Painopeittotestin tulokset

Kaupallinen yhteistyö: Clas Ohlson

Olen aina sanonut, etten halua kuulla yhtäkään vinkkiä siitä, miten unettomuus parannetaan. Olen nimittäin kokeillut niistä jokaisen, ja silti kärsin ajoittain vakavista nukahtamisvaikeuksista.

Muutama ihminen on kuitenkin ehdottanut minulle vuosien varrella painopeiton hankkimista. Yleensä he ovat olleet terveydenalan ammattilaisia, ja nähneet työssään, miten painopeittoa käytetään esimerkiksi rauhoittamaan levottomia lapsia. Idea on siinä, että tavallista raskaampi peitto rauhoittaa ihmisen nukahtamaan. Se voi pidentää syvän unen määrää nukkuessa ja tätä kautta parantaa unenlaatua.

Olen pitkään ajatellut, että tällaista pitäisi kokeilla, mutten ole tiennyt, voiko ns tavis ostaa tällaisen peiton, joka on perinteisesti ollut terveydenhuollon apuväline.

Mutta nyt! Clas Ohlson on ottanut CURA Pearl -painopeiton valikoimaansa, ja minä pääsin testaamaan sellaista.

Peiton kuuluisi olla noin 10–15 prosenttia ruumiinpainosta. Valitsin itselleni 7 kilon peiton (painan näin kolme kuukautta synnytyksestä 70 kiloa, toivon mukaan vuoden päästä muutaman kilon vähemmän). Kun kaivoin peiton paketista, se tuntui tosiaankin raskaalta. Peiton ulkokangas on puuvillaa ja täyte taas on piihelmeiä ja polyesteriä.

Kun sitten ensimmäisen kerran vedin koko peiton päälleni, niin m m mmm! Se tuntui ihanalta. Kuin olisi päässyt pehmeään, turvalliseen halaukseen. Paino jakautuu mukavan tasaisesti koko peiton leveyteen, ja sen alla tulee sellainen täyssuojattu olo. Kosketus tuntuu kaikkialla kropassa. (Paitsi päässä, hehheh.)

Okei, olen todella perso kosketukselle. Minä olen niitä ihmisiä, jotka rakastavat verenpaineen mittaamista, koska on niin mukavaa, kun joku (oli se sitten laite tai ihminen) puristaa jämäkästi käsivarttani.

Ohjeistus oli, että kun peittoa käyttää ensimmäistä kertaa, sen alla voi aluksi makoilla lyhyitä aikoja, ja sitten pikkuhiljaa voi lisätä aikaa. Yksi vaihtoehto on myös laittaa se vain joidenkin ruumiinosien päälle, tyyliin jalkojen.

Minä tein niin, että ensimmäisenä yönä nukuin peiton alla puolet yöstä. Olin potkinut sen unissani pois, sillä elokuun kuumat yöt ovat saaneet minut hikoilemaan, ja tuo peitto tuntui peruspeittoani lämpimämmältä.

Tosin sain eräältä sairaanhoitajatutultani vinkin, että kannattaa laittaa päälle pussilakana, ihan niin kuin tavallisenkin peiton kanssa. Hah! En ollut tajunnut, mutta tietenkin, se vähän viilensi peittoa.

(Tuohon 200 x 150 cm peittoon menee ihan perus pussilakana.)

Totuin Cura-peiton kanssa nukkumiseen aika nopeasti. Sen alle käpertyminen rauhoittaa oloa. Asennon vaihtaminen ja kääntyminen tosin tuntuvat tavallista peittoa hieman vaivalloisemmalta, koska painoa tosiaan on päällä enemmän. Ehkä tämä on juuri se syy, miksi uni syvenee peiton avulla?

Painopeitolle listaillaan paljon tutkittuja hyötyjä, kuten se, että sen avulla ihminen hengittää tasaisemmin, se nostaa oksitosiinin ja serotoniinin tasoa sekä lisää melatoniinin pitoisuutta ja samalla vähentää stressihormonia kehossa. Moni lääkäri ja sairaanhoitaja kommentoi ig-storyyni, että tämä oikeasti toimii. Itselläni on sama kokemus. Olen nukkunut sen kanssa mainiosti.

Toisaalta disclamerina on sanottava, että minä olen siitä friikki ihminen, että nukun äikkärillä aina paremmin kuin muuten. En ole kärsinyt viimeiseen puoleen vuoteen ollenkaan nukahtamisongelmista. Kun työt eivät stressaa, uni tulee helposti. Mutta ei tuosta ainakaan haittaakaan ole ollut.

Kiinnostaa kuitenkin nähdä, onko painopeitosta hyötyä sitten, kun jonain päivänä taas alan saada huonosti unta.

Peitto voi toimia myös vilttinä sohvalla, joskin sen taitteleminen on tavallisen torkkupeiton nostelua raskaampaa.

Tämän kolmen viikon testin perusteella olen ollut tyytyväinen. Joka yö en ole pystynyt nukkumaan painopeiton kanssa (tai peiton kanssa ylipäänsä, meillä on edelleen aika kuuma), mutta silloin kun olen, tämä on tuntunut miellyttävältä.

Eri painoisten peittojen hinnat ja lisää aiheesta voi lukea Clas Ohlsonin sivuilta. Myös Iida oli saanut CURA Pearl -painopeiton testiinsä.

Oletteko te enemmän raskaan peiton vai kevyen peiton ystäviä?

Kommentit (11)
 1. Kyllä tollasen testaaminen ainakin kiinnostelis. Mähän nukun usein kahdella peitolla, tai tavallisen peiton päällä mulla on viltti. Koska mä palelen suurimman osan vuodesta. Joten toi saattais toimia lämmönkin puolesta. Ja lisäksi mulla välillä nukahtaminen kestää ja heräilen lähes joka yö, niin siinäkin mielessä. Ehkä mä jonain päivänä vielä raahaan oman painopeiton kotio.

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/09/02/kesan-parhaat/

  1. Joo, mä veikkaan että tämä peitto jakaa ihmisiä: joillekin tuollainen painava peitto voi tuntua raskaalta, toisille taas sellaiselta lämpöisältä ja syleilevältä. Mulle se vaati juuri sen muutaman yön totuttelun, minkä jälkeen koko yö meni sen alla hyvin 🙂

 2. Hemtex myy painopeittoja myös, ja nimenomaan meille kuumakatjoille sopivia viileitä sellaisia. 😀

  1. Mä en ollutkaan huomannut! Nuokin Klasunkaan peitot eivät ole mitään megakuumia sen jälkeen, kun tajusin laittaa pussilakanan siihen päälle.

   Nyt on ollut niin kuumaa (meidän kerrostaloasunnossa), että joinain öinä en ole voinut pitää minkäälaista peittoa. (Lisäksi ympärillä on kaksi pientä tuhisevaa lämpöpatteria, enkä tarkoita tällä puolisoani, hehehe.)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *