Pannut kunnossa, elämä kunnossa

Kaupallinen yhteistyö: Fiskars

Eilen jo vähän sivusin aihetta, mutta on tosiaan niin, että välillä elämä tuntuu olevan täynnä sellaisia pieniä hoitamattomia asioita, jotka häiritsevät yllättävän paljon arkea, mutta sitten niille ei saa tehtyä mitään. Tuntuu, että meidän kotiin on kasautunut näitä nyt viimeisen parin kiireisen vuoden aikana valtavaksi. Tästä syystä olen käyttänyt äitiysloman ensimmäisen kuukauden siihen, että minimoisin näitä asioita elämässäni. Tietenkin ajatus siitä, että elämä voisi olla joskus täydellisen hallittavaa, on täysin valheellinen, mutta onneksi joillain pienillä teoilla voi saada itselleen aikaan sellaisen omahyväisyyden hyrskäyksen: tämä on nyt hoidossa!

Niinpä laadin äikkärin alkuun to do -listan asioista, jotka tehtyäni tuntisin, että elämä on reilassa. Olen tyhjentänyt kaappeja turhasta roinasta, hankkinut eteiseen matot, vaihdattanut kukkasiin mullat (eli äiti vaihtoi) ja nyt viimeisimpänä: olen vihdoin vienyt viisi vuotta kaapissa lojuneet puhki kuluneet pannut metallinkeräykseen.

Ja mikä parasta, olen hankkinut priimat pannut ja kattilat pois vietyjen tilalle. Enkä mitä tahansa astioita, vaan Fiskarsin uutta Functional Form keitto- ja paistoastiasarjaa.

En väitä, että ruoanlaitto olisi välinelaji, mutta ai että viimeiset viikot olen suorastaan nauttinut keittiössä härväämisestä. Näiden paistinpannujen ja kattiloiden kanssa on niin helppo operoida.

Meillä on kaasuliesi, mikä tarkoittaa sitä kattiloiden ja paistinpannujen kahvat kuumenevat helposti, joten teräskattiloiden ja pannujen kanssa joutuu käyttämään aina patalappuja. Etenkin nykyään, kun olen ottanut Alppusta yhä enemmän ruoanlaittoon mukaan (tämän nerokkaan keinon opin Samasta padasta kakkoskirjasta: lapsi suostuu syömään ruokaa paljon mieluummin, jos on itse saanut laittaa sitä), nuo kuumenevat metallikahvat ovat olleet hankalia.

Näissä Functional Form -sarjan pannuissa ja kattiloissa on kuumentumattomat bakeliittikahvat, mikä helpottaa tosi paljon omaa ja lapsen ruoanlaittoa.

Kattiloiden ja pannujen muotoilu on muutenkin nerokas. Tykkään erityisesti matalista lasikansista, joiden läpi näkee, miten ruoka kypsyy. Lisäksi silikonireunukset hiljentävät kolinaa. Kannet mahtuvat myös helposti tiskikoneeseen. Ehkä paras ominaisuus: sekä kattilat että paistinpannut kestävät tiskikoneessa pesun.

Mitä matskuihin tulee, niin Functional Formin pannussa on  kestävä kaksikerroksinen PTFE HardtecTM-pinnoite, johon ei tartu mikään moska ruokaa laittaessa, joten se on  helppo puhdistaa. Lisäksi pannu on PFOA-vapaa. (Googlasin mitä tämä tarkoittaa, ja ilmeisesti tämä perfluorioktaanihappo on teflonissa yleisesti käytetty haitallinen kemikaali.)

Sarjan yksi parhaita puolia on myös siinä, että ne saa pinottua kaappiin niin saumattomasti yhteen, mikä vapauttaa aika lailla tilaa laatikostosta.

Olen aina ollut Fiskars-fani, ostin muun muassa itselleni ylioppilaslahjaksi Fiskarsin Functional Formin haarukat, veitset ja lusikat. Olen surkea päättämään asioita, joten mietin varmaan pari kuukautta aikoinaan, minkä aterinsarjan valitsen, sillä jo tuolloin ajattelin kohtalokkaasti, että nämä ovat minulla sitten aina. Ja olin oikeassa, sillä näin 13 vuotta myöhemmin aterimet ovat edelleen jokapäiväisen käytön jälkeen aivan täydellisessä kunnossa, eikä niiden muotoilu ole vanhentunut tippaakaan.

Samaa laatua odotan myös noilta kattiloilta. Kun kerralla hankkii hyvät, ei tarvitse uhrata enää ajatuksia niihin. Oli muuten ilahduttava tieto, että Functional Form keitto- ja paistoastiat tehdään Suomessa. Ja pieni knoppitieto: Fiskars on perustettu vuonna 1649, ja se on nykyään yksi vanhimmista länsimaisista yrityksistä.

(Hehe, olen välillä miettinyt myös, että pitäisi ostaa Fiskarsin osaketta, mutten ole saanut toimeksi ja nyt se on taas noussut sitten tammikuun!)

Ja koska suomalaisia tässä ollaan, niin meillä on luonnollisesti ollut käytössä jo vuosia myös Fiskarsin oranssit klassikkosakset ja veitset. Alpulla on myös tuollaiset isojen lasten sakset (yli 4-vuotiaille, mutta elämme rajalla!), joilla hän saa silputa vaikkapa basilikaa.

Nämä Functional Form -sarjan pannut ja kattilat ovat muuten suht edullisia, tuo 28-senttinen paistinpannu maksaa alle 40 euroa ja 5 litran kattila 70 euroa. Eli laatua mutta kuitenkin sellaista, johon perus ruoanlaittajalla on varaa.

Postauksen kuvitukset ovat viime viikonlopulta, ja ne kuvastavat melko hyvin meidän viikonloppusyömisiä: On kiva tehdä inan verran parempaa ruokaa kuin arkena (toisin sanoen tuorepastaa ja oikeita yrttejä). Meillä on myös vakioperinteenä, että joko lauantai- tai sunnuntaiaamuna Tiki tekee kaksi pannullista banaanipannaria (eli -munakasta), sillä Alppu tykkää siitä valtavasti.

Aamupalan jälkeen koko perhe vetäytyy takaisin sänkyyn niin, että minä ja Tiki luetaan Hesaria ja Alppu katsoo pädiltä Muumeja tai jotain muuta laatuviihdettä.

Tämä Fiskarsin Functional Form -sarja on ilahduttanut päivittäin viimeiset viikot, sillä ennen kaikkea on taas tullut sellainen olo, että elämä ja arki olisivat jonkin verran hallinnassa.

(Sanoo ihminen, jolla ei ole harmainta haisua, koska hänen sisällään oleva toinen ihminen ilmaantuu maailmaan. Tänään on nimittäin laskettu aika!)

Kommentit (4)
  1. Moi,
    Aikaisemmin merkintä kaupallisista yhteistöistä on sinulla näkynyt Bloglovinissa teksin alussa, nyt se ei ole viimeisissä postauksissa enää näkynyt. Voisiko tämän asian korjata, niin lukija tietäisi useammin mihin on klikkaamassa itsensä? Kiitos! 🙂

    1. Äh, ymmärrän hyvin. Tuntuu että bloglovinin kanssa on koko ajan jotain ongelmia, kun tässä päässä olen merkannut kaiken ihan kunnolla. Ihme menoa.

  2. Toinen Fiskars-fani ilmoittautuu. Meillä kanssa löytyy keittiöstä enimmäkseen mustaa ja oranssia.

    Asiasta toiseen: voisitte joskus tehdä sellaisen lähilomaretken sinne Fiskarsin alueelle, siellä on upean näköistä!

    1. Ah, erinomainen idea! En muista olenko koskaan käynyt siellä alueella, vaikkei se nyt tästä hirveän kaukana ole. Täytyy lisätä listalle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *