Naiset ovat heränneet sijoittamaan (vastuullisesti)

kaikki rahasta kansi.jpg

Kirjoitin viime maanantaina siitä, miten Ylen toimittaja Heidi Sullström kysyi minulta kriittisen kysymyksen nykyajan rahapuheesta. Aiheesta virisi blogiin mielestäni hyvä keskustelu, jota lopuksi ehkä ennemminkin vain seurasin kuin enää kommentoin, mutta kaikki kommentit olivat erinomaisia. 

Nyt Sullströmin juttu on julkaistu, ja se kertoo siitä, miten naiset ovat alkaneet sijoittaa enemmän tai ainakin kiinnostuneet aiheesta. Tähän mennessä epäsuhta on ollut ilmeinen: jutun mukaan naiset omistavat alle viidenneksen kaikista kotitalouksien omistamista osakkeista. Tehdessäni omaa kirjaani, törmäsin tutkimuksiin joiden mukaan naiset käyttävät enemmän rahaa perheeseen, kun taas miehet sijoittavat niitä omissa nimissään. Tämä ei ole tasa-arvoista.

Olen siis aidosti ilahtunut tästä ilmiöstä, että naiset ovat alkaneet kiinnostua pörssistä. Tällä voi olla kauaskantoisia tasa-arvoseurauksia. Luin esimerkiksi viimeisimmästä Arvopaperista aika pahalta kuulostavan uhkakuvan siitä, miten vuonna 2016 syntyvän ihmisen eläkekertymien käy. Jutun kaikki haastateltavat kehottivat ihmisiä sijoittamaan itselleen ainakin jonkinlaista ekstraeläkettä, vaikka noin yleisesti eläkejärjestelmään uskottiinkin. 

Ja vaikka nyt ei olisi puhe eläkkeestä (monia ihmisiä varmasti kammoksuttaa tai vähintäänkin pitkästyttää ajatus eläkkeestä), niin kyllä sitä ihan vaikka kymmenen vuoden päähänkin voi olla oikein fiksu säästää ja sijoittaa rahejansa. Koska sitä mä ennen kaikkea ajattelen sijoittamisen olevan: säästämistä. En niinkään kikkailua pörssissä tai ostamista ja myymistä, vaan ihan sellaista automatisoitua ”ostan sitä ja sitä rahastoa kuussa 100 eurolla” -säästämistä, johon ei tarvitse kiinnittää arjessa juurikaan huomiota.

Yle loi myös hyvän korkoa korolle -laskurin, josta saa helposti pontta omille pienillekin säästöpyrkimyksille.

kaikki rahasta kansi2.jpg

No, uusi IPCC-raportti tul juuri, ja ei kyllä näytä hyvältä. Tulee vähän sellainen fiilis, että kannattaako tässä sijoittaa eläkkeitä varten, kun tulevaisuus näyttää siltä, että tässä mennään jyrkänteeltä alas seuraavan sadan vuoden kuluessa.

Pessimismiin ei kuitenkaan kannata täysin vaipua, vaan laittaa raha sinne, missä se voi auttaa ehkäisemään ilmastonmuutosta. Yksi fanittamani mujer, Ilmarisen vastuullisen sijoittamiseen perehtynyt senioranalyytikko Tiina Landau (kannattaa seurata Twitterissä) linkkasi juuri erinomaisen sivun Climetricsin, joka pisteyttää rahastoja ilmastovaikutusten perusteella. Siellä huomioidaan mys rahastojen hallinnointi eikä pelkästään omistuksia. Tuolla on siis erinomainen listaus kaikenmoisia hyviä rahastoja, joihin voisi alkaa tuuppaa omaa rahaa ja saada tuottoa.

Menin heti tsekkailemaan, mitä niistä löytyy esim Nordnetistä (kaikkea ei todellakaan ole tarjolla), ja löysin ihan muutamia kiinnostavia. Hassu juttu muuten: Jotkut Climetricsin viiden lehden reitaut rahastot saivat Morningstarilta vain yhden vastuumaapallon. Nämä eivät ole mitenkään erityisen simppeleitä hommia, ja pitää jaksaa vähän kaivella, jotta voi muoostaa käsityksen siitä, mikä olisi oikeasti hyvä rahasto. 

Mutta mitä tuottoihin tulee, niin 90 prosenttia 2200 akateemisesta tutkimuksesta viittaa siihen, että hyvä ESG-reittaus vaikuttaa vähintään neutraalisti tai jopa positiivisesti tuottoihin. Eli tuotoista ei tarvitse luopua, vaikka haluaisikin sijoittaa ilmastoystävällsiesti.

kaikki rahasta kansi3.jpg

Jos et vielä sijoita, mutta rahaa saattaisi olla ylimääräistä, niin tämä Ylen juttu kertoo kivasti ja simppelisti homman perusteet. Ja jos juuri nyt rahatilanne ei anna myöten, niin sitä ehtii hyvin myöhemminkin. Elämä on pitkä.

Pakko mainostaa jo nyt: olen tekemässä Ylelle raha-aiheista podcastia, joka näillä näkymin alkaa tämän kuun lopussa. Wuhuu! Sijoittamisesta, ja erityisesti vastuullisesta sijoittamisesta tullaan puhumaan varmasti.

 

Sijoitatko? Miksi tai miksi et?

 

Kuvat: Raha-aiheisia postauksia on aina aivan jäätävän vaikea kuvittaa, mutta hah hah, olen ratkaissut tämän tunkemalla oman kirjan kanttani näihin postauksiin. Kirjassa on myös listaukset siitä, miten löytää vastuullisia rahastoja ja osakkeita sijoituskohteiksi.

 

Lue myös:

Vastuullisen sijoittamisen perushommia

Tämä on säästösuunnitelmani eläkettä varten (lol!)

Eläkeläinen, katse pois omasta navasta

Korkoa korolle tuonee puoli miljoonaa (tai enemmän!)

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 
 

 

 

Kommentit (15)
 1. Näin ilmastouutisten saattelemana mikä olisi konkreettinen vinkkisi helppoon säästämiseen? Onko jokin passiivinen rahasto ylitse muiden ilmastonäkulmista? Toki olisi myös kiva että siinä olisi ihan jees tuotto-odotukset ja pienet hallinnointikulut. Ainakaan meidä pankissa ei osata tässä auttaa kun nimenomaan sijoittamisesta palaveerattiin.

  Kirjasi on varauksessa kirjastosta, mutta tyyliin varaussijalla tuhat! Pitäisi ehkä ostaa se, mutta jo pidempään ilmastotuskan (ja pienen kämpän) takia olen pyrkinyt vähentämään ostamista. Sulla pitäisi olla joku ”lainaa kirjani vitosella” palvelu. 😀

  1. Näytti löytyvän BookBeatista ja heillä on käsittääkseni ilmainen kokeilujakso.

   1. Tykkään lukea kirjat perinteisinä paperiversiona, koska sinisen valon välttely ja se kirjoissa oleva fiilis. Tulee luettua lähinnä iltaisin ja muutenkin oltua liikaa puhelimella ja tietokoneella.

 2. Okei. Olen tätä rahastosijoittamista nyt panttaillut ja höntsäillyt kun olen ensin säästellyt hätävarastoa ihan vaan pankkitilille ja nyt siellä on hyvä summa massia jota vois alkaa siirtämään jonnekin muualle. Mutta oon edelleen ihan kujalla tässä vastuullisuushommelissa. Kävin jopa Dansken sijoitusneuvojan kanssa jonkun tunnin neuvottelupuhelun ja hän päätyi suosittelemaan yhtä heidän rahastoa mutta jäin edelleen vähän hämilleni näistä vastuulisuushommeleista. Hänen mukaansa danskan impact-invest rahastot joita on ilmastonmuutoksen torjuntaan ja puhtaaseen veteen ei sovi ainoaksi sijoituskohteeksi ja suositteli että ostan niitä sit jonkun ajan kuluttua tuon normirahastoni lisäksi.

  Teenkö nyt jonku emämunauksen jos alan sijoittelemaan satastani kuussa tuohon rahastoon jossa on vaan jotain perus isoja yhtiöitä ja vaan jotkut perus eettiset ohjeistukset käytössä? Onko ainut vaihtoehtoni jos haluan jotain puhtaampaa ja kivempaa sijoitella tuon Nordnetin kautta (jonka nimestä ja logosta mulle tulee vaan nettikasino mieleen ja siksi se epäilyttää)? Jos olen jotain ymmärtänyt, niin sen, ettei tähän voi vastata mitenkään yksinkertaisesti, mutta oi rahaguru, voiks kertoo et kannattaako tää dansken (joka on ollut viime viikkoina kyllä mieltäylentävissä otsikoissa) rahasto kamala idea vai ei?

  1. Tosi samoja ajatuksia ja kokemuksia pyörittelin! Nimittäin oman sijoittamiseni esteenä on (laiskuuden ja epävarmuuden lisäksi) erityisesti vastuullisuuskysymykset, ja sain Nordeasta ihan samantyyppisen kommentin, kun pari vuotta sitten aloitin rahastosäästämisen… Puoliso ja pankki sai mut kuitenkin silloin suostumaan tuohon matalan riskin & tuoton perusrahastoon, josta ilmeisesti merkittävä osa koostuu asuntosijoittamisesta (mikä tuntuu itsestä jotenkin ei-kaikkein-pahimmalta vaihtoehdolta). Kuitenkin siitä on koko ajan vähän sellainen epämääräinen tunne, että onkohan tää nyt ihan arvojeni mukaista tai edes taloudellisesti järkevintä.

   Toisaalta koko Nordea ei enää hetkeen oo ollut arvojeni mukainen, mutta ulkomaanmuuton yhteydessä ei kapasitetti riittänyt asuntolainan siirtämiseen. Se on suunnitteilla. Varsinkin, jos jatkamme ulkomailla, koska asp-laina pitää joka tapauksessa vaihtaa johonkin toiseen, jos asuntoa haluaa vuokrata yli 2 vuotta. (Olipas muuten hyvä, että ryhdyin tätä kommenttia kirjoittamaan, koska samalla selvisi, että asp-lainalla hankitun asunnon vuokraamisesta on myös ilmoitettava Valtiokonttoriin! Tätä ei Nordea kertonut, vaikka erikseen kävimme konttorissa ennen muuttoa keskustelemassa mm. vuokraukseen liittyvät asiat…). Vinkkejä vastuullisista pankeista otetaan vastaan, jos sellaisia nyt on olemassakaan…

   Mutta mielenkiintoinen postaus ja pitääpä katsoa noi linkit, kiitos niistä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *