Morsiussaunan tärkeimmät perinteet

morsiussauna16.jpg

Polttarit! Rakastan niitä! Se ei ole tämän blogin pitkäaikaisille lukijoille varmaankaan mitenkään epäselvää. Aina tähän aikaan vuodesta muistelen omia viiden(!) vuoden takaisia ihania polttareitani, ja muita mahtavia polttareita, joita olen ollut järjestämässä.

Viime kesänä vietimme Anna-Kaisan polttareita, ja niissä erityisen suloista oli morsiussauna Vihdissä. Olen listannut omat vinkkini täydellisiin polttareihin, mutta voisin vielä erityisesti kertoa, mistä morsiussaunan perinteistä tykkään.

Olen ollut monissa polttarisaunoissa, joten ripottelen tähän sellaista hybridin erinäisiä perinteitä.

morsiussauna6.jpgPolttarisaunan valmistelut

Mukaan voi ottaa: kuusesta tai katajasta tehty vihta, tavallinen koivuvihta, mahdollisesti kukkia ja muita koristeita, suolaa, kananmunaa, jauhoja, jotain hyvää naposteltavaa ja skumppaa tai olutta, valkoisen lakanan sekä pesuaineet.

Lakanan voi laittaa lauteille ja sen päälle levittää rehut kauniisti koristuksiksi. Näin koko sauna ei ole täynnä havuja tai kukkia, kun kylpeminen on ohi.

morsiussauna9.jpgmorsiussauna7.jpgmorsiussauna8.jpgSaunaan meneminen

Kun saunaan ollaan matkalla, kuuluu ölistä kaikenlaista, huudella pahaa pois ja ehkä vähän kalkutella jotain astioita yhteen. Kun itse saunahuoneeseen astutaan sisään, voidaan huutaa: ”Paha pois!”

Morsmaikkua autetaan riisutumaan ja joku ovela ihminen voi kääntää hänen vaatteensa salaa nurin: kun morsian sitten aikanaan tulee pukemaan ja huomaa tämän, niin päästään ennustamaan, tuleeko hänestä hankala eukko avioliiton kauniilla ulapalla. Eli jos morsio suuttuu tästä, niin sitten hänestä tulee äkäinen vaimo. (Ööö, tämä on aika outoa kamaa.)

Morsiamen tehtävä on istahtaa katajasta tai kuusesta tehdyn vihdan päälle. Tämä on esimakua avioliitosta: ei se pelkkää tyynyllä istumista ole. (Mitä hiton parisuhdeväkivaltavalmistautumista wanha kansa on morsiamelle yrittänyt opettaa?!!) Joka tapauksessa, itse tällaisella katajavihdalla istuneena tiedän, että siihen tottuu aika nopeasti. Hehehe.

Jos saunojien joukossa on ihmisiä, jotka kaipaavat rakkautta tai hedelmällisyyttä, niin sitten voi istahtaa morsiamen jälkeen tuolle neulasvihdalle, niin johan lempi tarttuu!

morsiussauna10.jpgmorsiussauna11.jpgSaunominen, loitsut ja neuvominen

Meillä on ollut yleensä yksi pääsaunottaja, joka on vaikkapa printannut jotain loitsuja netistä (tai keksinyt itse), ja sitten hoilannut niitä menemään siellä saunassa. (Tämä vaatii vähän pokkaa, mutta suosittelen, se on oikeasti aika hauska ohjelmanumero.)

Saunassa jokainen saa antaa vuorollaan morsiamelle avioliittoneuvoja samalla kun vihtoo tätä. Nämä ovat olleet koko saunan sympaattisin osuus, ihmisillä on inhimillisiä ja kauniita oivalluksia parisuhteesta, kun heidät vain päästää ääneen.Siinä samalla olen päässyt kelailemaan myös omaa parisuhdettaan ja sen tilaa – ja ottamaan niitä oivalluksia muilta syömeensä.

morsiussauna12.jpgPeseytyminen suolalla, jauhoilla ja munilla

Tämä on hauska osuus: kaikki hinkkaavat morisamen selkää suolalla, jauhoilla ja vielä lopuksi kananmunilla. Suolan tarkoitus on lopettaa vanhan suolan janottaminen, jauhojen taas tuoda varallisuutta ja vaurautta liittoon, munat taas tuovat hedelmällisyyttä.Tällainen taikinakombo tuntuu muuten oikeastaan aika mukavalta kuorinnalta iholla.

Lopuksi nämä sitten pitää aikamoisella vaivalla pestä pois.

morsiussauna13.jpgKurkuilla exät pois mielestä

Entisten heilojen ja pois peseminen on tärkeä osuus polttareita, ja me olemme tehneet sitä vaikka millä keinoin. (Heitelleet entisten nimiä kantavia lennokkeja katolta, kaataneet ämpäriin lusikallisen suolaa per exä, taitelleet origameja ja polttaneet niitä takassa, tehneet existä räppibiisin ja niin edelleen.) Tärkeintä on, että morsio saa rauhassa kertoa jokaisesta eksästään mitä haluaa, ja sitten luopua tästä. Nämä ovat olleet paitsi ihanaa tutustumista morsion historiaan, myös hirmu hauskoja ja osaltaan myös koskettavia hetkiä. On ihana kuunnella, kun morsian puhuu ihmissuhteistaan rauhassa ja käy läpi elämäänsä.

Anna-Kaisan polttareissa tämä oli hauska ohjelmanumero: AK:n piti kuoria aina yksi avomaakurkku kerrallaan (hän toki valitsi aina tietyn kurkun per miekkonen, heh heh – no toimii tämä kyllä vaikka entiset olisivat naisoletettujakin, ei tuon kurkun tarvitse välttämättä mitään symboloida!) ja kertoa samalla suhteesta. Sitten kurkku paloteltiin ja kaikki saivat syödä sitä.

Muutenkin saunasta on kiva käydä välillä vilvoittelemassa, ja me saunoimme monta tuntia juoden skumppelia ja nauttien elämästä välillä.

morsiussauna14.jpgmorsiussauna15.jpg

Yleensä saunan jälkeen kaikilla on rentoutunut ja kiva fiilis. Joskus sauna on ajoittunut aamuun, toisinaan iltaan. Yleensä sen jälkeen on joka tapauksessa nälkä, joten kannattaa varautua siihen, että pääsee pian syömään (ja juomaan!). Löysin taannoin tällaisesta maijuskan blogista esimerkkiloitsuja ja lisää kansanperinnetietoa, erinomaista settiä.

Onko kellään tänä kesänä omia tai jonkun muun polttareita? Kiinnostaa, millaista ohjelmaa olette mettineet, vinkit jakoon! 

Ihania polttareita:

Vinkit täydellisiin polttareihin

Minun polttarini

Marian polttarit

Ainon polttarit

Raisan polttarit

Kommentit (2)
  1. Meillä oli keväällä mun kaverin polttarit. Käänsimme vaatteet nurin. Hän sai istua ilman havuja saunanlauteille ja kaikki saunassa auttoivat vihtomaan exät oikein kunnolla pois. Vihtaan oli lisätty koivun lisäksi vähän karkeampiakin oksia ja varteen kiinnitimme koristenauhan. Tuo koristenauha sitten ujutettiin salaa saunan jälkeen morsiamen tavaroihin onnea tuottamaan. Polttareihin osallistuneet sinkut kilpaa istuivat morsiamen paikalle aina kun hän nousi ylös. Jauhojen ja suolan sijaan valelimme hänet itse tehdyllä saunahunajalla ja hiuksiin levitettiin avocadonaamio (sekin itse tehty). Morsio saunoi sulhasen paidassa ja sai tämän paidan jossa kahden hiet on sekoittuneena vielä mukaansa. Polttareiden aikaan oli vielä varhainen kevät, mutta rohkea morsian uskaltautui pulahtamaan myös hyisen kylmään mereen. Saunomisen jälkeen loitsimme kuorossa samalla, kun letitimme morsiamen hiukset niin kireälle, että tuntuu. Yhteen sitovan taian vahvistamiseksi letitimme hiukset kahdelle ranskanletille, jotka risteytyivät keskenään ja lopuksi kietoutuvat yhdeksi nutturaksi. Lopuksi teimme vielä kynttilöiden valossa tarot-ennustuksen.

  2. Morsiussauna | Mtv3 Uutiset Fi
    29.7.2020, 01:46

    […] Morsiussaunan tärkeimmät perinteet – Juliaihminen | Lily – Polttarit! Rakastan niitä! Se ei ole tämän blogin pitkäaikaisille lukijoille varmaankaan mitenkään epäselvää. Aina tähän aikaan vuodesta muistelen omia viiden(!) vuoden takaisia ihania polttareitani, ja muita mahtavia polttareita, joita olen ollut järjestämässä. Viime kesänä vietimme Anna-Kaisan polttareita, ja niissä erityisen suloista oli morsiussauna Vihdissä. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *