto miten hyvä mindfuck toi sun lopetus! :D olin jo päättäny etten vastais enää mitään tuli täältä mitä hyvänsä, kun tää keskustelu ei oo ollu mitenkään hirveen hedelmällinen. No sit ku luin ton niin eka reaktio oli tietty ”en taatusti vastaa” mut sit jäin miettimään et ehkä se oli sun tavotekin ja tyylikäs tapa lopettaa turha jauhaminen ja sit oli kuitenkin pakko sanoa jotain. Hillitsen itteni sen verran etten kommentoi ite asiaa vaan sanon vain että well played. :)

iidis
Varpain jaloin

Richsplainaaminen on loppujen lopuksi aika arka asia. Siksi odotankin innolla sitä hetkeä, kun pääsen kuuntelemaan podcast, jakson rauhassa ja antaumuksella. Loppujen lopuksi aina löytyy joku, jolla asiat on huonommin tai joku joll aasiat on paremmin. Ehkö haasteena on juuri sen oman position tunnistaminen ja sen tajuaminen, että tosiaan oma positio vaikuttaa siihen miten maailmaa katsoo ja miten ongelmiaan ratkoo. Jos minulla hetkellisesti olisikin vajetta taloudellisesta pääomasta en silti olisi menettänyt kulttuurista pääomaani enkä (toivottavasti!) myöskään sosiaalista pääomaani, joiden turvin ehkä selviäisin taloudellisen pääoman vajeen ahdingosta toisella tavalla ja toisilla keinoilla kuin joku sellainen henkilö, jolla on eri asetelma kulttuurisen ja sosiaalisen pääoman kohdalla kuin minulla (oli se sitten omaani suurempi tai pienempi pääoma). Siksi onkin äärimmäisen mielenkiintoista kuulla eri ihmisten mielipiteitä ja tapoja ratkaista asioita! Siinä oppii hyvin nopeasti, että se itselle luontevin tapa ajatella ei suinkaan ole ainoa tai jokaiselle oikea tapa ajatella esimerkiksi vaikkapa raha-asioista tai kasvatuksesta jne.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei siihen aikuisiän työttömyyden ja pienituloisuuden kokemiseen tarvita kuin vaikka avioero ja vakava sairastuminen.

Juliaihminen
Juliaihminen

Se on ihan totta. Pitää olla aika naiivi, jos kuvittelee, että ”noin ei voisi koskaan käydä minulle”. 

SaijaRuo (Ei varmistettu)

Ollapa tälle termille joku suomalainen vastine.

Teljänneito Jessica (Ei varmistettu) http://www.teljanneito.com

Puit hyvin ajatuksesi sanoiksi ja kuulosti kovin paljon omilta ajatuksiltani - taustasi kuulosti myös tutulta. Aikomuksena on kannustaa säästämiseen ja sijoittamiseen eikä tietenkään loukata, mutta kieli keskellä suuta operoiminen on kyllä haaste. Eksyin blogiisi kun kirjoitin postauksen asumisen kuluista ja kohtuullisuudesta, minkä verran itse haluaisit käyttää tuloistasi asumiseen?

Vierailija (Ei varmistettu)

Kertokaas sitten kannustavasti te rikkaat kermaperseet miten säästetään ja sijoitetaan jos vuokran jälkeen kaikkiin muihin laskuihin plus ruokaan ja lääkkeisiin jää kuussa 400 e? (Pakolliset terapia+lääkekulut n 150 e kuussa)

Vierailija (Ei varmistettu) https://puhelinkorjaamo.net

Tosi hyvä teksti, ylipäätään vaikeimpia asioita elämässä on pystyä näkemään asiat toisen ihmisen näkökulmasta - vaikka tämän toisen ihmisen elämä olisikin hyvin erilainen mitä oma. Se joka tähän pystyy kaikissa tilanteissa, pääsee elämässään pitkälle.

Lian (Ei varmistettu)

Oot varmasti tän nähnytkin, mutta ai niinku näin? Sijoittamisen alkuun pääsee 15 eurolla! Varsinki jos löytyy ennestään 60 000 euron alkupääoma :D Tässä on varmasti jotain ihan hyviäkin asioita, mutta on vaikea ottaa juttua tosissaan ku se alkaa ensin tolla 60 tonnin alkupääomalla ja loppuu tähän kultaiseen vinkkiin:

7. Tienaa enemmän tai hanki lisätuloja.

https://www.iltalehti.fi/talous/a/943337d1-b9b9-486b-bc6c-05e13968fd53

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää tyyppi on pelle, eikä edes tajua sitä...
Toimittajat taitaa pitää häntä pilkkanaan kun haastattelevat niin usein sijoittamiseen liittyen, vaikka hänen "neuvonsa" ovat pääosin tyhjää viihdettä.

Juliaihminen
Juliaihminen

Tässä mun pitää kyllä puolustaa Merjaa, johon olen saanut kunnian tutustua viimeisen vuoden aikana paremmin. Musta se on vain ihan reilua, että kertoo ääneen, mimmoset lähtökohdat itsellä on; että sen isä on a) sijoittanut sille ja b) normalisoinut sille sijoittamista. Tää mun mielestä nimenomaan osoittaa, että hän tajuaa itse oman taloudellisen (ja tässä mielessä myös) kulttuurisen etuoikeutensa - ja mulle tarkoittaa sitä, etten ota tuota richsplainauksesta.

Tuo 60k -> 300k on oikeasti ihan hyvä saavutus sijoittajilta, joskin Merjan tuntien siitä suuri osa on myös ihan säästettyä rahaa. Ja toisaalta, tuo 60 k on summa, jonka pystyisin kyllä itse säästämään mun 2000 nettopalkasta, kun kerran sain sen kymppitonninkin säästöön vuodessa.

Just oltiin eilen Merjan kanssa kahvilla ja keskusteltiin siitä, miten meitä nyt vain huijataan koko ajan käyttämään rahaa kaikenlaiseen turhaan. Molemmat ovat erityisesti ilmastosyistä vähentäneet paljon asioiden ostamista uutena sekä matkustamista - ja totta kai myös siksi, näin tällä säästää rahaa. Musta edes nuo Merjan vinkit eivät ole mitenkään typeriä. On ihan totta, että moni naistenlehti saa meidät kuvittelemaan, että meidän ”täytyy” omistaa 200 euron korkkarit. Ei täydy. Tuo palkka-asia ei tietenkään päde kaikkien kohdalla, mutta monen naisen kohdalla kyllä pätee - eivätkä naiset pyydä palkkaa, koska heitä ei siihen kannusteta.

Toki juttu on tehty iltapäivälehtimäisen mutki oikoen ja klikkiotsikko mielessä, mutten missään tapauksessa sanoisi, että Merja on mitenkään pelle. Päinvastoin, hän on yksi fiksuimmista tyypeistä, joita olen pitkään aikaan tavannut.

Ensinmäinen kommentoija (Ei varmistettu)

Joo, mä uskon kyllä, että tässä saa aika rankalla kädellä syyttää artikkelin kirjoittajaa enkä itse menisi ihmisiä mollaa. Mutta. Se miten toi artikkeli on kirjoitettu on tosi ongelmallinen eikä kyllä todellakaan kasvata uskottavuutta.

Asioita voi sanoa monella tavalla, mutta 60k alkupääoma ei ole mikään pikkusumma eikä kasvata uskoa siihen, että kaikilla on mahdollisuus onnistua. Ennemmin se korostaa, että raha tulee rahan luo. Oon 100% samaa mieltä, että kaikkea ei tarvitse ostaa, tarpeita luodaan ja erityisesti ihmiset usein jotenkin ajautuu kuluttamaan enemmän ja kalliimpaa ku tulot nousee. Itse pystyn myös säästämään aika rankalla kädellä tuloistani juurikin koska en osta kamaa ja oon sielultani pihi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki voisivat tai että 15E säästäminen kuussa siivittäisi ihmistä kohti rikkauksia. Ongelma ei ehkä oo niinkään siinä sisällössä kuin siinä, miten se tässä artikkelissa on freimattu. On ok sanoa, että keskituloinen ihminen - mieti miten kulutat ja sijoita rahasi. Ei ole ok sanoa, että kaikki voi vaurastua, säästä vain parikymppiä ja hanki paremmat tulot.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse itselleni vielä kommentoin, että itse tulen siis hyvin työväenluokkaisesta, pienehkötuloisesta perheestä, mutta oon opiskellu ja vähän vahingossa ajautunut kohtuu hyvin palkattuihin duuneihin. Mulla on tosi hyvät mahdollisuudet ja mm. usein handlaan mun palkkaa ja teen aktiivisia valintoja ns. asemaani parantaakseni. Mutta mun vanhemmat on kummatki duuneissa joissa ei oo paljoa neuvotteluvaraa palkassa ja huolimatta siitä, että ne on kummatkin fiksuja, ahkeria ihmisiä, niillä ei ole ollut samalaista mahdollisuutta valita ku mulla. Mua aina risoo aivan älyttömästi kun matalapalkka-aloilla työskentelyä pidetään henkilökohtaisena ongelmana, ns. huonona päätöksenä. Tottakai kaikilla on tietty vapaus valita, mutta ongelma itsessään ja se mitä työtä arvostetaan (ja rahalla palkitaan) on yhteiskunnallinen. Universaali kehotus hankkia parempi palkka on mun mielestä aika julma ja ylläpitää yksinkertaisia totuuksia vapaista päätöksistä ja yksilön riippumattomasta tahdosta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Paha tähän jotakuinkin täydelliseen tekstiisi on mitään lisätä, kiitos. :) Kun vielä asia vihdoin aukenisi näille korskeille tasaveroisten mahdollisuuksien ym. julistajille. Väkevää älyllistä epärehellisyyttä ja kuulijan/lukijan aliarviointia.

Kommentoi