Paras lahja 1-vuotiaalle: Lorupussi

lorupussi.jpg

Alpulla oli synttärit helmikuussa, ja yksi sen syntymäpäivälahjoista oli lorupussi. Sen olivat askaroineet Alpun eno ja tädit (jotka ovat 6-,8- ja 12-vuotiaita) heidän äitinsä Tiian avustuksella. 

Tämä on ollut ehdoton hitti, ja lorupussia on kaiveltu miltei päivittäin siitä lähtien. Idea on simppeli: On pussukka, jonka sisällä on hauskoja loruja ja kuvia. Tiia oli vieläpä laminoinut nämä lorut, jottei ajan (ja Alpun) hammas tuhoa niitä niin nopeasti. 

Hommaan kuuluu se, että aluksi luetaan tommonen ”kuka saa kurkistaa lorupussiin” -luritus, ja sitten Alppu saa kurkistaa sinne. Se tuo tähän hommaan trendikästä pelillisyyttä. Tällä hetkellä Alppu ei jaksa kuunnella yhtäkään lorua loppuun saakka (eivät ne mun mielestä ole mitään Kalevala-pitkiä, mutta minkäs teet), vaan se himoitsee aina seuraavaa lorua.

Mulle tulee aina sellainen omahyväinen ”hyvä äiti” -fiilis, kun luen rytmikkäästi hyvää suomalaista runoutta lapselle. Oikein voin tuntea, miten sivistys virtaa hänen sielunsa sopukoihin. 

lorupussi5.jpg

 

lorupussi3.jpg

Tämä on musta yksi liikuttavimmista lahjoista, minkä 1-vuotias ihminen voi saada. Opin siinä itsekin loruja samalla, kun mun lastenloruvarannot ovat vähän turhan ysärihenkisiä (”Muista silloin minua kun kirppu puree sinua.”) Tosin en tiedä, onko lorumuoti muuttunut kauheasti sitten 1990-luvun, koska kyllä tästäkin pussista löytyy klassiset hämä-hämähäkin langallekiipeämisoperaatiot ja porkkananpopsimiskehotukset.

Ilmeisesti tällaista loruttelua harrastetaan enemmänkin päiväkodissa, mikä kuulostaa erinomaiselta ja kehittävältä kulttuurikodin toiminnalta. Ties vaikka tämä johdattaisi Alppusen runojen maailmaan, ja jonain päivänä hän vielä jaksaa kuunnella yhden tuollaisen runolappusen loppuun saakka!

 

 

Onko teidän lapsosilla jotain lempiloruja?

 

Lue myös:

Puhu hänelle (tutkimus kertoo, miksi)

Millaista on olla 1-vuotias?

Lastenhuoneen sisustusvinkit: kainalosauva ja kasa pölyä

 

 

JULIAIHMINEN FACEBOOKISSA // JULIAIHMINEN INSTAGRAMISSA // JULIAIHMINEN YOUTUBESSA // JULIAIHMINEN BLOGLOVINISSA

 

 

Kommentit (6)
 1. Meidän poika sai kanssa oman lorupussin viime jouluna joululahjaksi. <3 Äitini eli pojan mummi oli askarrellut ja laminoinut loruläpyskät pojalle ja teettänyt paikallisella mummoyhdistyksellä ihanan tilkkupussin lorupussiksi. En ymmärrä, miten on mahdollista, mutta minulle loruista oli tuttuja vain pari kappaletta, joten opetuksellista loruilu on ollut myös tälle äidille.

  Tunnistan myös äärettömän hyvin nuo hyvä äiti -fiilikset loruilun suhteen, vaikka meilläkin tällä hetkellä kiinnostaa enemmän uusien läpysköjen hiplailu ja kääntöpuolella olevien pehmotarrojen ”varovainen” ihmettely.

  1. Joo, meilläkin tämä loruttelu on vielä aika fyysistä. Hän suorastaan ahmii runoutta.

 2. Ihana lahja!

  Meidän bebe, Alpun ikätoveri, on ollut aivan hurmaantunut Tiitiäisen runolelu -kuvakirjasta. Siihen on koottu about 15kpl
  Tiitiäisen satupuun runoja ja lisäksi kivat kuvat. Semmoinen paksusivuinen taaperokirja. Hänellä on ollut jo reilusti alle vuoden ikäisestä lempilorut kirjassa, parille hakkaa aina tahtia ja välillä myös jammailee. Yhdestä ei pidä ja haluaa aina hypätä yli. Luonnollisesti osataan puolison kanssa ne lorut unissaankin jo ulkoa. Lapsi tykkää myös kuunnella ysäriräppiä : D Ja joo, tunnistan tuon fiiliksen: lapseni lukee runoutta! Hänhän on nero! (Itsehän en lue runoja käytännössä koskaan mutta ehkä se polvi tässä on paranemassa…)

  Sitten vielä suosittelisin lämpimästi Nide-kirjakauppaa Fredalla ja sen pientä mutta todella hyvää lastenosastoa. Ollaan löydetty sieltä monta mainiota teosta, myös englanniksi paljon valikoimaa. (Aikuisten puolikin on ihana). Isoissa kirjakaupoissa on usein aika masentava taaperokirjatarjonta, kuvapankkikuvia ja Google translate -henkistä tekstiä.

  1. Tiitiäisen runolelu on ihana (parempi kuin se koko Tiitiäis-kirja, vähän niinkuin parhaat palat). Heh, nyt en enää muista onneksi ulkoa koko settiä (lapsi jo 5v. ja kirja pakattu muistolaatikkoon), kaksi muuta hittiä oli äitiyspakkauksen (2011) Pikku poron päivä (hei, se luettiin iltakirjana vajaan vuoden verran, jokaikinen ilta, huhhuh) ja ihana Utare-Ursulan onnenapila (http://kiinnoste.blogspot.fi/2012/08/utare-ursulan-onnenapila.html).

   Mun pieni sai lorupussin mun kummitädiltä (joka ihanasti pitää lapsen myös tumpuissa ja villasukissa, nää kummintädin kutomat on kyllä mun rakkaimpia aarteita, säilön niitä ihan siksi, että kummitäti on jo aika vanha ja haluan että nuorempien sisarusteni (tulevat) lapset saisi kanssa kulkea kummitädin villasukissa. Ihan mahtava lahja ja lorupussi on tosiaan myös vahvasti päiväkotielämän arkea.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *