Onko kuukautisista puhuttu jo tarpeeksi?

Kaupallinen yhteistyö: Plan Suomi
julia ja sofia.jpg

Minulla on eräs (naispuolinen) ystävä, joka on totaalisen kyllästynyt siihen, että Suomen mediassa puhutaan jatkuvasti siitä, miten ”kuukautisista ei puhuta tarpeeksi”. Asiat ovat eskaloituneet siihen pisteeseen, että aina kun jossain kerrotaan kuukautisista, joku linkkaa kyseisen uutisen tai artikkelin ystäväni FB-seinälle. Se on semmosta hauskaa piruilua. Kävin selaamassa hänen seinäänsä, ja näitä kuukautisjuttuja postataan nykyään hänelle viikottain. 

Okei, ilmeisesti menkoista puhutaan Suomessa aika paljon nykyään. 

Itse en näe tätä ongelmana, koska no, miksei niistä saisi puhua. Kyllä puhetta maailmaan mahtuu! Sen sijaan näen ongelmana sen, että maailmassa on lukuisia maita, joissa kuukautisten tabu aiheuttaa tytöille vaikeuksia edetä elämässään. Esimerkiksi Afrikassa joka kymmenes tyttö keskeyttää koulunkäynnin menkkojen ajaksi. Vain 12 prosenttia intialaisista naisista pystyy käyttämään hygieniatuotteita. Yli puolet afganistanilaisista tytöistä ei ole koskaan kuullut kuukautisista ennen ensimmäisiä menkkojaan, heidän vanhempansa eivät kehtaa tai osaa kertoa niistä heille. Köyhissä maissa monet tytöt käyttävät kuukautissuojina isoja lehtiä, paperia tai vanhoista kankaista revittyjä riepuja tai rättejä. On ilmiselvää, että tällaiset tuntuvat epämukavilta ja ovat epähygieenisiä, pahimmillaan aiheuttavat tulehduksia.

Eli ilmeisesti menkoista ei puhuta tarpeeksi.

julia ja sofia2.jpg

Tästä syystä päätin tänä vuonna tyttöjen päivän kunniaksi liittyä Planin kuukausilahjoittajaksi. Tulin siihen tulokseen, että Naisten Pankin lisäksi haluan olla mukana auttamassa myös nuorempia mimmejä. (Ja olen päättänyt, että teen lahjoitukseni nykyään vain toimiviksi todettujen ja tarkastettujen järjestöjen kautta.)

Kaikki varmasti tuntevat Planin jo entuudestaan ja tietävät, että järjestö ei keskity pelkästään kuukautisiin. Mutta tämä heidän nyt lanseeraama kuukautiskamppis on mielestäni mainio. Se kouluttaa paikallisten viranomaisten kanssa terveydenhoitajia, opettajia ja vapaaehtoisia valistamaan tyttöjä ja poikia sekä tyttöjen perheitä kuukautisista. Valistus pidetään keskustelevana, ei ylhäältä alaspäin tulevana. Tavoite on, että kaikki tytöt saavat tietää niistä ennen ensimmäistä vuotoaan. Lisäksi Plan sekä jakaa että tarjoaa mahdollisuuden hankkia edullisia suojia. Esimerkiksi Ugandassa Plan valmistaa erään yhteiskunnallisen yrityksen kanssa pestviä ja uudelleen käytettäviä terveyssitetä. 

(Okei, omasta mielestäni kaikkein paras vaihtoehto olisi kuukuppivalistus, koska itse olen vannoutunut kuppimuija. Itse asiassa kolme ystävääni ovat perustaneet firman, joka vie Lunetten kuppeja muun muassa Tansaniaan ja Keniaan, eli kyllä niitäkin opitaan käyttämään, kun vain löydetään oikeat keinot puhua asiasta.)

Joka tapauksessa, Planin työ sen eteen, etteivät tytöt jäisi pois koulusta tai joutuisi ylipäänsä häpeämään itseään menkkojen takia, on todella tärkeää.

julia ja sofia3.jpg

Niinpä sitten liityin Planin Tyttösponssiksi, eli kuukausilahjoittajaksi. Tämä on itselleni luontevin tapa harjoittaa hyväntekeväisyyttä. (Koska se on laiskan naisen tapa.)

Jos tyttöjen, naisten ja maailman tilanne ahdistaa toisinaan ja haluat tehdä jotain konkreettista asian eteen, niin suosittelen lahjoittajaksi ryhtymistä. Tuli heti parempi olo. 

 

Tyttösponssiksi voi liittyä Planin sivuilta

 

Kuvassa: Minä liityin Tyttösponssiksi syyskuussa, pikkusiskoni Sofia on lahjoittanut rahea Planille jo vuosikaudet. Molemmilla on kuukautiset!

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Kommentit (11)
 1. Välillä mietin itsekin että miten niin muka kuukautiset on vielä Suomessa tabu eikä niistä puhuta. Mulla ei ole koskaan ollut sellaista oloa, ettei niistä voisi puhua ystävien, puolison tai vaikka äidin kanssa ja lisäksi mediassakin puhutaan paljon. Mutta tosiaan tämä Suomessa, oli mielenkiintoista ja surullistakin kuulla, miten asian laita on mainitsemissasi maista. Totta puhuen en ole edes tullut ajatelleeksi asiaa, kiitos sulle, että tuot tällaisia asioita blogissa esille! Lisää puhetta siis vaan, täytyy harkita itsekin kuukausilahjoittajaksi ryhtymistä. Tässä olisi oiva kohde. 🙂 

  1. AAAH lempiranttausaiheeni. Opiskelen erityisopettajaksi mutta tulevaisuudessa varmaan väittelen tohtoriksi MENKOISTA ja nimenomaan Suomi-kontekstissa.
   Ensinnäkin vastauksena edelliseen, täytyy muistaa että vaikka omassa lähipiirissä olisikin juuri noin ideaali tilanne, ettei menkkoja ole tarvinnut hävetä ja niistä on aina voinut puhua, niin se ei todellakaan ole SuomessaKAAN kaikkialla niin. Varsinkin naiset, jotka kärsivät ERITTÄIN kivuliaista ja runsaista kuukautisista (puhun nyt työkyvyttömyydestä menkkojen aikaan ja kahdessa tunnissa täyttyvästä Ultra-siteestä) kokevat paljon syrjintää, vähättelyä ja sitä kautta myös häpeää tästä niin tavallisesta asiasta jolle eivät itse voi mitään. Lisäksi monet heistä kärsivät tietämättään endometrioosista, joka pahimillaan johtaa lapsettomuuteen. Kuulun itse kyseisen sairauden vertaistukiryhmään ja kun siellä kuulee juttuja ihan jo pelkästään iseistä ja puolisoista, jotka vähättelevät kipua/ihmettelevät ylivuotoja, tiedän ettei kaikki ole vielä Suomessakaan kunnossa. Yleistä (no, ei ole dataa) on myös valehtelu saikun syystä, kun ei kehdata sanoa, että jään kotiin menkkojen takia KOSKA edelleen on vahvassa ajatus siitä, etteivät menkat VOI sattua niin paljon.
   Eli Suomen menkkakulttuurissa ON vielä hommia! Lisää puhetta ja rehellisyyttä aiheesta! Ja pois kaikki saakelin streotypiat puheesta esim.kun joku on kiukkunen ”onko se aika kuusta”?!? Kuukautiset on NIIN paljon muutakin kun kiukuttelua ja suklaanhimoa!!!!
   Ja vain tän puheen kautta voidaan päästä noihin Juliankin mainitsemiin globaaleihin haasteisiin. Todellakin niihin puuttumista esim.just hyväntekeväisyyttä tukemalla kannatan ja pliis mikä toi firma on, joka importtaa Lunettea Tansaniaan? Just näitä lisää! Enkä nyt halua sanoa, että ”ensin Suomi kuntoon” vaan, että tulee myös huomata, että kaikki ei tääläkään ole vielä kunnossa kun sekä miehet ETTÄ naiset punastelee edelleen aiheesta puhuessaan. Mutta todellakin kaikki auttaa siinä minkä kokee itselle just nyt hyväksi tavaksi 🙂 Itselle se on pahaa-aavistamattomille menkoista raivoominen 😀 hahahhh mutta joooooo tärkee nosto ja huippua, että Plan on halunnu segmentoida just kuukautisiin liittyvän jutun jessss!!!

   1. Niin tämä! Mulla on aina ollut kipeät menkat. Ei endometrioosia (jollei ihan sirottunutta, mikä viimein tarkistettiin koska jostain syystä sen selvittelyssä on oltu nihkeitä) vaan vain kipeät menkat. Jos en saa särkylääkettä ajoissa, oksenna. Makaan ja oksennan. Olen oksentanut junassa ja kadulla ja kahvilassa ja koulussa ja työpaikan lattialla ja kustantamon vessassa. Ja aina nolottaa ja hirveän usein joku yllättyy. Eikä ole helppoa selitellä esim. uudelle esimiehelle. Kuukautiset vain jotenkin kuuluisi handlata piilossa. Ajattelen tosi usein niitä kaikkia, joiden kuukautiset ovat samanlaiset jossakin, missä ibuprofeiinia on vaikea saada ja jotka makaavat ja oksentavat (niitä lehtiä tungettuna alusvaatteisiinsa) joka kuukausi, kun eivät saa lääkkeitä.

    1. Mulla oli just aikaisemmin tällaiset kivuliaat menkat, hyvin harvakseltaan enää (koputan puuta) ollut vastaavia. Itselläni auttoi boulderointi juuri ennen menkkojen alkamista sekä Siam Seassin yen healing kasvovesi, toisaalta kyseisessä kasvovedessä on käytetty mm. vuohennokkaa joka tunnetaan suomalaisessa vanhankansan tieteessä menkkavaivojen parantajana sekä labisia pumilaa (lupiinin kaltainen kukka jossa on viikunamaiset lehdet) joka kasvaa Malaysiassa jota käytetään synnytyskramppien lieventämiseen, ainakin vanhan kansan tieteessä. Joka tapauksessa kun olen hieronut kyseistä kasvovettä alavatsaan kaikki krampit ovat kadonneet tunnin sisään. Voisin kuvitella kuitenkin että joillakin on sellaisia ihmisiä lähellään jotka tietää kasveista ja niiden voimista, sen kautta löytää avun älyttömiin menkkoihin.

  2. Valitettavasti Suomessakin asia voi olla vielä tabu. Minulla on uskonnollinen tausta, ja en tiedä johtuuko siitä, vai joistain muista seikoista, että meillä kotona ei kuukautisista koskaan puhuttu. Sain koulusta kaiken tiedon aiheesta eikä se tietomäärä todellakaan ollut kovin suuri. Ajatus tuntuu hullulta, kun meitä on viisi siskosta. Vielä aikuisenakin (nyt 27 v.) menkoista puhuminen on vaikeaa ja edelleen joudun vähän väkisin niistä puhumaan, vaikka todellakin olen feministinen ja tiedostava enkä sinänsä pidä menkkoja mitenkään häpeällisenä. Silti se lapsuudesta opittu vaikeneminen seuraa edelleen mukana ja tiedostetusti pyrin siitä pois. 🙁

   1. Niin, kyllä tässä mun mielestä selvästi on sitä, että koska asia koskee vain naisia, siitä ei juurikaan haluta puhua. En itse myöskään sekottaisi kuukautisia miksikäänpelkäksi pissakakka-alapääaiheeksi, koska ne aiheuttavat oikeasti monille ihmisille suuria ongelmia, jopa töistä tai koulusta poissaoloa (itse jouduin yläasteella olemaan aina kerran kuussa päivän makoillen vessan lattialla oksentamassa – kunnes hankin e-pillerit), eli ihan mitätön homma tämä ei ole.

    1. Lisäyksenä tähän, kun nämä ryhmät jätetään usein menkkakeskustelujen ulkopuolelle: naisten lisäksi koskee henkilökohtaisesti myös monia transmiehiä ja muunsukupuolisia. Mutta uskon kyllä kans, että aika erilaista olisi suhtautuminen kuukautisiin, jos cis-miehillä olisi ne.

  3. Ehdottoman oiva lahjoituskohde, suosittelen! 🙂

 2. Luettuani hiljattain Nura Farahin kirjan Aavikon tyttäret, en voinut olla miettimättä kuukuppien markkinoita maissa, joissa naisten ympärileikkaukset ovat yhä arkipäivää. Kerroit ystäviesi firman vievän kuukuppeja Tansaniaan ja Keniaan, oletteko jutelleet näkyykö tämä ympärileikkauksen ja muutenkin naisen alapään toimintojen ”syntisyyden” kulttuurin kuukuppien menekissä tai markkinoinnissa? Tekeekö yritys kuukuppien kautta jonkinlaista valistustyötä?

  Ja huomasin kyllä, että kirjoitit myös muunlaisista kuulautissuojista.
  Olen itsekin vannoutunut kuukuppeilija ja siksi tämä varmaan alkoikin kiinnostaa.

  1. Googlettelinkin asiaa heti kommentoinnin perään ja jos kyseessä on The Cup-järjestö niin thumbs up!

   En tosin uskonutkaan että mainitsisit täällä ja tässä yhteydessä yritystä joka hoitaisi asiaa jotenkin puolivaloilla. 🙂

  2. Erinomaisia kysymyksiä! 

   Lisään tähän ensin, että Plan satsaa noihin siteisiin siksi, että toimivat alueilla, joissa kuukuppi on ilmeisesti aika hankala käyttää:

   Kuukupit ovat erinomainen ja ekologinen vaihtoehto olosuhteissa, joissa on saatavilla puhdasta vettä ja saippuaa. Monessa yhteisössä, jossa työskentelemme, hygienia ja sanitaatio ovat kuitenkin puutteellisia, ja näissä olosuhteissa siteet ovat kuukuppeja ja tamponeja turvallisempi vaihtoehto tulehdusriskin vuoksi.”

   Juttelin aiheesta myös Tansaniassa asuvan ystäväni Anna-Kaisan kanssa. Hänellä on siis parin muun ystävämme kanssa Afrigogo-niminen maahantuontiyritys, joka vie Lunettea Keniaan ja Tansaniaan. Tansaniassa he eivät ole myyneet vielä kuppeja, sillä siellä tuoterekisteröinti on vielä prosessissa. Keniassa sen sijaan kupit menevät jo kaupaksi. Tällä hetkellä eniten juuri tuon mainitsemasi hyväntekeväisyysjärjestö The Cupin kautta, mutta tarkoitus on aloittaa myös markkinointi keskiluokalle, koska he tajusivat, että tästä kannattaa tehdä myös ”luksustuote” eli sellainen, joka houkuttelee ihmisiä. (Ihan törkeän mielenkiintoista seurata esim sitä, miten he suunnittelevat blogiyhteistöitä suosittujen kenialaisten lifestyle-bloggareiden kanssa!)
    
   Kupin hygienisuutta tutkitaan tällä hetkellä kovasti, ja ilmeisesti se on tosi hygieeninen: veri ei kerää bakteereja ollessaan kehon sisällä. Anna-Kaisa kuitenkin sanoi, että monissa paikoissa hygieniaa suurempi syy käyttää mieluummin siteitä kuin kuppia on se HELVETIN IMMENKALVO, jota pitää suojelemalla suojella, koska se määrittää tytön arvoa. Sen olemassaolo on suurinpiirtein myytti, mutta vahva sellainen.
    
   Eli nuo mun ystävät tekevät myös paljon valistustyötä tuossa samalla. 🙂
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *