Ostan vaatteet seuraavaksi 5 vuodeksi

Juliaihminen

Mä olen täällä blogissa puhunut paljon siitä, miten saan melko helposti ja kivuttomasti säästettyä rahaa. Yksi suuri syy, miksi rahaa jää säästöön on se, että mä ostan harvoin uusia vaatteita. Jos mä oikein tutkailen sieluani, niin en oikeastaan tee tätä rahan säästämisen tai edes ekologisuuden takia. Pohjimmainen syy on se, että olen hyvin ambivalentti tyyppi: mun on vaikea tehdä päätöksiä. Mun kauhhhhukuvani on se, että teen väärän päätöksen ja kadun sitä. Silloin syyllistän itseäni helvetillisesti.

Vaatteita ostaessa tällaisia vääriä päätöksiä syntyy helposti. Siksi mä olen just sellainen mujer, joka miettii ja miettii, tykkäänkö mä tuosta. Ja sitten kun mä oikeasti tykkään, niin mä kanssa käytän. Mulla on tapana käyttää vaatteet loppuun. Niin pitkään, että kenkien pohja on kulunut auki ja farkkujen haaroissa tuivertelee virkistävä tuuli. Nytkin mulla on semmonen Marimekon jokapoikapaita yöpaitana, on ollut jo 15 vuotta, enkä millään haluaisi luopua siitä, vaikka sen kyynärpäät ovat irvokkaan näköiset ammottavat aukot. Äitini on joskus heittänyt salaa mun sellaisia kenkiä pois, joiden pohjaa olen korjannut jeesusteipillä. (Tosin se on toki kuulunut teininä mun cooliin punkkari-skeittari-kaikki-mitä-en-kuuntele-tai-harrasta-mutta-haluan-näyttää-tämän-alakulttuurin-edustajalta lookiin.)

Mulla on yleensä aika lailla samat vaatteet kierrossa. Tai sitten on sellaisia juhlavaatteita tai kenkiä, joista ajattelen, että näitä käytän harvoin mutta pitkään. Kun mä ostan jonkun vaatteen, mun ajatus on se, että tämä on sitten loppuelämäksi, tai siihen hetkeen, kun tämä on niin nuhjaantunut, ettei sitä voi laittaa muuta kuin lumppukeräykseen. Tietenkin ostelen useammin vaikka t-paitoja Cossilta tai pikkareita ja sukkia Henkkamaukalta, mutta nekin mä käytän kyllä aina tappiin asti.

Tästä syystä en myöskään ostele useinkaan sellaisia vaatteita, joista huomaa, että tämä ei tule kestämään joko käyttöä tai ajan hammasta, eli että se menee muodista pois ehkä puolen vuoden sisällä. Voi olla, että tämä tekee musta vähän tylsän pukeutujan. 

Hesari uutisoi (26.8.), että suomalaiset ostavat ja hylkäävät vaatteita kiihtyvään tahtiin. Ongelmaksi on noussut muun muassa se, että käytetyt vaatteet eivät kelpaa enää edes Afrikassa. Oikeastaan ne aiheuttavat paljon pahaa siellä: Uffin ja muiden mestojen kierrätetyt vaatteet sotkevat maiden oman tekstiilituotannon, mikä ei todellakaan palvele paikallista yrittäjyyttä.

Olin muutama vuosi sitten matkalla Tansaniassa. Torien kupeessa oli kangakauppoja, joissa myytiin sellaisia upeita värikkäitä kankaita. Ostin niitä tuliaiseksi kavereille Suomeen. Samaan aikaan kaikissa pienimmissäkin kaupungeissa oli muutama kokonainen katu täynnä kojuja, joissa myytiin länkkäreiden käytettyjä vaatteita. Niitä, joita me tungetaan Uffin laareihin koko ajan enemmän ja enemmän.

En tietenkään ole aina ollut tällainen pukeutuja. Vielä silloin, kun rahaa ja ymmärrystä vaatteiden laadusta (mikä tekokuitu?) oli vähemmän, ostelin paljon enemmän kaikenlaista moskaa, joka sitten päätyi nimenomaan Uffin laariin. Tässä asiassa mua auttoi muun muassa Rinna Saramäen Hyvänmielen vaatekaapin lukeminen ja se, että tulotaso nousi. On nimittäin elitismiä, että pystyy ostamaan vain laadukkaita (ja tästä syystä usein kalliita) vaatteita. Lisäksi vaatii aikaa ja energiaa, että pystyy miettimään omat tarpeensa, eikä hätäpäissään vain ostele jotain, kun on pakko. Enkä vaadikaan sitä kaikilta, mutta itseltäni vaadin.

Okei, jeesustelisin, jos väittäisin, ettei mulle edelleen käy joskus niin, että huomaan kaapissani sellaisia vaatteita, joita en enää käytä, mutta jotka ovat ihan ok kunnossa. Säilyttelen niitä hetken ja sitten lopulta kerään ne muovipussiin ja tumppaan ne kierrätyslooraan. Lasken tämän aina suureksi epäonnistumiseksi.

Mulle on päivänselvää, että vaatteiden laittaminen johonkin kierrätysboksiin ei ole millään lailla mitään hyväntekeväisyyttä tai edistä mitään yhteistä hyvää. Tietenkin se on parempi kuin että heittäisi käytettävät vaatteet sekajätteeseen, mutta epäonnistuminen se mulle on kaikki tyyni. Sillä ei saa puhdistettua ekologista omaatuntoa. Tällaisina hetkinä aina päätän, että seuraavan kerran kun ostan vaatteen, harkitsen sitä vielä tarkemmin!

 

Millä lailla teidän suhde vaatteiden ostamiseen on muuttunut iän myötä?

 

 

Kuvassa: Ostin Samujin ihanan silkkitopin, jota aion käyttää tästä iäisyyteen - ja ehkä sen jälkeenkin vielä.

 

Lue myös:

Tällä lailla tyylini on kehittynyt 

Näin säästin 10k vuodessa

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Kommentit

Blue Peony (Ei varmistettu)

Jaan filosofiasi. On ihanaa, että tuntee makunsa ja vartalonsa niin, että osaa valita vaatteita, joihin ei kyllästy. Varmasti olen tylsä pukeutuja, mutta toisaalta tiedän viihtyväni vaikka tässä mekossa, joka minulla nyt on päälläni, vielä vuosien päästäkin.

mystery
Vision One

Kannattaa tutustua Recciin (www.recci.fi), he kierrättää kaikki vaatteet mahdollisimman hyvään uusiökäyttöön, mm. lumppuna Saksaan autojen penkkien kankaiksi. Heille voi viedä ihan kaikki vaatteensa oli ne missä kunnossa tahansa, osa päätyy ensin myytäväksi heidän liikkeisiin ja osa kierrätykseen. Parempi systeemi kuin millään muulla second hand - ketjulla Suomessa, UFF jää aikalailla kakkoseksi tässä kun nehän mun tietämyksen mukaan heittää vaan esim huonossa kunnossa olevat vaatteet roskiin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Heillekään heidän sivujensa mukaan ei voi kuitenkaan viedä esim rikkinäisiä vaatteita.

mystery
Vision One

Huomasin just myös heidän sivuillaan ton lauseen, ja ihmettelen kyllä kovasti, koska luin juuri heistä lehtiartikkelinkin jossa puhuttiin hyvin selkeästi että he ottavat kaiken vaatemateriaalin vastaan, myös rikkinäiset vaatteet. Ja ainakin pari tuttuani on vieneet sinne myös rikkinäisiä vaatteita. Ja mitä muuta noilla myyntiin kelpaamattomilla vaatteilla voidaan tarkoittaa kuin rikkinäisiä sellaisia? Hassua.

huom (Ei varmistettu)

Olen ymmärtänyt niin, että virallisesti eivät saa ottaa rikkinäisiä vaatteita, joka on jätettä – muuten pitäisi olla jätteenkeräyslupa, joka Suomi-byrokratiassa ei olekaan pikkujuttu! ...eli käytännössä saanee viedä kaikenkuntoista vaatetta.

Jfer (Ei varmistettu)

UFFiin voi ja saa viedä myös rikkinäisiä vaatteita. T. Uffin entinen myyjä :)

raijairina

UFFin sivuilla kuitenkin lukee, että ei oteta vastaan rikkinäisiä vaatteita. Mitenhän se on - vaihteleeko se eri liikkeissä vai onko tuo suositus vain siksi, ettei sinne kertyisi kauheaa määrää rikkinäisiä lumppuja? Ja tiedätkö, mitä niille rikkinäisille vaatteille tehdään? :)

mystery
Vision One

Mulle sanottiin että ei saa tuoda kun kerran kysyin :) Recciin taas olen vienyt.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihanan virkistävä näkäkanta ja ajattelumalli! Yritän vähentää kulutusta, etenkin lihansyönnin ja vaatteiden oston osalta ja jälkimmäinen on sikapaljon vaikeampaa kuin ekologisesti syöminen ! Vaatekaupoissa kiertely on kivaa ja uuden vaatteen osto on tyydyttävää - hetkeksi. Etenkin väsyneenä taaperon nukahdettua ei useinkaan osaa muuta kuin selata facea tai nettikauppoja, joista ostamalla saa hetken onnistumisen tunteen. Kuulostaa surulliselta ja surkealta, kun sen tähän kirjoittaa. Nyt seuraava askel on lakata ostamasta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo, vaatteet on kyllä yksi turhin asia mihin rahansa voi tuhlata. Kävelin viime talven reikäisillä ulkokengillä jotka meinasin paikata jeesusteipillä mutta totesin että uudet kengät voisi olla hyvä juttu..

Maisa_koo (Ei varmistettu)

Mulla on vähän sellainen 'köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa' -logiikka vaatteiden kanssa, vaikken köyhä olekaan. Eli hinta suhteutettuna vaatteen koko käyttöikään. Miten vaate kestää käyttöä ja pesua, voiko sitä korjata, saako sen myytyä tai kierrätetyä eteenpäin. Yllättäen kalliskin vaate on usein suhteessa edullisempi kuin halpa retku. Lisäksi en oikeastaan osta mitään mikä on "muodissa", niin mikään mun vaatteista ei myöskään mene "pois muodista".

Ymmärrän! Mulla on yhä käytössä tosi paljon vaatteita, jotka oon ostanut 5-8 vuotta sitten. Vanhoja kuvia katsoessa on hauska huomata, että moni vanha vaate on edelleen aktiivikäytössä. Tietysti on tullut myös tehtyä hutiostoksia vuosien varrella, ja jotkut laadukkaat vaatteet ovat silti menneet rikki tai vain jääneet käyttämättä. Viime vuosina olen erityisesti kiinnittänyt mainitsemaasi luonnonkuitujen ja laadukkaasti tehtyjen vaatteiden suosimiseen, ja vaatekaappiin onkin tarvinnut päivittää usein vain ns. perusvaatteita. Musta on mukavaa käyttää "Maijan näköisiä" vaatteita. Eikä juhliinkaan tarvitse aina ostaa uutta, vaan voi esimerkiksi lainata kaverilta tai suosiolla käyttää vanhaa: aika harva kiinnittää erityisen paljon huomiota toisten juhlapukeutumiseen. 

Lurppa (Ei varmistettu)

Mua usein ällöttää nykyään vaatekaupoissa. Esim Primark on ällöttävyyden huippu. Ihmiset tunkevat isoihin koreihin paskalaatuisia vaatteita ihan kertakäyttökamana. Monesti kun katselee vaatteita, huomaa että niiden laatu on jo kaupassa jotain ihan hirveää. Käytettävyydellä ei myöskään ole mitään väliä mitä ilmeisimmin. Monet paidat on tehty kankaasta, joka ryppyyntyy silmänräpäyksessä. Sekin surettaa, että kalliilla vaatteella ei olemitään takuuta, se saattaa olla ihan yhtä huono kuin halpakin.

Mutta kaikkein ärsyttävintä on se, että en esim ole löytänyt kauheasti Suomalaisia laadukkaita valmistajia, jotka tekisivät sellaisia nuorekkaita, mutta melko klassisia vaatteita. Monet suunnittelijat suunnittlevat sellasia ns. mediaväen vaatteita. Itse haluaisin sellasta perus hm-tyyliä, mutta vaan laadukkaana ja mielellään suomalaisena.

Samaa juuri pohdin - tuntuu että kaikki kotimaiset, laadukkaiden vaatteiden valmistajat suosivat sellaista graafista tyyliä ja erikoisia leikkauksia. Ei vaan ole yhtään omaa tyyliä! Ei ole järkeä ostaa laadukastakaan vaatetta, jos se ei ole varmasti oman tyylinen. Samujilla ehkä jotain kivoja juttuja mutta osa omaan makuun liian erikoisia tai sitten jotenkin "virallisia". Mistä löytäisi rentoja, laadukkaita, naisellisia, nuorekkaita vaatteita, vieläpä kotimaisena???

Scandinavian chic

Mä niin komppaan tätä! Kun selaan ekologisia vaatteita niin usein se tyyli on jotain hippikesän - hipsterieyden väliltä. Tai sitten mallin istuvuus on jotenkin tosi outo! Missä on ne kotimaiset merkit jotka tekee perus pitkähihaista ja lyhythihaista raitapaitaa? Valkoisia, vaaleanharmaita, mustia pitkähihaisia ja lyhyt hihaisia paitoja? Ajattomia kuoseja. Toppeja pitsiolkaimilla. Yksinkertaista, naisellista. 

Se mitä oikeasti haluaa tyyliltään on ihan helposti selvitettävissä, kerää kuvia esim just sinne pinterestiin jokaisen vuodenajan mukaan, kerää sinne mikä itseään inspiroi esim. itselläni talvessa harmaat villakangastakit, glögi, vaaleat värit ja spessuna korallin sävyt. Hanki samasta tyylistä mahdollisimman monta kuvaa. Sitten realisoi, miettii millainen on oma elämä tällä hetkellä ja miten tuo ihanne tyylisi istuisi omaan elämään esim. huomasin tykkäävääni korallinsävystä/pirteästä oranssista sen sijaan että hankkisin korallisen värillisen neuleen aloitan eka vaan ihan lakkaamalla kynteni korallinväriseksi tai käyttämällä korallinväristä huulipunaa, mitä jyrkemmin uuden elämän ja vaatekaappinsa toteuttaa heti alkuun sitä todennäiköisemmin siitä hankkiutuu aika pian eroon. Kaikesta tästä voi lukea lukea enemmän täältä: https://anuschkarees.com/about/

Vierailija (Ei varmistettu)

Kotimaisista merkeistä R-Collection tekee melko nuorekkaita mutta tavallisia perusvaatteita, jotka eivät ole heti menossa pois muodista. Hinta-laatusuhde omien ja lähipiirin kokemusten perusteella pääsääntöisesti hyvä. Ei tietty 100% suomalaista tuotantoa tai kierrätettyä ekomuotia, mutta paljon mieluummin asioin tuolla kuin vaikkapa missään H&M- tai Inditex-konsernin myymälässä.

Emmms (Ei varmistettu)

Itse heräsin reilu vuosi sitten muuttaessani siihen, miten paljon vaatteita mulla on. Äidilleni vaatteiden ostaminen on harrastus ja vaikka olen sitä aina paheksunut, huomasin yhtäkkiä itsekin omistavai enemmän vaatteita kuin ehdin käyttää. Siitä lähtien olen ollut ostolakossa ja tarkoitus olisi jatkossa hankkia vaatteita vain kun on pakko, eli esim. en omistaisi yhtiäkään ehjiä farkkuja. Koska vaatekaappiin on vuosien varrella kertynyt 5 farkut, menee siihen hetki...

Kaa (Ei varmistettu)

Kiitos kirjavinkistä, tuo pitää ottaa lukulistalle!

Päätin juuri hiljattain jostain netistä nappaamani idean perusteella alkaa listaamaan ylös Exceliin jokaisen ostamani vaatteen hintoineen. Toivon, että sen avulla alan tarkemmin miettimään, mitä todella tarvitsen.

Nuorempana ostin kaikki vaatteeni aina kirppiksiltä lukuun ottamatta alusvaatteita ja sukkia. Kun rahaa alkoi olla enemmän käytössä, siirryin perus kauppakeskusten vaateliikkeiden asiakkaaksi. Nyt tulotason noustua olen päättänyt alkaa panostaa laadukkaampiin, mieluiten suomalaisiin vaatteisiin. Vaikeinta on mielestäni löytää klassisia hinta-laatusuhteeltaan järkeviä pitkähihaisia paitoja toimistovaatteiksi.

Vieläkin sorrun välillä H&M:lle tai muuhun halpiskauppaan, joista tulee tehtyä usein ärsyttäviä hutiostoksia. Vihdoin olen alkanut tajuta, että helposti ryppyyntyvät vaatteet on vaan jätettävä kauppaan, koska silittäminen = pure awfulness! Pitääkin ottaa to-do-listalle vaatteiden materiaalien ominaisuuksiin tutustuminen, koska en tiedä niistä juuri mitään. Kiitos inspiraatiosta tähän! :)

Ps. Tästä on tulossa suosikkiblogini. Niin paljon hyviä aiheita ja ilahduttavan vähän turhia yhteistyöpostauksia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vaatteen muodikkuus on minulle yhdentekevää. Osa vaatteistani on tavallisia perusvaatteita, osa on ehkä aikoinaan ollut muotia, mutta onko sillä merkitystä onko joku vaate muotia vai ei, jos itse siitä tykkää.
Nykyään ostan harvoin vaatteita jo sen takia, että säästän rahaa ja siksikin panostan sellaisiin vaatteisiin, joista tykkään ja jotka ovat mieluiten mahdollisimman laadukkaita. Plussaa on se, jos löydän tarvitsemani vaatteen käytettynä, mutta hyväkuntoisena. Merkillä ei ole väliä eikä esim. sillä, että käyn juhlissa usein samassa mekossa. Käytän vaatteeni pääasiassa loppuun koti/mökki/metsävaatteina ja joku juhlavampi paita menee hyvin töissä arkivaatteena, kun päälle laittaa neuleen tms.

Koska vaatteiden ostelu on nykyään niin halpa harrastus ja hyvä omatunto saadaan sillä, että vaate laitetaan "kierrätykseen" tai poltettavaksi niin toivoisi, että useammatkin alkaisivat ajatella vähän toisin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nuorena mäkin ajattelin noin. Siis luulin, että voin käyttää hankkimiani luottovaatteita maailman tappiin. Se vain ei onnistu. Erittäin harva vaate näyttää enää 15 vuoden kuluttua siltä, että sen voi pukea ylle töihin ja näyttää asialliselta. Ja mikä pahinta, vartalo muuttuu. Vaikka olisi ollut 40 vuotta samankokoinen, voi jonakin aamuna huomata, että vaatteet kiristävät. Ikääntyminen tuo mukanaan monille esimerkiks nivel- ja jännevaivoja, jotka rajoittavat liikkumista, joka taas aiheuttaa lihomista. Siinä menee sitten koko vaatevarasto uusiksi kerralla. Ja syntyy säkeittäin vaatteita, jotka eivät mahdu päälle.

MillaMarika (Ei varmistettu)

Olen löytänyt blogisi vasta äskettäin, mutta olen tykästynyt siihen ihan täysillä! Ihanaa että kirjoitetaan muustakin kuin uusimmista meikki- ja vaatehankinnoista, vaikka niitäkin on tullut luettua ja paljon. Olen alkanut tutkailla omaa kulutuskäyttäytymistä ihan eri tavalla kuin ennen ja samalla kiinnittänyt huomiota siihen, miten täynnä blogiskene on oikeastaan vaan osta osta! -tyyppistä hehkutusta. Kivaa löytää blogi jossa on muuta sisältöä ja ajattelemisen aihetta :)

Sanskisanna (Ei varmistettu)

Arvostan vaatefilosofiaasi ja samaa kohdin pyrin itsekin. Oikeastaan kiinnostus vaatteiden osteluun lipasto 4v.sitten ensimmäisen lapsen syntymään. Ei vaan jaksa eikö kiinnosta. Toki olisi mukava olla silti yksinkertaisen ja huolettoman kauniisti ja hyvin pukeutunut. Mutta ilman kauheata ja jatkuvaa panostamista siihen.

Mun rahareikä on sitten koti ja sen sisustus. Siinäkin laatu maksaa kun en halua ostaa enää kaikkea Ikeasta. Toki tykkään myös vanhoista kalusteista, eikä kaiken tarvitse olla designia, mutta aina joku säästöprojekti on käynnissä ja tarve olemassa. Neliöt kun tuplaantui pari vuotta sitten ja edelleenkään ei olla saatu kaikkea.

keikunheikun (Ei varmistettu)

Oon lueskellut sun blogia jo vuoden päivät, fiilistellyt mukana ja muillekin. Peruskuvio on se, että kun oma lapsi nukkuu päiväunia, mä katson sun instastory-videot ja naureskelen/nyökyttelen/harmittelen/myötäelän mukana. Fiilistelen sun elämäntyyliä monella tasolla. On niin siistiä, että blogiskenessä on hyvin tienaava feministinen äiti-ihminen, joka puhuu ekologisuuden puolesta. Yritän muodostaa ajatuksistani jotenkin järkevää lausetta eli siis jotenkin niin että olet todella mahtava paketti! Kiitos, siis todella KIITOS tästä blogista, sun rohkeudesta olla oma itsesi, kulkea omia polkujasi, kertoa raha-asioista ääneen, olla nainen isolla N:llä. Kiiiiiiitos, tästä sun blogista saa paljon voimaa ja inspiraatiota. <3

Oulusta (Ei varmistettu)

Komppaan! Juliaihminen on parasta instassa ja blogiskenessä.:)

Helene123 (Ei varmistettu)

Niin samaa mieltä edellisten kanssa! Juliaihminen on huippublogi, jutut raikkaita ja ajankohtaisia. Mahtavaa, että nostat esille näitä hieman vaietumpia aiheita, kuten tulot ja säästäminen. Olet niin #bosslady. Paljon tsemppiä friikku-uralle, menestyt varmasti!
Inspiroit minua suuntaamaan omia valintoja kohti parempaa arkea (vaikka nykyisessäkin kaikki jees, mutta kuitenkin).

Juliaihminen
Juliaihminen

Oooo!!! Niiin ihanasti sanottu teiltä! Olette ihan huippuja!!!!!! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Jooo toi ostokatumus on kyllä kauheeta! Ei oo kyllä kivaa rämpiä kauheissa rytkyissäkään kun ei raaski ostaa mitään uutta katumisen ja itsensä soimaamisen pelossa :-D Viime talvena ostin uudet talvikengät, jotka osoittautui liian isoiksi ja epäistuviksi enkä saanut enää palauttaa, joten taidan rankaista itseäni tämänkin talven kuusi vuotta vanhoissa Converseissani &lt;3 Katumuspeloissani myös sorrun joskus ostamaan jotain halpaa ja nopeeta sen sijaan että panostaisin sen täydellisen vaatekaapin keräämiseen - kallis katumus kun on kaksi verroin halpaa kamalampaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

En enää heitä mitään UFFille (ja roskiin en ole koskaan vaatteita heittänytkään, se on häpeällistä!), kun nykyään vanhat lumppunsa voi laittaa uusien vaatteiden raaka-aineeksi, eli ihan oikeasti kiertoon. Olen yllättynyt, että tässä ketjussa kukaan ei ole maininnut asiaa. Vien omani usein Lindexille, koska se on lähellä – tosin nykyään ei enää ole mitään vietävää, kun en osta juuri mitään. Toki aina silloin tällöin joku vaate vain kuluu korjauksen tuolle puolelle. http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004875875.html

Kommentoi