Tomaatti on uusi rusina (eli välipalasuositus lapselle)

Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes

Lapsissa on sellainen mielenkiintoinen piirre, että ne saavat ympärillä olevat aikuiset muuttumaan muumimammoiksi, joiden käsilaukussa täytyy aina löytyä jotain pientä evästä hädän hetkelle – ja myös niille hetkille, jolloin ei ole hätää.

Nyt kun puisto- ja ulkoilukausi on avattu menestyksekkäästi, sitä tulee aika usein lähdettyä suoraan päiväkodista jollekin pikku retkelle tai sitten vietettyä pitkiä iltoja istuskellen puistossa ja katsellen lapsen ”minäpä peitän tämän valtavan mopon hiekkalaatikon uumeniin” -projektin etenemistä. Nämä hetket vaativat usein välipalaa.

Ja nyt seuraa kullanarvoinen vinkki minunkaltaisille ihmisille, joilla on välillä epämääräisen huono omatunto siitä, miten paljon rusinaa, jäätelöä ja kaikenlaisia sokerihommeleita lapseni syö välipalaksi: Närpiön Vihannes -tuotteet! Aivan täydellistä naposteltavaa.

Alpun suosikiksi on nopeasti noussut nuo keltaiset Ivorino erikoistomaatit. Ne on pakattu houkuttelevan näköisesti vähän niin kuin karkkia söisi, ja makukin on makea. Lisäksi tuollaisia pikkutomaatteja on hauska napostella. Myös samanlaisesta pussista löytyvä Trio tomaattisekoitus on tehnyt hyvin kauppansa. Itse taas tykkään noista punaisista helmitomaateista. Välipalan lisäksi niitä on uponnut viime aikoina usein uunifetapastareseptiin (joka on ihan puhdasta neroutta, kun se on niin järjettömän helppo ja kuitenkin näyttävä ruokalaji). Närpiön Vihanneksen Kasvisreseptit.fi-saitilla on myös erinomaisia kasvisreseptejä, itse mukavuudenhaluisena kantturana olen enimmäkseen klikannut kohtaa ”helppo ja nopea” etsiessäni uusia arkiruokareseptejä.

Kun lapsonen vetelee näitä retkellä välipalaksi, saapuu ihan sellainen hyvän omantunnon hyrskäys, että kerrankin tuo vetää kasviksia ilolla. Närpiön Vihanneksen #snäxi-tuotteista on myös sellaisia söpöjä pikku kurkkuja ja paprikoita, joten valinnanvaraa varaa on. Uudet pusseihin pakatut vihannekset löytyvät hevihyllyltä, niitä on ollut hyvin saatavilla ainakin Lidlissä, Prismoissa ja Citymarketeissa.

Näissä Närpiön Vihannes -tuotteissa on myös se kiva juttu, että ne ovat kotimaisia ja kasvatetaan (yllätys yllätys) Närpiössä. Kyse on 39 kasvihuoneviljelijän omistamasta osuuskunnasta, jossa kaikki viljelmät ovat korkeintaan 50 kilsan päässä Närpiön Gottbölessä sijaitsevalta pakkaamolta. Ulkoruokinnassa nämä ovat siitä käteviä, että tomaatit ovat niin puhtaita.

Osallistuttuani tuohon Ylen I love muovi -kampanjaan, olen ottanut tavaksi viedä kotiini sellaiset muoviroskat, jotka eivät ole mitenkään erityisen saastaisia. Tomaattipussit ja nuo purnukat saa tosi kätevästi kannettua kodin muovinkeräysastiaan, ja nuo pakkaukset ovat kaikki kierrätettävää materiaalia.

Etenkin nuo uudet pussipakkaukset ovat kivoja, kun niissä on muovin määrä minimoitu hyvin. (Alemmassa kuvassa myös Fridan keittämää erinomaista mustaa kahvia.)

Suosittelen testaamaan #snäxi-vihanneksia, toimivat sekä lasten että aikuisten pikkunälkään tai napostelun tarpeeseen.

Kommentit (13)
 1. Asian vierestä: oma lapseni on reilusti yli 20, enkä ole voinut olla ystävieni ja meitäkin vielä vanhempien äitien kanssa ällistelemättä, mitä hiivattia on tapahtunut raskausviikojen laskennan suhteen meidän odotusaikojen jälkeen! Wanhaan aikaan oli melko harvinaista yliaikaisuus, saati näin paljon mitä nykyään. Poikkeuksia tuntuvat olevan la syntyvät?! Onko kätilöiltä kadonnut taito hahmottaa hedelmöittymisen aika,
  koska syntyvien vaavien koosta päätelken eivät totta vieköön ole oikeasti yhtään yli ajan vaan just kohdillaan.
  Vai olenko vaan nelikymppinen ymmärtämätön horisko? En usko. 😀

  1. Tarkoitin toki äitiysneuvolan henkilökuntaa, en kätilöitä. 😛

 2. Siis hä? Laskettu aika lasketaan viimeisistä kuukautisista, ei sitä kukaan arvioi tai hahmota. Laskettua aikaa siirretään, jos sikiön koko poikkeaa ultrassa siten että heitto laskemalla saatuun laskettuun aikaan on huomattava.

  1. Tämä varmaan oli ajatuksenakin, eli miksi ne heitot ovat niinkin isoja nykyään. Se ei ole mitään mutua, ja ”yliaikaisuus” jos se olisi oikeasti sellaista, silloin syntyvä vauva ei olisi kolmikiloinen, 50-senttinen vaan varmasti isompi. Tuon kokoisena vauva on aivan ajallaan. Joku juttu tuossa kyllä piilee, liittyykö kuukautisiin tms? Olisi mielenkiintoista kuulla tutkittua tietoa kun näitä huomioita on kuitenkin aika tavalla, meissä 70-, 80- ja 90-luvulla synnyttäneissä.

   1. Mulle on luvattu sellaista yli nelikiloista tyyppiä, kyllä se aika isolta tuntuu, kun eka oli alle 3,5 kg 😀

    Mutta olisi kieltämättä kiinnostavaa lukea, jos aihetta on tutkittu, että onko tässä ollut muutoksia. Kyllähän nykyään esim tyttöjen kuukautistet alkavat aiemmin kuin ennen, mikä voi liittyä ravintoon, hormoneihin, varmaan aika moniin eri juttuihin.

    Tai yksi vaihtis on se, että ennen tällaiset viikolle 42 raskaana olevat naiset eivät valittaneet yhtä kovaan ääneen kuin nykyään eräät, jotka angstailevat menemään insta storeissaan viikko tolkulla 😀

    1. 😀 et sä valita, kysyyhän tuo nautanavetallisen hermoja! Ei sais kertoa mitään la jota sitte luonnolisesti tuijotetaan, jotain vaan tyyliin vuodenajan milloin vauva synty(nee) ;D
     Teille taitaa saapua tyyppi suoraan ekaluokkalaisena!

   2. Itse sain yliaikaisen vauvan, joka painoi 3,2 kiloa. Vauva syntyi yli kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen ja oli terve ja hyvävointinen. Ja taatusti oli ihan oikea laskettu aika. Yliaikainen vauva ei ole aina mikään jättiläinen.

    Kyllä yliaikaisia vauvoja on aina syntynyt ja tulee syntymään. Omakin on jo kohta teini, ja iäkkäämpi työtoveri kertoi, että hänen lapsi syntyi aikanaan melkein kolme viikkoa lasketun ajan jälkeen. Laskettu aika ei ole mikään vauvan eräpäivä.

    1. Se on mukavaa kun vastailee asian vierestä… Ei kai vauva ole silloin oikeasti yliaikainen jos se on normikokoinen, näin ainakin kaksikin lääkärituttavaani on valistanut.

     1. Yliaikaisuus tarkoittaa että lapsi syntyy yli kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen. Koolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Yliaikainen lapsi voi olla täysin normaalikokoinen. Terveyskirjasto ja Duodecim-lehdestä vaikka voit lukea oikean määritelmän.

      Oma 3,2-kiloinen lapseni oli yliaikainen, tämä on kirjattu myös synnytyskertomukseen ja tiedän sen sataprosenttisesti varmuudella. Yliaikaisuutta sairaalassakin toitottivat sekä lääkärit että kätilöt. Mutta kannattaa vaikka googlata, mitä termi tarkoittaa.

      1. Täydennystä edelliseen: istukan toiminta voi myös muuttua lasketun ajan jälkeen, minkä vuoksi vauvan kasvu hidastuu. Itsellenikin kävi näin. Siksi niissä yliaikaiskontrolleissa käydäänkin niin tiheästi, että että huomataan milloin odottelun sijaan vauvan on parempi syntyä tähän maailmaan. 🙂 Yliaikaisen vauvat ovat usein vastasyntyneeksi hyvin virkeitä, näin myös omani.

       1. Eräs ulkosuomalainen
        19.5.2019, 22:06

        Asun ranskankielisessä maassa ja täällä raskaus lasketaan yliaikaiseksi vasta viikolla 42 (eli 41+1 eteenpäin). Ehkä Suomessakin laskettiin ennen näin? Luin myöskin ranskalaiselta doctissimo-sivulta että synntttäjän iän myötä raskauden kesto pitenisi, mikä voisi olla yksi selitys sille että nykyään mennään useammin yliajalle. Itse olen tosin syntynyt 80-luvulla kaksi viikkoa yliaikaisena (ja alle nelikiloisena ;)) ja äitini oli 25. Että ei ne yksi yhteen mene…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *