Näkökulmasta riippuen

Kerroin keskustelutilaisuudesta, jossa olin taannoin Rosa Meriläisen kanssa. Yksi nerokas juttu, mitä Rosa siellä teki, oli semmoinen, että hän aloitti puheenvuoronsa kontekstoimalla ne.

Hän sanoi vaikkapa: ”Kulttuurialan ihmisenä ajattelen…” ”Politiikon näkökulmasta mietin tämän niin, että…”

Tämä oli minusta hauska tapa jäsentää maailmaa ja kertoa kuulijoille, mikä on homman nimi.

Muutaman viikon päästä, kun korona oli iskenyt ja kukaan ei enää nähnyt toisiaan, yksi digiteatterilainen, Aku, laittoi minulle viestiä ja kysyi kuulumisia. ”Heippa Julia! Rosa Meriläisen näkökulma-ajattelua lainaten, mitä kuuluu ja mitkä fiilikset näin niinku sijoittajan vinkkelistä? Entä perheenäidin? Ilmeisestikin interreilaus on ainakin jäissä.”

On nimittäin totta, että kuulumiset vaihtelivat sen mukaan, mistä näkövinkkelistä asiaa mietin. Jokaisella ihmisellä on näitä valtavasti.

Vaikkapa näin: Äitinä minulle kuuluu ihan hyvää, on ollut kivaa mutta välillä uuvuttavaa olla lasten kanssa niin paljon. Interrailia lasten kanssa sen sijaan en haikaile enää ollenkaan. Uskon, että sen aika tulee vielä. Ei ehkä vielä ensi keväänä, mutta ei elämässä ole niin kiire. Sijoittajana fiilikset taas ovat olleet epäuskoiset. Miten reaalitalous ja finanssitalous voivat laukata niin eri teitä? Olin niin varma, että droppi tulee olemaan syvempi, mutta ei. EKP ja Fed syytää rahaa ja osakkeet vain nousevat. Ihme menoa. Nyt on salkku jo melkein toipunut. En ostellut pohjalta juuri mitään (vain yhtä osaketta), mutta toisaalta minulla on vetänyt koko ajan tuo kuukausisäästö, joten ostan automaattisesti rahastoa joka kuukausi, satoi tai paistoi.

Sen lisäksi voin katsoa maailmaa joko bloggaajana tai toimittajana (näyttäytyy vähän erilaisena, kummat lasit laitan päähäni), helsinkiläisenä, toisena lapsena, omia perspektiivejä on monia.

Suomen kielen sijamuoto essiivi on hirveän kätevä. Sillä voi ilmaista, missä asemassa tai tehtävässä lauseen subjekti tai objekti on. Äitinä, toimittajana, helsinkiläisenä. (Essiivillä ilmaistaan myös olotilaa tai mielentilaa, väsyneenä, iloisena, mikä voi joskus olla niin ikään paikallaan ilmaista, kun alkaa kertoa omia kuulumisiaan jollekulle.)

Essiivi on nerokas tapa konseptoida kuulijalle asiat nopeasti!

Kommentit (4)
  1. Kerrassaan nerokasta! Omatkin kuulumiset on hyvin vaihtelevia riippuen siitä mistä näkökulmasta kuulumisia kerron. Ehkäpä minunkin pitäisi käyttää enemmän essiiviä kuulumisia kertoessa.

  2. Loistava huomio! Tämä selittää myös, miksi minun on aina ollut vaikea suhtautua yleisiin mitä kuuluu -kysymyksiin! Kun aina joutuu mutisemaan, että no, riippuu mistä roikkuu. 😅

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *