Näin siskoni esti raiskauksen (ja ehkä sinäkin joskus)

Juliaihminen

On olemassa päätöksiä, jotka pitää tehdä itselleen selväksi, jotta osaa tiukan paikan tullen reagoida oikein. Naistenpäivän kunniaksi kerron teille yhdestä tärkeästä päätöksestä, jonka siskoni ja hänen poikaystävänsä tekivät.

Silloin kun Sofia ja Sampo olivat parikymppisiä opiskelijoita ja asuivat vielä Turussa, heidän yläkerran naapurista kuului toisinaan kovaäänistä riitelyä. Joskus huuto nousi jopa niin kovaksi, että he miettivät, onko kyseessä enää tavallinen sanaharkka. Yhden tällaisen riidan jälkeen Sofia ja Sampo päättivät, että tuo ei ole enää normaalia, ensi kerralla soitetaan poliisit.

Ei kulunut montaakaan päivää, kun yhtenä lauantai-iltana, noin kahden aikaan yöllä, yläkerrasta alkoi kuulua ihan hirveää kiljuntaa. Sampo otti välittömästi puhelimen käteensä ja soitti poliisin. Sofia ja Sampo ryntäsivät rappukäytävään ja alkoivat hakata yläkerran naapurin ovea ja huusivat, että poliisi on tulossa. Ovi aukesi, Sofia ja Sampo perääntyivät, ja sieltä ryntäsi ulos mies. Eteisessä oli alusvaattesillaan oleva nainen, joka vielä viskasi jotain miehen perään.

Omituista oli, että vaikka koko käytävä oli raikunut siitä huudosta, Sofia ja Sampo olivat ainoita, jotka reagoivat mitenkään tai soittivat poliisille.

Poliisi saapui ja kävi ilmi karsea tapahtumaketju: Tällä kertaa kyseessä ei ollut mikään parisuhderiita. Yläkerran naapurinainen oli kävellyt yöllä töistä kotiin. Sitä oli seurannut tuntematon mies. Niiden talon kohdalla se oli tullut samalla ovenavauksella sisään. Kun nainen oli avannut omaa oveaan, mies oli jatkanut hänen ohi rappusia ylöspäin. Yhtäkkiä mies olikin kääntynyt ja saanut ängettyä itsensä sisään naisen asuntoon ja paiskannut oven kiinni. Mies oli käynyt käsiksi naiseen ja yrittänyt raiskata tämän. Hän oli ehtinyt jo vetää naiselta vaatteet pois mutta sitten oven ulkopuolelta kuului huuto: poliisi on tulossa. Mies pakeni.

Noin viikon päästä Sofian ja Sampon ovikello soi, ja siellä oli yläkerran nainen ja tämän poikaystävä. He kiittelivät vuolaasti tilanteeseen puuttumista. He olivat muuttaneet taloon muutamaa viikkoa aikaisemmin. Kävi siis ilmi, että tässä ei ollut kyseessä edes se riitelevä pariskunta, vaan ihan uudet tyypit. 

Tässä on kaksi opetusta: Jos on uhkaava tilanne, huuda. Ja jos kuulet huutoa, soita poliisi. Sitä jää helposti miettimään, onko avun soittaminen turhaa tai tungenko minä nyt nokkani muiden asioihin. Alkaa arpoa, mitä tällaisessa tilanteessa kuuluisi tehdä. Siksi on hyvä, että on päättänyt ennakkoon tavan toimia. 

Tilastollisest suurimmassa osassa raiskauksissa tekijä on joku tuttu, tällainen tuntemattoman ihmisen hyökkääminen on harvinaista. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, onko väkivallan tekijä tuttu vai tuntematon, se on joka tapauksessa poliisiasia. Itse asiassa sekä Sofia että Sampo ovat sen jälkeen soittaneet erinäisissä tilanteissa monesti poliisit: kynnys siihen laski, kun he tajusivat, että tilanteeseen puuttuminen on velvollisuus, ei toisten häiriköintiä.

Älä mieti, onko hätänumeroon soittaminen noloa tai turhaa. Nolo tai turha on sata kertaa parempi kuin se huonompi vaihtoehto.

 

Oletteko joutuneet soittamaan hätänumeroon koskaan?

 

 

Tykkää Juliaihmisestä Facebookissa!

 

 

Kuva: En halunnut laittaa tähän kliseistä "laiha nainen itee porttikongissa tai sikiöasennossa" (myöskään mun kuvavarannoista ei löydy sellaista kuvaa). Sen sijaan tässä on Rut Brykin kaunista keramiikkaa.

 

Lue myös:

Tämän karsean tarinan jälkeen vähän kevennystä naistenpäivään: Synnyttäjä, jaa kipusi sitomalla naru miehen kiveksiin (say whaat?!)

 

Kommentit

HM
rakastan rakastan

Hatunnosto siskollesi ja hänen miehelleen. Siviilirohkeutta tarvitaan. Suomalaiset ovat huonoja puuttumaan toisten, tuntemattomien asioihin ja kunnioittavat kovasti kotirauhaa. Ottaen huomioon perheväkivallan ja parisuhteessa tapahtuvien raiskausten määrän, tuota toisten kotirauhan kunnioittamista voisi olla vähemmänkin. Vaikeaahan toisten asioihin puuttuminen on, mutta mikä pelastava enkeli siskosi & miehensä tässä tilanteessa naapurinnaiselle olivatkaan.

Hyvää Naistenpäivää sinulle!

Juliaihminen
Juliaihminen

Todella hyvä pointti. Perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kuitenkin tapahtuu Suomessa edelleen jonkin verran. Luku vähenisi varmasti, jos ulkopuoliset puuttuisivat hanakammin.

Ihanaa naistenpäivää sinulle myös! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen, kyseessä oli vähän samanlainen keissi. Yöllä siis kuului karseaa huutoa ja mekkalaa, jota selvittämään pyysimme poliisin.

Todellinen hurraa-huuto siskollesi ja miehelleen. Itse en ole varma, uskaltaisinko mennä itse vieraalle ovelle (sen lisäksi, että olisin kutsunut poliisin paikalle). Oven takana kun voi olla mitä vain. :/ Mutta tuossa kuvaamassasi tilanteessa poliisi varmaankaan ei olisi ehtinyt tarpeeksi nopeasti ja pahimmalta pelastivat tosiaan paikalle tulleet naapurit. Hankalaa...

Juliaihminen
Juliaihminen

Totta, yksin jonkun oven taakse meneminen olisi tosi pelottavaa. Onneksi poliisille soittaminen yleensä riittää. 

Sofia ja Sampo ovat kyllä rohkeita tyyppejä! 

Yksin meneminen on paitsi pelottavaa, myös typerää. Jos mahdollista, mukaan kavereita ja edelleen jos mahdollista, mies mukaan. Pelkästään jo miehen läsnäolo voi rauhoittaa tilanteen ettei uhreja tule lisää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Esimerkillistä toimintaa heiltä! Itsekin olen kymmeniä kertoja soittanut hätäkeskukseen, kun on esim. tullut vastaan aggressiivisia ja/tai harhaisia ihmisiä tai nähnyt yksin makoilevia sammuneita tai itsensä loukanneita. Noissa tilanteissa usein mietin, että entä jos olisin itse samassa tilassa? Ei sitä koskaan tiedä, mihin elämä vie elämässä. Sitä suuremmalla syyllä ihminen tarvitsee virkavallan apua, jos hän on ylen juovuksissa tai huumeharhojensa sumentama.

Juliaihminen
Juliaihminen

No just tämä. Alkoholisteista ja huumeiden vaikutuksen alaisena olevista tyypeistä pitää ihan yhtä lailla pitää huolta kuin kenestä tahansa muistakin.

saarah
visual diary

JUURI NÄIN!!!!!

Oon tehnyt saman ruotsinlaivalla, koska viereisen hytin meno alkoi kuulostaa vähän oudolta. Laivapoliisi kun on vielä superhelppo vaan hakea paikalle (tosin se totesi että varmaan siellä vaan riidellään). En jäänyt seuraamaan tilannetta tarkemmin, mutta toivon että sain tästä karmapisteet, jolloin samassa tilanteessa joku toimisi samoin mulle.

Juliaihminen
Juliaihminen

Hyvä ässä!!! Karmapisteet todellakin kiertoon <3

Räyhälä
Räyhälä

Hui! Hyvä muistutus siitä, että parempi toimia liikaa varmuuden vuoksi kuin olla toimimatta itsensä tai jonkun toisen nolaamisen pelossa. 

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, sitä itsekin niin helposti kelailee, että vaivaanko mä nyt turhaan ja onko tämä noloa. Mutta vaikkapa jossain hirveässä perheriitatilanteessa voi olla todella hyvä wake up call, jos poliisi ilmestyy oven taakse kysymään, että mikä meininki.

KIITOS Julia! (Sekä Sofia ja Sampo.) Vaikka puistatti aivan hirveästi jutun loppuun asti, niin just tällaisia esimerkkejä tarvitaan, että joku muukin osaa toimia. Itse olen kunnostautunut soittamaan hätäkeskukseen aina erilaisissa loukkaantumis- ja onnettomuustilanteissa. Nyt tajusin, että saattaisin kuitenkin mennä puihin vastaavassa olosuhteessa ilman valmista toimintatapaa, vaikka kyse onkin aivan samasta vastuun ottamisesta. Autetaan toisiamme!

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, mä itsekin vähän mietin, että kannattaako tällaista kokemusta jakaa, kun tämä on tosiaan aika pelottava keissi enkä missään nimessä halua lisätä naisten (tai kenenkään muunkaan pelkoa) vaikkapa julkisessa tilassa. Mutta koska se loppui niin hyvin, niin aattelin, että tarkoitus pyhittää keinot.

Todellakin, autetaan toisiamme! <3

riikka1234 (Ei varmistettu)

Mä kuulin myös jokunen kuukausi sitten yhtenä tavallisena sunnuntaiaamuna naapurista ihan hirveää kirkumista ja huutoa ja mietin, että pitäisikö soittaa poliisille. Olin nössö enkä soittanut, ja vieläkin se harmittaa. Ensi kerralla lupaan soittaa, tämän jutun rohkaisemana!

Tosi rohkeaa kyl sun siskolta ja hänen poikaystävältä poliisin soittamisen lisäksi mennä koputtamaan oveen. Respect!

Mä oon myös kerran puuttunu tilanteeseen, jossa ojassa makaava nainen huusi apua. Ääni kuului tosi hiljaa ja kävelin ensin ohi, mut asia jäi vaivaamaan ja käännyin pelosta huolimatta kattomaan mitä siel tapahtuu. Näin siel miehen, joka makas naisen päällä... Naapuritalosta vanha nainen huuteli, et on soittanut poliisille, mut mä jäin siihen niin pitkäksi aikaa et joku mies käveli ohi ja pyysin häntä auttamaan. Long story short, poliisit tuli jossain vaiheessa ja selvis et kyseessä oli onneks vaan raiskauksen yritys. Olin pari päivää aivan shokissa tapahtumasta, mut iloinen et en vaan kävelly ohi (kuten moni muu oli tehny!). 

JohannaE88 (Ei varmistettu)

Niin usein moni jättää soittamatta hätäkeskukseen, että parempi olla sitten itse edes se joka ilmoittaa. Ite ollaan soitettu myös naapureiden tappelun takia. Hyvä myös tuo muistutus, että jos jotain sattuu itselle niin huutaa sen minkä pystyy!

Ns. grooming (Ei varmistettu)

Kannattaa ilmoittaa myös, jos huomaa jotain tämänkaltaista toimintaa eli alaikäisten houkuttelua ja juottamista oli porukka sitten mikä tahansa... :

"Lahtelainen äiti on kuullut huolestuttavia tietoja nuorten tyttöjen hyväksikäytöstä maahanmuuttajataustaisten nuorukaisten porukoissa. "
http://www.uusilahti.fi/jutut/lahesta/art2353013

Britannian Rotherhamissa paljastui aivan valtava skandaali, kun vastaavaa touhua oli siellä peitelty rasismin pelon vuoksi.
Eli ilmoitusta poliisille, kuntien sosiaali- ja nuorisotoimeen, kouluihin, vanhemmille jne.

Huono-osaiset tytöt (Ei varmistettu)

Naistenpäivä olisi muutoinkin hyvä kiinnittää huomiota heitteillä oleviin huono-osaisiin tyttöihin, jotka pyörivät asemilla ja kauppakeskuksissa - ja altistuvat mm. päihteille ja hyväksikäytölle.

Osa hyvää maahanmuuttopolitiikkaa on myös kantasuomalaisista huono-osaisista huolehtiminen ja etenkin näistä riskiryhmistä.

Marja-Sisko (Ei varmistettu)

Meinaatko siis, että rikkaiden perheiden tytöt eivät pyöri asemilla tai varsinkaan kauppakeskuksissa, eivätkä tietenkään koskaan käytä päihteitä? Selvä. Kovin stereotyyppistä ihmiskuvaa viljelet. Siitä olen samaa mieltä, että omista kansalaisista pitäisi pitää parempaa huolta. Ulkomaalaisten ylläpitoon ei tarvitse verovaroja tuhlata, vaan jokainen voi itse osallistua haluamiinsa rahakeräyksiin.

Jemina
No Sex and the City

Helvetin hienoa, että ihmiset uskaltavat puuttua! Sivusin aihetta justiinsa uudessa postauksessani siitä, miten meidän ei pitäisi olla hiljaisia haippirinkiläisiä, vaan nimenomaan uskaltaa rohkeammin työntää nenämme muiden asioihin. Sillä kun voi ihan oikeasti pelastaa jonkun.

evepaa

Hyvä teksti ja täynnä asiaa. Ihmettelen usein juuri sitä, kun ihmiset eivät soita hätäkeskukseen, kun olisi mahdollinen tai olemassa oleva tilanne päällä. Kun asia ei tapahdu itselle, ihmiset eivät joko osaa tai uskalla toimia. Itse olen toiminut useamminkin ja syystäkin.

Kerran oli tapaus, jolloin olin liikkeellä noin puolen päivän aikaan kesällä. Eräällä aukiolla oli joku juoppo vai parikin nukkumassa humalaansa pois. Aurinko porotti oikein kunnolla suoraan heidän päällensä ja asfalttikin siis todella kuuma. Huomasi, että olleet siinä jo jonkin aikaa ennen kuin pysähdyin paikalle. Olin ensimmäinen, joka soitti apua ja juuri kukaan ei kiinnostunut auttamaan, vaikka olin paikalla. Jessus.

- (Ei varmistettu)

"Ei kulunut montaakaan päivää --"
"He olivat muuttaneet taloon muutamaa viikkoa aikaisemmin. Kävi siis ilmi, että tässä ei ollut kyseessä edes se riitelevä pariskunta, vaan ihan uudet tyypit."

Ilmeisesti kyseessä oli kuitenkin se riitelevä pariskunta? Mutta mahtavaa toimintaa silti!

Juliaihminen
Juliaihminen

Aa joo, hyvä huomio, oli siis uusi pariskunta eikä vanha (riitelevä). Eli periaatteessa riitelevän pariskunnan ansiosta Sofia ja Sampo olivat heti toimintavalmiudessa. Hämmentävää tuuria siis.

Monella päivällä tarkoitan siis, että ei mennyt kuukauttakaan. Mutta onhan tuossa kieltämättä ilmaisutarkkuuden heitto, pahoittelen!

Kommentoi