NYT ON PAKKO!

Juliaihminen

Tänään minä ja 8000 muuta ihmistä marssimme Senaatintorilta eduskuntatalolle kertomaan, että nyt politiikkojen on aika säätää lakeja ehkäisemään ilmastonmuutosta. Aloin tuntea orastavaa toivoa, ehkä me pystymme sittenkin tähän!

 

Kommentit

SaaraCecilia

<3

Mulla tuli marssilla kyynel silmään, kun liikutuin niin siitä ihmismäärästä, joka kaduilla marssi. Kunnon toivon kipinä todellakin heräsi!

Kun vielä saisi päätettyä, että minkä puolueen kampanjaan lähtee keväällä mukaan, niin kyllä tämä tästä. Posin kautta. Onneksi kaikkien puolueiden edustajat vaikuttivat olevan tosissaan siinä, että nyt on pakko!

Linn (Ei varmistettu)

Kaikki paitsi Soini...

Ryyni
Kasviva kaupunki

Joo, näitä kuvia katsellessa toivo kyllä herää. Hyvä marssijat! Ja nokkelia iskulauseita.. :)

Pelkästään Suomeen lensi viime vuonna 400 000 kiinalaista. Kokonaisturistimäärä rupeaa lähentelemään jo kymmentä miljoonaa.

Päästöinä kiinalaisturistien lennot tarkoittavat 1 349 200 000 kiloa hiilidioksia. Sianlihaa samalla määrällä voi tuottaa 269 840 000 kiloa.

Tämä on täysin kestämätön tie. Maailman keskiluokan ennustetaan räjähtävän, ja tämä keskiluokka tahtoo tietenkin matkustaa.

Mutta mitä tekee Suomen valtio? Se tietenkin tuotteistaa Suomea, jotta tänne lentäisi entistä enemmän ilmastoa tuhoavia turisteja. Turistit tuovat Suomeen vuosittain yli 2,5 miljardia euroa rahaa. Se on Suomen kokonaisbudjetissakin jo sellainen summa, joka erottuu.

Ihmisiä on vaikea saada luopumaan lihansyönnistä. Turisteista luopuminen on helpompaa. Kun heistä luopuu, lihansyönti voi jatkua entiseen malliin ja ihan reilusti kasvaakin, eivätkä kokonaispäästöt kasva.

Fiona99 (Ei varmistettu)

Ikävä pilata tunnelmaa, mutta olen huolissani tämän asian muuttumisesta tietynlaiseksi 'muotiteemaksi'. Ilmastonmuutosteeman varjolla on todellakin mahdollista saada aikaan päätöksiä, jotka heikentävät kansallista omavaraisuuttamme, kaventavat yksilönvapauksia, edustavat enemmän ideologista kuin pragmaattista ajattelua, jne. Maltti on valttia tässäkin asiassa. Suurten saastuttajien kuten Kiinan ja USA:n toimet ovat keskeisen tärkeitä, Pohjolassa tehdään jo yhtä ja toista. Jokainen yksilö voi tehdä jotain, kuten kierrättää, fillaroida enemmän tai korjata vaatteitaan ja innostua kirpparimuodista, mutta rajansa siinäkin. Kaikista ei tule kasvissyöjiä eivätkä kaikki asu Helsingin keskustassa ja elä elämäänsä nelosratikan varrella. Suurin osa suomalaisista itse asiassa elää elämäänsä aivan eri tavalla, se tunnustettakoon ja hyväksyttäköön. Jos Helsinki joutuu sulkemaan kivihiilivoimalansa liian nopeasti, tilanne voi olla tukala pääkaupunkiseudulla, jne. Ilmastonmuutos voi olla todellisuutta ja jotain tarttis ehkä tehdä, mutta yhtä tärkeää olisi rauhoittua- tämä ei ole muotiasia, vaan tässä on ajateltava kokonaisuutta. Ottaen huomioon, millaisessa kansainvälispoliittisessa tilanteessa olemme, ilmastonmuutos ei ole ainoa asia jota nyt on pohdittava, jne.

Ryyni
Kasviva kaupunki

Toki ilmastonmuutos on paljon pinnalla nyt, mutta eiköhän se ole vain hyvä asia. Niin monia vuosia (vuosikymmeniä) ollaan vaan jatkettu tällä samalla meiningillä miettimättä, juurikin, kokonaisuutta. Totta kai pitää erottaa ne päätökset, jotka oikeasti hidastavat ilmastonmuutosta ja ne, joille ei ole tieteellistä näyttöä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa onkin ensiarvoisen tärkeää mennä tiede edellä. Mutta politiikka on politiikkaa ja varmasti on poliitikkoja tai puolueita, jotka haluavat ympäristöimagon varjolla ajaa myös jotain muita asioita. Mielestäni meidän tehtävämme Suomessa ja Euroopassa on näyttää mallia muulle maailmalle, muutoksen on lähdettävä jostain. Emme voi jättää maailman tulevaisuutta sen varaan, että toivotaan, että Kiina ja USA nyt tajuaisivat tehdä jotain. (Lisää teemasta löydät myös blogistani.) 

***"Totta kai pitää erottaa ne päätökset, jotka oikeasti hidastavat ilmastonmuutosta ja ne, joille ei ole tieteellistä näyttöä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa onkin ensiarvoisen tärkeää mennä tiede edellä."***

Ongelma on kulutus, mutta koko yhteiskuntamme nojaa kulutukseen. Kaikki, mikä ei ole yhteydessä perustarpeisiin, vahingoittaa ympäristöä.

Pahoin vain pelkään, että jos ihmisiltä ruvetaan rajoittamaan kuluttamista, mistä seuraa massatyöttömyys, niin siihen loppuu ilmastonmuutoksenvastainen taistelu.

Aikakauslehden toimittaja voi kokea tekevänsä merkityksellistä työtä, mutta hänkin on oikeasti vain turhantuottaja ja ilmastovihollinen. Lehdet tuottavat joutavanpäiväisiä juttuja, joita luetaan hetkelliseksi viihteeksi. Sen enempää niillä ei arvoa ole, joten ne voisi aivan hyvin jättää kirjoittamatta. Aikakauslehtiviihteellä on turha pilata ympäristöä. Ilman jalanjälkeä lehdet eivät näet hyllyihin ilmesty.

Kun sama ajattelumalli ulotetaan kaikkeen työhön, niin työstä katoaa suurin osa, koska tosiasia nyt vain on, että suurin osa työstä on olemassa ainoastaan luotujen tarpeiden vuoksi.

Ihmisiltä jää ymmärtämättä, että ilmastonmuutoksenvastainen taistelu ei ole parannuksen tekemistä yksittäisissä asioissa, vaan pyrkimystä todelliseen köyhyyteen ja kaikenlaisesta ylimääräisestä kuluttamisesta luopumista.

AnkkaAnkka (Ei varmistettu)

Ei se jää ymmärtämättä. Eikä se että ihminen lakkaa kuluttamasta johda massatyöttömyyteen vaan erilaiseen elämään. Jo digitaalisaation suhteen on puhuttu siitä kuinka koneet vievät ihmisten työt ja tottahan tuokin. Tietokone kertoo 80% varmemmin kuin lääkäri että onko sulla syöpä vai ei. Mitä sitten tekee ne ihmiset jotka jää vaille töitä? No tekee töitä tietenkin! Luultavasti ei vaan niitä töitä mitä meille tällä hetkellä koulutetaan vaan ovat ohjautuneet ihan uusille aloille tai sitten vanhoille. Suomessa ei tällä hetkellä kasvata ja tuota vaatteita, siis ihan raakamateriaaleista tuotantoon saakka, et löydä myöskään suomesta tehtyä kosmetiikkaa - usein se kauraöljy teetätetään jossain muualla kuin suomessa. Kun pyörit kaupassa niin löydätkö kuinka paljonkin tuotteita jotka on hiilineutraaleja ja valmistettu suomessa niin että siis raaka-aineetkin on Suomesta? Eikö olisi tosi kiva jos moni työtön opiskelisi ja kokeilisi miten tämä voi olla mahdollista tulevaisuudessa? Jos on toivoa niin on kyllä mahdollisuuksiakin. :)

Ryyni
Kasviva kaupunki

Jep, mä oon sun kanssa samaa mieltä, että maailma muuttuu ja ei välttämättä huonompaan. Ei me tiedetä mihin maailma on menossa, mut mun mielestä meidän pitää pyrkiä kuitenkin jotenkin säilyttämään tää pallo asuttavana ja kyllä, se tarkoittaa kulutuksen vähentämistä ja niihin liittyvien työpaikkojen vähenemistä, mutta luulen, että pitää opetella ajattelemaan kaikki ihan uusiksi.. En tiedä mitä se tarkoittaa eikä varmaan kukaan tiedä.. Mielenkiintoinen aihe, taidan palata tähän myöhemmin. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

"Tietokone kertoo 80% varmemmin kuin lääkäri että onko sulla syöpä vai ei. " Krrhm ai missä tutkimuksessa, millä testillä, minkä syövän jne jne...? Ei ole olemassa vain "the syöpää" vaan jokaisessa syövässä on ihan omat diagnostiikkakeinonsa ja niiden herkkyys on erilainen.

Vielä ei ainakaan lääketieteessä nähdä että lääkärin työtä voisi lähivuosikymmeninä korvata tietokoneella.

T. Lääkäri

Ryyni
Kasviva kaupunki

Jep, toi särähti myös mun korvaan, mutta tuleehan tekoäly myös lääketieteeseen ja muuttaa myös lääkärin työtä ja tätä just hain, eli maailma muuttuu, työ muuttuu ja toiset loppuu ja uusia tulee tilalle, eikä me voida varmasti tietää miten eli ehkä ei kannata ainakaan työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi lopettaa sen takia, että työt loppuu. 

Kommentoi