Normipäivä vauvan kanssa

Juliaihminen

Multa on pariin otteeseen kysytty meidän päivärytmistä. (Postaustoiveiden saaminen on maailman siisteintä!) Nyt kun istuskelen täällä mökin sohvalla kahvikupposen kanssa ja Alppu nukkuu, mulla on aikaa horista aiheesta antaumuksellisesti.

Pieni ongelma on se, ettei meillä ole mitään järkevää rytmiä, nukutan pojan päikkäreille, kun se vaikuttaa väsyneeltä ja tungen buubssin sen suuhun, kun se vaikuttaa nälkäiseltä. Mutta voihan päivärytmistä kertomista yrittää!

Varoitus: Seuraava teksti lähestyy Knausgårdia yksityiskohtaisessa horinassaan (joskaan ei oivaltavuudessaan, ilmaisutarkkuudessaan tai rehellisyydessään). Mutta Knasuhan on meidän kaikkien lemppari äitibloggaaja, joten annetaan mennä.

Tällainen rytmi meillä on ollut ikäkuukausina 2–5:

Aamu vauvan kanssa:

Alppu herättää mut aamulla yleensä niin, että se on kiehnännyt itsensä asentoon, jossa jalat sojoittavat kohti mun vatsaa. Sitten se potkiskelee ja äännähtelee iloisesti: ”Äiti, nyt me herätään ja otetaan päivän riemut vastaan!"

Aina mä en ole valmis ottamaan päivän riemuja vastaan.

Jos olen tosi väsynyt, taistelen vauvan pari kertaa takaisin uneen tunkemalla unenpöpperössä buubssin sen suuhun ja toivomalla parasta. (Jos Alpun ensimmäinen herätyspyrkimys alkaa vaikka kello 4.45 mä pakotan sen takaisin uneen buubbssitainnutuksella). Yleensä viimeistään seiskalta avaan silmäni ja hyväksyn karvaasti sen, että päivä on alkanut ja alan jutella beebolle. Voi että Alpun ilme kirkastuu! Leveä ja innokas hymy nousee sen kasvoille: ilmeisesti mikään maailmassa ei ole hienompaa kuin aamulla herääminen. Sitten me jutustellaan ja kujeillaan vähän aikaa sängyssä, joskus parikymmentä minsaa, joskus tunninkin. 

 

(Välihuomautus: täällä mökillä ukkostaa! Kuulen sen sekä ulkoa että itkuhälyttimestä. Alppu se vain koisailee hyttysverkon ja katoksen alla terassilla, ja Tiki lämmittää meille aamusaunaa.)

 

Kujeiluhetken jälkeen Alppu joko nukahtaa uudestaan aamu-unosille tai sitten me noustaan yhdessä. Useammin nykyään Alppukin nousee. Mennään keittiöön, mä laitan itselleni annoksen rahkaa, pakastepuolukoita, mustikkakeittoa ja puuroleseitä ja avaan Hesarin. Alppu kujertelee lattialla tovin jonkun esineen kanssa (tyyliin kapustan).  Aamuisin, kun se on virkeällä tuulella, Alppu viihtyy kymmenisen minuuttia itsekseen, jos sille heittää välillä hymyn ja kommentoi Hesarin juttuja. (Tyyliin: ”Ei hemmetti tätä Suviseurat-uutisointia. Mä en ole ikinä lukenut Suviseuroista juttua, joka ei alkaisi sillä, miten ”täällä pääsee tapaamaan ystäviään ja perhettään ja sitten meillä on tämä asuntovaunu” uskonto häivytetään näistä aina, koska sitä on ilmeisesti niin vaikea käsitellä! Mitä semmonenkin oikein on?!!”). Alppu vastaa näihin mun purkauksiin ymmärtäväisellä hymyllä, veikkaan että se on samaa mieltä mun tuohtumuksistani. Jossain vaiheessa se ei jaksa enää seurata mun rageamista maasta käsin vaan haluaa syliin. Tässä vaiheessa ollaan yleensä jo Kulttuuri-sivuilla, ja niitä se sitten tykkää repiä samalla, kun mä luen ääneen sille Oskari Onnisen keikka-arvioita.

Jos Alppu ei ole tähänkään mennessä osoittanut väsymyksen merkkejä, laitan sen Stokken newborn-koppaan pesukoneen päälle ja menen suihkuun. Se viihtyy siinä yllättävän hyvin, jos mä suihkulaulan (nykyään aika usein Päivänsädettä ja menninkäistä). 

 

(Oh, nyt alkoi kunnon rankkasade, että täällä mökissä on jotenkin tunnelmallista. Yle Yksi soittaa Muistojen Bulevardia ja lehdet kahisevat ikkunan takana. Taivaallista!)

 

Viimeistään suihkun jälkeen, kun kello on noin 9, Alppu nukahtaa aamu-unille (sisällä se nukahtaa pelkästään imetykseen, eli buubssi suuhun, niin hältä lähtee taju alta aikayksikön). Sitten mulla on hetki ”omaa aikaa”, mikä tarkoittaa usein vaikka pestyjen kestovaippojen kuivumaan ripustamista, pientä siivoamista tai pukeutumista ja repun pakkaamista. (Oh god, kuulostaa jotenkin laimealta. Olisi parempi jos mulla olisi vaikka pieni sirkustreeni tai haitarinsoittotuokio, mutta ei.)

Kun Alppu herää ehkä parinkymmenen minsan päästä, me ollaan vielä hetki vielä himassa. Mä pesen sen naaman, kädet ja jalat ja annan D-vitamiinitipat. Puen sille päivävaatteet päälle. Sitten kymmenen tai yhdentoista paikkeilla lähden rilluttelemaan! 

 

Päivä vauvan kanssa:

Se, mitä tässä vaiheessa teen, riippuu päivästä: Joko mä tapaan meidän talon edessä naapurin Niinan ja sen Alppua kaksi päivää nuoremman pojan, ja me lähdetään koko päiväksi jonnekin pikku retkelle, esimerkiksi harrastamaan kaupunginosaturismia. Nykyään joukkoon liittyy usein myös Aino, jonka poika on Alppua kolme kuukautta nuorempi. Tai sitten tapaan jonkun toisen kaverin Kalliossa tai kaupungilla. Esimerkiksi usein keskiviikkoisin meidän Keskiviikko-kerho kokoontuu. Mun on pakko sopia joka päivälle jotain menoa, koska vain siten koen eläväni Täyttä elämää. Himassa hortoilu saa sekä mut että Alpun kiukkuiseksi.

Ensin vähän käpystellään. Jos Alppu on hereillä, se haluaa olla kantorepussa, jos se osoittaa nukahtamisen merkkejä (itkeskely tai silmien hierominen), mä laitan sen kyljelleen vaunuhin (se nukahtaa nykyään vain kyljelleen ja mielellään niin, että sen naaman edessä on joku kangaskaistale tuomassa turvaa maailman pahuutta vastaan).

Viimeistään kello 12 mennään lounaalle. On herrassa, nukkuuko Alppu tällöin. Usein se herää viimeistään silloin, kun ruuat on kannettu pöytään. Mutta minä se oon oppinut multitaskaaja. Jos Alppu on tyytyväinen, on helppoa syödä vauva sylissä yhdellä kädellä. Jos se on kärttyisä, mä imetän sitä samalla kuin syön. 

Vavvelon kanssa lounaalla oleminen on todella iisiä, etenkin silloin, kun muillakin seuralaisilla on vavva mukana. Sitten kaikki ymmärtää, että lounaaseen voi mennä pari tuntia. Lisäksi aina se, kenen vauva nukkuu, tarjoutuu itse syötyään pitämään muiden vauvoja sylissään, jotta toinen saa syötyä itse loppuun. Lattemamalounaat on niin leppoisia. Toisaalta käyn usein myös vauvattomien ihmisten kanssa lounailla, eikä niissäkään mitään oneglmaa ole. Etenkin jos kyse on gradua tekevistä kavereista tai freelancereista, joilla ei ole lounaalle minuuttiaikataulua.

Joskus kello 14 maissa jatketaan matkaa. Kävellään jonnekin, käydään taidenäyttelyssä, tai jossain muussa kohteessa, etsitään kiva jälkkäripaikka, mitä näitä nyt on. Aina keksii jotain tekemistä. Tässä kohdassa Alpulla ei ole mitään rytmiä. Se nukkuu ja heräilee miten sattuu, eikä sillä ole niin väliäkään, sillä kesäisin voi imettää millä tahansa puistonpenkillä tai levittää piknikliinan nurmikolle. Ja vaipankin voi vaihtaa käytännössä missä tahansa, kiitos babywipesien!

Kotiin mä saavun usein joskus neljän viiden maissa. Tiki saapuu samoihin aikoihin tai sitten se käy urheilemassa tai näkemässä kavereitaan. Kotona mä pyrin nykyään antamaan Alpulle jotain pientä kiinteää ruokaa. Se on hyvä ohjelmanumero, johon menee sopivasti parikymmentä minuuttia. Sitten mä yritän jaksaa viihdyttää sitä lauluilla, loruilla ja muilla jutusteluilla. Jos mun tarvitsee viihdyttää sitä vain tunti tai pari, homma on ok. Jos tulen jo kahdelta kotiin ja pitäisi loruilla seuraavat viisi tuntia, homma menee vähän semmoseksi kellon kyttäämiseksi.

Onneksi vauva nukkuu siinä välissä ainakin puolen tunnin unoset, jolloin saan vähän ”omaa aikaa”, minkä käytän aika usein tietskalla datailemiseen (miten kehittävää!). Kun Tiki on kotona, se ilakoi Alpun kanssa ja mä hommailen omiani tai teen jotain niiden kanssa. Kerran tai pari viikossa Tiki jää Alpun kanssa himaan ja mä käyn lenkillä tai salilla.

Yhteenveto päiväunista: Alppu nukkuu kolmet tai neljät päikkärit, ja niistä yhdet on pidemmät ja sijoittuu johonkin tuohon kello 11 tai 13 aikoihin.

 

(Nyt Alppu heräsi. Onneksi Tiki meni hakemaan sen ulkoa, niin mä saan jatkaa mun horisemista.)

 

Ilta vauvan kanssa:

Puoli seiskan maissa aletaan tehdä iltatoimia, eli pestään raajat ja naama. (Naaman peseminen aiheuttaa nykyään Alpulle suuren riemunpurkauksen, miten ihanaa on, kun jonkun märkä käsi plääbii nenää, suuta ja poskia, ja parhainta kaikista: kaulaa!) Välillä otan sen myös suihkuun mukaan, jos on ollut hikinen päivä.

Sitten koittaa usein ”rajalla elämisen” hetki, jolloin me vähän riehutaan yhdessä. Rajalla eletään siksi, että tässä vaiheessa Alppu pääsee ilmakylpemään meidän sängyllä. Se ”lentelee” ilmassa (mun suorien käsivarsien varassa) ja painii meidän kanssa ympäriinsä. Välillä pissa loiskuu lakanoille, mutta kakkaa ei vielä kertaakaan ole turskahtanut meidän sänkyyn. (Muutenkin Alppu on nyt siirtynyt ihan lähiviikkoina yhden kakin taktiikkaan, mikä on helpottanut elämää!) 

Seiskan maissa, kun on pusuteltu ja halailtu tarpeeksi, laitan sen kyljelleen syömään, avaan kirjan ja aloitan nukuttamisoperaation. Jos Alppu on väsynyt, se nukahtaa aika nopsaan, jos ei, se syö noin tunnin verran. Kun se on nukahtanut, me mennään Tikin kanssa lueskelemaan olkkariin, katsomaan HBO:ta tai sitten mä vähän datailen. Tässä vaiheessa Alppu herää illasta riippuen pari kolme kertaa ja vaatii lisää maitoa. Se ei haittaa, koska mulla on yleensä niin hyvä kirja kesken, että on ihan jees mennä takaisin sänkyyn imettämään ja lukemaan.

 

(Alppu makoilee ja kääntyilee äitiyspakkausmakuupussin päällä tuossa lattialla ja ölisee omiaan: ”Öiij, öiiiij, äiiijjjj. Mhmmm. Heiii, eiijjj, eehee. Iijööö.” Se on hyvällä tuulella.)

 

Yö vauvan kanssa:

(Eikö tämä koskaan lopu, te kysytte. Ilmeisesti ei.)

 

Vielä silloin kun Alppu oli alle kolme kuukautta, saatoin itsekin jäädä kasin ysin maissa nukkumaan sen viereen. Se heräili öisin vähän useammin ja siksi mä tarvitsin enemmän unta. Nykyään kuitenkin priorisoin ”oman ajan” nukkumisen edelle (vaikkei välttämättä kannattaisi), ja menen aika usein vasta yhdeltätoista nukkumaan. Edelleen pidän kuitenkin kiinni siitä, etten somettele kello yhdeksän jälkeen, koska se vie helposti mun yöunet, kun aivot aktivoituu liikaa. 

Yheltätoista kömmin Alpun viereen, laitan buubssin sen nukkuvaan suuhun ja annan sen nukkua ja syödä tovin. Imettäminen nukuttaa mua ihanalla tavalla. Se on paras nukahtamislääke, minkä tiedän. Lisäksi tämmöisen täsmäimetyksen ansiosta Alppu saattaa nukkua seuraavat viisi tuntia, kunnes alkaa taas väsytystaistelu siitä, herätäänkö me kello 4.45 vai vasta seiskalta. Lähiaikoina tosin Alppu on herännyt öisin syömään. Onneksi mä olen tällöin itse niin unessa, etten oikein edes huomaa sitä, että olen laskenut imetystopin olkaimen ja antanut pojan syödä. 

No niin, tällaisia ovat olleet mun arkipäivät viimeisen viiden kuukauden ajan. Viikonloput on sitten eri juttu. Veikkaan, että rytmi muuttuu jonkun verran syksyn tullen, kun aloitetaan jotain beeboharrastuksia, eli saadaan struktuuria päivään. Lisäksi Alppu on osoittanut merkkejä siitä, että päiväunet saattavat vähentyä. Jospa vaikka kehittäisin sille ihan kunnon päiväuniajat! ...tosin sitten se rajoittaisi mun elämääni ja menemisiäni. Tällä hetkellä mulle riittää, että vauvalla on iltaisin aina sama nukkumaanmenoaika, päivät vedetään rennolla otteella.

 

(Nyt sauna taitaa olla lämmin. Mennään kolmestaan baila bastu!)

 

Onko teillä ollut tässä vaiheessa vauvan kanssa jo jotain rytmiä?
Entä te joilla ei ole vauvaa/lasta, millainen päivärytmi teillä on? :D

 

Kommentit

chaura
Misplaced

Meillä oli kolmen kuukauden paikkeilla jo tosi hyvä rytmi. Vavva heräsi aina 8-8.30 välillä ja meni nukkumaan 22-2 välillä ja siinä välissä nukkui kolmet päikkärit, joiden aika ja pituus hieman vaihteli (ja söi, joka välissä, aina vaan, mut semmosia vauvat nyt vaan joskus on).

Sitten tuli tiheän imun kausi ja siihen samaan kasvupyrähdys, ja sitten päälle muutto, ja kaikki meni pipariksi. Ou mai gaad. Kaikki on vinksin vonksin ja heikun keikun: syömiset, yö- ja päiväunet, tavarat ja kaikki. Eletään iloista kaaosta. Lapsen pakkotainnutan tissillä päikkäreille vähintään kahdesti, ja mun isä on opettanut sen nukahtamaan myös vaunuihin, mut siellä unet jää lyhyemmiksi, joten aina se ei ole sen arvoista. Kunhan päästään pk-seudulle niin alan opettaa itseäni ja tuota kakaraa siihen lattemamaelämään!

chaura
Misplaced

Siis meni nukkumaan 22-23 välillä​. Herrajee, ei onneksi vielä koskaan vasta kahdelta!

Juliaihminen
Juliaihminen

Myönnettäköön, että lomalla meidänkin rytmi on kyllä vaihdellut mielivaltaisesti. Mutta eiköhän sen nukkumaanmenorytmin (joka on se tärkein!) saa väännettyä takaisin rotiin, kun vaan saa itsensä ensin rotiin! :)

CougarWoman
CougarWoman

Kysymyksesi innoittamana meinasin alkaa vääntämään tähän saagaa nimeltä "päivä koiran kanssa", kun olisin voinut aloittaa sen myös näin:

"Koira herättää mut aamulla yleensä niin, että se on kiehnännyt itsensä asentoon, jossa jalat sojoittavat kohti mun vatsaa. Sitten se potkiskelee ja äännähtelee iloisesti."

Sitten tajusin, että mun koira ei tee mitään muuta kuin syö, nukkuu ja p*skoo, eli tarinasta olisi tullut aika tapahtumaköyhä ja ehkäpä turhankin graafinen. 

(Mun koira on mun 60-kiloinen vavva.) 

Juliaihminen
Juliaihminen

No olisit kirjottanut! Mitä sä luulet et mun 5 kk beebo duunaa? Ei se ainakaan mitään viulua täällä soittele tai ydinfysiikkaa ratko.

CougarWoman
CougarWoman

:D Jaaei vai..? Nyt taitaa kyllä olla jotain pielessä siellä! 

chaura
Misplaced

Mitä, kulttuurikodin kasvatti eikä vielä 5-kuisena soita viulua?! Olen järkyttynyt!

alisha (Ei varmistettu)

http://www.cheapshopping.in/ Rome is usually a delight intended for shoppers. But for anyone who is on a tight budget you can't demand designer outlets and acquire a Gucci case or a couple Fendi shoes. Here's a simple guide into a cheap looking options from the Italian investment capital.
http://www.culturalshopping.com/ In accomplishing this of demystifying this art in addition to culture with Bahamas, one will need to look for the different standards of living people within a certain spot lead. The way of life for Bahamas is usually a hybrid connected with European, African along with cultures which might be fused in concert.
http://www.interdiy.com/ Complete environmentally friendly Energy home a solar panel system involves DIY solar energy panels and handmade wind electric power generator. Alternative strength resources helpful to create cost-free solar electricity to scale back power prices.
http://www.iconicshopping.com/ Retro furniture has grown to be increasingly trendy and also much variety after, for anyone who is trying to obtain a chair using a budget then browse for some great tips on how. We explore all the methods connected with searching, both equally online in addition to offline.
http://www.droutfit.com/ While using the intention connected with jump starting off my resolution of asking for fitter in addition to slimmer that New Season, I fixed foot in this swanky completely new gymnasium of which my residence complex delivers of. First have a look at all these equipments seemed to be overwhelming.
http://www.newyearshopping.in/ Kohl's study will be practiced considering the single purpose of bettering their support services. Retailers do not need strategy intended for knowing and what will go great and precisely what is failing except people talk with their prospects.
http://www.officialshopping.in/ With this upcoming 2010 FIFA Earth Cup tournament come july 1st, the number of individuals shopping footballing shirt web-sites and outlets has enhanced dramatically the previous few months. Everyone wishes to own identical shirt of which their country's team will probably wear on top of the subject in Southern region Africa come july 1st.
http://www.outletsdeal.com/ When you will be considering furnishing the house it might cost that you fortune especially in case you have the high quality brand names as the primary goal. We often finish up spending enormous amounts of money that's not typically necessary after you look in some pieces of furniture outlets which might be on current market.
http://www.outletsdiscount.com/ Tire Coupons undoubtedly are a common promo strategy acquired by quite a few tire corporations. Most stores that are fitted with a national presence deliver these discount coupons to customers in return for purchases manufactured at the outlets.
http://www.trendykitten.in/ Kitten heels manage to get their name since they are exceptionally cutesy, like a kitten. And also, they share a minx-like feel upon this wearer, women who put them on have some sort of playful, a little bit naughty, character - at the very least be the message brought up.
http://www.retroshopping.in/ Retro furniture has grown to be increasingly trendy and also much variety after, for anyone who is trying to obtain a chair using a budget then browse for some great tips on how. We explore all the methods connected with searching, both equally online in addition to offline. Including best places look in addition to what to take into consideration!
http://www.shopboys.in/ As some sort of European, purchasing luxury products in Most of asia, you can certainly save widely. And it truly is fun, although a tad strange to begin with. Just learned about my practical knowledge when looking in Mumbai, The indian subcontinent. But you can apply the same anywhere in Asia basically.
http://www.shoppingband.com/ Wedding bands are classified as the rings which might be exchanged between special couple on this auspicious special occasion of wedding prior to a priest. Bands usually are vital section of the celebration. The item symbolizes this faithfulness, appreciate, togetherness in addition to companionship between couples.
http://www.shoppingcage.in/ A puppy cage would be the home on your beloved every day dog. As we human beings have a home in good property, a pet under ones care need to be treated like competitive with you address yourself. Thus, we should give it a superb and comfortable destination to sleep.
http://www.shoppingcorner.in/ It is usually rare to attractive a home it does not have some sort of sofa. Sofas are likely to bring persons together and make a place if you are to in a relaxed manner congregate intended for social engagements like watching television, enjoying special occasions, or chatting with friends or maybe family.
http://www.shoppingdairy.com/ Noticed that you eat some sort of healthier eating plan doesn't start at your home, it starts for the grocery retail store. Aisles in addition to aisles connected with food possibilities bombard us everytime we walk throughout the stores in addition to knowing how to make simple your technique through them is important to some sort of healthier eating plan.
http://www.shoppingdetails.com/ Car Health care Appearance in addition to Auto Refined Concepts; Many skilled car health care appearance gurus and automotive detailing enterprisers ponder the use of a aspect shop along with the costs compared to the low-priced mobile refined option.
http://www.shoppingdots.in/ When you settle back and indicate upon the best way big this market America in addition to shop-dot-com merging was you continue to understand the fact that online retail store landscape are going to be up-in-arms about how precisely precisely unfair of advantage that presents to sell America for virtually every non-participant in this particular deal.
http://www.shoppingdude.in/ Strive to be a trendy Dad -- then it is advisable to check available the Diaper Boy range. As this name suggests that is a range intended for cool Single dads. Being some sort of Dad is a bit of a mixed case. Some factors are less of a challenge than envisioned, but a lot of the little factors, the stuffs that you never ever even contemplated are this hard people.
http://www.shoppingeconomic.com/ Online shopping would be the latest craze via the internet. It will allow consumers to obtain every purchasable products for the comfort in their homes. Huge discounts are offered on-line purchases to help attract far more shoppers. Is it doesn't future connected with shopping.
http://www.shoppingfame.com/ For anyone who is seeking the most beneficial places to go in Barcelona, then these detailed are ten of the most extremely popular. There're used intended for shopping with Barcelona, both by means of visitors as well as city's occupants, so will not be just as used by tourists.
http://www.shoppinggap.com/ When you booked a holiday in Barbados' dynamic St Lawrence Hole, you'll have programs for an amazing vacation on hand without desire for a hire car: from peaceful beaches into a lively nights life in addition to little merchants to loving seaside foods.
http://www.shoppingideas.in/ Online looking is the obvious way to get what you long for; thanks towards internet that's made looking so effortless. You can purchase almost anything on this planet sitting from the comfort of your dwelling. These include equipment, clothing, bracelets, laptops and even more.
http://www.shoppingmag.in/ Bruno Magli boots is handcrafted on the finest leathers readily available, for a lavish and trendy look as well as a wonderfully at ease feel. These include unique, comfortable shoes that can get people noticed on your fine preference in excellent footwear.
http://www.shoppingnotebook.com/ A filmmaking book will likely be your ally for anyone who is learning out to figure in this entertainment marketplace. 20 in the past, there were being no authentic books or maybe resources on how to become successful with filmmaking or maybe movie output, but today that's changed fully.
http://www.shoppingpalace.in/ Discover best places buy this Rotastak Lilac Palace hamster dog house after reading this article. In this post, I will likely be mentioning 5 common sources and buy that cage from and as well sharing to you the pluses and minuses of buying there.
http://www.shoppingpride.com/ Pride is usually ego's strategy for creating a illusion that any of us are in possession of some superb human excellent. Pride is usually fleeting -- it happens and were applied to the tides of their time and not a soul else really gives a damn except a small moment you possess the item.
http://www.shoppingranch.com/ Davenport Ranch is usually an exclusive Colorado front range community found on the beautiful Westlake peninsula. Simply just west in addition to south connected with Lake Austin texas and specifically east connected with Loop 360, or maybe Capital connected with Texas Motorway, Davenport Ranch can be quite conveniently found.
http://www.shoppingstory.in/ Obtaining some sort of shop permit would be the most strong, and often easiest method of doing mesos. It's not necessarily uncommon to discover people from the fm (cost-free market) wanting to know how to build shop and learn to get it.
http://www.shoppingstudio.in/ Facility apartments deliver affordable location living. All around amenities in addition to relatively low cost, they are perfect for couples, bachelor's and learners. Before obtaining, make guaranteed you explore areas and complete some market research.

Kommentoi