Oletko lähempänä tv:n teinejä vai heidän vanhempiaan? (ja sarjasuositus Skam)

ylepressi22-20161229.jpg

Nyt on vahva televisiosuositus: Yle Areenasta löytyy norjalainen nuortensarja Skam. Siinä on ihania ja tyylikkäitä lukiolaisia, nopeasti etenevä juoni, hauska dialogi ja jaksot kestävät parikymmentä minuuttia.

Skamin viehätys piilee siinä, että nuoret esitetään sellaisena kuin ne mun mielikuvissa ovakin: fiksuina, välillä kyynisinä ja ennen kaikkea hyvän draaman hallitsijoina. Oikeastaan sarjasta tulee tosi vahvat muistikuvat omaan yläaste- ja lukioaikaan.

”Just for the sake of drama!” olisi ollut hyvä tag line mun omaan nuoruuteen. Sekoilin poikaystävien, kavereiden ja bailaamisen kanssa aika lailla samalla tyylillä kuin Skamissa. Ja pakko sanoa, että ei kyllä ole yhtään ikävä noita aikoja. Nyt pystyn naureskelemaan itselleni sympaattisesti, mutta jos oikein alan muistella kaikkia tekemisiäni, ajatuksiani ja sanomisiani, alkaa poskia kuumottaa. En vieläkään hirveästi pysty lukemaan sen ajan päviväkirjoja. Se on muuten todella maan päälle palauttavaa toimintaa. Sitä saattaa mielessään ajatella, että minäpä olin niin älykäs ja fiksu silloin. Mutta jos on sattunut pitämään päiväkirjaa tuolloin, huomaa aika nopeasti että joo ei. Pateettisuus yhdistettynä ylimielisyyteen ja toisaalta hetkittäiseen epätoivoon… ööh. Ei siinä, en todellakaan halveksu tai väheksy silloista itseäni. Se olisi mun mielestä typerää ja julmaa. Mä pidän teinien puolia henkeen ja vereen, ja sama koskee myös itseäni teini-ikäisenä. Teini-ikä (lasken vielä lukioajat siihen, koska eighteen) on rankkaa aikaa, hyvä vain, että olen selvinnyt siitä suht kunnialla.

Skamin hahmot ovat ihania: Esimerkiksi Nora on tiedostava, tyylikästä huulipunaa käyttävä mimmi, Sana taas on itseironinen ja kyyninen muslimi (mikä on tietenkin hauskaa vaihtelua kliseiseen muslimikuvastoon televisiossa).

On muuten hassua katsoa sarjaa lukiolaisista: Hetkittäin samastun tyyppeihin ja muistelen omaa menneisyyttäni, välillä taas olen ihan että ”Alpulla on tuo edessäpäin” ja ajattelen, että voi noita nuorisolaisia, niin hukassa ja niin symppiksiä. Mitenköhän voin tukea Alppusta joskus hamassa tulevaisuudessa. Toisin sanoen, välillä olen teini välillä täti.

Mun lukion alkamisesta on vajaa 15 vuotta, Alpun lukioaikoihin on 15 vuotta. Ette kumpaan joukkoon sitä samastuisi?

 

Kun te katsotte teinisarjoja, samastutteko teineihin vai heidän vanhempiin?

 

ylepressi3-20161229.jpg

 

Kuvat: Yle. Hitto muuten, se on aina niin hyvännäköistä, kun ihmiset kävelevät tuolla lailla rinnakkain. Ihmiset on niin cooleja silloin. Kuuluisipa munkin elämään enemmän tuommoista rinnakkain kävelemistä. Ehkä hidastettuna.

 

Kommentit (9)
 1. Mä niin rakastuin tähän sarjaan ja katsoin joululomalla kaikki jaksot! Nyt elämä tuntuu niin tyhjältä 🙁 😀 no eikai 😀 mutta siis ihana ohjelma! Kivaa vaihtelua jenkkisarjoihin kun tytöt ei ollut ylimeikattuja eikä aina ollut täydelliset hiukset ym.. Ihastuin myös norjan kieleen ja päätin ensi vuonna alkaa opiskelemaan sitä 😀
  Tykkäsin myös vaatteista ja olihan siellä nyt pari söpöä poikaakin (Jonas ja William esim.. :D). Huh huh ihana ihana skam <3 tulispa lisää jaksoja!

  1. Todellakin! Mäkin aloin fiilistellä norjaa tuon jälkeen, tähän mennessä on ollut vain tanska-fiilistelyt käynnissä 🙂 Ilmeisesti tuosta olisi tulossa kolmas tuokkari, huippua!

   1. Kolmas tuotantokausi tuli jo! Suunnitteilla on näillä main vielä kolme lisää, lukion jokaiselle lukukaudelle siis yksi.

    1. Mihin se on tullut ku oon yrittäny ettii vaikka mistä

 2. Mä en ole ohjelmaa katsonut, mutta kaikki mun designer-kolleegat täällä Norjassa on aivan koukussa. Eli on siinä kai jotain!

  Norjassa tunnutaan muutenkin tekevän yllättävän paljon laadukasta televisiotuotantoa. Ei yhtään sellaista myötähäpeää kuin vaikka Salkkarit mussa aiheuttaa (anteeksi Salkkari-fanit).

  1. Ah, tanskalaiset, ruotsalaiset ja nyt ilmeisesti norjalaiset. Skandit tekevät vain niin laadukasta ja ennen kaikkea upeasti tyyliteltyä kamaa! Oli kyse dekkareista tai nuortensarjoista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *