Viimeinen uusi puhelin. Ikinä

Kaupallinen yhteistyö: Swappie

Tajusin äskettäin yhden jännän jutun. Minä en aio enää ikinä ostaa uutta puhelinta. Uudella tarkoitan sellaista  tehtaassa valmistettua laitetta, jonka lukuisat raaka-aineet ovat matkanneet ympäri maailmaa yhteen paikkaan, jossa puhelin kootaan.

Kun viimeisen vuoden aikana kuka tahansa kaveri on hankkinut uuden iPhonen itselleen tai lapselleen, hän on tilannut sen käytettynä, Swappien kautta. Jokainen on vuoronperään ylistänyt palvelua. Idea on yksinkertaisesti siinä, että Swappien tehtaalla huolletaan käytetyt puhelimet niin hyvään kuntoon, että ne näyttävät, tuntuvat ja kestävät kuin uudet puhelimet.

Swappien kautta puhelimen ostaminen on helppoa ja nopeaa (ei eroa mitenkään siitä, että tilaisi puhelimen netistä uutena). Paitsi että eroaa siinä, että se on selkeästi halvempaa. Jokaisella puhelimella on 12 kuukauden takuu. Swappielle voi myös myydä vanhan iPhonensa tuomalla sen liikkeeseen tai postittamalla sen. Maksun saa suoraan tilille.

Puhelin tulee kuitenkin uudessa iPhonelle tyypillisessä boksissa, eli unboxing-vaiheessa saa sellaisen “uutuusfiiliksen”, yksi kaverini kehui. Tämä on mielestäni vähän huvittavaa, koska mitä väliä sillä ylös vedettävällä pahvilootalla on. Mutta ehkä sillä on! Kun käytettykin puhelin maksaa monta sataa euroa, niin kaipa siinä sitten haluaa sellaista luksusfiilistä siinä kohdassa, kun vetää puhelimen ensi kertaa esiin.

Olin jo täysin vaikuttunut Swappiesta kavereiden kertoman perusteella. Sitten luin tämän Hesarin jutun yrityksestä, ja yllätyin. What! Kyseessä on suomalainen firma, jonka tehdas toimii meidän naapurissa Kalasatamassa. Jostain syystä olin ajatellut, että tämä on joku ulkomaalainen lafka, koska (lol) olen tottunut siihen, että parhaat bisnesideat tulevat jostain muualta. Joskaan tämä ennakkoluuloni ei perustu mihinkään, kun on täällä Suomessa ollut aiemminkin yksi sellainen pikku puhelinfirma kuin Nokia.

Joka tapauksessa, tunsin hämmentävää isänmaallista ylpeyttä juttua lukiessani: Suomalaiset nuoret tyypit ovat huomanneet ongelman ja keksineet sille ratkaisun. Juuri tämä on mielestäni yritysten päätehtävä maailmassa – keksiä ratkaisuja ongelmiin.

No niin, todellisuudessa suurin syy sille, miksi aion vastedes hankkia pelkkiä second hand -puhelimia on se, että omatunto ei salli mitään muuta. Aina kun luen, mitä kaikkea yhden “netiseellisen” älypuhelimen eteen on tehty, minua alkaa hirvittää.

Älypuhelin sisältää muun muassa kuparia, nikkeliä, kobolttia, hopeaa, kultaa, litiumia, lyijyä, tinaa, sinkkiä, harvinaisia maametalleja, rautaa, titaniumia, indiumia, kromia ja tantaalia. Että sellainen rimpsukka. Niitä louhitaan maasta ja lennätetään ympäri maailmaa. Puhelimen hiilijalanjäljestä noin 85–95 prosenttia syntyy sen valmistusvaiheessa.

Tällä hetkellä alle 15 prosenttia älypuhelimista päätyy kierrätykseen. Kierrätysprosentin kasvattaminen on super tärkeää, sillä puhelimet koostuvat 70-prosenttisesti täysin kierrätettävästä materiaalista. Älypuhelinta käytetään keskimäärin vain kaksi vuotta, eli on täysin tuhoon tuomittua ostaa joka kerta uusi.

Viimeiset vuodet olen vain lukenut aiheesta tuntien piston sydämessäni – ja silti marssinut aina vanhan puhelimen tuhoutuessa kauppaan ja ostanut uuden. Miksi? Koska se on tuntunut ainoalta vaihtoehdolta, tai vähintäänkin kaikkein helpoimmalta. Mutta nyt kun asiasta on tehty näin helppoa, niin  en näe enää minkäänlaista syytä ostaa uutta puhelinta. Ikinä.

(Alan kuulostaa 1-vuotiaalta tyttäreltäni, joka lisää niin ikään dramaattisen ikinä-sanan silloin, kun hän haluaa tuoda sanomansa esiin painokkaasti.)

Tällä viikolla vietetään 22.4. Earth Daytä eli Maan päivää. Yksi tapa juhlistaa maapalloamme on päättää, ettei enää osta uutta puhelinta. Ja mikäli kaapeissasi lojuu vanhoja iPhoneja kannattaa ne myydä Swappielle!

Ja vielä loppuun pikku bonari: Alekoodilla julia10 saat 10 euron alennuksen seuraavasta Swappie-tilauksestasi.

Kuvat: Paita on papan vanha 1990-luvulta, housut ovat ystäväni Marian vanhat 2010-luvulta, puhelin on kuitenkin uutena ostettu aikanaan – mutta viimeinen laatuaan. Tästä lähtien hankin puhelimeni vain kierrätettynä.

Kommentit (11)
 1. Mä vein vuonna 2018 mun muutaman vanhan iPhonen Swappielle kierrätykseen, mut silti jostain syystä ostin uuden puhelimen kaupasta??? Mulla on nyt tuo ollut pian kolme vuotta ja päätin, että kun tulee aika vaihtaa, vien tuon taas swappielle ja tällä kertaa ostan sieltä itselleni seuraavan luurin! Oon myös julistanut swappien neroutta tilaisuuden tullen kaikille! hyvä suomalaiset <3

 2. Oho, mahtavaa! Toivottavasti tuo idea laajenee myös muihin kuin iPhoneihin! Tämä antaa toivoa, että selviän elämästäni ostamatta ikinä(terkkuja Didille!) uutta älypuhelinta. Tähän asti oon onnistunut luovimaan hankkimalla käytetyn puhelimen lähipiiristä, esim. työpuhelimen päivityksen yhteydessä. Pisteet työnantajille, jotka tukevat kierrätystä. Pitkään mulla ei edes ollut älypuhelinta, koska iskän kautta saatu joku nokialainen kesti ja kesti ja kesti…vitsailimme, että mallin valmistus varmaan lopetettiin liian kestävänä:’D
  *
  Vähän aiheen sivusta tuli muuten mieleen, että myös läppärit kannattaa usein ostaa käytettynä. Huollettu entinen yrityskannettava toimii kuin uusi, ja hinta-laatusuhde on super. Meillä on hyviä kokemuksia mm. suomalaisen Taitonetti-firman verkkokaupasta.

  1. Insinööri
   22.4.2021, 08:25

   Niinpä, Taitonetin huoltamat koneet toimii tosi hyvin! Meillä on heiltä ostetut käytetyt firmakoneet töissä käytössä ja tämä meikäläisen käytetty Thinkpad puksuttaa neljättä vuotta ilman ongelmia.

   1. Täältä suositus myös taitonetille! Kolme vuotta sitten ostettu thinkpad ja philips näyttö toimii moitteetta.

    Ja odotan myös että Swappielle tulisi Samsungeja, Iphonesta en tykkää.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *