Niitä ihmisiä

Juliaihminen

Mä olen aina ihaillut niitä ihmisiä, jotka juovat kahvinsa mustana. Musta kahvi kupissa kertoo pettämättömästä tyylitajusta, kursailemattomuudesta. Mustan kahvin juojat ovat luovia, taiteellisia, tarvittaessa kovia. Aurinkolaisensa takana he istuskelevat kahviloissa, lueskelevat sanomalehteä välinpitämättömästi ja siemailevat hitaan harkitusti kahviaan. He eivät todellakaan ole niitä vässyköitä, jotka pitelevät kuppia kahdella kädellä olkapäät ylhäällä viltin alla luimistellen.

No. Itse olen juonut kahvini maidolla viimeiset kaksitoista vuotta. Mun etäisissä haaveissani on ollut olla mustan kahvin juoja, mutta olen aina ajatellut, että olen liian heikko sellaiseen. Sen sijaan olen lotrannut sinne kahviin kerman ja maidon irvokasta sekoitusta, soijamaitoa, milloin mitäkin moskaa.

Tänä syksynä päätin kuitenkin, että ihminen voi tiettyyn pisteeseen saakka olla juuri sitä mitä hän päättää. (Mihinkään "jokainen on oman onnensa seppä" -paskaan sen sijaan en usko, koska kelle tahansa voi tulla vaikka aivoverenvuoto ja mites sitten se oman onnen seppäily?) Mutta tällaisissa asioissa voi vain päättää, että minä olen niitä ihmisiä.

 

Viime kerralla, kun päätin olla niitä ihmisiä, aloin kertoa ihmisille, että tykkään ajaa autolla. Musta on niin ankeaa, kun miehet ajaa ja naiset pelkäävät autoilua. Mulla ei ole omaa autoa (eikä toivon mukaan koskaan tulekaan). Siksi mun äbä on vuosien mittaan aina pakottanut mut Turussa rattiin, jotten alkaisi pelätä autoilua. "Kyllä naisen pitää osata ajaa." No, mä onnistuin siinä, ja nykyään ihan nautin pikku kruisailusta ja Samuli Edelmanin Tähtipölyä-kappaleen huudattamisesta aurinkoisella raitilla.

Ja tätä edellisellä kerralla, kun päätin olla niitä ihmisiä, opettelin juomaan kaljaa. Käytännössä katsoen täysin samoin perustein kun tuo autolla ajaminenkin: halusin olla yhtä cool kuin miehet. Onnistuin toki tässä vähän liiankin hyvin, ja nykyään kalia maistuu.

 

Takaisin kahviin. Nyt sitten ollaan tässä eletty jo kaksi viikkoa mustan kahvin juojan elämää. Välillä on toki tullut takaiskuja ja pieniä hyppyjä maitojunaan on tapahtunut. Mutta sitten taas olen jatkanut kohti haaveminääni. Tämä on johtanut hauskoihin sattumuksiin, kuten:

Kävin taas tuossa mun Helsingin lempparikahvilassani, Helsingin kahvipaahtimossa, kertomassa näistä tavoitteistani. (Kahvi maksaa siellä 1,5 e!!!!!) Siellä sanoivat, että kuppi mustaa kannattaa tulla ottamaan arkiviikon lopuksi, sillä perjantaiaamuisin on hyvää sumppia tarjolla. Kun sitten menin sinne perjantaina ja kysyin yhdeltä toiselta baristalta, onko tämä kahvilajike nyt sitten hyvä mustan kahvin juomisen harjoitteluun, se sanoi että ei kyllä hänen mielestään. Ai, miksei?

"Meillä on perjantaisin aina kaikkein voimakkainta kahvia. Ollaan sovittu noiden meklareiden kanssa siitä", jäbä sanoi ja osoitti OP:n rakennusta.

"Ai miks?" kysyin.

"Ne vie niiden asiakkaat viihteelle torstaisin, niin on sitten sovittu, että perjantaina pitää saada semmosta, jossa on paljon ytyä."

Arvostan.

 

Kuvassa: Jokaisen wnb- lifestyle bloggaajan peilistä heijastuu kiusaantunut puoliso kameran kanssa.

 

ps. Tätä blogia voi seurata myös Juliaihmisen fb-sivuilta! (Tiedän, blogin nimi on niin nolo, ettei tee mieli julkisesti klikata Tykkää-nappulaa.)

 

 

 

Kommentit

nansk

Aivan huippu diili kahvilalla ja meklareilla, arvostan!

Mä olen oikeastaan aina juonut kahvini maidolla, mutta nyt viime kesänä siirryin ns. mustaan joukkoon, kun harjoittelupaikassa oli tarjolla vain kevytmaitoa. Olen siitä omituinen tyyppi, että tykkään kahvissani vain rasvattomasta maidosta, kevyt- ja täysmaito ja kerma maistuvat vaan jotenkin kauheilta! Jos ei ole rasvatonta tarjolla, niin meikkis juo mustana mieluummin. (Paitsi TAMKilla. Terkkuja vaan Campusravitan vatsahaavakahville. Ja erikoiskahvit tietty ihan erikseen, niihin kuuluu kunnon rasvainen maito.)

Olen niin paatunut kahvinkuluttaja, että nyt kun tulin pari viikkoa sitten vaihtoon Belgiaan, oli ensimmäisenä ostettava oma kahvinkeitin (mutta koska tahdon olla jalo sielu, annoin muillekin luvan käyttää sitä). En tiedä onko vika keittimessä, keittäjässä, kahvissa, vai maidossa, mutta toistaiseksi en ole kyllä löytänyt toimivaa kaavaa. No, herääpä ainakin aamulla, kun kahvi on sitä luokkaa, että lusikka jää kuppiin pystyyn ja hiukset sojottavat kohti kattoa.

Emilia M

Haa, mä taas juon yleensä mustana, koska en voi sietää sitä vähärasvaista tai rasvatonta litkua, mitä Suomessa maitokahvina yleensä tarjoillaan. Se sekoitettuna hetken seisoneeseen sumppiin on jotain kammottavaa. Kunnon kerma on sit eri asia!

Muutenkin olen tehnyt tiukan mutta horjuvan päätöksen, että kahvi on nautintoaine, joten minähän en mitään seisonutta kultakatriinaa kittaa. Tummapaahtoista olla pitää.

Juliaihminen
Juliaihminen

Oikein!

Juliaihminen
Juliaihminen

Omg! Mihin päin Belgiaa? Mäkin olen ollut siellä vaihdossa, Brysselin vieressä sellaisessa omituisessa Louvain la Neuven kaupungissa. Sieltä sai muistaakseni ok kahvia (keskieurooppalainen kahvilakulttuuri!) mutta oluen juomiseksihan se meni.

nansk

Brugge! Aivan ihana kaupunki, kuin suoraan postikortista. Kahviloista saa kyllä hyvää sumppia, mutta se ei auta aamulla kun pitäis saada silmät auki :D Mut ainakin olut on kyllä hyvää. Nam!

Juliaihminen
Juliaihminen

Brugge on niiiin ihana. Ja rakastan Belgiassa sitä et mihin tahansa pääsee junalla opiskelijana halavalla! Onko siellä edelleen se 5 e mistä tahansa minne tahansa -lippusysteemi käytössä?

Ja Bryssel nyt tietty on aivan super, kuten myös Antwerpen - the cool fashion city. <3

A.H.
Helsinki-Antwerpen

Täällä toinen belgian-asukki. Mun kahvikaavaan kuuluu dessert-kahvi (joka vastaa tummapaahtoista presidenttiä. ehkä?) sekä brita-kannulla suodatettu vesi. Ei tarvii koko ajan olla putsaamassa kalkkia keittimestä :D

nansk

Eikä! Hyvä vinkki, mä ostin lidlistä jotain reilun kaupan kahvia (sattui olemaan selitykset myös suomeksi, voi olla että olin hiukan puolueellinen..) mutta täytyypä katsoa jos sieltä saisi tollaista myös! Ps blogi meni seuraukseen naps!

Ja toi kalkkiasia. Voi jeesus, sitä kyllä meinaan on. Asun ihan upouudessa talossa (niin uudessa että rakennus on vielä kesken) ja parin viikon käytöllä kaikki hanat on jo ihan  mahdottoman näköisiä. Hyviä kalkinpoistovinkkejä otetaan vastaan...

A.H.
Helsinki-Antwerpen

Ainakin paikallisella pauligilla eli douwe egbertsillä sekä carrefourin ja delhaizen omilla merkeillä on tota dessert-paahtoa. Kalkkiin ei taida auttaa muu kuin Antikalin tapaiset kalkinpoistoaineet ja jos luomumpaa linjaa kaipaa, niin puolikkaalla sitruunalla hinkkaamalla saa hanat kiiltäviksi. Suihkupäähän sais myös sellasia vesisuodattimia, mutta en oo vaivautunu. Tervetuloa seuraamaan! Ja sori Julia, kahvikeskustelu lähti vähän rönsyämään :D

Juliaihminen
Juliaihminen

Belgia ja kahvi, siinä kaksi mieliaihettani, joten antakaa palaa :)

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Ihana aloitus uuteen työpäivään, lukea kuuluvansa cooliin joukkoon! Mä oon juonut kahvini mustana jo 20 vuotta, ekan vuoden aikoinani läträsin maidon kanssa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Vielä jonakin päivänä mäkin pystyn sanomaan, noin vain ohimennen, että oon juonut kahvia mustana 20 vuotta!

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Joo no mun cooliuden salaisuus on se että noudatin mielenkiinnosta keväällä hetken maidotonta ruokavaliota enkä löytänyt mitään hyvää korvaajaa kahviin :D :D Mutta pakko myöntää että nykyään kun kahvia ei enää hukuta maitoon on alkanut äkisti kiinnostaa se mitä juo. Ennen join sitä perus-JuhlaMokkaa aina. En enää kun se kahvi maistuukin joltain ja laatujen eron oikeasti huomaa.

Juliaihminen
Juliaihminen

Juurikin näin. Sitä voi tehdä pienin merkittävin asioin elämästään laadukasta, eikä mitään sekundamokkaa!

minna

Sä oot mahtava. Ja tästä kirjoituksesta tuli ihan hiton hyvä fiilis duunipäivän alkuun. On valkoinen kauluspaita ja mustaa kahvia, tässähän saattaisi joku luulla meikäläistä aikuiseksi.

Jätin kahvimaidon pois samalla kun lopetin lehmänmaidon käytön (jos vallankumouksellinen Oatlyn iKaffe olisi silloin ollut olemassa, olisi tarina ehkä toinen...). Hifistelijä en kyllä kahvin suhteen ole, kunhan on mustaa ja lämmintä, niin melkein mikä tahansa litku menee.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ai että, lisäsit peliin vielä valkoisen kauluspaidan. Täydellistä! Oot cooleiden ytimessä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä kirjoitus vääntää veistä haavassa; mun imeväinen ei kestä kahvia eikä ees teetä ja täällä sitä sitten litkitään liian makeaa rooibosta aamusta toiseen. Voiko olla ikävämpää rangaistusta yöhulinoivan 4-kuukautisen äidille kuin se, ettei aamuisin edes saa höyryävää kahvia käteensä. Argh! Että ei tosiaankaan mitään taaperoimetystä..:D

Juliaihminen
Juliaihminen

What can I say... Toi on vaan julmaa sairasta, sairasta pilaa! Saat kaiken mun sympatian ja kunnioituksen tuon helvetillisen tragedian keskellä.

Mutta muista, tulee vielä imetysvapaita aikoja, tulee vielä se aamu, jolloin rooibos on kalvakka vitsi tulehduksesta parantuneen sielun sopukoissa! Tulee vielä ihania kahvikupposia, joita hörpit chicisti ja itsevarmasti pariisilaiskahvilassa! (En tiedä mistä se Pariisi tähän tuli, mutta siinä se nyt on.) 

Taistele sisko!

"Kyllä naisen pitää osata ajaa". Sun äiti on niin oikeassa! Oltiin keväällä kummitytön lakkiaisissa ja siellä kuulin ettei hänellä ole ajokorttia, ei kuulemma tarvitse sellaista, eikä myöskään aio hankkia sitä. Tädillä meinasi tulla kuohuviinit nenästä. En kuitenkaan aloittanut jankkaamista autoilusta, mutta parin tutun kanssa ollaan asiaa päivitelty. Jos ei omista autoa, fine, mutta kyllä ajokortti pitää olla!

Juliaihminen
Juliaihminen

Hahaha, skumpat nenästä ilahdutti! Mutta joo, ajokortti on kyllä kätsä. Onneksi sen voi hankkia myöhemmässäkin vaiheessa elämää, jos sitä alkaa tartteta vaikka duunin vuoksi. Mutta pahinta on, jos on kortti ja silti mies aina ajaa. Siinä ei ole mitään järkeä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin. Mä tiesin jo lukiossa, etten koskaan halua autoa eikä ajaminen kiinnosta, vanhemmat kuitenkin painostivat autokouluun ja maksoivat sitten ton helevetin kalliin henkilöllisyystodistuksen. Vihaan ajamista ja autoja ja kaikkea niihin liittyvää.

Nica
Klassikko viikossa

Herttainen mielikuva kahvinjuojista! Mulle musta kahvi tuli elämään aika nopeesti. Rasvaton maito kahvissa oli etova kokemus ja nykyään lehmänmaito kaikissa rasvamäärissä etoo usein, seurauksena lähes vegaanisesta ruokavaliosta. Sinkkutaloudessa myös vegaaniset maidot vanheni ennenku sai käytettyä. En siiis ole cool vaan käytännöllinen ja nirso ja vihreä kuluttaja. Mutta rakastan mustaa kahvia.

Juliaihminen
Juliaihminen

Duud, vegaanius on cool, musta kahvi on cool, kyllä sä oot mun kirjoissa aika cool. ;)

Toytoy (Ei varmistettu)

Hahhah, tämän takia palaan tähän blogiin aina uudelleen! Tämä on ainoa paikka jossa lukeudun ihmisiin, joilla on pettämätön tyylitaju! :D :D :D

Kommentoi